Semberac Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Наравно,зато ми неће никад Младен бири ауторитет нити Отц Симеон који јадан ни незна у шта верује ,а но отац Жарко који више мисли о антихристу него о Христу! Добро битно је да си ти завршио теологију, битно је да си ти игуман једног манастира, битно је да си ти завршио два доктората... Дал би прихватио одлуку синода или сабора да на своју руку каже да смо ушли у унију са Папом, дал би прихватио одлуку синода и сабора да каже Косово је независно, дал би прихватио одлуку да сабор дозволи хомосексуалне бракове? Одговори на ова хипотетична питања која нису тренутно реална свакако. Ti si svoje poverenje dao pogrešnim ljudima definitivnio!na ova pitanja ,koja ni ne znam kako da nazovem, već znaš odgovor! Незнам одговор, дал би био веран Православљу или лажним пастирима у том случају? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Наравно,зато ми неће никад Младен бири ауторитет нити Отц Симеон који јадан ни незна у шта верује ,а но отац Жарко који више мисли о антихристу него о Христу! Добро битно је да си ти завршио теологију, битно је да си ти игуман једног манастира, битно је да си ти завршио два доктората... Дал би прихватио одлуку синода или сабора да на своју руку каже да смо ушли у унију са Папом, дал би прихватио одлуку синода и сабора да каже Косово је независно, дал би прихватио одлуку да сабор дозволи хомосексуалне бракове? Одговори на ова хипотетична питања која нису тренутно реална свакако. Ti si svoje poverenje dao pogrešnim ljudima definitivnio!na ova pitanja ,koja ni ne znam kako da nazovem, već znaš odgovor! Незнам одговор, дал би био веран Православљу или лажним пастирима у том случају? Naravno da da ovakve odluke sinoda ne bi prihvatio ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Па добро је да неби прихватио, нисам се надо таквим одговором. Ти си појединац, ово питање постављам свим форумашима...па да видимо ко следи Христа а ко антихриста... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Па добро је да неби прихватио, нисам се надо таквим одговором. Ти си појединац, ово питање постављам свим форумашима...па да видимо ко следи Христа а ко антихриста...мислим да се вараш да ће се остали форумаши натезати са једном детињаријом!на крају ћемо доћи до расправе чији је тата јачи blessyou Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Мој је јачи blessyou Јесте глупо питање али глупо је и тврдити да је у свему синод и патријарх у праву...зато сам и поставио онакво питање. Али наравно треба поштовати ред и поредак у Цркви, јер иначе то доводи до анархизма у Цркви. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Мој је јачи blessyou Јесте глупо питање али глупо је и тврдити да је у свему синод и патријарх у праву...зато сам и поставио онакво питање. Али наравно треба поштовати ред и поредак у Цркви, јер иначе то доводи до анархизма у Цркви. слажем се али зато имамо главу са којом да мислимо Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Мој је јачи Јесте глупо питање али глупо је и тврдити да је у свему синод и патријарх у праву...зато сам и поставио онакво питање. Али наравно треба поштовати ред и поредак у Цркви, јер иначе то доводи до анархизма у Цркви. Твоје питање је крајна фантазија. Ево да ја поставим једно: Ако Сабор, Синод и Патријарх кажу да не треба више веровати у Свету Тројицу, него да треба да пређемо на ислам, да ли остати послушан Сабору? Или ако каже да нисмо настали од Адама и Еве, него да смо настали од ванземаљаца, да ли остати послушан Сабору? Или ако кажу да треба Буду да славимо и да постанемо Будисти. Иста вероватноћа да се деси, као и то што си ти питао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Па јесте фантазија али никада се не зна јер су у историји постојали разбојнички сабори. Сетимо се само Лионске и Флорентинске уније...ко може да гарантује да се такав сабор опет не деси?Ја немогу гарантовати. Све док сабор не исповеди јерес, ми требамо да то прихватимо. Управо зато и прихватамо неправедне одлуке према владици Артемији (а и сам он) јер са тим чином сабор није ушо у јерес али је и те како политички чин а не дело Духа Светога. Ово је лично моје мишљење. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Проблем је у томе шро се данас за јерес оптужују епископи који то нису,а оптужују их људи којима се истинита вера налази у затвореним дверима! Галаме у храму,затвори двери да буде православно! Друга ствар,јерес постаје јерес тек кад Црква саборно тако одлучи а не када појединцима то падне на памет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Проблем је у томе шро се данас за јерес оптужују епископи који то нису,а оптужују их људи којима се истинита вера налази у затвореним дверима! Галаме у храму,затвори двери да буде православно! Друга ствар,јерес постаје јерес тек кад Црква саборно тако одлучи а не када појединцима то падне на памет. Слажем се. Исто тако се оптужују Епископи неки да су расколници, што је такође велика лаж. Ми у Цркви (бар у СПЦ) немамо официјално јеретика и расколника. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Проблем је у томе шро се данас за јерес оптужују епископи који то нису,а оптужују их људи којима се истинита вера налази у затвореним дверима! Галаме у храму,затвори двери да буде православно! Друга ствар,јерес постаје јерес тек кад Црква саборно тако одлучи а не када појединцима то падне на памет. Слажем се. Исто тако се оптужују Епископи неки да су расколници, што је такође велика лаж. Ми у Цркви (бар у СПЦ) немамо официјално јеретика и расколника. за сад немамо и дај Боже да их не буде, али је толико очигледно да има много оних који на томе раде. Када на разним "црквеним" сајтовима видим карикатуре наших Владика и свештеника, када се најодвратнијим надимцима називају људи који су читавог себе подарили Цркви- шта је то него изазивање раскола? Дај Боже да се уразумимо Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВладаВ Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Образовци и сви такозвани православни или светосавски националисти, итд. Не праве разлику између ''православног света'' (тзв. Света Русија, држава Немањића, итд.) односно средњовековног периода живота Цркве и саме Цркве. Наиме они узимају као битно и суштинско оно што је у животу цркве заправо споредно (односи са државом, културом, обичајима итд.). Ови покрети своју инспирацију вуку више из антимодернизма, конзервативизма и поједностављивања стварности него саме православне духовности. [b]Образ[/b]Знате каква је српска традиција, шта је основ српске борбе за слободу? То је традиција хајдука, ускока… Све те организација су биле својевремено организоване на неком незваничном нивоу и ниједну од њих није било могуће забранити или распустити. Ако буде требало, ако режим буде хтео тако да делује против нас, нама је најмањи проблем да се запутимо тим путем. Да постојали су ускоци и хајдуци али су се они борили против страног окупатора, док се Образ ''бори'' против српских власти. Разлози за ово су дакле друге природе, идеолошке на пример. Да ли сте ви насилна, екстремна десничарска, профашистичка организација, као што вас представљају? Они захтевају да се разговара у границама те такозване „политичке коректности“… Они покушавају да представе сваку легитимну одбрану српских народних интереса као некакво испољавање насиља. Када говоре о насиљу, они на лажан начин представљају српску борбу за слободу. Они говоре о насиљу онда када се ми бранимо. Овде Обрадовић испољава заправо неразумевање ствари. Прво себе и Образ доживљава као представника ''српских народних интереса'' што је нонсенс, јер народни представници седе у парламенту и другим нивоима власти. Значи не познаје и не разуме саму демократију. Да ли сте учествовали у насилним инцидентима? Наравно да јесу. Разбијање геј параде 2001. године. Обрадовић А какав став иначе имате по питању хомосексуализма? Без обзира на то што се оштро противимо одржавању параде срама, ми њих не мрзимо. Ми не мрзимо никога. Опет класична ствар код српских десничара. Наиме, није уопште питање да ли ви лично неког волите или не већ за које се политичка начела залажете. Обрадовић Да ли сте профашистички настројени? Ми смо организација светосавских националиста. Значи, своје политичке и програмске циљеве искључиво сврставамо у оквире онога што је поставио Свети владика Николај Велимировић, највећи Србин 20. века. А то би се укратко могло описати следећим речима: српски национализам подразумева народну цркву, народну династију, народну војску, народну просвету и народну културу. Код светог владике Николаја могу се наћи заиста различити ставови. Ови спадају у средњовековне. Обрадовић Иза тога, постоје различите идеологије чији је корен углавном на Западу. И комунизам и социјализам су настали на Западу, а не у православним земљама, иако су касније попут вируса убачени Србима и Русима. Савремена западњачка демократија и либерални капитализам такође су производи тамошње идеологије, за коју сада видимо да запада у све већи кризу из које јој, по свему судећи, нема спаса. Дакле, одбијамо да се руководимо тим поделама, било да је реч о фашизму, националсоцијализму или нечем другом. Све су то идејна и политичка струјања настала на Западу. Она немају везе са духом српског народа, који је пре свега православни, а и оплемењен нашим словенским особеностима. Због свега тога, сматрамо да посезање за било каквим идеолошким моделима са Запада нема сврхе у Србији. Нити смо фашисти, нити смо демократе, нити смо комунисти, нити смо социјалисти. Ово су класичне Хердеровске и романтичарске идеје, настале у Немачкој као реакција на Француску револуцију. Реакција на овакве идеје може бити и следећа: шта ако православље није основни дух српског народа. Шта онда? Какво државно уређење онда заговарате? Обрадовић Опет ћу се послужити речима Светог владике Николаја, јер се у његовим делима могу наћи одговори на све изазове савремене српског друштва. У његовом завештању српском народу каже се: нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем и држава са Божјим благословом; нека се свако врати Богу и себи, нека нико не буде ван Бога и ван себе, да нас не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом. Позивање на владику Николаја управо потврђује тезу о поједностављивању стварности. Питање је да ли су идеје Светог Владике једном заувек дати одговор српског православља – што би значило да је најбоље да се српска историја замрзла у средњем веку или јеванђеље има способност да људима прилази и да их придобија без да им намеће неке друштвено-политичке пројекте. Да ли је Христос дошао да успостави неки друштвено политички пројекат? Обрадовић Ми желимо домаћински поредак, а ако се тај поредак спроведе у пракси, мора и Србија имати домаћина. Желимо српску, уједињену, богату и снажну државу, којој ће на челу бити побожан, честит домаћин. Опет потврђује тезу о суштинском антимодернизму. Они хоће неку врсту патерналистичке владавине. Хоће да Србија буде лични посед неког монарха а ми његови поданици односно власништво. Обрадовић Да ли бисте задржали парламент? Најмање што би требало урадити јесте претварање садашњег парламента из једнодомног у дводомни. У том другом дому би били представници не политичких организација, него струковних, односно сталешких удружења. Дакле, дати прилику српским домаћинима, српским радницима и интелектуалцима, да се изразе на природан начин. Сталешке поделе и струковна удружења јесу потпуно природне појаве. Опет анахроност. Наиме, сталешки парламент је био тековина средњег века и основни разлог његовог постојања је политичка, правна и класна неједнакост грађана пред државом. Идеја сталешког парламента препознаје човека не као човека и грађанина, што је основна особеност модерне демократије и довољан и највећи легитимитет, него као припадника неке класе. Питање за Образовце: шта ако неко хоће да из једног сталежа пређе у други? ''Сталешке поделе'' нису ''природне'', него су некада биле друштвено-политичке и хвала Богу да су превазиђене. Осим ако нам их српски десничари поново не уведу. Дакле, Образ јесте екстремна десничарска организација која се позива на традицију антимодернизма који се у деветнаестом и двадесетом веку могао наћи код православних. Ја лично не верујем да је то она реч коју Црква треба да саопшти свету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 За све који говоре да Образ нема везе са хришћанством, да смо секташи...погледајте и уживајте. Када било ко од вас организује овако нешто у Београду нека се јави... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 За све који говоре да Образ нема везе са хришћанством, да смо секташи...погледајте и уживајте. Када било ко од вас организује овако нешто у Београду нека се јави... https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4019.msg105081.html#msg105081 Кад ми ово појасните и када се будете покајали за изазивање нереда по Епархијама имао бих времена да посветим Образу. До тад... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2010 Мој је јачи ljut Јесте глупо питање али глупо је и тврдити да је у свему синод и патријарх у праву...зато сам и поставио онакво питање. Али наравно треба поштовати ред и поредак у Цркви, јер иначе то доводи до анархизма у Цркви. Твоје питање је крајна фантазија. Ево да ја поставим једно: Ако Сабор, Синод и Патријарх кажу да не треба више веровати у Свету Тројицу, него да треба да пређемо на ислам, да ли остати послушан Сабору? Или ако каже да нисмо настали од Адама и Еве, него да смо настали од ванземаљаца, да ли остати послушан Сабору? Или ако кажу да треба Буду да славимо и да постанемо Будисти. Иста вероватноћа да се деси, као и то што си ти питао. Ovo je jasno kao dan. Često čujem tumačenje dela poslanica iz Pisma -,,da oni koji se odvajaju od jedinosti vere, telesni su i duha nemaju.Ovde mnogi tumače pogrešno i navode da duha nemaju oni koji se odvajaju od ,, jedinosti crkve,, Ovde je reč o jedinosti vere jednom zauvek predate svertima.Crkva se povezuje sa odredjenom jerarhijskom strukturom. Medjutim crkva nije zajednica sa odredjenom jerarhijskom strukturom ako je ta struktura izgubila jedinstvo vere.Ta struktura mora imati i jedinstvo u istini.Može cela SPC da trubi kao je ona prava crkva u istini a ipak samo jedan episkop da bude u istini i to će biti Crkva.Ja ne kažem da je SPC u neistini ali vernici SPC treba da paze na vreme i ispituju Pisma da ne budu prevareni.Jevrejske se starešine molile Bogu misleći da je On s Njima a raspeli istovremeno Hrista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука