Гости Guest ага пије млеко Написано Март 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Али не можете се хватати за једну Атанасијеву произвољну реченицу и од тога правити нешто велико. Ово наравно никако није тачно,као и увек када је у питању брат Лион. Јер сам двоцифрени број пута уживо чуо еп. Атанасија како говори студентима : "Читајте Зизјуласа". Такође, је више пута говорио да је највише научио од свога духовнока о.јустина и митр. Јована Зизјуласа.... Митрополит Амфилохије је такође једном на испиту, када је један студент као ти исто неутемељено говорио о Зизјуласу, рекао следеће :"Зизјуласа не треба читати једном, њега треба читати 3 пута".И веруј ми, бићу искрен то као да су биле пророче речи, и као да су се односли на мене (иако нису директно мени биле упућене). Наиме, у то време сам управо читао чланак "Од маске до личности" и никао ми није "ишло". Никако нисам могао да уклавирим шта сад митр. Зизјулас жели да каже том антропо-тријадолошком студијом. Заиста, са два читања нисам ништа разумео. Још сам и дигао руке од тога. онда се десило ово на испиту где су у мојој глави остале речи митр. Амфилохија : "Зизјуласа трерба читати 3 пута!".Када сам почео трећи пут да читам , све ми је била јасно, "као на длану". Вероватно ми није било дано од Господа , да одмах разумем. Иначе, чалнак који ми је највише помогао да почнем да разумевам "то" јеретичко богослоље Змијуласово је био "Евхаристијско виђење света" које је било основно штиво за 1.годину факултета (Увод у богословље, зборник "Православна теологија" ву Р.Биговић) а који сам прочитао тек на 3.години факултета, јер сам сматрао да такве ствари нису неопходне за спасење човека. Наиме, читао сам само старце (Самсона,Силуана, Серафима,Пајсија,авву Доротеја, Лествичника,Порфирија,СЕрафима Сарофског...Добротољубље). Овај митрополитов чланак ми је помогао (тек на 3.год. факултета!) да схватим који је задатак богослова . Јер старце могу да читам и без познавања богослоља, и да ако сам дошао на факултет да би само ћитао старце, онда нисам ни морао да уписујем богословски факултет. Док богословље потребује од нас теолога нешто сасвим друго, не искључујући, наравно, читање аскетске литературе. Подсећам овом приликом, да је духовник митр. Јовану Зизјуласу управо био један од највећих стараца 20. века, старац Софроније Захаров, ученик ст. Силуана. Опет, мислим да нема потребе да овде показујем и своју личну љубав према нашим православним духовницима. Погледајте само форум који уређујем . сличан текст о митр. Зизјуласу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Извини, Лионе, пошто кажеш да студираш можеш ли ми рећи да ли боравиш у Бг за време студија или путујеш....Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Bruce Dickinson, зашто си обрисао моју поруку? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Bruce Dickinson, зашто си обрисао моју поруку? Због овога : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4672.msg125831.html#msg125831 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Посведочено је, да је ава Јустин од почетка - а то је од ране младости - до краја свог живота, имао једну константу теолошку мисао, што је можда реткост. Ту своју утврђеност у теологији ава Јустин има захваљујући Николају Жичком, кога ава отворено поштује као некога ко ,,има власт над његовом душом'' (вид. предговор Молитава на Језеру, аве Јустина). Такав теолог као што је ава Јустин није могао да не види даровитост Јована Зизјуласа. Такав дар богословске мисли откривен је ави Јустину потпуно јасно. А он је заснован на конкретном христоцентричном ставу, односно на погледу у Христа као Богочовека у апсолутном смислу речи. Интересантно је да теологија Зизјуласа заиста извире из учења какво су имали оци Николај и Јустин. Није лако разумети теологију и свако од нас има некакав напор да би је усвојио. Ако је потребно да се потрудимо са владиком Николајем и авом Јустином, онда је свакако потребно и са Зизјуласом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Сви постови на овој теми који се не буду бавили озбиљном критичком и аналитичком проценом богословаља митр. Јована Зизјуласа, поткрепљени богословским аргументима, већ се баве аргументима " ad hominem " биће обрисани. Хвала. Моја порука је најозбиљније обратила пажњу читаоцима форума да Владика Атанасије не би никад уздизао Митрополита Јована Зизјуласа у некаквог идола, не дај Боже. Уосталом, да је сматрао за потребно, сам би могао да напише рад на тему Богословље Митрополита Јована Зизјуласа, а можда би и требао не би ли објаснио "на кашичицу" свакоме кога то интересује. До тада, изражавајте само ваша мишљења, без да се заклањате иза ауторитета Владике Атанасија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Ја сам чуо од студената теолошког факултета да је владика Иринеј Буловић рекао да је теологија митрополита Јована Зизјуласа веома слична са теологијом старца Порфирија Кавсокаливита. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2010 До тада, изражавајте само ваша мишљења, без да се заклањате иза ауторитета Владике Атанасија. Опрости, јел ти то имаш нека специјална "интелектуалана права" на тумачење мисли и дела вл. Атанасија за која ми овде не знамо, пошто смо одавно приметили да патолошки браниш људима по форумима да изнесну и аутентичне мисли и речи (видео клип сам за себе говори) самог владике Атанасија. А такође смо приметили и да ниси неки познаник мисли и дела нашег владике. Тако у будуће би те замолили да се суздржиш од твоје познате праксе. (самоумишљена и присвојена "интелетуална права" еп.Атанасија). Хвала на разумевању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Нико не уздиже митр.Јована ни у каквог идола,већ је неоспорна чињеница да је он,поред неких других теолога како из православног света тако и инославног,један од највећих теолошких умова данас и да се његов теолошки допринос мора вредновати онако како заслужује. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Хвала на разумевању. Немам разумевања за, било нападе на Владику Атанасија, било за заклањање иза његовог ауторитета. Говорим о томе да данас постоји читава група људи која га напада, али само зато што га разумеју погрешно. А погрешном схватању још како доприноси друга група људи која иде у некакву другу крајност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Хвала на разумевању. Немам разумевања за, било нападе на Владику Атанасија, било за заклањање иза његовог ауторитета. Говорим о томе да данас постоји читава група људи која га напада, али само зато што га разумеју погрешно. А погрешном схватању још како доприноси друга група људи која иде у некакву другу крајност. Хвала на лепом разјашњењу. 0202_238 ипак, да припазимо мало да не присвајамо себи нечија интелектуална права. Овде свако има право да напише шта мисли (пожељно је аргументовано) али нема право другима да брани да пишу о некоме.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2010 А сада ајмо да видимо аргументе само против богословља Змијуласа. Ево ја сам први почео : 0104_cheesy https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4172.msg110407.html#msg110407 и https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4172.msg111066.html#msg111066 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Нико не уздиже митр.Јована ни у каквог идола,већ је неоспорна чињеница да је он,поред неких других теолога како из православног света тако и инославног,један од највећих теолошких умова данас и да се његов теолошки допринос мора вредновати онако како заслужује. Na zalost ovo nije nimalo tacno, ali da ne drvim pricu sad u beskonacno... Inace, kad citam vl. Atanasija, uvek sam odusevljen svime kod njega, nema detalja koji bih mogao da odvojim, ali kod mitr. Jovana ne mogu tako da se nadjem - da li je to zbog sirine zahvata u materiji, da li zbog stila ili cega treceg, ne znam, tek - Tasa je za mene daleko veci um i teolog nego recimo mitr. Jovan... Sto se tice vl. Nikolaja i o. Justina - kod njih je stvar jos mozda i jednostavnija - zapravo, duh i stil pisanja mnogo su zivlji, nego kod npr. mitr. Jovana... U stvari, kad pogledas bolje, sam stil pisanja je zapravo stil samog razmisljanja odredjenog autora... zato i kazem, stil i nacin kojim se koristi mitr. Jovan nije mi blizak toliko, drugim recima njegov izraz poboznosti prilicno se razlikuje od mog... Ovo je opet moj utisak, ne namecem nikome... @Svetlana Slazem se, dobro receno... @Bruce Svako ima pravo da kaze misljenje, osim eto mene... Ja eto postavio prosto pitanje i bio zbrisan kao olujom... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 6, 2010 da li je to zbog sirine zahvata u materiji, da li zbog stila ili cega treceg, ne znam, tek - Tasa je za mene daleko veci um i teolog nego recimo mitr. Jovan... Ако мене питаш, исто мислим и ја.... Sto se tice vl. Nikolaja i o. Justina - kod njih je stvar jos mozda i jednostavnija - zapravo, duh i stil pisanja mnogo su zivlji, nego kod npr. mitr. Jovana... U stvari, kad pogledas bolje, sam stil pisanja je zapravo stil samog razmisljanja odredjenog autora... zato i kazem, stil i nacin kojim se koristi mitr. Jovan nije mi blizak toliko, drugim recima njegov izraz poboznosti prilicno se razlikuje od mog... океј , хај онда наведи делове код митр. Јована за које сматраш да су спорни и неразумљиви. Ево, такође ја сам малопре први навео шта ми је било нејасно и неразумљиво "мојој" побожности, ако може да се тако каже, мада побожност је нашто што се увек тиче заједнице а не појединца - по чему су сви протестанти познати (-индивидуализму)..... Хајмо браћо само конкретно, молим Вас.... дакле, само удрите против Зизјуласа (али сас аргументацију!)... 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 6, 2010 Пријави Подели Написано Март 6, 2010 Trenutno imam goste, pa ce odgovor morati da ceka naredni dan... Ipak, samo jedna stvar kratko - na PP sam ti vec pisao da sam ja najvise bio u situaciji da branim mitr. Jovana, ne da ga napadam, ovo o cemu sam gore poceo tice se ne toliko tacnosti koliko suvoparnosti u misljenju i izlaganju... Ali dobro, probacu da napravim jedno valjano poredjenje sutra, ako Bog da... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука