Jump to content

Завођење малолетнице, да ли је кажњиво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сви ми, по овом и сличним питањима, доносимо личне ставове. Ти ставови су одраз наше личности. Свакако, не треба претендовати на универзланост. Сигурно је да ја свој став креирам под личним набојем због чињенице да сам отац две девојчице и да у школи радим са тим узрастом. Како год, чврсто сматрам да је веза између 26 и 16 нешто што ми је жестоко неприхватљиво. Ја 16-годишњакињу у таквој вези доживљавам ка жртву, без обзира што она "жели" да буде у тој вези. Сатрам да је неко зрео (26) искористио тренутак слабости нечије незрелости и детињастости (16). И све ми је то због тога јако тужно.

Већ сам раније написао, и ја имам сличан став, само не могу да будем толико сигуран ако не знам о каквом се конкретном случају ради. Ипак, веза 16-годишњакиње и 26-годишњака није нешто што човек среће сваки дан. Да је веза 16-годишњакиње и 19-годишњака, некако бих сигурнији био да се ради о задњим намерама, завођењу, блуду и сл., али разлика 16 и 26 ми је некако... превелика. Превелика за глупирање. Зато ме је и занимало да ли о конкретној вези знаш нешто више.

Кажеш да имаш ћерке тог узраста. Онда и знаш да, иако су клинке, нису без мозга. И да у тим годинама ако слушају родитеље, то не чине из страха као деца, већ зато што од своје воље верују родитељима и имају поверење у њих да су у праву.

Подели на овим сајтовима

Баш зато што си видео оно што си видео, радећи тамо, знаш колико је сулудо када дете, реално, суштински и у свему најобичније дете, умисли да је "зрело"...и ето ти проблема.

Umišljenu zrelost srećem svakog dana, od 7 do 77 god.

Подели на овим сајтовима

Очигледно ниси прочитао део мог коментара у једном од претходних постова.

Čemu komentari kad je stvar jasna? Jesu li preči, relevantniji i važniji kanoni Crkve od bilo kakvih komentara? Ili komentari od crkvenih kanona? Šta je tu sad preče, važnije i više meritorno i autoritativno od toga dvoje?

Подели на овим сајтовима

Čemu komentari kad je stvar jasna? Jesu li preči, relevantniji i važniji kanoni Crkve od bilo kiakvih komentara? Ilki komentari od crkvenih kanona?

Канони који нису чисто и искључиво доктринарно-догматске природе нису непроменљиви.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Umišljenu zrelost srećem svakog dana, od 7 do 77 god.

Ако је то одговор који "погађа суштину" овог конкретног проблема, онда...не знам шта да ти кажем.

Подели на овим сајтовима

Канони који нису чисто и искључиво доктринарно-догматске природе нису непроменљиви.

Sad su važeći takvi kanoni kakvi jesu. Kod nas svaka biskupska konferencija ima pravo naložit kao uslov braka viši vijek od tih 14 dakle 15, 16, 17 pa i 18 godina a ako je neko mladji onda mora tražiti dispens, odobrenje iznimke ali niko nema pravo već kanonski zakonito sklopljen crkveni hrišćanski brak u katoličkoj Crkvi u Indiji ili južnoj Americi recimo za nevažeći ako se te već vjenčane osobe nadju u Evropi  a sklopile su ga pod tim uslovima koji tamo važe zato što u Indiji i južnoj Americi imaju tu važeću granicu od 14/16 godina. Tako to funkcioniše kod nas. Inače se ustvari nijedan crkveni brak gdje je mladić napunio 16 a djevojka 14 godina ne može nikada osporiti zbog uslova ili prepreke  vijeka svejedno gdje je sklopljen.

Подели на овим сајтовима

Sad su važeći takvi kakvi jesu.

Јесте, на жалост...али промениће се то, даће Бог!

Kod nas svaka biskupska konferencija ima pravo naložit kao uslov viši vijek od tih 14 dakle 15, 16, 17 pa i 18 godina ali niko nema pravo već kanonski zakonito sklopljen crkveni hrišćanski brak u katoličkoj Crkvi u Indiji ili južnoj Amarici recimo za nevažeći ako se te već vjenčane osobe nadju u Evropi zato što u Indiji i južnoj Americi imaju tu važeću granicu od 14 godina.

Ок...али то је ваша ствар.

Подели на овим сајтовима

Објаснио сам...само ако си пажљиво прочитао и разумео написано...веома једноставно сам објаснио да свако са иоле животног искуства и мало здраве памети може то схватити.

Ниси објаснио, него си једно 10 пута поновио да је свака девојка са 16 година: незрела, неизграђена, да је мало дете, да није изграђена ни у једном аспекту, да је најобичније дете, а да је све што се не слаже са тим: просера**ње, мудрос**ње и да је прича завршена твојим ставом и тачка.

То није објашњење, то је агресивно наметање сопственог става. Човек који је у праву, уме то смирено и разборито да објасни. Човек који није у праву, понови своје 2-3 пута, а онда се изнервира и почне да вређа, а после и да бије.

Подели на овим сајтовима

Ок...али то је ваша ствар.

Vi koliko sam razumio odavate oboje nad vijekom od 15 godinja, dakle 15+, mi smo prema muškima o godinu i rigorozniji. I ne vidim sad tu nikakve velike razlike. U onim zemljama gdje je dozvoljeno sklopiti crkveni brak od 14 godine za djevojku je takodjer obaveznim uslovom ljekarska potvrda o psihičkoj i fizičkoj zrelosti i sposobnosti za brak pored odobrenja tj. saglasnosti roditelja, naravno.

Подели на овим сајтовима

U Evropi se to ne praktikuje odavno, najmanje od 1965 kad su i fdormalno prestali važit tridentinski srednjovjekovni kanoni, praktično i najmanje 100 godina ranije jer ti stari kanoni su bili samo mrtvo slovo na papiru. Ali u Indiji i Pakistanu, na Papui Novoj Gvineji, pacifičkim ostrvima ili južnoj Americi medju amazonskim Indijancima, ekvatorijalnu Afriku bolje da ni ne spominjem, imamo takodjer vjernike katolike koji ne planiraju studirati ni pravit karijeru kao na zapadu pa da se vjenčavaju tek u 25+, oni mnogi sa 35 godina imaju već i unučad.

Подели на овим сајтовима

Ниси објаснио, него си једно 10 пута поновио да је свака девојка са 16 година: незрела, неизграђена, да је мало дете, да није изграђена ни у једном аспекту, да је најобичније дете, а да је све што се не слаже са тим: просера**ње, мудрос**ње и да је прича завршена твојим ставом и тачка.
Јесам објасни...само ти не желиш то да видиш и схватиш.

Не само као родитељ већ као човек који 12 година ради са средњошколцима тврдим да је то истина.

То није објашњење, то је агресивно наметање сопственог става. Човек који је у праву, уме то смирено и разборито да објасни. Човек који није у праву, понови своје 2-3 пута, а онда се изнервира и почне да вређа, а после и да бије.
Понављам...лепо сам објаснио и ствари именовао једноставним и припадајућим им речима...а тебе ако то не задовољава, па имаш потребу да сопствене могуће узусе, доживљаје и поступке пројектујеш на другога...шта ја ту могу?

Подели на овим сајтовима

„Шта ја ту могу?“

Не знам у ком својству радиш са средњошколцима, али ако си просветни радник и ако су ти објашњења за нејасне ствари типа „Ја сам то већ објаснио, а ако нисте слушали или разумели, шта ја ту могу“, онда си лош просветни радник, и то не са 12 година рада са средњошколцима, већ са 12-годишњим стажом малтретирања слабијих од себе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...