cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 То ти верујем да је света водица теби била бљутава,да си је проследио нама била би нам и укусна. Bas tako... nema veze sa vodom, nego sa nasim zeljama koje imamo prema toj vodi. Pa ako zelimo da ima magijske moci i da se ne kvari onda ce ona to i bude. Po meni je to sustina skoro svake religije pa i hriscanstva. Covek je bitan i nacin na koji on tu vodu gleda... a ne sama voda. Voda ko voda. To vam najvise zameram sto ste religiju iz coveka preselili u neke nebitne materijalne stvari, formalnosti i rituale... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 ? Ne kvari se zato sto nije sklona kvarenju. Recite sada vi meni,kakva je to sveta vodica koju mi je prosle godine dala komsinica...Malo je crvenkasta,a u sred flasice nagorela sveca.Nije za pice...oseca se.Morala sam da je prospem. A uzela ju je u crkvi .... Znaci,pravoslavna vodica. Obicaji se razlikuju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Pa ako zelimo da ima magijske moci i da se ne kvari onda ce ona to i bude. Po meni je to sustina skoro svake religije pa i hriscanstva. Covek je bitan i nacin na koji on tu vodu gleda... a ne sama voda. Voda ko voda. Стварно си пуно под утицајем филмова,чим спомињеш магију у склопу Личности Бога Живога. Не желимо да има магијске моћи. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 To vam najvise zameram sto ste religiju iz coveka preselili u neke nebitne materijalne stvari, formalnosti i rituale... Тога у Христовим Тајнама нема. Како гледаш на Тело и Крв Христову? Сад ми се допада дијалог, само да не пређе у препуцавање. Понекад је јако битно мишљење онога који није у Цркви још, то је суштина Хришћанства. Ви сте такође Христови колико смо и ми. Слобода прилаза Христу може да нас раздвоји али Истина не може бити другачија од оног који је одбио Христа и нас који смо пришли на Његов позив. Дакле врло је битно да знамо како гледате на одређене ствари у Правослаљу. Јер ако Истина није једна онда све наше молитве и веровања падају у воду. Ти и ја морамо у исто веровати али не морамо то исто и задржати. Истина је једна за све људе на овом свету. Иван Ивковић and cloudking је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Тога у Христовим Тајнама нема. Како гледаш на Тело и Крв Христову? Сад ми се допада дијалог, само да не пређе у препуцавање. Понекад је јако битно мишљење онога који није у Цркви још, то је суштина Хришћанства. Ви сте такође Христови колико смо и ми. Слобода прилаза Христу може да нас раздвоји али Истина не може бити другачија од оног који је одбио Христа и нас који смо пришли на Његов позив. Дакле врло је битно да знамо како гледате на одређене ствари у Правослаљу. Јер ако Истина није једна онда све наше молитве и веровања падају у воду. Ти и ја морамо у исто веровати али не морамо то исто и задржати. Истина је једна за све људе на овом свету. Evo kako ja gledam na to na ovom konkretnom primeru sa svetom vodom. Msilim da je tu voda najmanje bitna. Ta voda jeste voda kao i svaka druga ali sta se razlikuje? Razlikuje se nacin na koji vernik tu vodu posmatra i dozivljava. Ako vernik veruje da je ta voda sveta i ako sa tom mislju bez trunke sumnje u sebi on toj vodi i pristupi i proba je- ta voda ce biti najukusnija voda koju je u zivotu probao. E sad... u vreme kad je religija nastajala, ovakav koncept nisi mogao da tek tako objasnis prostom narodu koji ne moze tek tako da usvoji filozofiju po kojoj je citav svet i zivot zapravo jedna blagodet za koj ti je potrebna SAMO JEDNA STVAR- vera, nego je moralo da im se u tome pripomogne. Kako? tako sto ces tom ritualu da dodas elemente autoriteta i obrednosti. Ako mistifikujes lakse ces ljudeima da objasnis (i ta ideja je po meni pocetak kraja religije kao filozofske ideje). Sta se onda desava onda ce ljudi daleko lakse da postignu to sto im vera nudi ukoliko za pocetak imaju posrednika u vidu osobe od autoriteta koja tu kao vrsi neki obred pa nesto pevusi, mantra, ti ga gleddas pojma nemas sta radi ali "osecas" da je nesto jako bitno i onda kada zavrsi ti pod utiskom celog dogadjaja kao i malo sopstvene sugestije u stanju si da poverujes u sve pa i u to da je voda sveta i da se ne kvari. Gde si pogresio? Pogresio si u tome sto si "poveroavo" a nisi "verovao". Jer da jesi "verovao" ritual ti ne bi bio ni potreban. SVAKA voda na ovom svetu kojoj pristupis za tebe bice sveta. Jasno je da je to cilj do koga je ekstremno tesko stici. Zato i postoji citav sistem religijskih patnji, odricanja, zrtvovanja, podvizenja i slicno... ali je i dalje poenta da je u startu promasen cilj jer se sav taj trud fokusira u pogresnom pravcu. Promenite pristup i ne recite "ova voda je osvecena" nego recite "ova voda je za mene sveta" i bice to najlepsa voda koju ste ikada pili zivotu a tom prilikom vam niko nije oduzeo Boga iz te jednacine... naprotiv... Ja u tome vidim tu filozofsku "tajnu" religije i iskreno verujem da je to bila ideja od starta. A onda su se ljudi dohvatili te ideje i prekrojili je po svom htenju i od nje napravili ono sta danas zovemo religija. Mitovi, bica, magije, cuda, cidesa, raj, pakao samo su inscenacije onoga sto covek nije bio u stanju da razume a sto je u sustini bila ideja od neverovatnog znacaja po civilizaciju i da se "primila" kako valja ne mogu ni da zamislim kako bi nam danas drustvo izlgedalo, ali mislim da bi smo ovde na zemlji zivlei u onome sto vi mislite da nas ceka tek kad umremo. Danas je sveta voda bitnija od coveka... religija je bit nija od coveka... sve je u danasnjoj veri bitnije od coveka i za mene je to najveca zalost danasnje vere. Svih religija... Izvinjavam se zbog dugog posta. PS. Ima ona scena iz filma Matriks, kada neki klinac savije kasiku mislima i kaze Neu "ne pokusavaj da savijes kasiku mislima... to je nemoguce. Savij sebe oko kasike" пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Danas je sveta voda bitnija od coveka...religija je bit nija od coveka... sve je u danasnjoj veri bitnije od coveka i za mene je to najveca zalost danasnje vere. Svih religija... facenew22222222 @@cloudking, као неко ко (жели да) верује жалим што потпуно рационално посматраш ствари али ми је драго што бар ниси лицемеран. Као и много пута позвао бих се на чињеницу да нама (нашим чулима) није доступан велики део процеса који се одигравају у природи. Твој аналитички ум је рекао шта има, срце прати ум итд. "Благодарим ти Боже што си ово сакрио од мудрих..." cloudking and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Isti eksperiment sam izveo i sam i zamalo se ispovracao od buljtavosti ustajale vode... pisao sam vec na prethodnim stranama... Ne znam sta si to pio, sledeci put dobro proveri. Mi smo popili svu proslogodisnju bogojavljensku vodu, i kao sto sam rekao odlicna je. Иван Ивковић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Promenite pristup i ne recite "ova voda je osvecena" nego recite "ova voda je za mene sveta" i bice to najlepsa voda koju ste ikada pili zivotu a tom prilikom vam niko nije oduzeo Boga iz te jednacine... naprotiv.. Изабрао сам овај део твог искреног поста, да покушам и ја нешто да ти напишем. Имаш у Јеванђељу причу о живој води. Христос је рекао жени да ће јој дати живу воду од које никад неће ожеднети. Тачно је да је вода остала вода али је такође мени јасно да је Христос говорио о себи изнад материје. Дакле Христос је та вода, Христос је обећао жени да никад неће ожеднети,јер сам Христос је никада ама баш никада неће оставити без воде.ж Таква вода има другачији укус мирис и другачију дуготрајнију сврху од оне воде која такав Христов благослов нема. Могли би се сада ако желиш сложити да философски а ради Бога Живога и материјално таква вода није кварљива. Теби је била бљутава а питао би те да си је нашао у пустињи,док ти гори утроба,јер си ожеднео до смрти скоро. Пробај мало кратко да сложиш овај одговор није толико набацан како се чини. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 facenew22222222 @@cloudking, као неко ко (жели да) верује жалим што потпуно рационално посматраш ствари али ми је драго што бар ниси лицемеран. Као и много пута позвао бих се на чињеницу да нама (нашим чулима) није доступан велики део процеса који се одигравају у природи. Твој аналитички ум је рекао шта има, срце прати ум итд. "Благодарим ти Боже што си ово сакрио од мудрих..." Помогните ми онда да објаснимо шта је вода од које никад нећеш ожеднити. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 изнад материје clap Помогните ми онда да објаснимо шта је вода од које никад нећеш ожеднити. Једино потребно... Божанска љубав (благодат, обиље добрих (не)материјалних дарова) која се штедро излива на сву твар а оне који је приме преображава, обожује... Оливера Г. је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Помогните ми онда да објаснимо шта је вода од које никад нећеш ожеднити. Ja cu ti pomoci Uopste se ne radi o vodi... dragisa је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Ja cu ti pomoci Uopste se ne radi o vodi... ... као таквој... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Ne znam sta si to pio, sledeci put dobro proveri. Mi smo popili svu proslogodisnju bogojavljensku vodu, i kao sto sam rekao odlicna je. Nije poenta u vodi. Sta te zapeli voda pa voda... Upravo je to problem sto (ja mislim) da je svrha vere pa i religije bila da otkrije koliku snagu covek nosi u sebi. Snagu koja se otkriva jedino VEROM. A sta ti sada imas? Sada imas coveka koji je posmatrac nekakvog cudnovatog procesa koji se odigrava izmedju boga i neke obicne vode... Gde je tu covek? Gde si tu TI Obi? Ozbiljno te pitam. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оливера Г. Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Имам свету водицу, мама ми подарила више ни сама не знам кад. Не да се није покварила, него тако благодатно мирише! И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 ... као таквој... Ni o kakvoj... voda je voda. H2O nema nista drugo osim sto u piacoj vodi ima svakojakih nekakvih minerala, seimenata hemikaljia i statijaznam... Ta "voda" treba da predstavlja simbol naseg odnosa sa bogom a ne bozije delovanje, koje se na ovakav nacin marginalizuje i od boga pravi madjionicara koji cini cudo nevidjeno da se voda ne bajati... a kao sve vreme pricate da se bog ne mesa jer postuje nasu slobodu. Cvrc... nije nego ispada da se mesa samo kad vama odgovara. Zasto bog ne preduzmeo nesto sa bolesnom decom? - bog postuje nasu slobodu u propadljivvom svetu Zasto je ova voda sveza i posle godinu dana? - eee Bog je svemoguc... wtf? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука