Jump to content

Дочек "Орлића" испред скупштине уз "Оче наш" !

Оцени ову тему

Препоручена порука

Meni je bez veze samo što su nisu ispoštovali Isusa... bez veze je da Isusovu preporuku iz Jev. po Mateiji ispratiš tek od 6:9 a da preskočiš prethodne 4 rečenice...

5  И кад се молиш Богу, не буди као лицемјери, који радо по зборницама и на раскршћу по улицама стоје и моле се да их виде људи. Заисто вам кажем да су примили плату своју. 

6  А ти кад се молиш, уђи у клијет своју, и затворивши врата своја, помоли се оцу својему који је у тајности; и отац твој који види тајно, платиће теби јавно.

7 А кад се молите, не говорите много као незнабошци; јер они мисле да ће за многе ријечи своје бити услишени.

8  Ви дакле не будите као они; јер зна отац ваш шта вам треба прије молитве ваше;

9  Овако дакле молите се ви: Оче наш који си на небесима, да се свети име твоје....

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=40&chap=6

Svi mi citamo Oce nas javno i na glas u crkvama, na svakoj sluzbi. Stavise, citav niz izvrsnih molitava se na tim sluzbama cita i peva sasvim javno, a nekad se to i prenosi. Jesu li to licemeri? Siguran sam da ti je jasno da nisu.

Tako da znas, sasvim si pogresno razumeo ovaj deo, drugim recima, ti si prakticno preskocio jos mnogo toga pre tih recenica.

Poenta je, dakle, da tim recima Hristos - sasvim ocigledno - nije zabranio javnu molitvu, nego nas je unapred opomenuo da se klonimo lazi i praznoslovlja.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Meni je bez veze samo što su nisu ispoštovali Isusa... bez veze je da Isusovu preporuku iz Jev. po Mateiji ispratiš tek od 6:9 a da preskočiš prethodne 4 rečenice...

5  И кад се молиш Богу, не буди као лицемјери, који радо по зборницама и на раскршћу по улицама стоје и моле се да их виде људи. Заисто вам кажем да су примили плату своју. 

6  А ти кад се молиш, уђи у клијет своју, и затворивши врата своја, помоли се оцу својему који је у тајности; и отац твој који види тајно, платиће теби јавно.

7 А кад се молите, не говорите много као незнабошци; јер они мисле да ће за многе ријечи своје бити услишени.

8  Ви дакле не будите као они; јер зна отац ваш шта вам треба прије молитве ваше;

9  Овако дакле молите се ви: Оче наш који си на небесима, да се свети име твоје....

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=40&chap=6

Лепо је што си упућен у саджај НЗ-а, ал' је без везе што реченице вадиш из контекста.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Колико сам скапирао из претходних постова, предуслов сваке радости је имати зубе на окупу.... :D  Као овај смајли овде. У противном зна се.... :D

Подели на овим сајтовима

Колико сам скапирао из претходних постова, предуслов сваке радости је имати зубе на окупу.... :D  Као овај смајли овде. У противном зна се.... :D

:)):))

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Каква срамота! Каква повреда секуларности! ОМГ! Шта славиш, бедо, са каријесом на доњој шестици!?

Подели на овим сајтовима

Necu da komentarisem nista, jer je tema vec postala degutantna od silne mzrovolje.

Za one koji zele i umeju da procitaju, kratki osvrti jednog izvrsnog mladog hriscanina sa ovih nasih prostora.

(Jesam bese rek`o da inace ne pratim fudbal uopste, niti sam zaludjeni patriJota? Ako nisam, da kazem)

...

Prof. dr. Darko Djogo, 2 kratka osvrta:

"Кад је Србин незадовољан Црквом - јер има свачега у Цркви, и нас недостојних свештеника и којечега још - он престане ићи у Цркву. Или, уколико је већ "нешта" у Цркви - он направи своју Цркву. Ко би трпио неправду? Нема везе да ли је то јад ванцрквености или раскол.

Кад је Србин незадовољан судом и полицијом - јер има неправде и безакоња на све стране - он узме правду у своје руке и убије комшију, е да би исправио међу. Ко би трпио неправду? Нема везе што је то чемер и за њега и за друге.

Кад је Србин незадовољан државом - јер ниједна није направљена по мјери човјека и Србина - он оснује своју странку. Ко би трпио неправду? Нема везе што је 1000та на броју.

Кад је Србин незадовољан браћом која са њим играју - јер сви су гори играчи од њега а не дају му лопту - он шутира из свог шеснаестерца на туђи. Ко би трпио неправду? Нема везе што се неће ништа постићи.

Е онда дођу нека дјеца. Сјете се Молитве Господње и да су браћа. Играју као један. И постану прваци. Ми се сјетимо да смо некад знали то. Да нисмо савршени - али смо заједно јаки. Да неправде има. Али ваља ићи даље. Да можемо.

И данас се надамо и страхујемо - надамо да ћемо сви научити од њих и страхујемо да ни они нису само сан. Сан о томе шта можемо, али нам се, због 'правдољубивости наше', не да..."

"Ето, чули смо "Оче наш", што ни у најзлатније доба епских кошаркаша није био случај. Велико је то. Чим га знају, значи да их је неко научио. И значи да су већ једну битну лекцију савладали. Јер, побјеђиваће и губити а Богу се обраћати као Оцу требаће и у побједи и у поразу. Не тражимо им ништа више."

https://www.facebook.com/ddjogo?fref=nf

Stara prica...

Dovoljno je samo da naucis oce nas naizust i vec si pravoslaac i po, i nada i buducnost zemlje...

Dovoljno je samo da ti cale bude pop i da budes proglasen za najveceg pravolsavca u univerzumu...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Прослава победе САД над Ганом на Светском првенству прошле године:

061416dumboworldcup2wm.jpg?w=720&h=480&c

brazil_soccer_wcup.jpg?w=840

Прослава победе на Светском првенству 2010. на улицама Шпаније:

Fans-celebrate-in-Barcelo-006.jpg?w=620&

79fdfd56764_634x803.jpg

Немци славе победу над Бразилом прошле године:

1dAqyB.So.56.jpeg

итд, итд...

Да се разумемо, уопште нисам неки поборник оваквих масовних догађаја, нити бих учествовао у њима. Али не капирам баш најбоље шта некоме смета - и шта некога занима, на крају крајева - како и какви људи на улицама славе нечије победе? Плус испаде да је "тамо негде" све то другачије и да су ликови који на улицама славе некако другачији.

Најбоље је да кога то не занима и/или га све то нервира, то једноставно не прати (ја, рецимо, нисам гледао дочек јер ме није превише занимало). Гледаш своја посла и мирна Бачка...

Lepo ljudi slave... niko nista ne pali i i ne gori... svda samo patriotizam a nigde patriJotizma...

Подели на овим сајтовима

Svima koji su siromasni da nemaju pare za cetkice za zube ili za sapun, zabraniti izlazak iz kuce. Moze iz budzeta da se izdvoje neka sredstva za kurirsku sluzbu koja bi im dostavljala potrepstine i npr. dzabe internet cisto da im drzava pomogne da im ne bude dosadno....

Подели на овим сајтовима

Svi mi citamo Oce nas javno i na glas u crkvama, na svakoj sluzbi. Stavise, citav niz izvrsnih molitava se na tim sluzbama cita i peva sasvim javno, a nekad se to i prenosi. Jesu li to licemeri? Siguran sam da ti je jasno da nisu.

Ma sve to OK, nego za neke recenice iz NZ ste gotovo spremni da ubijete ako se prekrse al zato neke druge interpretirate labavo i tanano... iliti onako kako vam najvise odgovoara...

Eto, zasto citate javno ako je sam Isus lepo rekao da se to radi tajno? (fala Avocadu na ovim citatima)

Подели на овим сајтовима

Tako da znas, sasvim si pogresno razumeo ovaj deo, drugim recima, ti si prakticno preskocio jos mnogo toga pre tih recenica.

Poenta je, dakle, da tim recima Hristos - sasvim ocigledno - nije zabranio javnu molitvu, nego nas je unapred opomenuo da se klonimo lazi i praznoslovlja.

Moguće je sasvim da sam pogrešno razumeo taj deo... niti sam vernik, niti sam teološki obrazovan... a sasvim sam siguran da postoje veoma dobra teološka objašnjenja zašto se navedene Isusove reči ne odnose na zajedničke (javne) molitve u crkvama... čini mi se da za to i ne treba teološko obrazovanje jer je iz njegovih reči meni je jasno da nije ovde suština u tome da se zapoveda molitva isključivo u tajnosti, već da Isus kritikuje ljude koji se mole javno na neprimerenim mestima ("по зборницама и на раскршћу по улицама") da bi drugi videli da se oni mole, da su veliki vernici ("моле се да их виде људи") i da bi usled toga imali korist, bili više poštovani i slično ("примили плату своју"). Prosto, Isus govori da nije poenta u pravljenju javne predstave od svoje vere, jer će te Bog nagraditi javno i kad se moliš tajno, vidi te i čuje uvek i svuda, pa kad praviš javni spektakl od svoje vere, jasno je da to ne radiš zbog Boga, već zbog drugih ljudi. To je moje razumevanje tj. kontekst koji sam ja razumeo, možda je i pogrešno. Jasno je da se ništa od ovoga ne odnosi na zajedničku molitvu u crkvi gde nema šta ko da se "hvali" i ističe svojom molitvom kad su svi tu došli radi toga i svi to rade (mada iz vaših priča i tu vidim da neki ljudi vole da se malo istaknu svojom formalnom "pobožnošću")... samo ne razumem kako se Isusove reči ne odnose na (ničim izazvanu) molitvu na trgu na masovnom dočeku fudbalera povodom sportske pobede? Ne znam na šta bi mogle da se odnose Isusove reči ako ne baš na ovakve situacije?

Tvoje objašnjenje ne pomaže, jer se u predmetnom delu laganje ne pominje a na praznoslovlje se odnosi samo Mat. 6:7 ali ne ostale rečenice.

Лепо је што си упућен у саджај НЗ-а, ал' је без везе што реченице вадиш из контекста.

Ako sam to uradio, praštajte, nije namerno... i ako je ikako moguće objasnite mi koji je ispravan kontekst navedenih Hristovih reči.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Како се неки упљуваше да нам предоче сву погрешност, празнину, непотребност овог дочека (и сличних догађаја). Што лепо не напишете шта вам је на срцу него пишете ''есеје'', а да ни сами на крају не знате шта сте написали.

Шта је празнославље за Православље?

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Ako sam to uradio, praštajte, nije namerno... i ako je ikako moguće objasnite mi koji je ispravan kontekst navedenih Hristovih reči.

Ноу проблем, праштам  8086.gif

У кратким цртама, односи се на фарисеје, и на читав спектар њиховог понашања који је био лицемеран. Он као Срцезналац знао је да њихове молитве и понашање нису ради опроштаја грехова и љубави према Богу, већ да ради људске славе и дивљења.

Подели на овим сајтовима

Pre svega se to sto je avokado citirao odnosi na fariseje,tj one koji su se molili na taj nacin kao u onoj prici o cariniku,eto Boze ja ti se molim,ja postim,ja sam predobar i to na sav glas,za razliku od onog crnog carinika ko je takav i takav.

Ne odnosi se svakako na tu stvar kako avokado ti mislis...

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

I jako mi je licemerno kad ovi ateisti na forumu pocnu da se vade na stari ili novi zavet i onda to pokazuju,citiraju ,a kad mi kazes gresite i objasnis,zato,zato i zato,onda kazu pa mene to i ne interesuje ja sam ateista,ha. Uzas blagi,ko sa decom.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...