Zayron Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Проблем је тај што Срби муслимани, Срби католици, Срби атеисти итд,нису хтелида буду Срби, него су радије били Хрвати, некакви Бошњаци, Југословени, итд. О томе се ради... Pa sad si nas maloprije ubjedjivao da Srbi komunisti nisu uopšte bili nikakvi Srbi jer na njih pravoslavlje nije imalo takav "najveći utjecaj" već ateistički marxizam/lenjinizam, Treća internacionala i praktični staljinizam. Po tebi su Srbi valjda očigledno samo Srbi pravoslavci. Jesu li Srbi komunisti bili svetosavci? Da li svetosavlje uključuje i njih komuniste iz KPJ, SKOJ-a i SKJ? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Pa sad si nas maloprije ubjedjivao da Srbi komunisti nisu uopšte bili nikakvi Srbi jer na njih pravoslavlje nije imalo takav "najveći utjecaj" već ateistički marxizam/lenjinizam, Treća internacionala i praktični staljinizam. Po tebi su Srbi valjda očigledno samo Srbi pravoslavci. Jesu li Srbi komunisti bili svetosavci? Da li svetosavlje uključuje i njih komuniste iz KPJ, SKOJ-a i SKJ? Ма нисам вас ја ништа убеђивао, само сам вам указивао на чињенице да они сами себе нису сматрали Србима, да су мрзели Српство и да су радили против Срба и Србије. А што се мене тиче: за мене је Србин онај ко се тако осећа, ко воли Српство, идентификује се са Србима, итд. Рецимо, ако неки комуниста се осећа као Србин, воли Српство, идентификује се са њим, за мене је он Србин. Рецимо, знам неке атеисте Србе, који се осећају као Срби, воле Српство, поштују (а многи и воле) Православље и СПЦ, итд. За мене су они Срби, то што не верују у Бога, то је њихова приватна ствар. Али комунисти о којима ми овде говоримо, у већинском случају, нису се осећали као Срби, мрзели су Српство, све су радили против Срба и Србије. Како такве да назовем Србима, кад се они нису тако осећали? Па немам ја права да некоме намећем да је Србин, а он се не осећа тако и неће то да буде. Да ли сад разумеш шта хоћу да кажем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 И да, Срби комунисти понављам, нису били Срби јер се нису осећали као Срби, мрзели су Српство. А рецимо, кад ја кажем да су Срби Правослвавци у већини остали верни Српству, а други нису, то не значи да Србима католицима, муслиманима или атеистима негирам да буду Срби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 И да, Срби комунисти понављам, нису били Срби јер се нису осећали као Срби, мрзели су Српство. А рецимо, кад ја кажем да су Срби Правослвавци у већини остали верни Српству, а други нису, то не значи да Србима католицима, муслиманима или атеистима негирам да буду Срби. Pa u redu, to je tvoj lični stav. Ja takodjer ne mogu smislit slovenske neopagane isto kao ti komuniste i mogu do Sudnjeg dana tvrditi i ponavljati da Česi, Moravani, Slovaci neopagani takodjer nisu nikakvim Česima, Moravanima i Slovacima jer su iznevjerili ćirilometodijske slovenske tradicije i to je recimo moj lični stav. Ali on ništa ne mjenja na tom da oni Česi, Moravani i Slovaci zaista jesu i Slovenima i Česima i Moravanima i Slovacima. Zato ti je ta argumentacija validna isto kao i moja, ne oslanja se na činjenice već na dojmove. Ja bih bio prvi koji bi zabrabnjio da se neopagani mogu izjašnjavat Česima, Moravanima i Slovacima isto kao i ti komunistima da se izjašnjavaju Srbima ali nejde to. To što si neko misli i u šta vjeruje ga ne čini nacionalno manje tim kim jeste, može vjerovat i u "svetu kravu" ali opet ostaje to što jest, Čeh, Moravan, Slovak ili Srbin. Ništa na svijetu to ne promjeni, ostaje Srbinom ili Čehom sve dotle ukoliko se sam svog srpstva ili češtva ne odrekne. No, i tada ostaje opet tim Srbinom/Čehom koji se svog srpstva/češtva odrekao i zamjenio ga nekim drugim identitetom. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Pa u redu, to je tvoj lični stav. Ja takodjer ne mogu smislit slovenske neopagane isto kao ti komuniste i mogu do Sudnjeg dana tvrditi i ponavljati da Česi, Moravani, Slovaci neopagani takodjer nisu nikakvim Česima, Moravanima i Slovacima jer su iznevjerili ćirilometodijske slovenske tradicije i to je recimo moj lični stav ali on ništa ne mjenja na tom da oni Česi, Moravani i Slovaci zaista jesu i Slovenima i Česima i Moravanima i Slovacima. Zato ti je ta argumentacija validna isto kao i moja, ne oslanja se na činjenice već na dojmove. Ja bih bio prvi koji bi zabrabnjio da se neopagani mogu izjašnjavat Česima, Moravanima i Slovacima isto kao i ti komunistima da se izjašnjavaju Srbima ali nejde to. To što si neko misli i u šta vjeruje ga ne čini nacionalno manje tim kim jeste, može vjerovat i u "svetu kravu" ali opet ostaje to što jest, Čeh, Moravan, Slovak ili Srbin. Ма то је став сваког нормалног Србина. Истина је да СПЦ и Светосавље никада ником нису бранили и негирали да буде Србин ако се тако осећа. Него, ти си написао да Светосавље искључује Србе католике, муслимане, атеисте, итд. Јел имаш неки конкретан доказ за то, јер у супротном, сматраћу то за твоју измишљотину? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 И не измишљај, ја никоме никад не би забрањивао да буде Србин, ако се он тако осећа. Ако би ти некоме забрањивао да буде Чех, то је твој проблем, међутим ја не размишљам тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 И да, Срби комунисти понављам, нису били Срби јер се нису осећали као Срби, мрзели су Српство. А рецимо, кад ја кажем да су Срби Правослвавци у већини остали верни Српству, а други нису, то не значи да Србима католицима, муслиманима или атеистима негирам да буду Срби. Milošević se smatrao kim? Karadžić, Mladić, Šešelj su takodjer bili u SKJ a smatrali se kim? Slovencima, Makedoncima? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Него, ти си написао да Светосавље искључује Србе католике, муслимане, атеисте, итд. Јел имаш неки конкретан доказ за то, јер у супротном, сматраћу то за твоју измишљотину? Pa ti si taj koji mora dokazati da svetosavlje kao pravoslavna duhovna tradicija uključuje ili u sebi sadrži kao dio svojeg predanja takodjer i islam i katoličanstvo. Ja takvu očiglednu besmislicu dokazivat ne moram. Znači li vama išta riječ LOGIKA? Svetosavlje u sebi uključuje i Kosovski zavjet a Kosovski zavjet u duhovnom životu Srba muslimana ima značenje kakvo? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Milošević se smatrao kim? Karadžić, Mladić, Šešelj su takodjer bili u SKJ a smatrali se kim? Slovencima, Makedoncima? Милошевић се сматрао Црногорцем и Југословеном,он никада за себе није рекао да је Србин. Шешељ се, док је био комуниста, осећао и изјашњавао као Југословен. Има онај његов интервју где када су га питали шта је по националности, Шешељ одговара: Југословен. Касније су га ови из СПО често нападали због тога. Шешељ тек кад је одбацио комунизам и југословенство, почиње да се изјашњава као Србин, обнавља српску националну свест и постаје српски националиста. За др. Радована Караџића уопште не знам да ли био члан СКЈ, пошто је његов отац био четник и антикомуниста. Ђенерал Младић не знам како се изјашњавао док је био комуниста, вероватно као Југословен. Али стварно не знам. Кад је престао бити комуниста, он се изјашњавао као Србин, то знам сигурно. И ево, рећи ћу то последњи пут: сваки комуниста или атеиста који се осећа као Србин, воли Српство, идентификује се са Српством, за мене је Србин. Тачка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Pa ti si taj koji mora dokazati da svetosavlje kao pravoslavna duhovna tradicija uključuje ili u sebi sadrži kao dio svojeg predanja takodjer i islam i katoličanstvo. Ja takvu očiglednu besmislicu dokazivat ne moram. Znači li vama išta riječ LOGIKA? Svetosavlje u sebi uključuje i Kosovski zavjet a Kosovski zavjet u duhovnom životu Srba muslimana ima značenje kakvo? Зајроне, приметио сам да волиш да мало лажеш и измишљаш, да знаш да то није баш хришћански. Ја никада нисам тврдио да Светосавље укључује у себе ислам и католичанство. Не, ја сам тврдио да Светосавље и СПЦ никада нису забранили католицима, муслиманима или атеистима да буду Срби, ако су се они тако осећали. Дакле, то сам ја тврдио. Према томе, не морам ја да докзујем нешто што никада нисам тврдио. Али, ти си тврдио да Светосавље искључује Србе муслиане, католике или атеисте, тако да би требаода приложиш неки конкретан доказ за ту своју тврдњу. А шта Косовски Завет значи за Србе муслимане стварно не знам (али претпостављам), то би морао њих да питаш, а не мене... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Па, пази, рецимо сам Лубурић кога сам навео као пример, тврдио је баш то. Рекао је парафразирам:,,Ја сам Србин, пореклом, и ја то знам, али се не осећам као Србин". Да, све што си навео ништа не мења. Једноставно, неко није прихватио све то, прихватио је комунизам и југословенство, а Српство и претке одбацио. Немаш ти право њега сад да називаш Србином, ако он сам себе тако не назива и управо све то негира. Шта да ти кажем? Проблем Срба је све што прихвате, прихватају искрено. Срби који су прихватили комунизам, прихватили су га искрено, до краја, а одбацили Српство. Не треба да их сматрам како ја хоћу, већ треба да поштујем оно што они осећају и како се изјашњавају. Хрвати, за разлику од нас, нису прихватили комунизам искрено,него само као транзитну, пролазну фазу, док су у души остали Хрвти и католици. Али, такође, преувеличава се број Срба у комунистима. Није број Срба код комуниста био тако масован, маса Срба се супроставила комунизму, што они који су отишли у емиграцију, што они који су остали, побијени, итд. Такође,већина Срба у партизанима нису уопште били комунисти, нису знали ни шта је то, већ су у те редове отишли из антиокупаторских и антиусташких тежњи. И на крају, опет те подсећам: није постојао никакав српски комунизам, постојао је југословенски комунизам чијесу присталице били многи Срби. Чекај, да ли је могуће да након оволико текста и даље не разумеш шта говорим? Уопште није важно да ли се слажеш са мном (и не треба сви да се слажемо) али да ли је могуће да после три странице причамо као два лудака где сваки прича своје, а један другог не разуме? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Чекај, да ли је могуће да након оволико текста и даље не разумеш шта говорим? Уопште није важно да ли се слажеш са мном (и не треба сви да се слажемо) али да ли је могуће да после три странице причамо као два лудака где сваки прича своје, а један другог не разуме? Поента моје приче: коме је комунизам или било шта друго важније од Српства, те због тога не жели бити Србин, одбаци Српство и замрзи Српство и ради све против Српства, па тешко га могу сматрати Србином... Не желим ја никоме да намећем да је он Србин ако он то неће да буде. Тако бих кршио његову слободу и његов избор, а то ми не пада на памет... То је моја поента у вези тих Срба комуниста, сем етничког порекла они никакве друге везе са Српством нису имали... Dexi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 А ти си хтео да кажеш да то што е њихово порекло српско значи да су они Срби, без обзира што се нису тако осећали и што су Српство мрзели, и да су они злочинци са српске стране. А ја сам ти пружио чињенице и аргументе који руше такву тезу... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Милошевић се сматрао Црногорцем и Југословеном,он никада за себе није рекао да је Србин. Шешељ се, док је био комуниста, осећао и изјашњавао као Југословен. Има онај његов интервју где када су га питали шта је по националности, Шешељ одговара: Југословен. Касније су га ови из СПО често нападали због тога. Шешељ тек кад је одбацио комунизам и југословенство, почиње да се изјашњава као Србин, обнавља српску националну свест и постаје српски националиста. За др. Радована Караџића уопште не знам да ли био члан СКЈ, пошто је његов отац био четник и антикомуниста. Ђенерал Младић не знам како се изјашњавао док је био комуниста, вероватно као Југословен. Али стварно не знам. Кад је престао бити комуниста, он се изјашњавао као Србин, то знам сигурно. И ево, рећи ћу то последњи пут: сваки комуниста или атеиста који се осећа као Србин, воли Српство, идентификује се са Српством, за мене је Србин. Тачка. Karadžić je takodjer bio član SKJ a iz nje je isključen zbog nekakvih mahinacija sa stambenim kreditima, tada sam baš radio u Privrednoj Banci Sarajevo pa je o tom bilo dosta govora tamo, bio osudjen na tri godine ali odsjedio samo nekoliko mjeseci (koliko se sjećam oko 7-8 mjeseci) jer su mu zbog dobrog vladanja kaznu zredukovali i uračunali u nju vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Možda se prije izjašnjavao kao Crnogorac ali od 90-tih godina se počinje izjašnjavati iskjljučivo kao Srbin. No, nije to bitno, bitniji je fakt da su se oni kao bivši ili još uvijek komuánisti borili za srpstvo u jugoslaviji ili izvan njega, u Hrvatskoj i BiH, sasvim svejedno. Tek aad pišeš da Srbe komuniste smtraš Srbima ali na početku si pisao nešto drugo, da su činili zločine ali pošto to nisu (prema tebi i tvojem ubjedjenju) bili Srbi (jer se sami kao biva nisu smatrali Srbima) onda kao Srbi nisu odgovorni za te zločine koje su činili. Čitavu tu vratolomnu argumentaciju i konstrukciju si smislio samo da bi isključio bilo kakvi mogućnost da su postojali Srbi koji su činili zločine nad Srbima. A nije bilo to potrebno. Kolektivna odgovornost ne poostoji, oni Srbbií komunisti koji su ubijaliá Srbe komuniste su te zločine počinili smatrajući da je komunizam nešto najbolje što je Srbiju i srpstvo ever, ikada moglo snaći. Jugoslovenstvo a ni crnogorstvo nisu pojmovi koji iísključuju srpstvo (kad su ispravno shvaćeni). Ко си ти да некоме намећеш да је Србин, кад он неће да буде Србин и не осећа се тако? Одакле ти то право? Ако није Србин и не осећа се тако онда се ни његови злочини не могу приписивати Србима, нити Срби имају везе са тим. Тај комуниста је убијао у име комунизма, југословенства, Тита, партије, а не у име Србије или Српства, те онда стварно не знам на основу чега ви те комунистичке злочинце приписујете Србима и тврдите да су они злочинци са српске стране? Dakle si ipak malo manipulisao faktima. Kad se to neki srpski, hrvatski ili ne znam koji komunista nije osjećao Srbinom, Hrvatom itd.? Komunisti su najviše baš zato ubijali i proganjali neistomišljenike u ime komunizma jer su mislili da je to nešto najbolje što postoji i za srpstvo i hrvatstvo i za jugosloventsvo. A ubijali su najčešće svoje sunarodnike antikomuniste koji nisu dijelili to njihovo mišljenje da je komunizam nešto najbolje što je srpstvo i srpskog izrabljivanog seljaka, radnika, proletera i intelektualca moglo snaći. Ovdje o tom takodjer piše: Niekdajší radový člen komunistickej strany (nekadašnji redovni član komunističke partije) pritom najprv uvažoval o zelených. „Horší než komunizmus je len nacionalizmus," tvrdil. Nakoniec však pod vplyvom spisovateľa a známeho propagátora myšlienky Veľkého Srbska Dobricu Ćosiča zakotvil v Srbskej demokratickej strane. Stál pri zrode Republiky srbskej, ktorú v rokoch 1992 až 1996 viedol. A už v októbri 1991 v bosnianskom parlamente vyhrážal, že pokiaľ Bosna vyhlási samostatnosť, bude to cesta do pekiel, na ktorej bude moslimský národ zničený. Karadžič najprv slúžil ako nástroj juhoslávskeho prezidenta Slobodana Miloševiča, nakoniec sa ale stal aj pre neho príťažou. http://zurnal.pravda.sk/portret/clanok/358723-karadzicov-zivot-ovplyvnili-srbske-myty-ale-aj-rodinna-historia/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2015 Пријави Подели Написано Август 18, 2015 Зајроне, приметио сам да волиш да мало лажеш и измишљаш, да знаш да то није баш хришћански. Ја никада нисам тврдио да Светосавље укључује у себе ислам и католичанство. Не, ја сам тврдио да Светосавље и СПЦ никада нису забранили католицима, муслиманима или атеистима да буду Срби, ако су се они тако осећали. Дакле, то сам ја тврдио. Према томе, не морам ја да докзујем нешто што никада нисам тврдио. Али, ти си тврдио да Светосавље искључује Србе муслиане, католике или атеисте, тако да би требаода приложиш неки конкретан доказ за ту своју тврдњу. А шта Косовски Завет значи за Србе муслимане стварно не знам (али претпостављам), то би морао њих да питаш, а не мене... Pogledaj šta si napisao: Него, ти си написао да Светосавље искључује Србе католике, муслимане, атеисте, итд. Јел имаш неки конкретан доказ за то, јер у супротном, сматраћу то за твоју измишљотину? Napisao sam da isključuje zato što se svetosavlje smatra često jedinom ISPRAVNOM državotvornom srpskom tradicijom, predanjem itd. radi tog poistovjećivanja vjere i nacije kod Srba koje je neporecivo i očigledno kao nos medju očima. Pošto ono u sebi ne uključuje sve te istorijske periode kad su Srbi bili nešto drugo nego svetosavci i sve te geografske lokacije gdje se Srbi njikada nisu smatrali svetosavcima niti su imali pojma šta je to i šta znači to onda je tu taj problem gdje leži zec. Srbi koji ne poznaju pojam svetosavske duhbovne baštine i neidentifikuju se s njim prema tebi onda nisu Srbi. Svetosavlje uključuje u sebi istina najveći i najvažniji ali ipak samo jedan od mnogih aspekata srpstva, kulturnih, državotvornih itd. A tvrditi da su Srbi samo oni koji ispovijedaju svetosavlje znači isključiti ih sve oíve druge koji to nisu sasvim iz srpstva. Komunisti nisu bili takvi Srbi koji su ispovijedali svetosavlje i o njima si već pisao da nisu Srbi. Onda su tu i dalji, katolici, muslimani, ateisti, bezvjerci, agnostici, neopagani, liberalni necrkveni sekularni Srbi itd. I opet vidim da je tu problem s logičkim uvažavanjem. Kad već nešto napišeš onda nešto takodjer proizlazi logički iz nečega i ne mora sve biti nacrtano, da se to zaključiti na osnovu toga što sií već napisao. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука