Дијана. Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 Treba pogledati film Beautiful Mind (Blistavi um). On (istinita priča) govori o tome šta znači za šizofrenog čovjeka kad je prihvaćen u zajednicu, kad mu se dopusti da i dalje bude ličnost, u punom smislu vrednovanja njegovog ljudskog dostojanstva - jedino tako on i može ostati ličnost, inače ide samo pogoršanje...ć Ključni momenat u filmu je kad profesoru 'dopuštaju' da dođe na fakultet i da piše na tabli u praznoj učionici, a studenti ga pozdravljaju.. otad on vraća polako staru svoju ličnost... https://www.pouke.org/forum/topic/31543-filmovi-po-istinitim-ljudskim-pri%C4%8Dama/#entry1011986 Mislim da je i film Awakening rađen po istinitoj priči - psihijatrijskim bolesnicima u bolnici je zakratko bilo bolje kad im je jedan psihijatar pružio povjerenje i slobodu - čim su ih pritisli stigmatizacijom, vratili su se na staro (maestralna uloga Robert de Nira). naravno, evo i njega na ovoj drugoj temi https://www.pouke.org/forum/topic/31543-filmovi-po-istinitim-ljudskim-pri%C4%8Dama/page-3#entry1270490 Galija је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 VSB, ne znam zasto se toliko osecas ugrozeno i osecas potrebu da se branis. Tacno je da ovde kod nas postoje razne predrasude i strahovi povodom svega ovoga, ali nisam sigurna da je ovo pravi nacin da se izboris protiv toga. O ovome bi trebalo pre svega da pricaju strucni ljudi i da se oni bore protiv stigmatizacije, a izgleda da ih to ne zanima previse... Nije mi jasno ni kako ti recimo vidis povratak iz bolesti u zdravlje. Covek moze da poludi kad krene da razmislja samo o onome sto ga muci. Psiha je vrlo znacajan faktor i u izlecenju mnogih drugih bolesti i mnogi su zahvaljujuci jakoj psihi, veri i pozitivi uspeli da pobede i najteze bolesti. Valjda je cilj da se kvalitetno ispuni vreme i zivot, da se malo preokrenu misli na drugu stranu... Oprosti, samo iznosim neka svoja zapazanja. Sto se tice lekara, ima ih stvarno uvrnutih medju psihijatrima, oduvek su mi delovali kao cudaci svoje vrste... Cast postenim i plemenitim ljudima. Hocu reci da samo zdrav covek moze pomoci bolesnom, a nisam sigurna koliko su oni svi zdravi. Galija је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 VSB,nije glupo to sto pises,svima nama je potrebna i ljubav i paznja.Ono sto niko ne zeli je necije sazaljenje... Galija, Снежана, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 @Аника где си тачно видела да се ВСБ осетио угрожено и да се брани?Нисам приметила ништа више од онога што је потребно, да би одговорио. Користим прилику да захвалим за тему, много ми значи свачије искуство.Имам некога о коме водим рачуна, научила сам да препознам симптоме.Раније сам мислила да је безобразлук у питању и тежак карактер.Грешила сам из незнања, а није било никога да ме упути.Хвала Богу , добро се завршило, али није још крај.Стварно ми значи, хвала ВСБ. Иван ♪♫, Данче*, Снежана and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 Ne znam, tako mi je nekako delovalo. Samo vi razgovarajte, necu se ja mesati. Za mene je ovo sve suvise bolno, izgubila sam drugaricu iz detinjstva koja se bila razbolela. Vise nije ziva. I suvise me boli da mislim i pricam o tome. Prastajte. Sanja Т., Дијана. and Galija је реаговао/ла на ово 3 "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 Mislim da je za brisanje stigme jako bitno da se ljudi koje znamo iz svakodnevnog stvarnog života i raznih uloga koje u njemu igraju istovremeno pokažu kao ljudi koji imaju psihičke probleme. Lekari koji o "njima" govore u trećem licu iz svoje pozicije autoriteta ne mogu imati taj efekat. Mene je ODUŠEVILO kada je - povodom opet neke priče o tome kako je neki pilot ubio sebe i pun avion "jer je patio od depresije" - jedna od meni dragih novinarki, Jovana Gligorijević, na svom FB profilu javno iznela da se dugo leči od depresije i obavlja svoj posao (odlično, moram primetiti) i do sada nije nikoga ubila. Ja se snebivam da se priključim ovoj temi jer sticajem okolnosti nisam nikada dobila dijagnozu, ali sam posle rođenja prvog deteta sigurno imala postporođajnu depresiju mesecima i samo me je tadašnji život u divljini daleko od civilizacije sprečio da potražim pomoć (kada si u depresiji, teško ti je da dođeš do najbliže autobuske stanice, a kamoli izabranog lekara; sa bebom misija postaje nemoguća). Ali, eto, da se autujem i ja, i u praksi pružim podršku temi. Galija, Дијана. and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 Ne znam, tako mi je nekako delovalo. Samo vi razgovarajte, necu se ja mesati. Za mene je ovo sve suvise bolno, izgubila sam drugaricu iz detinjstva koja se bila razbolela. Vise nije ziva. I suvise me boli da mislim i pricam o tome. Prastajte.@ Аника, праштај ти, била сам мало груба.Свима је нама болно помало.Некада имамо више смелости да отворимо душу, а понекад са кнедлом у грлу, али гурамо...избацујемо из себе- док нам једном не постане страно, све што се раније дешавало... Galija, Anika and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 VSB, ne znam zasto se toliko osecas ugrozeno i osecas potrebu da se branis. Tacno je da ovde kod nas postoje razne predrasude i strahovi povodom svega ovoga, ali nisam sigurna da je ovo pravi nacin da se izboris protiv toga. O ovome bi trebalo pre svega da pricaju strucni ljudi i da se oni bore protiv stigmatizacije, a izgleda da ih to ne zanima previse Procitao sam na blic sve odgovore posle mog poslednjeg komentara i mogu da izdvojim osecanje koje je prevladalo tokom citanja, a ono glasi: hvala sto postojite. Na ovaj direktan nacin sam se zahvalio i Bogu kojeg volim, jer postoje ljudi koje recimo spomenes a potpuno ti je isto, kao da si spomenuo samog Boga. Takvu radost ti pruzaju. Borba protiv stigmatizacije je u slepom crevu Anika. Tacno je da protiv stigmatizacije treba da se bore pre svega oni koji bolest najbolje poznaju i koji tu bolest lece, dakle jedna strucna lica a to bi bili psihijatri,psiholozi itd.. Medjutim, po mojim iskustvima, slepo crevo nastaje, kad se shvati da strucni ljudi i pored sve svoje dobre volje i pored sveg svog entuzijazma i pored sveg svojeg odvajanja i svog slobodnog vremena i pored svega toga da aktivna borba protiv stigmatizacije i finansiski globi te ljude, koji usput ne primaju neku kvalitetnu platu, rade u jako losim uslovima, (u nekim ordinacijama dispanzerskog tipa, gde su kontrole pacijenta, ne mozes ni prozor da otvoris a na stolu stoji 40 kartona, pri 33 stepeni letnje vrucine, opisivost ne moze pruziti realnost), dakle pored sve dobre volje i strucnosti i ideja i animacije ljudi iz javnog zivota i svasta nesto..... ne moze doneti nikakav rezultat, bez da se sami korisnici psihijatrijskih usluga ukljuce u borbu protiv stigmatizacije i jasno kazu ono sto su osetili na svojoj kozi. A to je: Stigmatizacija je nasilje!!! Sto bi se reklo Anika, ne mozemo brze od zivota, mi sami moramo da zasucemo rukave, da pogledamo istini u oci i da kazemo, e sada kad je meni bolest dozvolila da normalno funkcionisem, moja je duznost i ljubav, da ukazujem i svedocim, koliko mi je stigmatizacija pogorsavala i odugovlacila oporavak i koliko su me (nas) bolela svakojaka ponizavanja i odbacivanja upravo zbog ne dovoljno razvijene svesti u nasem drustvu i koliko je tu bilo u svakoj porodici preplakanih suza, jer nisu imali kome da se obrate i ukazu na nepravde i nasilja nad njihovim bliznjima. Niko ko to nije preziveo ne zna kako su to teski dani a kada je to duzi vremenski period, onda vec to predstavlja definitivnu vecnost i tu se gubi svaka nada,i patnja se pretvara u "sudjenu: vecnost. To se desava i na tu opasnost najvise upozoravam. Ja ne zelim mali pomak, ja zelim prvi korak i nekada dalje nastavak koracanja, jer bolest moze biti iskontrolisana medikamentima i ljubavlju ne smo bliznjih, nego celog drustva. Radujem se kad vidim na semaforima automate za slepe, radujem se svakoj rampi za invalide ali cesto uhvatim sebe i pitam se, da li bi i ja mogao dobiti neku slicnu rampu, gde ce moj nevidljivi invaliditet postati vidljiviji i blizi razumevanju naseg civilizovanog i uredjenog drustva? Takve stvari mi ne bi padale na pamet, da ne postoji stigmatizacija. Sanja Т., Дијана., Galija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 13, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2015 Svi koji nas stigmatizuju zasluzuju da budu stigmatizovani.Ne mogu oni mene tako da stigmatizuju,koliko mene moze da ne zanima njihovo misljenje.Stigmatizacija ne postoji,sve je u nasim glavama.Ako neko hoce da nas stigmatizuje,neka nas stigmatizuje u svojoj glavi,mi postajemo stigmatizovani samo onda kada pristanemo na to.Ne stigmatizujmo sebe,tek tada necemo stigmatizovati ni one koji to zasluzuju,bice nam ih zao. P.s. VSB= veoma stigmatizovan brat...moj ti je savet da se pod hitno autodestigmatiziras... :-) Дијана., Galija, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 14, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2015 Svi koji nas stigmatizuju zasluzuju da budu stigmatizovani.Ne mogu oni mene tako da stigmatizuju,koliko mene moze da ne zanima njihovo misljenje.Stigmatizacija ne postoji,sve je u nasim glavama.Ako neko hoce da nas stigmatizuje,neka nas stigmatizuje u svojoj glavi,mi postajemo stigmatizovani samo onda kada pristanemo na to.Ne stigmatizujmo sebe,tek tada necemo stigmatizovati ni one koji to zasluzuju,bice nam ih zao. P.s. VSB= veoma stigmatizovan brat...moj ti je savet da se pod hitno autodestigmatiziras... :-) Bio stigmatizovan Salu na stranu, nije meni cilj, da ja ovde o sebi naklapam i uklapam sve sto se desava oko psihicki labilnijih u svoju pricu. Ja sam vec na pocetku rekao, da sam izabrao put, takav, da sam svima govorio svoj problem, ja sam isplivao iz stigmatizacije ali su me povredjivale price i sudbine mojih drugova, koji se lece. Dakle ovo je vise nekako tema gde skupljamo ne samo moja iskustva, vidis da se i ti boris i imas svoje samopostovanje sto je osnovno i sto ne bi smeo niko da izgubi ali ima i onih koji su na pocetku bolesti, koji jos ne znaju sta ih je snaslo. Takodje ima i onih koji su bliza rodbina obolelog i koji takodje ne znaju sa cim se suocavaju. Tema bi bila nekorisna bez vas, zato sam i insistirao na ideji, da se sve sto se tice psihicki labilnijih nalazi na jednom mestu na jednoj temi. To ej cilj teme koju sam zamislio a ne ja Galija and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 14, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2015 Svi koji nas stigmatizuju zasluzuju da budu stigmatizovani.Ne mogu oni mene tako da stigmatizuju,koliko mene moze da ne zanima njihovo misljenje.Stigmatizacija ne postoji,sve je u nasim glavama.Ako neko hoce da nas stigmatizuje,neka nas stigmatizuje u svojoj glavi,mi postajemo stigmatizovani samo onda kada pristanemo na to.Ne stigmatizujmo sebe,tek tada necemo stigmatizovati ni one koji to zasluzuju,bice nam ih zao. P.s. VSB= veoma stigmatizovan brat...moj ti je savet da se pod hitno autodestigmatiziras... :-) Bio stigmatizovan Salu na stranu, nije meni cilj, da ja ovde o sebi naklapam i uklapam sve sto se desava oko psihicki labilnijih u svoju pricu. Ja sam vec na pocetku rekao, da sam izabrao put, takav, da sam svima govorio svoj problem, ja sam isplivao iz stigmatizacije ali su me povredjivale price i sudbine mojih drugova, koji se lece. Dakle ovo je vise nekako tema gde skupljamo ne samo moja iskustva, vidis da se i ti boris i imas svoje samopostovanje sto je osnovno i sto ne bi smeo niko da izgubi ali ima i onih koji su na pocetku bolesti, koji jos ne znaju sta ih je snaslo. Takodje ima i onih koji su bliza rodbina obolelog i koji takodje ne znaju sa cim se suocavaju. Tema bi bila nekorisna bez vas, zato sam i insistirao na ideji, da se sve sto se tice psihicki labilnijih nalazi na jednom mestu na jednoj temi. To ej cilj teme koju sam zamislio a ne ja Данче* and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 14, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2015 https://www.facebook.com/THENUTTERSCLUB/photos/a.351764425576.347901.237509975576/10155934005575577/?type=3&theater Sanja Т. and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 14, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2015 @@Volim_Sina_Bozjeg, Iskreno,nisam pratila temu od pocetka. ... To ti je borba neprestana... Jedan deo tebe kaze -Neces uspeti...Drugi deo kaze-Ti ces da mi kazes ...Sredina kaze -neces uspeti,mi te necemo prihvatiti kao ravnopravnog,ti imas neki nedostatak,vidis i sam da nisi bas uravnotezen...Ti kazes-Bas me briga!... Nece valjda oni da mi kazu !...Mogu da probaju da me stigmatizuju,ali bezuspesno..Namerno ima da ih zivciram svojim laznim smirenjem . E! Volim_Sina_Bozjeg, Sanja Т. and Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 14, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2015 To ti je borba neprestana... Jedan deo tebe kaze -Neces uspeti...Drugi deo kaze-Ti ces da mi kazes ...Sredina kaze -neces uspeti,mi te necemo prihvatiti kao ravnopravnog,ti imas neki nedostatak,vidis i sam da nisi bas uravnotezen...Ti kazes-Bas me briga!... Nece valjda oni da mi kazu !...Mogu da probaju da me stigmatizuju,ali bezuspesno..Namerno ima da ih zivciram svojim laznim smirenjem . E! Ok ako tako nestane stigma, nije problem da se i tako uradi. Ali, veciti Ali mi kaze, da si u ovom tvom predlogu, pomogla samo sebi. Ako je taj tvoj put tebi doneo dobro, onda ne bi bilo lose da budes aktivna kao primer onima koji ni u ludilu nisu dostigli taj nivo samoodbrane. Nemoj zaboraviti, da te do toga dovela upravo stigmatizacija i nemoj zaboraviti da nije bilo lako preci taj put. Nemoj zaboraviti dane, kad si imala strah od toga da javno kazes svima koji problem imas i sta te muci u zivotu. Mi ne treba da zivciramo druge sa laznim smirenjem, mi naprotiv, moramo reci, da cemo lakse dobiti istinsko a ne lazno smirenje, ako nam drustvo da sansu, da aktivnije resavamo problem stigme i prestanemo sa odbacivanjem slabijeg. Ja tako razmisljam. Данче* and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 14, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2015 Namerno ima da ih zivciram svojim laznim smirenjem . E! Извини Арсо, али ово је тако слаб одбранбени механизам, намерним живцирањем других, можеш само да се самоповредиш. Свакако избор је твој, извини што се петљам. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука