Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Плус ти је слабо знање о Албанцима, од свега да издвојим ово када кажеш да је "већина заражена радикалним исламизмом". Албанци су најмање привржени вери од свих муслиманских народа, чак мање и него Турци који су прилично секуларни. И то није нека нова ствар, о томе је писао још и Вук Караџић, да за разлику од Срба, Арнаути уопште не маре за веру него само за свој народ и да ће Арнаут-муслиман пре дати живот за Арнаута-хришћанина кога и не познаје, него за неког другог муслимана, а исто тако и Албанац-хришћанин. За разлику од Срба, каже Вук, где Срби-католици и Срби-муслимани неће ни да се зову Србима, а камоли да мисле да су са Србима-православцима исти народ. Албанија је под комунистима била једина држава у којој је вера била забрањена, а према Gallup Global Reports, Албанија је најмање религиозна земља на свету, где 65% декларисаних муслимана уопште нису верници нити практикују ислам. Ма то су приче која пласира албанска пропаганда. Национално јединство Албанаца не постоји. ,,Вера Албанаца је албанство"- мож мислити, то може поверовати само онај ко никад није био у додиру са Албанцима, и не зна ништа о њима, сем онога што је читао на интернету или чуо од њихове пропаганде. У мом селу, један Албанац са поносом је говорио: ,,На Балкану постоји само једна земља Ислама: Албанија". То је став великог броја Албанаца. Албанци су и данас подељени по племенима, верама. Албанци-православци никада не би подржали Албанце-муслимане, па ни Албанци-католици. Рецимо, поменути Клименти-католички Албанци штитили су Србе-Хришћане током повлачења преко Албаније и албанске голготе и претили Арнаутима-муслиманима да ће их побити уколико Србе дирају. Албанци-православци нису 90-тих подржавали УЧК и албански рат против Срба. Код Албанаца постоји и данас крвна освета, убијање међу племенима, што руши тезу о некаквом ,,албанском националном јединству". Ово тврдим и на основу литературе које сам прочитао, али и на основу личног искуства. Албанци би, пријатељу били подељенији него Срби, да већином нису муслимани. Већина Албанаца су муслимани и Ислам, као јак кохезивни фактор, уједињује већинско исламско-албанско становништво, а потискује Албанце других вероисповести који су огромна мањина међу албанским народом.Тако некима то даје привид албанског националног јединства, међутим, Албанци своју националну свест и национални идентитет вежу за Ислам. Албанци су повезани са исламистичким организацијама, УЧК и албанска мафија били су на вези са терористичким ћелијама широм света, а Велика Албанија је у суштини ислимистички пројекат под патронатом великих сила, пре свега Америке. ПС: Комунизам и ислам се у много чему слажу. Како је писао свештеномученик Данил Сисојев, комунистичка и исламска идеологија (јер, Ислам је пре свега идеологија) имају многе заједничке црте, многе сличности, без обзира на атеистичку природу комунизма. Тако да, у том погледу, то што су Албанци били дуго година под комунистима не значи ништа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Срби комунисти су били Југословени. Да си Србину комунисти рекао да је СРбин, превентивно би те пријавио ДБ-у јер се грозио свега што је српско и уништавао где је могао све што је имало макар и призвук нечег српског. Ако нису Срби, зашто онда кажеш "Срби комунисти", а не "Југословени комунисти"? Етничка припадност није исто што и етнички национализам. Југословенску националност је прогласио Александар, а Србе свео на "племе". И ти и ја смо Југословени, то није друга националност, то је нешто што по дефиницији укључује Србе јер не може Рус да буде Јужни Словен. Друго, и ми Срби православци смо народ Христов и већи нам је брат православац друге боје коже или језика, него Србин иноверник. Да ли због тога нисмо Срби? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Ако нису Срби, зашто онда кажеш "Срби комунисти", а не "Југословени комунисти"? Етничка припадност није исто што и етнички национализам. Југословенску националност је прогласио Александар, а Србе свео на "племе". И ти и ја смо Југословени, то није друга националност, то је нешто што по дефиницији укључује Србе јер не може Рус да буде Јужни Словен. Можеш да теоретишеш да би испао у праву у небитној Интернет рапсрави, али чињенице су чињенице. Да, правила се југословенска нација, и да, Срби су били виђени као реметилачки фактор у томе. Да, први је то започео Александар, али не, он у томе није био искрен, само се превише прерачунао. Комунисти су у Србији били Југословени. Певали југословенске песме, уписивали се као Југословени, својим синовима давали име Југослав, и друкали Србе зато што су Срби а не Југословени или зато што певају националистичке песме, иду у Српску Православну Цркву или слично. Ај сад настави са теоретисањем, слободно, ал то неће да побије чињенично стање. Друго, и ми Срби православци смо народ Христов и већи нам је брат православац друге боје коже или језика, него Србин иноверник. Да ли због тога нисмо Срби? Као што сам рекао, теоретииши до сутра, али пројекат Југославије је била југословенска нација, која се највише примила у Србији, где и данас имаш одређен број људи који се изјашњавају као Југословени. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Тако што су Срби који су по увјерењу били комунисти чинили тај корпус. Ето како. Да, они су били пореклом Срби, али нису се тако осећали, него су се осећали као Југословени. И одбацивали су Српство, ругали се Српству, прогонили Србе-родољубе. Па не може се Србима приписивати људи који се нису ни осећали Србима, Српство су мрзли и радили против њега. То што су они пореклом били Срби не значи ништа, јер рече, чини ми се, владика Атанасије ,,не чине само кости и крв некога Србином". Комунисти се не могу приписивати ниједном народу, нису само Срби били ту, било је и других народа (поменуо сам већ Марка Месића и његове Хрвате) и они су чинили злочине. Плус то што су, како сам већ рекао, на челу тог покрета били већином не-Срби. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Комунисти су у Србији били Југословени. Певали југословенске песме, уписивали се као Југословени, својим синовима давали име Југослав, и друкали Србе зато што су Срби а не Југословени или зато што певају националистичке песме, иду у Српску Православну Цркву или слично. Тачно. И не само то, него су ти комунисти (по пореклу Срби) помагали онима који су уништавали Српство, активно су учествовали у њиховом раду против Србије и Српства. И не само што је небулозно, него и веома је нечасно према сопственом народу такве људе приписивати Србима, па још и њихове злочине приписивати Србима. То није у реду... Више волели Тита од маме и тате, више волели СФРЈ од Србије, изјашњавали се као Југословени, итд. То онда нису Срби, рече ава Јустин ,,и волови су рођени у Србији, па нису Срби". nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Можеш да теоретишеш да би испао у праву у небитној Интернет рапсрави, али чињенице су чињенице. Да, правила се југословенска нација, и да, Срби су били виђени као реметилачки фактор у томе. Да, први је то започео Александар, али не, он у томе није био искрен, само се превише прерачунао. Комунисти су у Србији били Југословени. Певали југословенске песме, уписивали се као Југословени, својим синовима давали име Југослав, и друкали Србе зато што су Срби а не Југословени или зато што певају националистичке песме, иду у Српску Православну Цркву или слично. Ај сад настави са теоретисањем, слободно, ал то неће да побије чињенично стање. Као што сам рекао, теоретииши до сутра, али пројекат Југославије је била југословенска нација, која се највише примила у Србији, где и данас имаш одређен број људи који се изјашњавају као Југословени. Са овим "можеш да теоретишеш до сутра", "ај сад настави са теоретисањем слободно", "као што сам рекао теоретиши до сутра" само показујеш да не умеш да одговориш на врло конкретне ствари које нису "теоретисање": 1. Пројекат југословенске нације, по којој су Срби, Хрвати и Словенци "племена" а не народи је Александров, а НЕ комунистички; 2. Комунизам није имао везе са интегралним југословенством нити га је форсирао. Не живимо у Шпанији, живимо у Србији и свако од нас има бар неког старијег рођака (или родитеља) који је био у партији и може да га пита како се изјашњавао; 3. Срби нису виђени као реметилачки фактор, то је гола аутистична тврдња коју у апсолутно истом смислу деле хрватски националисти у односу на Хрвате, а који су били хапшени због песама "Устани бане", "Вила велебита" и сличних хрватских националистичких песама које нису ни 1% шовинистичке. Сваки национализам је био виђен као реметилачки фактор, само треба бити помало аутистичан да се то не види (ко зна, можда она прича са вакцинама и има везе, можда и јесмо колективно аутистични!); 4. Југословени нису друга нација, то је над-нација и ако ћемо по том кључу људе исписивати из Срба, онда не треба ту стати него исписати све оне којима српство није најбитнија и коначна идентификациона одредница, дакле разне савремене Европљане, "грађане света", чак и православне хришћане. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 1. Пројекат југословенске нације, по којој су Срби, Хрвати и Словенци "племена" а не народи је Александров, а НЕ комунистички; Александров југословенски пројекат се суштински разликује од комунистичког, јер је Александров био покушај стварања привида, а комунистички покушај стварања нове нације. Александар је пред смрт почео разговоре о мирном раздруживању са Хрватима. 2. Комунизам није имао везе са интегралним југословенством нити га је форсирао. Апсолутно нетачно. 3. Срби нису виђени као реметилачки фактор Апсолутно нетачно. 4. Југословени нису друга нација, то је над-нација Управо супротно. Југословени су замишљени као нација и на томе се активно радило. nana, Crveni Baron and Плутон је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 3. Срби нису виђени као реметилачки фактор, то је гола аутистична тврдња коју у апсолутно истом смислу деле хрватски националисти у односу на Хрвате, а који су били хапшени због песама "Устани бане", "Вила велебита" и сличних хрватских националистичких песама које нису ни 1% шовинистичке. Сваки национализам је био виђен као реметилачки фактор, само треба бити помало аутистичан да се то не види (ко зна, можда она прича са вакцинама и има везе, можда и јесмо колективно аутистични!); Како онда објаснити да се већ 1920-их и 1930-их година, КПЈ у својим манифестима залагала за независну Хрватску и Словенију, како би их заштитила од "великосрпског хегемонизма"? Комунистима јесте сметао сваки национализам, али само су српски доживљавали као претњ осталим народима и само су Србију оптуживали за хегемонистичке амбиције... feeble, Crveni Baron and nana је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Браћо, можда се нисмо разумели или непрецизно пишем. Немам уграђену климу а мозак ми се кува, али сам довољно присебан да знам да је немогуће да се око овога не слажемо. Поента је у спирању националне одговорности. Ја држим да смо национално одговорни за прихватање комунизма. Наравно, не свако индивидуално, јер смо исто тако национално и страдали од комунизма. Ти "Срби комунисти", "Несрби комунисти" како год да их зовемо нису неки хипотетички народ, већ наши сопствени стричеви, ујаци, дедови, очеви, комшије, можда не свакога од нас, али многих од нас да. Моја прича је таква да ми је пола фамилије комунистичко, пола антикомунистичко. Те разлике су биле крваве непосредно након Другог светског рата, а у следећој генерацији су отупиле али су постојале, а сада су сви антикомунисти. Има људи и упознао сам их којима су буквално читава фамилија и сви преци били антикомунисти и страдали од комуниста, али исто тако знам оне којима су буквално сви били комунисти и антихристи, а они сад изигравају неко "православље" и "четништво" где кажем "изигравају" јер позерски приступају и једном и другом. Не релативизујем ништа само кажем да националност нису гаће па да се тек тако мењају. Анационални Срби су Срби, није Србин само онај ко је националиста. Србин је и онај ко за живота промени националност тако што се свесно придружи другој нацији, бар до тренутка свог конвертитства. Говорити "Комунисти нису Срби" је спирање националне одговорности и сваљивање кривице на неки други национални фактор. Ако причамо о страдању народа и цркве од Хрвата не "од усташа", видим да постоји јак зазор да се под "страдањем од комуниста" јасно каже ко су ти комунисти и ком народу припадају. Лако нам је да кажемо да су Хрвати или Албанци генерацијама задојени у мржњи против Срба и православља, да им је убијање у крви и слично, али шта је са Србима комунистима који нису презали од убијања деце, од клања, од пробадања вилама, од прогона и масовних стрељања, од рушења српске државе, од гажења православне вере? Да кажемо "бивши Срби"? А шта су онда постали? Лако рећи "Југословени", али Риле, брате, грешиш када ствар апсолутизујеш и не знам зашто ми се онако љуто обраћаш као да пишем из зле намере. Интегрално југословенство није био програм КПЈ него жеља великог броја српских комуниста, а ако ћемо поштено и већине српског народа што се може видети и данас. Хрватски и словеначки, а после и муслимански комунисти... македонски и црногорски наравно... били су против тога јер су у томе видели "великосрпство" и наставак српске предратне политике. У Хрватској су "Орјунаши" (Југословени) били у тешкој мањини што се тиче Хрвата, већину су их чинили Срби. У Хрватској се нису Хрвати комунисти масовно изјашњавали као Југословени, већ Срби комунисти и у томе били усамљени. И то југословенство није било друга нација, морамо ту бити поштени према чињеницама иако се ради о комунистима, југословенство је било племенита идеја укрупњавања јужнословенских нација у једну. КПЈ је ишла у правцу тобожњег "братства и јединства" где ништа од тога "није битно", а овамо на српском етничком телу три нове нације (са форсираним национализмом), републике, покрајине и нека чудна национална политика која се спроводила само над Србима. А Хрвати јединствени и монолитни и не само то, него тамо где и има нехрватских католика, доносе се државни декрети да то морају бити Хрвати. Пример са Буњевцима у Војводини, на пример, где Тито лично проглашава да су то Хрвати којима "великосрпски шовинисти" не дају да буду Хрвати. Не Југословени, него баш Хрвати. Камо среће да је програм КПЈ био интегрално југословенство, не би морали да стварају македонску, црногорску и муслиманску нацију, да брже-боље кодификују македонски језик, да се троши време на успостављање тих нација, могли би сви колективно само да буду Југословени. Ни они сами се не би бунили, али није могло тако: морали су да буду национални Црногорци, Муслимани и Македонци и морало је да постоји, не јединство "југословенског народа" него југословенских народа. Могла је на силу да се створи и "Југословенска православна црква", али не: морала је да се створи "аутокефална" баш Македонска православна црква. Немојмо око оваких ствари да правимо алтернативну историју, знам о чему пишем и шта пишем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Сад сам видео да нисам Ћириличару одговорио на овај коментар, па ћу сада то исправити: Хајд да изазовем тврдњу да су се Албанци досељавали и прије Турака. Споменуо сам да је Деретић рекао да су се доселили за вријеме цара Душана, када су их Нормани регрутовали са Сицилије ( а на Сицилију су дошли са муслиманима ) како би нападали српска приморска подручја. То је 14. вијек, а Арбанон се спомиње још крајем 12. вијека. Хајд сад ми одговори на ово - ко је доводио Албанце онда прије Османлија? Једино остаје Византија. Али Византија није контролисала Кавказ ни у 11 вијеку! Ево на пример узмимо једног византијског историчара Михаила Аталиота савременика догађаја о којима говори и који је у својој хроници из прве руке описао долазак шћиптара у Европу y 11 векy. Упутићу те у извор: ''Scriptorum Historiae Byzantinae" Academiae Litterarum Regiae Borussicae;1853 Bohn. Ту се налази хроника догађаја из 11 века написана од стране Михаила Аталиота. Он је био савременик и сведок догађаја којима је сам присуствовао. Он је описао искрцавање око 300 албанских породица са византијским трупама у луку Драч око 1043. године а које су претходно Арабљани довели из кавкаске Албаније на Сицилију и јужну Италију. Дакле шћиптаре је 1043 византијски генерал Георгиос Маниакос довео као топовско месо на Балкан у покушају да војним ударом преузме власт у Византији. Тако каже овај извор. За ту карту што си поставио, потребно је бавити се лингвистиком. Давно, давно сам се и ја борио са овим питањем јер ништа ми није представљало јак доказ ( из већ наведених разлога ) али ми је та карта бркала лончиће. На крају је испало ( ал' не знам сад тачно како - па прихватам и да не прихватиш мој одговор ) да кавкаска Албанија етимолошки није исто што и балканска Албанија. Наиме, постоје ситуације када различити језици, чак из различитих језичких породица, имају ријечи истог облика, али потпуно другачијег значења. На примјер, усред Сахаре постоји мјесто звано "Брак", те је на овом форуму један момак тврдио како је Колорадо ријеч српског поријекла ( коло + радо ) и сл. А конкретно кавкаске Албаније што се тиче, само се сјећам да су народи на Кавказу ( не сви ) персијског поријекла и да је ово име само једна варијанта њиховог народнго назива који нема никакве везе са балкансим Албанцима. Да, тачно, могуће је да постоје два иста назива за две различите ствари. Али, теорија о кавкаском пореклу Албанаца ипак има доста утемељења, по мени. Рецимо, академик Каплан Резули (иначе Албанац) тврди да Албанци не само да нису Илири, већ такође нису ни потомци других палеобалканских народа. Ево га интервју са њим о том питању: http://dijaspora.wordpress.com/2010/04/10/dokumentirano-poreklo-albanaca-pise-prof-dr-kaplan-burovic-akademik/ Теорија о кавкавском пореклу Албанаца веома је старија, и има много страних извора који о томе говоре. Рецимо, немачке етнолошке студије Кавказа из 19 века (Теодор Лапински), где описују везу између кавкаских Абаза и балканских Албанаца, као и то да сами Абази са Кавказа тврде да балкански Албанци воде заједничко порекло са њима. Затим, имамо дубровачко-венецијанске ауторе из 16 века, који тврде да је Албанија на Балкану названа управо по Албанцима из Азије. Имамо и америчке истраживаче, који су такође увидели сличности између Албанаца (Шиптара) и Кавказа. Тако да теза о кавкаском пореклу Албанаца није баш без утемељења. Рецимо, поменути академик Резули тврди да су Шиптари прешли преко Румуније на Балкан. Колико ми се чини, он тврди да се ради о групи пристиглој нешто после доласка Словена на Балкан. Такође, мит о братству са Шиптарима је забележен код Абаза на Кавказу. Дакле, сами кавкаски народи тврде да су повезани са Шиптарима. Интерсатно је да сами Албанци себе не зову тако нити су се икад звали. Њихово народно име је Шкипе, Шћипетари, и тако они себе називају. У сваком случају тешко је утврдити када и одакле су Албанци заиста дошли, али из тога не следи да су балкански староседеоци. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Немојмо око оваких ствари да правимо алтернативну историју, знам о чему пишем и шта пишем. Што се мене тиче, нисмо се разумели, далеко од тога да сумњам да не знаш о чему пишеш, везано за било коју тему. Углавном, само бих да истакнем да је код нас Срба чини ми се ситуација мало компликованија него код других народа, јер смо имали водећу улогу у два антифашистичка покрета у Другом св. рату и јер смо били носиоци две идеологије на овом просторима. Срби су имали значајну улогу наравно у доласку комуниста на власт, највећи број припадника НОВЈ су били Срби, што је и логично с обзиром да смо и најбројнији и најугроженији народ били. Међутим, оно што хоћу да кажем, а можда и Риле, је да комунистичка идеологија и њени злочини нису производ српске културе и српског националног бића. Са друге стране, тежње ЈВуО су биле духовно наслеђе српске историје и српске културе. Код других народа је донекле другачије, у Хрватској и Албанији например не постоји разлика између хрватског/албанског национализа и величања ратова 90-их. У Србији имаш знатан број људи који се сматрају родољубима а потпуно се ограђују од политике Београда од Другог светског рата наовамо. Не знам колико је јасно шта хоћу да кажем, али мислим да је разлика између климе у Србији и у другим екс-Ју републикама у томе што у Србији национализам не мора бити обавезно повезан са свим што је српска држава чинила у прошлости, док у другим народима, поступци њихових вођа јесу најчешће осликавали вољу народа, пре свега мислим на последње ратове, у којима су учествовали Фрања Туђман и Алија који су и данас за хрватске/муслиманске националисте хероји, док је за многе Србе СМ само комуниста који Срби ништа добро није донео. Дидим and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Браћо, можда се нисмо разумели или непрецизно пишем. Немам уграђену климу а мозак ми се кува, али сам довољно присебан да знам да је немогуће да се око овога не слажемо. Поента је у спирању националне одговорности. Ја држим да смо национално одговорни за прихватање комунизма. Наравно, не свако индивидуално, јер смо исто тако национално и страдали од комунизма. Ти "Срби комунисти", "Несрби комунисти" како год да их зовемо нису неки хипотетички народ, већ наши сопствени стричеви, ујаци, дедови, очеви, комшије, можда не свакога од нас, али многих од нас да. Моја прича је таква да ми је пола фамилије комунистичко, пола антикомунистичко. Те разлике су биле крваве непосредно након Другог светског рата, а у следећој генерацији су отупиле али су постојале, а сада су сви антикомунисти. Има људи и упознао сам их којима су буквално читава фамилија и сви преци били антикомунисти и страдали од комуниста, али исто тако знам оне којима су буквално сви били комунисти и антихристи, а они сад изигравају неко "православље" и "четништво" где кажем "изигравају" јер позерски приступају и једном и другом. Не релативизујем ништа само кажем да националност нису гаће па да се тек тако мењају. Анационални Срби су Срби, није Србин само онај ко је националиста. Србин је и онај ко за живота промени националност тако што се свесно придружи другој нацији, бар до тренутка свог конвертитства. Говорити "Комунисти нису Срби" је спирање националне одговорности и сваљивање кривице на неки други национални фактор. Ако причамо о страдању народа и цркве од Хрвата не "од усташа", видим да постоји јак зазор да се под "страдањем од комуниста" јасно каже ко су ти комунисти и ком народу припадају. Лако нам је да кажемо да су Хрвати или Албанци генерацијама задојени у мржњи против Срба и православља, да им је убијање у крви и слично, али шта је са Србима комунистима који нису презали од убијања деце, од клања, од пробадања вилама, од прогона и масовних стрељања, од рушења српске државе, од гажења православне вере? Да кажемо "бивши Срби"? А шта су онда постали? . Ти, пријатељу, баш не знаш шта пишеш и о чему пишеш. Исто као што сам ти показао да се не разумеш ни у материју о Албанцима. Срби су они који се осећају као Срби, воле Србију, воле Српство, раде за добробит Срба, и спремни су да положе живот за Српство. Један српски песник рекао је да је Србин онај ко ,,задрхти када чује српску националну химну". Како може бити Србин онај ко се не осећа тако, мрзи Српство, све што ради-ради против Српства? Какав је то Србин? По пореклу, вероватно ћеш рећи. Али и велики број данашњих Хрвата пореклом су Срби, па опет мрзе Србе, Српство и чинили су стравичне злочине над Србином. Дакле, ко се не осећа као Србин и не воли Српство није Србин. Није да му ја или било ко негира да то буде, него он то сам неће. Онда јје нечасно њега и његове злочине приписивати Србима и повезивати са Србима. Комунисти су комунисти, интернационалисти и Југословени, без обзира на порекло. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Срби су они који се осећају као Срби, воле Србију, воле Српство, раде за добробит Срба, и спремни су да положе живот за Српство. Mislim da si ovim zadnjim uslovom dobrano smanjio broj Srba. Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 @@Дидим, Дозволи да ниси једини који је нешто проучавао. И дозволи да има много оних који су се овом тематиком бавили, из ових или оних разлога. И опет понављам: југословенство је био комунистички пројекат, стварања југословенске нације. И комунисти који су инсистирали на југословенству, главну су препреку видели у српском национализму, као једином државостворном и историјски најјачем. Стога су кадрови из Србије (не Срби него српски Југословени, јер су се сви до једног тако изјашњавали и осећали) сечени у неколико таласа, јер Србија није смела да буде јака. Зато је разбијана и Српска Православна Црква, јер је била виђена као могући кохезивни фактор српске нације. Како ти видиш ствари, то је твоја ствар, и није на мени да те убеђујем у било шта. Али упорно тврдити неке ствари које иду против нечега што је у историографији готово аксиом, и тражити неку врсту потврде за то, и љутити се кад се та потврда не добије, не води нас апсолутно нигде. Зато сматрам да те тврдње не заслужују шире одговоре, јер су те ствари одавно разјашњене и општепознате оном ко жели да се о свему томе информише. Сводити целу причу на ситуацију у индивидуалним фамилијама није историјски оправдано. Ја ћу сад да ти наведем милијарду примера ликова из целе Србије који, чим кренуи да се изјашњавају као Југословени, добију чин и моћ да тлаче Србе, као некад конвертити у време Турака. Твоје схватање нације је увредљиво за све оне који се данас у Црној Гори осећају Црногорцима или за Бошњаке. Црногорци су до пре петнаестак година претежно били Срби, а Бошњаци су пре тридесет година били једноставно "мкуслимани". Да не идем даље од тога. Мени као Србину не треба да Србином зовем некога ко се тако не осећа, нити имам потребу да било коме намећем било шта. Националност није биолошка датост, већ емотивна и/или културолошка припадност одређеној националној/етничкој групи. Дакле, не знам зашто све ово тако емотивно схваташ, али и даље стојим при томе да ниси у праву. И стојим и даље у томе да је југословенска нација пројекат који су комунисти спроводили овде, и да је југословенска нација требало да буде нешто што ће заменити остале нације на овим просторима. И да је југословенски пројекат највише упропастио Србе, јер их је разјединио и спречио да заокруже своје биће, и територијално и национално. С тим што се слажем да има много комуниста бивших Срба, који су убијали своје дојучерашње сународнике, али не знам какве то везе има са овом причом. То је као да си за потурицу који коље Србе рекао да је то Србин. Није. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 14, 2015 Пријави Подели Написано Август 14, 2015 Браћо, можда се нисмо разумели или непрецизно пишем. Немам уграђену климу а мозак ми се кува, али сам довољно присебан да знам да је немогуће да се око овога не слажемо. Поента је у спирању националне одговорности. Ја држим да смо национално одговорни за прихватање комунизма. Наравно, не свако индивидуално, јер смо исто тако национално и страдали од комунизма. Ти "Срби комунисти", "Несрби комунисти" како год да их зовемо нису неки хипотетички народ, већ наши сопствени стричеви, ујаци, дедови, очеви, комшије, можда не свакога од нас, али многих од нас да. Моја прича је таква да ми је пола фамилије комунистичко, пола антикомунистичко. Те разлике су биле крваве непосредно након Другог светског рата, а у следећој генерацији су отупиле али су постојале, а сада су сви антикомунисти. Има људи и упознао сам их којима су буквално читава фамилија и сви преци били антикомунисти и страдали од комуниста, али исто тако знам оне којима су буквално сви били комунисти и антихристи, а они сад изигравају неко "православље" и "четништво" где кажем "изигравају" јер позерски приступају и једном и другом. Не релативизујем ништа само кажем да националност нису гаће па да се тек тако мењају. Анационални Срби су Срби, није Србин само онај ко је националиста. Србин је и онај ко за живота промени националност тако што се свесно придружи другој нацији, бар до тренутка свог конвертитства. Говорити "Комунисти нису Срби" је спирање националне одговорности и сваљивање кривице на неки други национални фактор. Ако причамо о страдању народа и цркве од Хрвата не "од усташа", видим да постоји јак зазор да се под "страдањем од комуниста" јасно каже ко су ти комунисти и ком народу припадају. Лако нам је да кажемо да су Хрвати или Албанци генерацијама задојени у мржњи против Срба и православља, да им је убијање у крви и слично, али шта је са Србима комунистима који нису презали од убијања деце, од клања, од пробадања вилама, од прогона и масовних стрељања, од рушења српске државе, од гажења православне вере? Да кажемо "бивши Срби"? А шта су онда постали? Лако рећи "Југословени", али Риле, брате, грешиш када ствар апсолутизујеш и не знам зашто ми се онако љуто обраћаш као да пишем из зле намере. Интегрално југословенство није био програм КПЈ него жеља великог броја српских комуниста, а ако ћемо поштено и већине српског народа што се може видети и данас. Хрватски и словеначки, а после и муслимански комунисти... македонски и црногорски наравно... били су против тога јер су у томе видели "великосрпство" и наставак српске предратне политике. У Хрватској су "Орјунаши" (Југословени) били у тешкој мањини што се тиче Хрвата, већину су их чинили Срби. У Хрватској се нису Хрвати комунисти масовно изјашњавали као Југословени, већ Срби комунисти и у томе били усамљени. И то југословенство није било друга нација, морамо ту бити поштени према чињеницама иако се ради о комунистима, југословенство је било племенита идеја укрупњавања јужнословенских нација у једну. КПЈ је ишла у правцу тобожњег "братства и јединства" где ништа од тога "није битно", а овамо на српском етничком телу три нове нације (са форсираним национализмом), републике, покрајине и нека чудна национална политика која се спроводила само над Србима. А Хрвати јединствени и монолитни и не само то, него тамо где и има нехрватских католика, доносе се државни декрети да то морају бити Хрвати. Пример са Буњевцима у Војводини, на пример, где Тито лично проглашава да су то Хрвати којима "великосрпски шовинисти" не дају да буду Хрвати. Не Југословени, него баш Хрвати. Камо среће да је програм КПЈ био интегрално југословенство, не би морали да стварају македонску, црногорску и муслиманску нацију, да брже-боље кодификују македонски језик, да се троши време на успостављање тих нација, могли би сви колективно само да буду Југословени. Ни они сами се не би бунили, али није могло тако: морали су да буду национални Црногорци, Муслимани и Македонци и морало је да постоји, не јединство "југословенског народа" него југословенских народа. Могла је на силу да се створи и "Југословенска православна црква", али не: морала је да се створи "аутокефална" баш Македонска православна црква. Немојмо око оваких ствари да правимо алтернативну историју, знам о чему пишем и шта пишем. Slazem se da smo potpuno nacionalno odgovorni za prihvatanje komunizma, jugoslovenske ideje i stvaranje na temelju te dve greske jos nekoliko nacija, bosnjacke, crnogorske itd. Mi smo iskljucivo odgovorni a komunisti nisu niko drugi do mi sami i produk su nase nacionalne nezrelosti koja i danas preovladjuje medju Srbima. I danas nam se dogadjaju stvari koje su nam se dogadjale i ranije samo sto sada menjamo te stare iluzije sa novim... EU, ekumenizam itd ... Sve je to identicna prica koja ce nas kostati koliko i jugoslovenstvo, komunizam itd ... Дидим је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука