Jump to content

Да ли Србија треба да буде монархија?

Оцени ову тему

32 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Србија треба бити монархија?

• Да.
      20
    • Не.
      7
    • Не знам/свеједно је.
      5

Препоручена порука

Zato mi nije jasno zasto ljudi misle da bi sa monarhom nesto bilo bolje. 

Не би било скоро никакве практичне разлике, али са историјског аспекта је потпуно оправдано. Срби имају династију и одлука о монархији је чисто одлука о промјени форме, али суштина би била иста. Ето, једини практични ефекат би био што се новац не би давао предјседничким кандидатима, па оно... уштеди се мало. А и краљевина би одражавала традицију и историју модерне Србије. 

На крају крајева, то би била једна лијепа ствар за учинити. Не би била корисна пуно, али никако не би била штетна. 

Подели на овим сајтовима

Prvo sto mi je palo na pamet (da bi mogao biti tipican komentar) : "Legalizovali zaposljavanje clanova familije". :D

Да се баве живљењем доброг живота на нашој грбачи :D

Подели на овим сајтовима

Да се баве живљењем доброг живота на нашој грбачи :D

Bas tako. :D Upravo zbog toga ne bih da odgovaram na pitanje. Najpre nam valja saborno odgovoriti* na pitanje "cemu Srbija", bez toga je sasvim svejedno. No, to je neka druga tema... :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Bas tako. :D Upravo zbog toga ne bih da odgovaram na pitanje. Najpre nam valja saborno odgovoriti* na pitanje "cemu Srbija", bez toga je sasvim svejedno. No, to je neka druga tema... :)

А ја емотивно да ти одговорим - шта је Србија без краља? И још ово - За Краља и Отаџбину! :D

А ето, и показах тиме да је ово питање веома непрактичне природе. Највише је неке емотивне, традиционалистичке и историјске природе, јер видјео сам да углавном људи које занима историја чешће нагињу монархизму, и то из неких историјских осјећања. Е сад, проблем настаје када неки од нас почну причати као да је ово неко питање од практичног значаја.

Ово је једно питање у којем се најчистије види "дух народа", гдје народ емотивно стоји, јер је и питање само емотивне природе. 

Подели на овим сајтовима

Slazem se, ali, ako na "cemu Srbija" odgovorimo standardno (po mom misljenju) sa "Srbija? Eto, za zivot onih koji nisu uspeli da odu preko i zivot njihove dece koja (ce da) se trude da odu preko", laicki* smatram da je nebitno stoji li Republika ili Monarhijha ispred. To sam htela reci... Mozda zato sto smo emotivno otupeli.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Jа см човек сељак, око мене сељани... :ladan:  :dedica:  :fik:  Бистре политику по кафани а нико ништа корисно од тога да добије. Отуд мој утисак о романтици и фантазијама.

Zato što bistre "visoku" politiku... šta da urade sa Srbijom, Rusijom, Amerikom, Ukrajinom, svetom... umesto da bistre šta treba da se uradi u njihovom selu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Mislim, da, za promenu, mozda ne bi bilo lose. I onako smo pukli...( ono jest...sramota me koliko nam dobro ide... :blush: )

U sustini, u Srbiji treba da se menja sistem jer uvek " ista korita ostaju samo druge svinje dolaze" tako da monarhija bi bila jedna od tih mogucih opcija promene sistema. I onako smo saka jada, previse je politicki aktivnih na kvadratnom metru...

Bili bi smo interesantna drzavica sa Monarhom na celu.... :) Ali nisam ni za Karadjordjevice ni za Obrenovice...Ja bih nekog Monarha kao sto je bio Dusan Silni  :))) e to bi bila prava stvar...sve ostalo je  :trtmilo:

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Не би било скоро никакве практичне разлике, али са историјског аспекта је потпуно оправдано. Срби имају династију и одлука о монархији је чисто одлука о промјени форме, али суштина би била иста. Ето, једини практични ефекат би био што се новац не би давао предјседничким кандидатима, па оно... уштеди се мало. А и краљевина би одражавала традицију и историју модерне Србије. 

На крају крајева, то би била једна лијепа ствар за учинити. Не би била корисна пуно, али никако не би била штетна. 

Mislim da se moze nekako drugacije sprovesti to placanje predsednickim kandidatima. 

Mada svakako ne bi bila tolika stetna, samo mislim da ima mnogo bitnjih stvari. I dalje cemo imati u parlamentu i vladi neodgovorne ljude koji ce da slusaju lidera. Kralj ce tu biti samo onako, a sve odluke pasce na premijera. Tako je u svim ustavnim monarhijama Evrope. 

Ali ajd nije to tema, kao sto sam rekao meni je potpuno svejedno. 

Подели на овим сајтовима

Mislim da se moze nekako drugacije sprovesti to placanje predsednickim kandidatima. 

Mada svakako ne bi bila tolika stetna, samo mislim da ima mnogo bitnjih stvari. I dalje cemo imati u parlamentu i vladi neodgovorne ljude koji ce da slusaju lidera. Kralj ce tu biti samo onako, a sve odluke pasce na premijera. Tako je u svim ustavnim monarhijama Evrope. 

Ali ajd nije to tema, kao sto sam rekao meni je potpuno svejedno. 

Наравно, зато се питање монархије не треба везивати за те ствари, јер монархија то неће ријешити. Оно што монархија ( може ) донијети је одређени престиж и углед Србији и испуњење једног историјског сна. Дакле веома идеалистички су циљеви и само са тог становишта се треба расправљати о краљеивини Србији.

Подели на овим сајтовима

Живео краљ!

kraljvucic.png

Извор

Чекај, зар династија Кркобабић није више актуелна :)

П.С. А што се Вучка тиче, па мало је за њега прогласити га краљем...Он је више у рангу божанства. :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Нисам за ту идеју.

Кад год нешто не ваља, људи се ватају некакве романтике из прошлости, типа Тито, краљ, Слоба и слично. Тако контам и ову идеју са монархијом.

Монархија је као политички систем дала своје максимуме и истрошен је. Данашње монархије су само церемонијалне и бесмислено је мењати цео политички систем и уставно уређење зарад нечега што ће бити церемонијална функција. Што се престижа тиче, он зависи од личности монарха. Да вас подсетим да су монарси овде били и Милан и Александар Обреновић, а да је могао да постане и Ђорђе Карађорђевић.

Садашњи политички систем нам даје много простора за деловање, само то треба искористити. Ако је добар за највеће државе света, ако је проверено добар, не контам што бисмо ми регресирали у нешто што је одавно потрошено, макар на овим просторима?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Нисам за ту идеју.

Кад год нешто не ваља, људи се ватају некакве романтике из прошлости, типа Тито, краљ, Слоба и слично. Тако контам и ову идеју са монархијом.

Монархија је као политички систем дала своје максимуме и истрошен је. Данашње монархије су само церемонијалне и бесмислено је мењати цео политички систем и уставно уређење зарад нечега што ће бити церемонијална функција. Што се престижа тиче, он зависи од личности монарха. Да вас подсетим да су монарси овде били и Милан и Александар Обреновић, а да је могао да постане и Ђорђе Карађорђевић.

Садашњи политички систем нам даје много простора за деловање, само то треба искористити. Ако је добар за највеће државе света, ако је проверено добар, не контам што бисмо ми регресирали у нешто што је одавно потрошено, макар на овим просторима?

Не би била регресија у суштини, јер би политички систем и даље био парламентарна вишепартијска демократија, све би било исто, само што не бисмо имали предсједничке изборе сваких 5 година. Ето, Норвешка, Данска, Шведска, Шпанија и Уједињено Краљевство су парламентарне монархије са церемонијалним овлашћењима монарха. Монархија у тим земљама представља један остатак прошлости, дио историје и ништа више. Чак штавише, то би могао бити одређени вид одавања поште својој историји ( није једини, наравно ).

Уосталом, у српском случају тешко да би се морао читав систем мијењати, већ само дијелови везани за предсједника. Да, требао би се донијети нови устав или постојећи увелико и накарадно измијенити, а уставни правници су веома веома конзервативни за такве ствари. Нови устав не би имао неко поштовање, јер ни овај сада није Бог зна штован како му доликује. То стоји, нажалост.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...