Jump to content

Разне занимљивости из света спорта

Оцени ову тему

Дејан

За кога навијате од њих?  

5 члановâ је гласало

1. 1. За кога навијате од њих?

• Олимпијакос / Olympiakos
      3
    • Панатинаикос / Panathinaikos
      1
    • АЕК
      0
    • ПАОК / PAOK
      1
    • Арис / Аris
      0
    • Ираклис / Iraklis
      0
    • Остали / Оther
      0

Препоручена порука

Свакодневна ситна ритуална сујеверја су ништа друго до елементи опсесивно-компулзивног синдрома

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

da li je bolest ili ne ne znam ali je u sportu sasvim normalno imati te repetitivne radnje. jednostavno stvar fokusa kada se spremas da savrseno izvedes neki pokret ne mozes ga izvesti odjednom. to nije stvar slucaja nego tacno (licno) konstruisane tehnike kroz koju taj neko prolazi. udarac je tek negde nakraju te linje radnji. npr strelicar pocinje tako sto ima ritual uzimanja vazduha, fudbaler (na sl.udarcu) tako sto odbrojava korake, atleticar (skok preko motke) 15puta zamhne rukama.... kovac dvaput kucne pre nego odalami, bruca dvaput skljocne makazama u prazno...itd. obzirom da nadal ima trcasto dupe koje je tesko smestiti u bilo koji sorc, i dugu kosu koja sigurno zna da zasmeta pri servisu, verovatno je godinama taj pocetak "rituala", odnosno mentalna linija tih neophodnih radnji, pomeren i na to. cak i slaganje stvari. mislim da sve to ima svoj koren u instiktu odnosno nacinu na koji je motorika povezana sa mozgom. pogledaj macku koja se sprema na skok obicno onako zgrcena par puta odigne pa spusti jednu pa drugu sapu a realno to joj nije potrebno, mozda mozak jednostavno nesvesno proverava da li je sve funkcinalno.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Ја имам навику да све прозоре на рачунару отварам у тачно одређеном редоследу. Ако један није где треба, не могу да радим... facenew22222222

Али то такође има своје објашњење - кад се "убацим" у решавање неког проблема то ми омогућава да се пребацујем из једног алата у други инстинктивно, без размишљања. Мозак тако не мора да се пребацује на то "где је нешто", него остаје фокусиран на проблем. Има ли још неко сличне навике?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па добро, ако је то тако нормално за спортисте и ако "није ништа", зашто онда те присилне радње немају СВИ спортисти, него их неки имају а неки немају? Из чињенице да их многи (или већина) немају, произилази да то није баш толико нормално као што неки овде тврде. Новак тапка много пута лоптицу, али када је критично, када је у "фрци" за поен или гем. Не увек. То је та концентрација о којој неки причају. И то никако није исто као када Надал УВЕК, ОБАВЕЗНО, НЕИЗОСТАВНО, мора да понови те три радње, пре сваког сервиса, и свог и противниковог. И пушач пред испит МОРА да попуши једну-две цигарете да би се смирио, и алкос МОРА да попије једну-две чашице да би се смирио у стресној ситуацији, али ја не видим шта је ту нормално. То је просто психолошки механизам за попуњавање одређених психичких "рупа". И није нормално.

Подели на овим сајтовима

dupe gatje zvatje! facenew22222222

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Који је овај Лазић мизантроп, па то је страшно!

Ало бре, Надал је генијалан спортиста и неко ко је постигао огроман успех у свом животу захваљујући свом таленту и раду. Готово сви велики људи, из ма које бранше, имају тикове. Ваљда је људски мозак огранчен, па кад толико ресурса уложиш у неки рад, не остаје довољно да контролише ”нормално” понашање. Опет, не видим да је господин адвокат и вонаби психијатар, чији је највећи успех пискарање по форумима и некаква шкработина против ”новотарске теологије”, отворио тему о Николи Тесли, коме би вероватно могла да се напише километарска дијагноза, па га то опет не чини мањим од свих нас заједно.

Подели на овим сајтовима

Па добро, ако је то тако нормално за спортисте и ако "није ништа", зашто онда те присилне радње немају СВИ спортисти, него их неки имају а неки немају? Из чињенице да их многи (или већина) немају, произилази да то није баш толико нормално као што неки овде тврде. Новак тапка много пута лоптицу, али када је критично, када је у "фрци" за поен или гем. Не увек. То је та концентрација о којој неки причају. И то никако није исто као када Надал УВЕК, ОБАВЕЗНО, НЕИЗОСТАВНО, мора да понови те три радње, пре сваког сервиса, и свог и противниковог. И пушач пред испит МОРА да попуши једну-две цигарете да би се смирио, и алкос МОРА да попије једну-две чашице да би се смирио у стресној ситуацији, али ја не видим шта је ту нормално. То је просто психолошки механизам за попуњавање одређених психичких "рупа". И није нормално.

Уз сво поштовање.Јел дозвољаваш да цео твој пост назовем глупостима.Дај молим те немој да дајеш неке анализе у рангу детете 5.разред основе школе.

Јел си се некад бавио спортом,па да знаш шта је добро шта није.вероватно ниси,па зато и лупаш.Погледај ти које примере дајеш,какви алкоси какви пушачи.Ти спористи који на терену енмају ритуал,имају га у свлачионици.Дај молим те немој да се мешаш где ти није место.

Очигледно имаш неки проблем са нормалним и ненормалним.Јел ти тако делиш људе?Очигледно,пошто је ово поремећај,није то никаква болест од које треба да се бежи.

Ако добијем опомену због глупости,нека добијем!Доста ми је више ових који дођу и пљују Надал,Ђоковића,Теодосића и сличне,а никад се нису бавили спортом!

И то што кажеш да није исто са Нолетом за лоптицу и са ове 3 радње и то није тачно.Надалов фокус је исто баш у те 3 ствари,оне га чине стабилним,да нема спољашњих утицаја и баријера.Немој више о спорту,молим те да износиш мишљења.До главе сте ми!  nasznak9877777777777777777

Подели на овим сајтовима

rodoljube ako mene imas u vidu pod tim "neki ovde tvrde" ja sam se na pocetku ogradio da ne znam da li je to bolest ili ne. ali mi je negde jasno sta je u pozadini tih radnji. e sad kako to medicina klasifikuje ne znam. medjutim ni ona nije bas pouzdana u svojim klasifikacijama kao i svaki drugi ljdski sud. juce je pederisanje bila bolest danas nije....

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Који је овај Лазић мизантроп, па то је страшно!

Ало бре, Надал је генијалан спортиста и неко ко је постигао огроман успех у свом животу захваљујући свом таленту и раду. Готово сви велики људи, из ма које бранше, имају тикове. Ваљда је људски мозак огранчен, па кад толико ресурса уложиш у неки рад, не остаје довољно да контролише ”нормално” понашање. Опет, не видим да је господин адвокат и вонаби психијатар, чији је највећи успех пискарање по форумима и некаква шкработина против ”новотарске теологије”, отворио тему о Николи Тесли, коме би вероватно могла да се напише километарска дијагноза, па га то опет не чини мањим од свих нас заједно.

Ивице, уместо што си пустио на вољу свом неваспитању и исфрустрираности  и излио овде приличан број увреда на мој рачун, било би боље да се смириш и онда разложно кажеш у чему ја то грешим. Ничим нисам довео у питање величину Надала као спортисте, и сам га веома уважавам. И Модиљани је дивно сликао, али је био алкохоличар. И Бодлер је био сјајан песник, али се дрогирао. Тако и ово са Надалом - велики је тенисер, али има психички проблем. Просто као пасуљ - опсесивно-компулзивни поремећај није нормално понашање. И не постаје нормално због тога што мислимо (или је то збиља тако) да му помаже да се фокусира боље на игру или шта већ. И какве везе са мизантропијом има та констатација, вероватно само ти ("ало, бре") знаш.

@ Бертендаз

Драги мој, чим видим толико жучи, нервозе и острашћености у писању, уз неспутано "чашћење" саговорника разним епитетима, прилично ми је јасно о чему се ради.

Но без обзира на твој повишен тон, ствари остају јасне: да је то неопходно и нормално, сви спортисти би имали своје опсесивно-компузивне радње. А немају их сви.

Што се тиче Нолета, он тапка лопту много пута САМО када је у фрци, што говори у прилог да се ради о повећању концентрације на тај начин, док Надал те своје три радње чини стално, обавезно - увек. И то никако није исто. Али не бих да се с тобом прегањам око очигледних ствари.

Подели на овим сајтовима

Драги мој, чим видим толико жучи, нервозе и острашћености у писању, уз неспутано "чашћење" саговорника разним епитетима, прилично ми је јасно о чему се ради.

Но без обзира на твој повишен тон, ствари остају јасне: да је то неопходно и нормално, сви спортисти би имали своје опсесивно-компузивне радње. А немају их сви.

Што се тиче Нолета, он тапка лопту много пута САМО када је у фрци, што говори у прилог да се ради о повећању концентрације на тај начин, док Надал те своје три радње чини стално, обавезно - увек. И то никако није исто. Али не бих да се с тобом прегањам око очигледних ствари.

Зависи који облик нербозе.Очито је да ја имам једног таквог у мојој кући.Он је тренер за све спортове,а иначе је у породици познат као Ђоковићев тренер,пошто он све најбоље зна шта Ђока треба да ради и прави се паметан.

Зато је и било беса у мом посту,јер  почињем да лудим од људи,који се не разумеју у спорт,а причају више од нас који смо тренирали нешто дуго и који живимо спорт.Е то мене боли,зато што сам ја исто имао овај поремећај да прескачем линије,а и сада то радим,а ви ме овде називате ненормалним.Толико о прозивањима.

То је све од човека до човека.Многи спортисти немају ритуале на терену,али у свачионици свакако имају,неко прво облачи десну,па лепу патику.Сигурно сте приметили да неки спористи улазе на терен са десном ногом,па се левом или обрнуто.Мислим да Раул то ради ако се не варам.

То не значи да су једни бољи од других,свако има своје ритуале,шта ћемо са ритуалима.

Да видимо који су то "добри" спортиси који не користе ритуале.

Ако гледате кошарку НБА знате већ о коме је реч.

Леброн Џејмс-узме бели прах и баци га и рашири руке као птица.Плус пре тога се удара 3 пута у груди,покаже прстима ка небу и 3 шестице!

lebron_wallpaper.jpg

a>

Dwane Wade

Skoci na obruc i uradi zgibove na bicepsu.

dwyane-wade.jpg

hpg1011_wade3_bos_101111.jpg

Ето њих двојица као и ја који имамо "ритуале" смо ненормални.

Ако хоћете још ритуала,од најбољи спортиста,које ви очито не пратите довољно,да би причали о њима,зато сам се ја и изнервирао.Извините ако сам вас увредио. prstgore

Подели на овим сајтовима

Nadji Nadalove klipove kada ne igra tenis i videces da ti rituali ili ne postoje ili su neprimetni.

Zaista je tesko proceniti da li se u njegovom slucaju radi o poremecaju (koji zato sto je periodican ne spada u najcesce bipolarne) ili o mehanizmu koji mu drzi koncentraciju u skladu. Takvi mehanizmi svakako nisu pozeljni i bez njih se moze, ali Nadalu su omogucili da bude najbolji teniser svih vremena..

nepostojanje dokaza je dokaz nepostojanja!

Подели на овим сајтовима

Пошто знамо да  је од малена на терену,што је тренирао по више од 5 сати дневно.Шта мислите колико те навике из детињстава могу да итучу на њега,кад он живи једним те истим животом.Он нема кад да се реши тог поремећаја?

Ево ја сам баш пре неких месец дана добио поремећај,као да имам неке рупе у памћење.Не могу да се сетим да ли сам урадио нешто.Да нисам затворио врата,прозор,угасио апарат.Неки пут је ишло тако далеко да одем 100 метара од куће и вратим се да проверим.  prstgore

Подели на овим сајтовима

Е то мене боли,зато што сам ја исто имао овај поремећај да прескачем линије,а и сада то радим,а ви ме овде називате ненормалним.Толико о прозивањима.

Вас нисам ни поменуо. Говорио сам о Надалу и констатовао да се његово понашање у потпуности уклапа у оно што се зове присилне радње и што јесте одређени поремећај у понашању.

Стварно не разумем у чему је проблем. Опет понављам да то што неко понашање помаже некоме да добро обавља одређену делатност (у овом случају играње тениса) не значи да тиме оно - то понашање - постаје исправно и пожељно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...