александар живаљев Написано Јул 1, 2015 Пријави Подели Написано Јул 1, 2015 МПЦ Одредила Комисију за предстојећи дијалог са СПЦ. Из данашњег саопштења, са јучерашњег Синода: Синодот, за претстојните разговори со СПЦ, го определи и составот на Комисијата на МПЦ, и тоа: - Неговото Високопреосвештенство митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиско-новозеландски г. Петар, претседател на Комисијата; - Неговото Високопреосвештенство митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј, член на Комисијата; - Неговото Високопреосвештенство митрополитот Струмички г. Наум, член на Комисијата и - Неговото Преосвештенство епископот Хераклејски г. Климент, секретар на Комисијата. ОД КАНЦЕЛАРИЈАТА НА САС НА МПЦ Дакле Петар, Тимотеј и Наум, потписници Нишког договора. Orthophill, Pontifex Emeritus and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Јул 1, 2015 Пријави Подели Написано Јул 1, 2015 Odlicno, konacno je doslo vreme da se prizna autokefalnost MPC i prisajedini joj se Ohridska arhiepiskopija. Orthophill, Панарет and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јул 1, 2015 Пријави Подели Написано Јул 1, 2015 МПЦ Одредила Комисију за предстојећи дијалог са СПЦ. Из данашњег саопштења, са јучерашњег Синода: Синодот, за претстојните разговори со СПЦ, го определи и составот на Комисијата на МПЦ, и тоа: - Неговото Високопреосвештенство митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиско-новозеландски г. Петар, претседател на Комисијата; - Неговото Високопреосвештенство митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј, член на Комисијата; - Неговото Високопреосвештенство митрополитот Струмички г. Наум, член на Комисијата и - Неговото Преосвештенство епископот Хераклејски г. Климент, секретар на Комисијата. ОД КАНЦЕЛАРИЈАТА НА САС НА МПЦ Дакле Петар, Тимотеј и Наум, потписници Нишког договора. И још викарни епископ Климент. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јул 1, 2015 Пријави Подели Написано Јул 1, 2015 Odlicno, konacno je doslo vreme da se prizna autokefalnost MPC i prisajedini joj se Ohridska arhiepiskopija. Normalno da treba da se prizna, ali nakon kanonskog postupka... Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Јул 1, 2015 Пријави Подели Написано Јул 1, 2015 Да ли ће Грци дозволити да се званично зове "македонска"? Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јул 2, 2015 Пријави Подели Написано Јул 2, 2015 Да ли ће Грци дозволити да се званично зове "македонска"? Мада је назив битан (ипак локална Православна Црква је и политичка институција, да се не варамо), битније је да се проблем реши, у корист свих Православних Хришќана у Македонији. Ко ќе да брани Цркви да се зове Македонска? И онака грчки патријарси помињу цркве према њихова седишта. На велики вход Патријарх Константинополски каже: Београдски Патријарх и Софијски Патријарх... Ја се надам да митрополит Волоколомански г. Иларион има добро решење, а молим Бога да јерархија и народ ПОА-е не буду изиграни, него да се фино лепо уклопе у МПЦ-ОА. Процес уједињења биќе болам (обострана мржња, зилотизам /јављају се људи који протестирају што дедо Стефан је присуствовао на литургији у Софији, код тих “проклетих“ новокланедараца/, етнофилетизам итд.), али као што је Бог нико није. lab_man and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Јул 2, 2015 Пријави Подели Написано Јул 2, 2015 Да ли ће Грци дозволити да се званично зове "македонска"? Ko njih pita za mišljenje. Mi imamo problem sa bratskim narodom zahvaljujući sujeti Jelina... Orthophill and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Јул 2, 2015 Пријави Подели Написано Јул 2, 2015 Ko njih pita za mišljenje. Mi imamo problem sa bratskim narodom zahvaljujući sujeti Jelina... I Grci su nam braća, naravno, ali oni što su Ameri u spoljnoj politici to su Grci u crkvenoj, nikako im to ne valja i nije na izgradnju Crkve... Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Севастократор Написано Јул 2, 2015 Пријави Подели Написано Јул 2, 2015 Чекајте мало, кад се помињу Јелини и проблем са братским народом. Тај братски народ је млада нација који негира да је млада нација. Није довољно што је национално признат и што одустајемо да га третирамо онако како га третирају Бугари, иако имамо и више разлога, али то није довољно, него треба да ћутимо и на историјске фалсификате и прекрајање историје како би се доказала древност тог народа и његово постојање кроз историју у истом оном облику у ком су постојали Срби и Бугари. Македонци Александар и Марко, а окупатори и страни завојевачи Душан и Петар. То су већ озбиљни комплекси према којима је лудост испољавати разумевање. Име помесне цркве би требало да описује територију над којом је надлежна, али смо ми кренули да их именујемо по народима. За СПЦ и њен назив постоји оправдање, јер су Срби последњи православни народ на локалној граници са западом, па сами собом чине територију. Православна црква је Православна црква и опасна су модерна доживљавања верника да постоји нпр. нека посебна Православна црква за Румуне, а посебна за Србе, због тога што се у пограничном подручју мешају епархије обе цркве, са различитим језиком богослужења и различитим календарима. У том смислу, МПЦ не би требало да буде „Православна црква за Македонце“, већ локална помесна црква за територију Р. Македоније, у коју ће нпр. ићи и Срби и Бугари као у своју када се нађу тамо. И ту Грци имају апсолутно право да се буне због имена, јер је БЈР Македонија само мањи део Македоније, која се већим делом налази у Грчкој. То није протестовање као што Србија протестује у вези са Косовом, као изгубљеном територијом. Све ово је Македонија: И половина географске Македоније се налази у Грчкој, где има статус покрајине: где Грци имају пуно право да кажу да се њих не тичу „братски“ сукоби Срба и Македонаца око идентитета и како је требало на брзину склепати нову нацију да у исто време више не буду Срби, а да им се створи прихватљиво име и идентитет, па се узело име историјске покрајине која се већим делом налази у Грчкој и која је део грчког националног идентитета, као што је нпр. Херцеговина део српског. Не знам за остале, али ја се по овом питању узурпације имена са Грцима слажем. Тзв. Вардарска Македонија је само мањи део историјске покрајине Македоније, а у време прикључења Србији називала се „Старом Србијом“. Горње мапе су чак и нетачне, Скопље историјски не припада чак ни покрајини Македонији, то је јужна Србија. И још кад се у обзир узме и историјски контекст у ком је настала МПЦ, њена подложност македонској политици и тајној полицији и одбијање локалних владика да о томе уопште и разговарају, ако је и од браће, много је. Даћу ти врећу дуката јер си ми брат, али није у реду да ако ти је дајем, ти причаш около да сам ти је ја пре тога украо, и више од тога, и да тај дар не примаш са захвалношћу, него са пакошћу и озлојеђеношћу. Вукашин, lab_man, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јул 2, 2015 Пријави Подели Написано Јул 2, 2015 Prvo da se pokaju za raskol i vrate u okrilje SPC, tek tada postoji kanonska mogucnost da dobiju autokefalnost... To je jedini put i nacin... Dali ce biti tako videcemo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука