Jump to content

"ОБРАЗ" култура...

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Ni cirilica nema nikakve veze sa pravoslavljem.

Али има са светосављем...ти ставно ништа ниси чито од св. владике Николаја аман isus-sinai

Када изгубимо ћирилицу избугили смо идентитет наш...а вама проунијатима је то у интересу да би се што пре са браћом "Кршћанима" (читај латинским јеретицима) што пре ујединили...

Haha. Ajde neka neko nađe onaj post od Pezze.  Aquilio...

Подели на овим сајтовима

Brate u Hristu Semberac... lepo je sto tako zdusno ''branis'' pravoslavlje i cirilicu srpsko pismo... a samo mi jedno nije jasno... zasto koristih reci stranog porekla u govoru...kao sto je npr.  aman ... ako me pamcenje nevara... ova rec je turcizam...  0409_feel

Можда сам и рекао ту реч, не сећам се. Хвала углавном да си ме опоменула, то се цјени, сестро. И са тобом се може нормално зборити. Свако добро

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Шта мислиш о овоме случају брале Семберац:

"Једног дана, пре доста година, освећивао сам куће. Уђем у једну кућу појући, и видим : једна жена бежи овамо, друга се крије онамо - у почетку нисам ништа схватио. После неког времена , схватих да је то она, озлоглашена кућа". Нисам знао шта да радим. Ушао сам у ту кућу и не знајући куда улазим. Приђе ми власница тог места и рече како не пристоји да оне целивају крст. Рекох јој да не знам да ли је то њено или њихово мишљење. Кад сам их, дакле, питао, све су пожелеле да целивају крст. Пружих им крст, оне га целиваше, а је им рекох да их Христос воли; све су одреда биле гануте. Било ми је заиста жао тих несрећница. Шта ти кажеш, јесам ли добро поступио ?"

Подели на овим сајтовима

A znaš li da je +Nikolaj povlačio paralele između Svetog Save i Adolfa Hitlera?

Па знам, и у чему је ту проблем?Сваки човјке има и добру страну, па чак и ти као атеиста...

Ako te tvoja vera uči to i ako nema toga što ti ne bi uradio za svoju veru onda zlo i naopako.   666   999

Подели на овим сајтовима

А питај мало брата Андреја, иначе кум нашег бесмртног председника Небојше Кристћа шта мисли о односу Православље и Отачаство...мислим да ти брат Андреј може то појаснити јер мени не верујеш јер сам по теби човјек мање вредности од осталих.

Otacastvo nema nikakve veze sa pravoslavljem. Mozes biti najveci svetitelj i u robovlasnistvu a mozes biti

isto tako duhovan i crkven i u anarhiji koju su zamislili Prudon, Kropotkin i Noam Comski. 0409_feel aman

Ха, ко би рекао да сам и ја постао референтан за некога ко је данас у ОБРАЗ-у.

На једном нивоу си свакако у праву брате Аquilio. Лична побожност нас уздиже обожењу упркос било каквим околностима.

А овде ипак морам да се умешам тек да бих нашем младом пријатељу из ОБРАЗ-а (а и осталима које то можда интересује), покушао да приближим ту идеју Отачаствољубља (буквални превод светог краља Стефана првовенчаног - монаха Симона, грчког израза филопатриа) коју је ОБРАЗ "во времја оно" покушавао да дефинише.

Поента је у бесмртним речима светог апостола Павла:

"26. И створио је од једне крви сваки народ човјечанства да станује по свему лицу земаљскоме, и поставио је напријед одређена времена и међе њихова борављења;

27. Да траже Господа. не би ли га додирнули и нашли, мада Он није далеко ни од једнога од нас."

Д.ап. 17, 26-27

"1. Истину говорим у Христу, не лажем, то ми свједочи савјест моја Духом Светим,

2. Да ми је врло жао и срце ме моје боли без престанка;

3. Јер бих желео да ја сам будем одлучен од Христа за браћу своју, сроднике моје по тијелу,

4. Који су Израиљци, чије је усиновљење и слава и завјети и закон и богослужење и обећања,

5. Чији су и оци, и од којих је Христос по тијелу, који је над свима Бог благословени у вијекове. Амин."

Рим. 9, 3

На жалост, мислим да је релативно мали број људи у данашњем ОБРАЗ-у који би били у стању да свој национализам образложе у смислу националне одговорности и пожртвовања које се може оправдати само хришћанском љубављу.

У трећем броју часописа ОБРАЗ (из 1996) писао сам својевремено текст под насловом: Заблуде паганског национализма, где сам понешто од ових теза детаљније образлагао. Млади људи који су били блиски идеји ОБРАЗ-а током деведесетих су пре свега много читали и учили, а неки од нас су чак и писали. Када се национализму одузме духовни садржај, та компонента одговорности, жртве и превасходне потребе за самоусавршавањем добија се онај "хладни и несигурни механизам" који Ксио врло тачно препознаје као примални "страх од другог." Национализам који је у духовној и идејној оскудици идеолошких флоскула и парола претвара се у ону чувену јерес етнофилетизма која духовност третира као идеолошку компоненту националног експанзионизма а сопствени идентитет дефинише у односу на непријатеља, уместо на основу инхерентних енергија сакралне традиције.

Тамо где је знање оскудно рађа се бахатост и саможивост, а царују страхови и несигурност; тамо где "знање" горди и надима, развијају се слични процеси уз одсуство воље за енергетску интеракцију са заједницом. Национализам је подједнако наказан и мутиран и када хипертрофира личност и када псеудоипостазира свест о заједници. А тек је уз јасне теоријске концепте и сигурно духовно водство могућа је и смислена борба. Идентитет се не формира тако што се откривају непријатељи него кроз самооткривење.

Ово је кратка верзија размишљања нечега што је некада давно био ОБРАЗ.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Тако и ми данас размишљамо. Нема национализма без вере. Тај пагански национализам како си га описао видимо рецимо код национал-социјалиста и то није истински србски национализам. Јако је важно да упознамо себе, а то можемо само кроз духовности, културу, традицију постићи. И стално морамо радити на унутрашњој револуцији, да себе мењамо. И данас сви саборци редовно читају литературе, то је нешто основно у Образу, да се сам образујеш путем литературе.

Наш мото гласи: Гради свом снагом дом свој а са сувишак снаге и енергерије помози и комшији да сагради свој дом. То је истински национализам без мржње.

Подели на овим сајтовима

Тако и ми данас размишљамо. Нема национализма без вере. Тај пагански национализам како си га описао видимо рецимо код национал-социјалиста и то није истински србски национализам. Јако је важно да упознамо себе, а то можемо само кроз духовности, културу, традицију постићи. И стално морамо радити на унутрашњој револуцији, да себе мењамо. И данас сви саборци редовно читају литературе, то је нешто основно у Образу, да се сам образујеш путем литературе.

Наш мото гласи: Гради свом снагом дом свој а са сувишак снаге и енергерије помози и комшији да сагради свој дом. То је истински национализам без мржње.

A ako ti ostane još snage onda vitlaš mačem protiv nevernika? 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Ако ми остане снаге покушаћу и тебе да вратим Богу и Цркви aman

Дај Боже да упознаш једног дана Бога, то ти највише желим.

Подели на овим сајтовима

Али има са светосављем...ти ставно ништа ниси чито од св. владике Николаја аман 0409_feel

Када изгубимо ћирилицу избугили смо идентитет наш...а вама проунијатима је то у интересу да би се што пре са браћом "Кршћанима" (читај латинским јеретицима) што пре ујединили...

E sto to nisu znali oci u prvih 6. vekova da kad izgube nacionalni identitet i ako ne pisu cirilicom nista

od hriscanstva. Svaka liturgija je dzabe ako nema cirilice i nacije.

Cist dokaz da je vama u glavi sve osim Hrista i obozenja.

Подели на овим сајтовима

"Једног дана, пре доста година, освећивао сам куће. Уђем у једну кућу појући, и видим : једна жена бежи овамо, друга се крије онамо - у почетку нисам ништа схватио. После неког времена , схватих да је то она, озлоглашена кућа". Нисам знао шта да радим. Ушао сам у ту кућу и не знајући куда улазим. Приђе ми власница тог места и рече како не пристоји да оне целивају крст. Рекох јој да не знам да ли је то њено или њихово мишљење. Кад сам их, дакле, питао, све су пожелеле да целивају крст. Пружих им крст, оне га целиваше, а је им рекох да их Христос воли; све су одреда биле гануте. Било ми је заиста жао тих несрећница. Шта ти кажеш, јесам ли добро поступио ?"

Добро си поступио брате.

Подели на овим сајтовима

Али има са светосављем...ти ставно ништа ниси чито од св. владике Николаја аман 0409_feel

E sto to nisu znali oci u prvih 6. vekova da kad izgube nacionalni identitet i ako ne pisu cirilicom nista

od hriscanstva. Svaka liturgija je dzabe ako nema cirilice i nacije.

Cist dokaz da je vama u glavi sve osim Hrista i obozenja.

Немам с тобо више о чему разговарати када изврћеш моје речи. Довиђења

Подели на овим сајтовима

Ако ми остане снаге покушаћу и тебе да вратим Богу и Цркви aman

Дај Боже да упознаш једног дана Бога, то ти највише желим.

Ako si ga ti upoznao i vitlaš mačem, ne želim da ga upoznajem.

Najmanje tu ima toga (religije u Obrazu), to je samo usputno u tome svemu.

Složiće se svi. Zato što ne znam na koji način se definiše odnos prema HEKPCT-u u religiji.

Sigurno ne kako vi postupate.

Glavne su ultra-desničarske ideje. Neću reći fašističke pošto smo pričali o tome.

Подели на овим сајтовима

brate Semberac...a ko bi bio po vama iz OBRAXA nas KOMSIJA...

da li samo Srbi pravoslavci i svetosavci...

da li bi ste pomogli i drugim verama i nacijama... koje zive na tlu drzave Srbije...

da sagrade svoj DOM... 0409_feel...

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

Добро си поступио брате.

Нисам ја него старац Порфирије 0409_feel,

Што би рекао Христос ""Pravo si odgovorio, to cini i bices ziv".  aman

Подели на овим сајтовима

brate Semberac...a ko bi bio po vama iz OBRAXA nas KOMSIJA...

da li samo Srbi pravoslavci i svetosavci...

da li bi ste pomogli i drugim verama i nacijama... koje zive na tlu drzave Srbije...

da sagrade svoj DOM... 0409_feel...

Наравно да би помогли. Свако је добродошао у Србију ко поштује Србски народ и Србску државу. Ми смо само против неких екстрема појединих нација а никада против целе нације, то би било болесно и помислити. Свако добро сестро.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...