Deja Vu Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 1 minute ago, Juan рече Јачање тог мутираног фашизма (или како год га звали) се у Европи баш осећа, нажалост... Ako bas cedimo sa politikoloskim terminima i pojmovima, onda se to u Evropi zove desni populizam koji cesto nije jasno definisan. Moze biti blaža varijanta tipa ''udrimo carine i to je to'', a može da preraste u fašizam, sve zavisi od okolnosti. Recimo ovi zagovornici Brexita su takvi. Desni populisti koji su zagovarali izlazak iz EU, ali fašistima se baš ne mogu nazvati jer ne zagovaraju sklapanje privatne sfere sa državnom. Ali da oseća se, to je trenutni trend u Evropi verovatno posledica ekonomske krize 2008, ISIS-a i kriza na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi, priliva imigranata, prodoru Rusije prema Ukrajini. Koliko će trajati ne znamo, ali verovatno neće otići u neki ekstrem jer su globalni ekonomski subjekti dosta jaki zbog jel te globalizacije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 8 minutes ago, Aquilius Cratus рече Pa to klasican Musulini/Franko fasizam sigurno nije ali neki mutant toga i rasizma sa dubokog juga jeste. I realtivno je nov fenomen i ima veliku zastupljenost unutar Trampovog birackog tela kao i medju brexitovcima. Ako pogledas ko najvise glasa za Trampa to nije ni klasicni libera/libertarijanac ni klasicni konzervativac, pa ni neokon oni sad ironije li podrzavaju Hilari, vec trampa podrzava jedan relativno novi tip biraca. Njih boli uvo za individualne slobode oni hoce nacionalno dostojanstvo evropskog tipa. Zato je tu ono great again. Mislim cela ta prica oko toga kak stranci otimaju posao, Kinezi izmislilki globalno zagrevanje kako bi oslabili njihovu ekonomiju, zene imaju previse slobode pa nece da radjaju i time ubijaju belu rasu, drzava baca pare na teorijsku fiziku i biologiju umesto da se mane nasih poreskih para, trans atlantski sporazumu su prevara "globalista" kojma ce istocnjaci da nam otmu poslove i tome slicne mega budalastine. Da ne govorim o tome kako je dobar podskup tih non stop mlati gluposti o belcima kao superiornim a zenama istalima kao inferiornim bicima ali cak recimo da nije tako da su takvi ludaci stvarno zanemarljiva manjima ovi prvi ne spadaju u klasicne americke desnica, konzervaticvce. Oni su neka mesavine evropskih etnonacionalista i skrivenih fasista. Ja se zaista nadam da Tramp u nista od toga ne veruje i da nije takav, cak mogu reci da bih smeo da se kladim da nije, ali je daleko zabrinjavajuce sto je ova kampanja i uopste poslednje 4 godine pod obamom pokazala koliko takvih zapravo ima. Капирам то брате, и против свега тога сам, стварно. Мислим да нико на овој теми то све не може да подржава. Ал то није фашизам. Фашизам јесте један целовит политички систем, није просто насиље на одређеним, мањим или већим, нивоима. Да не буде да је ствар у семантици само - фашизам у свом ултимативном облику, какав смо имали у Италији, донекле Грчкој, Чилеу, Португалу и на још понеким местима, представља институционализовано насиље и гажење људских права епских размера. Рећи некоме да је фашиста значи рећи му да се залаже за институционално насиље тих размера какве смо имали. Зато мислим да је погрешно тек тако се фрљати тим изразом. Ови које си поменуо су можда расисти, шовинисти, ксенофоби, шта год , али нису фашисти, макар не највећи проценат њих. Плус што су због бесомучне медијске кампање и преплашени до крајње мере. Али и даље не до те мере да прихвате симбиозу државе и крупног капитала до те мере да се одрекну својих људских права, што јесте једна од одлика фашизма. Аурор, Ћириличар, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 @RYLAH А шта мислиш о овоме што је написао Умберто Еко? http://pescanik.net/vjecni-fasizam/ И ово у САД и у Европи се поприлично уклапа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 2 minutes ago, RYLAH рече Капирам то брате, и против свега тога сам, стварно. Мислим да нико на овој теми то све не може да подржава. Ал то није фашизам. Фашизам јесте један целовит политички систем, није просто насиље на одређеним, мањим или већим, нивоима. Да не буде да је ствар у семантици само - фашизам у свом ултимативном облику, какав смо имали у Италији, донекле Грчкој, Чилеу, Португалу и на још понеким местима, представља институционализовано насиље и гажење људских права епских размера. Рећи некоме да је фашиста значи рећи му да се залаже за институционално насиље тих размера какве смо имали. Зато мислим да је погрешно тек тако се фрљати тим изразом. Ови које си поменуо су можда расисти, шовинисти, ксенофоби, шта год , али нису фашисти, макар не највећи проценат њих. Плус што су због бесомучне медијске кампање и преплашени до крајње мере. Али и даље не до те мере да прихвате симбиозу државе и крупног капитала до те мере да се одрекну својих људских права, што јесте једна од одлика фашизма. To su realizovani fasizmi o cemu ti pricas. Ali ako mene pitas malo je naivno tako gledati na stvari da neki politicki fenomen pocinje da postoji kad se vlast realizuje po takvoj filozofiji. Kada bi ovi koje sam nabrojao realizovali sve sto su naumili to bi bilo sta? Pa fasizam. To ni onda ne bi bio takav fasizam kao kod Musulinija i Franka ali bi podosta licio na njega a sto je najvaznije bilo bi za americku politiku nesto sasvim strano i filozofski i prakticno. Znaci ako ocenjujemo opasnost od necega onda mozemo samo ocenjivati sta bi bilo ako bi ti dosli na vlast i dosledno sproveli ono sto zagovaraju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 2 minutes ago, Juan рече @RYLAH А шта мислиш о овоме што је написао Умберто Еко? http://pescanik.net/vjecni-fasizam/ И ово у САД и у Европи се поприлично уклапа... Ставио сам ово да прочитам, сад тренутно немам времена, ал ми изгледа занимљиво, па ћу после тога да ти одговорим. Aquilius Cratus and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 9 minutes ago, RYLAH рече симбиозу државе и крупног капитала Zaboravio si sindikate, pogotovo one velike i kljucne RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 Управо сада, Aquilius Cratus рече To su realizovani fasizmi o cemu ti pricas. Ali ako mene pitas malo je naivno tako gledati na stvari da neki politicki fenomen pocinje da postoji kad se vlast realizuje po takvoj filozofiji. Kada bi ovi koje sam nabrojao realizovali sve sto su naumili to bi bilo sta? Pa fasizam. To ni onda ne bi bio takav fasizam kao kod Musulinija i Franka ali bi podosta licio na njega a sto je najvaznije bilo bi za americku politiku nesto sasvim strano i filozofski i prakticno. Znaci ako ocenjujemo opasnost od necega onda mozemo samo ocenjivati sta bi bilo ako bi ti dosli na vlast i dosledno sproveli ono sto zagovaraju. Уз ограду да још нисам прочитао ово што ми је Хуан препоручио (а после тога жу можда и другачије да причам), мислим да је погрешно фокус стављати на конзументе неке политике, односно на гласаче, уместо на заговараче неке политике. Трамп сигурно није фашиста, као ни Хилари, као ни било ко други из американског естаблишмента, колико год да лепе етикете једни другима. А то да ли ће неко да подржава неку политику, кога то уопште брига? Ко уопште пита своје бираче за било шта једном кад дође на власт, док не дође једно шест месеци пре нових избора? У земљама где се фашизам реализовао, елите које су дошле на власт су се залагале за тај фашизам, а мислим да је то огромна разлика јер без елита не можеш да спроведеш ништа. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 15 minutes ago, RYLAH рече Уз ограду да још нисам прочитао ово што ми је Хуан препоручио (а после тога жу можда и другачије да причам), мислим да је погрешно фокус стављати на конзументе неке политике, односно на гласаче, уместо на заговараче неке политике. Трамп сигурно није фашиста, као ни Хилари, као ни било ко други из американског естаблишмента, колико год да лепе етикете једни другима. А то да ли ће неко да подржава неку политику, кога то уопште брига? Ко уопште пита своје бираче за било шта једном кад дође на власт, док не дође једно шест месеци пре нових избора? У земљама где се фашизам реализовао, елите које су дошле на власт су се залагале за тај фашизам, а мислим да је то огромна разлика јер без елита не можеш да спроведеш ништа. Koliko sam video, nisam otvarao link , to je Ekovo Ur-Fasizam esej koji sam i ja kacio nekoliko puta na raznim temama. Ne verujem da ce ti to promeniti ovaj stav koji sada zagovaras ali mozda ti ukaze na dublju dimenziju cele price od samog politicaranje kroz kampanje. Inace ti si u pravu u ovom slucaju samog trampa i trenutnog birackog tela. Posto postoji poprilican jazi izmedju toga sta te mase zele i sta Tramp stvarno planira da uradi ali to ne znaci da ce tako biti a 4 i 8 godina. Ako ovi fasisti postanu jos brojniji i gori i dodje neko od politicara ko stvarno i veruje u to ima inteligenciju psihopate uz dalko bilo neku kriznu situaicju eto problema. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 3 hours ago, Juan рече Још само кад би прекинули бесмислени рат против дроге који је крив за огроман део лоших ствари... Ово се потпуно слажемо, као што знаш. 3 hours ago, Juan рече они који би правили зид јесу Сад га мало претера. Зидови су грађени у историји и обично функционишу - Хадријан га је изградио да чува царство од насилних дивљака, Кинези такође (што их је спасило монголске инвазије). Можда ни сад није лоша идеја? Они тамо знају какви су проблеми са онима који упадају кроз њу (а не Мексиканцима као њима)... Шеф полиције на граници је подржао идеју градње зида иначе. 3 hours ago, Juan рече Пријатељу, за мене би живот с оне стране хипотетичког зида, са тим дивним људима Ти буди онда... Али ја ти не бих саветовао. Јер разумем да је испод те границе један безакони пакао и разумем људе који хоће да предузму мере да се заштите од тога и од људи који пролазе ту границу (за коју мексичку државу и ко ће тамо да прође ситно заболе... ) и са којима буду велики проблеми. Нису само начоси, тортиље и пињате, постоје и картели који су толико брутални да Исламска Држава и усташе (оне праве, из WW2) буквално могу да уче од њих. (Питај @cloudking.) Туко Саламанка је (мени бар, ај да се оградим...) архетипски мексички илегалац у САД: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 1 hour ago, Господин Дареалис рече Нису само начоси, тортиље и пињате, постоје и картели који су толико брутални да Исламска Држава и усташе (оне праве, из WW2) буквално могу да уче од њих. (Питај @cloudking.) Posto sam prozvan, moracu da potvrdim napisano... to sto karteli rade je jedan sasvim novi nivo brutalnosti prema kome ISIS deluju kao stazisti u poslovima ubijanja i mucenja... АлександраВ and Аурор је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 2 hours ago, Avocado рече Ono kad libertarijanci moraju da se nadaju da "njihov" kandidat laže i folira za većinu stvari koje kaže da će uraditi... Огромна већина либертаријанаца не подржава Трампа уопште, па ни ја. Тешко се може назвати "њихов кандидат". Мој фаворит је Гери Џонсон. Као што рекох - не треба мешати неутралну анализу и подршку. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 1 hour ago, Господин Дареалис рече Туко Саламанка је (мени бар, ај да се оградим...) архетипски мексички илегалац у САД: Шта да ти кажем, свако има право да буде глуп и верује у шта год жели. Архетипски мексички илегалац је остварење либертаријанског сна - ради по цео дан за плату коју договори с газдом, заобилазећи све регулације о минималној зараде, порезе, папирологију... Такође је добар ортак/ортакиња и породичан човек/жена по менталитету доста сличан нама. То ти је просек, а ти мисли шта хоћеш. Avocado and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 4 minutes ago, Grizzly Adams рече Мој фаворит је Гери Џонсон. Добар је и Ренд Пол, делује ми да су он и Гери доста слични. (Кад кажем слични, мислим изузев сличности да обојица имају 0% шансе да буду следећи председник...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2016 10 minutes ago, Juan рече ради по цео дан за плату коју договори с газдом, заобилазећи све регулације о монималној зараде, порезе, папирологију Продаја дроге се уклапа у ово такође. Прилично иронично... Плус је и профит огроман и релативно лак - пјур фри маркет, кад се погледа (и кад се изузму други аспекти). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука