cloudking Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Један српски песник рекао је да је Србин онај ко ,,задрхти када чује српску националну химну". Како може бити Србин онај ко се не осећа тако, мрзи Српство, све што ради-ради против Српства? Какав је то Србин? По пореклу, вероватно ћеш рећи. Da poznata mi je ova definicija iako mi dozvolite ovo je najgluplja definicija za srbe koja kruzi naokolo. Ne mozes tek tako da frljis floskulu "srbin je onaj koji brani srpstvo" a da pre toga nisi definisao sta to srpstvo znaci, jer da jesi, zatekao bi sebe u vrlo neprijatnoj situaciji da to sto ti definises kao "srpstvo" zapravo ne krasi ni jednog jedinog drzavljanina Srbije. Ti "drhti pred himnom" kolko god hoces, za mene su ljudi koji papir bace u kantu a ne na ulicu veci srbi od svih vas sto vam se tresu usta dok vam troprst krasi poprsje.... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Slazem se da smo potpuno nacionalno odgovorni za prihvatanje komunizma, jugoslovenske ideje i stvaranje na temelju te dve greske jos nekoliko nacija, bosnjacke, crnogorske itd. Mi smo iskljucivo odgovorni a komunisti nisu niko drugi do mi sami i produk su nase nacionalne nezrelosti koja i danas preovladjuje medju Srbima. I danas nam se dogadjaju stvari koje su nam se dogadjale i ranije samo sto sada menjamo te stare iluzije sa novim... EU, ekumenizam itd ... Sve je to identicna prica koja ce nas kostati koliko i jugoslovenstvo, komunizam itd ... Да управо то! Ја не кажем да су Срби комунисти добри Срби, национални Срби, српски националисти и слично, само кажем да је јако много Срба прихватило комунизам. То јест комунистичко уређење Југославије и Титову диктатуру, пола њих и не зна шта је то комунизам као друштвено уређење. Таквих Срба има и данас у старијој генерацији, убили би те од батина да им кажеш да се у Титово време није добро живело и да то није добар систем. Па и ови ратови 90-их су били за очување Југославије, није се стварала Велика Србија, него су Милошевић и Булатовић са Србијом и Црном Гором остали у Југославији и веровало се да РС и РСК такође могу као републике да буду део те Југославије. Ја не кажем да је то добро него кажем да не може сад неко да дође и каже нпр. Милошевићу "Ти ниси Србин". Или да је Шешељ постао Србин тек кад је избачен из партије, а док је био комуниста и изјашњавао се као Југословен да није био Србин. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Да управо то! Ја не кажем да су Срби комунисти добри Срби, национални Срби, српски националисти и слично, само кажем да је јако много Срба прихватило комунизам. То јест комунистичко уређење Југославије и Титову диктатуру, пола њих и не зна шта је то комунизам као друштвено уређење. Таквих Срба има и данас у старијој генерацији, убили би те од батина да им кажеш да се у Титово време није добро живело и да то није добар систем. Па и ови ратови 90-их су били за очување Југославије, није се стварала Велика Србија, него су Милошевић и Булатовић са Србијом и Црном Гором остали у Југославији и веровало се да РС и РСК такође могу као републике да буду део те Југославије. Ја не кажем да је то добро него кажем да не може сад неко да дође и каже нпр. Милошевићу "Ти ниси Србин". Или да је Шешељ постао Србин тек кад је избачен из партије, а док је био комуниста и изјашњавао се као Југословен да није био Србин. I ovvo sto si ti sada noisao je dero te iste nacionalne nezrelosti. Ujedinjenje Srba je uvek dobro kaada se cini bog srba i pokusaj ocuvanja krnjajugoslavije je dobar ali na zalost neuspesaan.. Дидим је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 @@Дидим, Дозволи да ниси једини који је нешто проучавао. И дозволи да има много оних који су се овом тематиком бавили, из ових или оних разлога. Дозвољавам ја, Риле, а емотивно сам схватио па се то и видело кад си ми одговорио као да си једини који о томе нешто зна. Дозвољавам ја и да си ти у праву, само није полемика када човеку 10 пута поновиш "немаш појма", а не рашчланујеш оно што је он рекао, него само изнесеш контра-тврдњу и кажеш "то је тако и шлус", а на његове тј. моје покушаје да то оповргнем кажеш "то је теоретисање, на то нећу да губим време". Ово овде је кренуло од тврдње Православног Србина да Срби комунисти нису Срби, а мог одговора "Јок, Марсовци су". Срби испадају нека метафизичка категорија оних који се на одређен начин односе према национализму и варијацији немачке химне "Deutshland, Deutschland über alles" а не народ у смислу етницитета. Интегрално југословенство је посебна тема, можемо и о томе негде другде али није од тога почело. Ево и Срђан Шијакинић каже да су Срби учествовали у два антифашистичка покрета, не каже да они који су учествовали у партизанском покрету нису били Срби, а испада да једини ја износим неке страшне тврдње што за Србе комунисте примећујем да су Срби, а не Шпанци, Холанђани или Мађари. Crveni Baron and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Se su to Srbi. Imenom i prezimenom bili, kao i ovi dannasnji koji bi u EU zbog fondova kao nekada sto su komunisti isli u partiju zbog stana ili pisla. Ili ovi sto su za evropske standarde i slicna palamudjenja a nnemaju pojma ni sta je evropa ni sta su standardi evrope. A takvih imas po Srbiji danas vise nego nekada komunista. Дидим је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Дозвољавам ја, Риле, а емотивно сам схватио па се то и видело кад си ми одговорио као да си једини који о томе нешто зна. Дозвољавам ја и да си ти у праву, само није полемика када човеку 10 пута поновиш "немаш појма", а не рашчланујеш оно што је он рекао, него само изнесеш контра-тврдњу и кажеш "то је тако и шлус", а на његове тј. моје покушаје да то оповргнем кажеш "то је теоретисање, на то нећу да губим време". Ово овде је кренуло од тврдње Православног Србина да Срби комунисти нису Срби, а мог одговора "Јок, Марсовци су". Срби испадају нека метафизичка категорија оних који се на одређен начин односе према национализму и варијацији немачке химне "Deutshland, Deutschland über alles" а не народ у смислу етницитета. Интегрално југословенство је посебна тема, можемо и о томе негде другде али није од тога почело. Ево и Срђан Шијакинић каже да су Срби учествовали у два антифашистичка покрета, не каже да они који су учествовали у партизанском покрету нису били Срби, а испада да једини ја износим неке страшне тврдње што за Србе комунисте примећујем да су Срби, а не Шпанци, Холанђани или Мађари. Они се сами нису осећали Србима. Они су сами сатирали Србе и српску идеју после рата. Предали су делове Србије другим републикама. Називали су се Југословенима, осећали се Југословенима и ширили су југословенство. Побили су најбоље Србе после рата, отели им све што су имали и то разделили, опет у сврхе промовисања комунистичке Југославије. Шпијунирали су Србе, како по Србији тако и по иностранству. Поцепали су СПЦ, поцепали и српско национално биће стварањем неколико нација. Измислили су крилатицу "слаба Србија јака Југославија" и активно слушали сваки налог централних органа који је ишао против интереса како Србије тако и Срба. Изрази попут Србин су им служили као погрдни. Ја мислим да би таквим ликовима била увреда назвати их Србима. Кад данас видиш оне комунистичке бабетине из разних НВО, оне се не изјашњавају као Срби. Штавише, то им и даље дође као синоним за нешто огавно. Оне су, као и све старије комуњаре из тих структура, Југословени. И сад ми реци на основу чега, ако имамо у виду изложено, што сам поновио још сто пута на теми, такве ликове да назовем Србима? Православни Србин and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 ispričavam se što ovako upadam u temu, ali mislim da netreba generalizirati da su se svi Srbi ili Hrvati komunisti osjećali kao Jugosloveni jer koliko mi je poznato o tome si bio i pozvan da se izjasniš kad si tražio osobnu, pasoš itd. ili kad si išao u vojsku a osim toga onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni je bilo zanemarivo malo, ja sam se na prijemu u JNA izjasnio kao Jugosloven jer sam se tako osjećao a vjerojatno je to zato što sam živio u višenacionalnoj sredini u BiH. . Они се сами нису осећали Србима. Они су сами сатирали Србе и српску идеју после рата. Предали су делове Србије другим републикама. Називали су се Југословенима, осећали се Југословенима и ширили су југословенство. Побили су најбоље Србе после рата, отели им све што су имали и то разделили, опет у сврхе промовисања комунистичке Југославије. Шпијунирали су Србе, како по Србији тако и по иностранству. Поцепали су СПЦ, поцепали и српско национално биће стварањем неколико нација. Измислили су крилатицу "слаба Србија јака Југославија" и активно слушали сваки налог централних органа који је ишао против интереса како Србије тако и Срба. Изрази попут Србин су им служили као погрдни. Ја мислим да би таквим ликовима била увреда назвати их Србима. Кад данас видиш оне комунистичке бабетине из разних НВО, оне се не изјашњавају као Срби. Штавише, то им и даље дође као синоним за нешто огавно. Оне су, као и све старије комуњаре из тих структура, Југословени. И сад ми реци на основу чега, ако имамо у виду изложено, што сам поновио још сто пута на теми, такве ликове да назовем Србима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Ово овде је кренуло од тврдње Православног Србина да Срби комунисти нису Срби, а мог одговора "Јок, Марсовци су". Срби испадају нека метафизичка категорија оних који се на одређен начин односе према национализму и варијацији немачке химне "Deutshland, Deutschland über alles" а не народ у смислу етницитета. Интегрално југословенство је посебна тема, можемо и о томе негде другде али није од тога почело. Ево и Срђан Шијакинић каже да су Срби учествовали у два антифашистичка покрета, не каже да они који су учествовали у партизанском покрету нису били Срби, а испада да једини ја износим неке страшне тврдње што за Србе комунисте примећујем да су Срби, а не Шпанци, Холанђани или Мађари. Аман човече, нисам ја тврдио да комунисти нису Срби и да не могу бити Срби, него они сами нису хтели да буду Срби, мрзели су Српство, све су радили против њега, убијали Србе, сузбијали Србију, итд. Дакле, они сами нису хтели да буду Срби. Ко си ти да некоме намећеш да је Србин, кад он неће да буде Србин и не осећа се тако? Одакле ти то право? Ако није Србин и не осећа се тако онда се ни његови злочини не могу приписивати Србима, нити Срби имају везе са тим. Тај комуниста је убијао у име комунизма, југословенства, Тита, партије, а не у име Србије или Српства, те онда стварно не знам на основу чега ви те комунистичке злочинце приписујете Србима и тврдите да су они злочинци са српске стране? Твојом логиком и наопаким резоновањем испада да су и оне потурице што су клале Србе у ствари Срби. Па и један број усташа (за које се зна да су пореклом потомци покатоличених Срба) су за тебе Срби? Да нећеш на некој следећој теми и њихове злочине приписати Србима. И да поентирам: припадност некој нацији не заснива се само на етничком пореклу, наравно битно је и оно свакако, али припадност некој нацији је пре свега ствар осећања, идентификације. И то важи за све нације, а не само за Србе. Гледај сад овај пример: чувени барон Врангел био је пореклом етнички Немац. Али, он се осећао као Рус, волео је Русију, идентификовао се са руском нацијом, ратовао је за Русију и умро је као Рус. Шта је он, по теби, Рус или Немац? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 ispričavam se što ovako upadam u temu, ali mislim da netreba generalizirati da su se svi Srbi ili Hrvati komunisti osjećali kao Jugosloveni jer koliko mi je poznato o tome si bio i pozvan da se izjasniš kad si tražio osobnu, pasoš itd. ili kad si išao u vojsku a osim toga onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni je bilo zanemarivo malo, ja sam se na prijemu u JNA izjasnio kao Jugosloven jer sam se tako osjećao a vjerojatno je to zato što sam živio u višenacionalnoj sredini u BiH. . То је тачно. Велики број (да не кажем већина) Хрвата комуниста осећали су се као Хрвати, а не Југословени. Ти комунисти су касније предводили хрватски покрет ,,МАСПОК" који је добио подршку од хрватских националиста (усташа) из емиграције. Код комуниста српског порекла ствар је била другачија. Они су се огромном већином осећали као Југословени, комунисти, а Српство не само да су одбацивали, него су га мрзели. И све су радили да сузбију Србе, да Српство затру. А парола им је била ,,слаба Србија-јака Југославија". Жалосно, али истинито. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 И да поентирам: припадност некој нацији не заснива се само на етничком пореклу, наравно битно је и оно свакако, али припадност некој нацији је пре свега ствар осећања, идентификације. И то важи за све нације, а не само за Србе. Па амин! То и говоримо. Само сада не причамо о националним Србима, него о етничким Србима који су се осјећали национално Југословенима и идеолошки комунистима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Па амин! То и говоримо. Само сада не причамо о националним Србима, него о етничким Србима који су се осјећали национално Југословенима и идеолошки комунистима. Па нисам баш сигуран да и ви то говорите. Ви (конкретно ти, а и Дидим) тврдили сте да су комунистички злочинци ,,наши злочинци" и да ми сносимо неку одговорност за њих, само зато што су многи комунисти етничким пореклом били Срби. А ја вам управо кажем: не могу се они повезивати са Србима и њихови злочини немају везе са Србима, јер се они нису осећали као Срби, нису волели Србе и Српство и све што су радили, радили су против Срба. Само етничко порекло не значи ништа, јер нису они убијали у име Српства, већ у име Тита, партије, комунизма, итд. Дакле, њихови злочини су комунистички, можеш евентуално рећи југословенски, али никако нису српски злочини, нитиса Србима везе имају. Јер, понављам том вашом логиком, будући да су многе усташе имале српско етничко порекло, онда се и њихови злочини могу приписивати Србима, што неки већ и раде. Зато су такве тврдње веома, веома опасне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Па нисам баш сигуран да и ви то говорите. Ви (конкретно ти, а и Дидим) тврдили сте да су комунистички злочинци ,,наши злочинци" и да ми сносимо неку одговорност за њих, само зато што су многи комунисти етничким пореклом били Срби. А ја вам управо кажем: не могу се они повезивати са Србима и њихови злочини немају везе са Србима, јер се они нису осећали као Срби, нису волели Србе и Српство и све што су радили, радили су против Срба. Само етничко порекло не значи ништа, јер нису они убијали у име Српства, већ у име Тита, партије, комунизма, итд. Дакле, њихови злочини су комунистички, можеш евентуално рећи југословенски, али никако нису српски злочини, нитиса Србима везе имају. Јер, понављам том вашом логиком, будући да су многе усташе имале српско етничко порекло, онда се и њихови злочини могу приписивати Србима, што неки већ и раде. Зато су такве тврдње веома, веома опасне. Када се прича о етницитету, то је друга димензија од националне, и зато се не требају мијешати. Ја кажем да су у етничком смислу наши, а ти одговараш:"Није тачно јер национално нису наши.". Па нису национално, али етнички јесу. Етницитет не зависи од националитета, нити националитет од етницитета. Међусобно су независни, одвојени. Дидим је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 То је тачно. Велики број (да не кажем већина) Хрвата комуниста осећали су се као Хрвати, а не Југословени. Ти комунисти су касније предводили хрватски покрет ,,МАСПОК" који је добио подршку од хрватских националиста (усташа) из емиграције. Код комуниста српског порекла ствар је била другачија. Они су се огромном већином осећали као Југословени, комунисти, а Српство не само да су одбацивали, него су га мрзели. И све су радили да сузбију Србе, да Српство затру. А парола им је била ,,слаба Србија-јака Југославија". Жалосно, али истинито. Nema dokaza da su se Srbi izjašnjavali Jugoslovenima više od Hrvata a iz mog iskustva najviše su to radili Muslimani. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Када се прича о етницитету, то је друга димензија од националне, и зато се не требају мијешати. Ја кажем да су у етничком смислу наши, а ти одговараш:"Није тачно јер национално нису наши.". Па нису национално, али етнички јесу. Етницитет не зависи од националитета, нити националитет од етницитета. Међусобно су независни, одвојени. Ма, слажем се, али њихови злочини немају везе са нама. Ти си написао да су комунисти и Недић наши систематски злочинци. Недић ок, али комунисти дефинитивно не. Етничко порекло не значи ништа. Вјекослав Макс Лубурић био је етничким пореклом Србин, сам је био тога свестан, био је из Дробњака, написао књигу о томе, итд, итд. Да ли је и он онда ,,наш"? Да ли су и његови злочини онда, не дао Бог, ,,наши"? Да ли схваташ шта желим рећи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Nema dokaza da su se Srbi izjašnjavali Jugoslovenima više od Hrvata a iz mog iskustva najviše su to radili Muslimani. Ма ајде, молим те... Па док су иза Туђмана стали сви Хрвати-бивши официри ЈНА и бивши удбаши, многи Срби пореклом, официри ЈНА говорили су да не желе да помажу Србима у Крајини јер су они ,,четници"... Коча Поповић је једном приликом рекао да Србија представља све оно против чега се он борио. И тако даље, има тих примера још... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука