Jump to content

Практична питања наше вере - освећење водице, стана , тамјан, кандило...

Препоручена порука

Башп ми је драго Сања! Ето, управо је у томе и поента освештења водице. Да дођете у Литургију. Онда нема места магијашењу, доласку до 12 а не после 12 сати (бабске измишљотине и глупосзи о напреници и назадници дана), сакривању до "поп не прође"...

Ево и ја се баш радујем и хвала Ти што си ово поделила са свима нама.

Hvala Vama oče što ste ovde sa nama da nam prenesete mudrosti Božije i istinu o Njemu :group111:

Подели на овим сајтовима

Ја први пут чујем за свештање васкршњих водица... prstgore Тога нема у мом селу, а мислим да нема ни у целом намесништву. Свештеник иде да свети водицу само уочи Богојављења... Свештеник нам је и кућни пријатељ, али никада није споменуо свећење васкршњих водица.

СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

Подели на овим сајтовима

Meni je moj sveštenik ostavio odavno vizit kartu sa brojem telefona. Nadam se da tako svi rade. Kaže da ga nazovem za bilo šta što je potrebno. Pošto imam puno pitanja a on čovek i nema baš toliko vremena, možemo i telefonom razgovarati. Ja se još uvek ustručavam da ga nazovem kad me muči neko pitanje a i kad ga vidim, pomalo se stidim crvenilo (osim što se nisam stidela na ispovesti, sve ludosti koje sam uradila morala sam da ispričam Bogu pre svega, a sveštenik je samo posrednik).

Elem, još uvek se nekako ustežem pred njim ali to pripisujem "nasleđu" od majke. Ona se plašila sveštenika a zašto- pojma nemam klapklap Kad smo ja i sestra bile male sveštenik je dolazio kod bake da osvešta vodu, a moja majka je bukvalno trčala sva u panici da nas odvede iz kuće pre nego se pop pojavi. Valjda otud neki strah u meni i dan-danas. Navukla mi majka traumu bez veze. Ja stvarno ne znam zašto smo bukvalno bežale kad sveštenik dolazi kod bake. Opšta panika- bežimoooo! (da nije tužno, bilo bi smešno 4chsmu1).

Подели на овим сајтовима

Ја први пут чујем за свештање васкршњих водица... 4chsmu1 Тога нема у мом селу, а мислим да нема ни у целом намесништву. Свештеник иде да свети водицу само уочи Богојављења... Свештеник нам је и кућни пријатељ, али никада није споменуо свећење васкршњих водица.

Претпостављам да сте из Срема. Наиме, за време аустроугарске монархије, Јосиф II издао је указ да се не сме светити водица пред Васкрс, јер су тада припреме за паорске радове, тако да верски обреди ометају пољопривредне припреме. Зато је митрополот донео одлуку да се водица свети за Богојављење... нема пољопривредних радова. Међутим, пошто су многи научили да свете водицу за Богојављење, и не желе да примају свештеника за Васкрс, јер су им очеви тако радили... неки су хтели, неки су се бунили, онда је владика дао благослов да у оним намесништвима где су људи ''тврдокорнији'', свети се водица за Богојављање, а тамо где не инсистирају на традицији, за Васкрс. Мада, у неким парохијама, свештеник једној половини свети за Богојављање, а другој за Васкрс. Међутим, има и оних (малобројних) где свештеник свети и за Богојављање и за Васкрс...

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Ја први пут чујем за свештање васкршњих водица... 4chsmu1 Тога нема у мом селу, а мислим да нема ни у целом намесништву. Свештеник иде да свети водицу само уочи Богојављења... Свештеник нам је и кућни пријатељ, али никада није споменуо свећење васкршњих водица.

Претпостављам да сте из Срема. Наиме, за време аустроугарске монархије, Јосиф II издао је указ да се не сме светити водица пред Васкрс, јер су тада припреме за паорске радове, тако да верски обреди ометају пољопривредне припреме. Зато је митрополот донео одлуку да се водица свети за Богојављење... нема пољопривредних радова. Међутим, пошто су многи научили да свете водицу за Богојављење, и не желе да примају свештеника за Васкрс, јер су им очеви тако радили... неки су хтели, неки су се бунили, онда је владика дао благослов да у оним намесништвима где су људи ''тврдокорнији'', свети се водица за Богојављање, а тамо где не инсистирају на традицији, за Васкрс. Мада, у неким парохијама, свештеник једној половини свети за Богојављање, а другој за Васкрс. Међутим, има и оних (малобројних) где свештеник свети и за Богојављање и за Васкрс...

Није Срем него Банат. Али биће да је разлог исти...

СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

Подели на овим сајтовима

Да. Односило се на целу Војводину. Мислим да се данас једино у Бачкој свети водица само за Васкрс, мада нисам сигуран..... 

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

@Sanja

Tvoj primer je vise nego izvrstan, ali na zalost vrlo redak... to je ono sto ja kazem...

Da bi ta vecina naroda koja ostaje necrkvena zadobila crkvenu svest, potrebno je mnogo drukcije nesto od vodica...

Mom svesteniku sam svojevremeno pomagao 2 god. zaredom za vaskrsnje vodice i smucilo mi se za ceo zivot... sta sve tu ima da se vidi i cuje...

U danasnjoj situaciji iskreno ne vidim nijednu misionarsku prednost bilo kojih vodica, jer je po tom pitanju Crkva u ocima ljudi samo servis za pruzanje usluga i nista drugo...

Da bi misionarska uloga Crkve konacno dosla do izrazaja smatram da nam je potreban jedan vrlo radikalan zaokret u samom pristupu ljudima...

Слажем се у потпуности. Већина која отвара врата свога дома ради васкршњих водица, ради само зато што се ''ваља''... Али, да не будем субјективан, требамо се запитати ко је крив. Пре рукоположења био сам две године помоћник, и свашта сам видео. Нажалост у 95% домова нисмо се задржали више од 10 мин. због ''обавеза'', осим код имућнијих где смо знали да останемо и по сат времена.

Potpuno isto se i nama desavalo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Zasto bi posecivanje parohijana bilo vezano za vodice.

Neka ih popovi posecuju onda kad ih zovu i one koje ih zovu, kad su bolesni nek im nose lekove, darove i pomoc, ako nemaju nek se mole za njih. Sta ti kao svestenik ima bilo koga da trazis da te zove, tebe treba ljudi da zovu i samo kod takvih da ides.

Vodice kakve su danas nemaju nikakvog opravdanja sem da cika popa uzme pare.

To je tolliko sporedna delatnost svestenika /sad je glavna/, bez koje se moze, a koja oduzima svesteniku snagu, polet cak i veru, jer ti "moras" da obidjes parohiju a u njoj ljude kojima je muka od tebe i tvoje crkve, koji te ne vole i ne zele, a ipak te iz nekih suludih polu/magijskih ustvari 100posto magijskih razloga zovu. Ko ne bi poludeo, a ti pope ipak opet ides.

Zasto? ili zasto ponovo ides tamo gde je tvoja vera nepostovana, Crkva ismejana, gde te gledaju kao maga itd.

Da bi ih spasao kazes? Kako da ne, koliko si takvih spasao time sto udjes promrmljas uzmes pare i odes.

To sto poneki dobri svestenik iskoristi vodicu pa poprica s nekim, pa sta. Zasto to nije uradio mimo vodica, ko ga sprecava. Gde pise da je popu zabranjeno da posecuje potrebite koji ga zovu mimo vodica.

Ali, cek, cek, pa da, kad dodjes ko covek kod nekog u kucu, a ne ko mag, onda nema love. Kako ces da naplatis prijateljski razgovor, to ti pope vidis kao problem:kolka je parohija tvog brata, ko ti je uzeo trebu itd zato se i svadjate i nemozete ocima da se gledate.

A i otkad su vodice pravilo, ko je to propiso.

Ali nisu svestenici sveodgovorni. Daleko od toga. To sto oni rade je javno i vidi se, zato je povik na njih.

Ceo sistem u nasim eparhijam je takav. Takvo stanje odgovara vladikama, to da imaju najamnike koji ce da im donose pare, pa su to mnogi takoreci ozakonili aktima.

U stvari  crkvene skole mnogi episkopi vide kao kasarne koje treba da im proizvedu takav kadar, zato i ne daju da se bogoslovije reformisu, jer  dok lice na kasarne bice uspesne u stvaranju poslusnog kadra.

Kakva bre misija, misija je da se ovakvo bolesno stanje u Crkvi produzi u nedogled.

P.S. Po sebi nista nije lose pa ni obicaj kojegde da svestenici jednom ili dve put godisnje posete  svoje parohijane pa makar i zbog vodica, ako i samo ako ce da ostanu kod svakog najmanje 1 sat i ni od koga da ne uzmu ni jedan dinar |ko insistira da da prilog neka odnese u Crkvu kad dodje na liturgiju, da ti ne znas ni da li je ni koliko je ko dao, a onda ti pope to podeli sa svojom bracom svestenicima, kad jednom nedeljno delite korvan|

To ne možeš tako da pričaš! Kod nas u CG bolje je biti 1000000001010 nego sveštenik. Ja kad sam počeo ići u crkvu imao sam strašnih problema! Dok su se moji rođaći opijali svi moji su ih hvalili, a mene su kinjili što se ne ugledam na njih! Šta više reći I oni koji prime sveštenika za slavu jedva čekaju da ode..
Подели на овим сајтовима

Da vam ne pricam o vodicama iz popadijinog ugla  :cheesy:

Хајде да чујемо, па ћу ја из угла свештеника. Опет, код мене ји није тако лоша ситуација јер је парохија коју ја опслужујем са благословом Владике мала и имам довољно времан да поразговарам са људима и нема никаквих временских ограничења јер сам још у почетку моје пастирске службе то преломио.

Ајде протинице да чујемо како све ово виде попадије. Баш ме занима.  319.gif

Vremena je malo za obilazak i upoznavanje sa svim parohijanima,kako dolikuje ipak moj suprug voli da se u svakoj kuci upozna sa svim ukucanima i pozove ih da dodju u crkvu,podseti ih da je post,da mogu malo i postiti i tako...a imaju i parohijsko pismo koje ostavlja u svakom domu koji poseti.

Uglavnom se ljudi,kada ih moj suprug pozove da najavi posetu i osvecenje vode,cude kao da je to prvi put,a sveke godine se ponavlja i svako ima pitanje,koliko to kosta,misle da je jedina svrha svestenikove posete njima,novac.

Druga stvar je sto pop nije kuci po ceo dan,a i kada dodje kuci,uvece,najavljuje vodice za sutra i tako mesec dana...malo je reci da je preumoran i nema vremena ni da ruca ni da se sa decom poigra,ali i to ce proci...Problem je sa detetom od 4 god.koje jedva ceka da mu tata dodje kuci i onda kuka i place da se igraju,a on ne moze...a ne mozes mu objasniti zasto...

Popadija mozes i ti deo posla preuzeti na sebe.Najavi ti vodice suprugu  i odmah imate ustedu od sat do sat i po vremena.Ja mom suprugu najavljujem vodice dok je on na parohiji. Mogu ti reci da i narodu to ne smeta,zene me cesto pitaju o stvarima koje se stide pitati svestenika.A kad suprug  dodje kuci slobodan je. Moze se na miru igrati sa decom.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...