Jump to content

Завођење малолетнице, да ли је кажњиво?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сам питао старију ћерку (19) шта мисли о овоме: младић 26 и девојчица 16? Каже: "Није нормално. Мени се удварао један од 25 па сам га откачила." Ја је питах: "Зашто, па то је ок?" Она: "Није ОК. Он је већ за женидбу а не да се зеза са млађаним цурицама (које још не размишљају о удаји)." Хахаха, татина крв! Оштро и на прву! :)

Она сматра да у вези треба наћи у менталном смислу себи равног - зато је и против велике разлике у годинама. Сматра да је младић од 25, 26 доста зрелији од ње и да зато нису једно за друго. Њој је идеално 1,2, 3 године разлике (у овом њеном добу).

Подели на овим сајтовима

Нисам експерт :)))  , ал' кол'ко сам скапирао, то је ствар неког престижа у женском друштву. Мислим, поред оних инстикта, нагона и шта ти ја знам те биологије/психологије, генерално је популарније међу другарицама бити са старијим ликом.

Ma opušteno, nisam ni mislio na tebe. Ima tu nekih likova na temi  ;)

Подели на овим сајтовима

Tu je baš taj najveći problem jer medicina ne smatra više nikakvim djetetom mladu osobu, djevojku koja je sama bez ikakve prisile i dobrovoljno odlučila stupiti u vezu s nekim od svoje 16 godine, svako ima svoj individualni unutrašnji časovnik koji to načasuje. Nekom u 16 a nekom 19 a nekom u 22 godini. Onda treba reći u kojem smislu je to problem jer za medicinu i pishologiju nije to nikakav problem niti se smatra taj momak retardom ni ta djevojka čudovištem nekim ili čim. Ja vam mogu samo potvrdit da medicina tamo neće naći ništa ni retardovano a ni patološki ni u jednom od njih a ni u njihovoj vjekovoj razlici od tih 10 godina koji se smatra optimalnim maximumom, čim više od 10 godina je ta razlika veća to onda prestaje biti optimalno i postaje čim dalje tim s više nepoželjno i problematično ne samo iz psiholoških već i fizioloških razloga. Da li će njihovo ponašanje biti u skladu ili u neskladu s islamskom, hrišćanskom, sekularnom kineskom ili sekularnom evropskom etikom to nije dalje problem ni medicine a ni pishologije. Ne možemo samo tako paušalno takve ljudi nazivat nenormalnim i psihopatama ili retardima jer oni to zaista nisu.

Медицина неће наћи никакав медицински проблем ни да младић од 20 наскочи  на бабу од 80. Не знам зашто уплићеш медицину тамо где јој није место?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Медицина неће наћи никакав медицински проблем ни да младић од 20 наскочи  на бабу од 80. Не знам зашто уплићеш медицину тамо где јој није место?

Kako joj nije mjesto? Stalno se trudite vezu 16-26 koja je sasvim normalna izjednačit ili sa poligamnijom ili sa gerontofilijom ili sa pedofilijom. A takva veza nije ni jedno od tog što ste nabrojali već veza sa sasvim istim izgledima i šansama na uspjeh i pravom na opstanak kao i ona gdje su 20-30 ili 30-40. Drugi je problem u predrasudama, osim toga za Crkvu ni na Zapadu ni na Istoku konkretno takav brak uopšte nije upitan svejedno da li po kanonima vašim ili našim. Kod nas prema aktualno važećem kanonskom pravu djevojka mora imati 14 navršenih godina a mladić 16 navršenih godina da bi crkveni brak bio kanonski pravovaljan. O razlici o godinama se tamo ništa ne spominje niti piše. Slično je to otprilike i kod vas.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па мозак није бесловесна машина. Он има ум и разум, да расуђује. Зато и кажем, мушкарац од 26 који ступи у везу са девојчицом од 16 има проблем у глави - у смислу да је зрелошћу заостао, да није достојан својих година.

Svako ima pravo na svoje misljenje pa i ti.

Ali je preterano takve ljude nazivanti bolesnim retardima...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Stalno se trudite vezu 16-26 koja je sasvim normalna izjednačit ilki sa poligamnijom ili sa gerontofilijom ili sa pedofilijom.

Није тачно. Хтео сам да кажем да аргумент позивања на природу није валидан. Јер, по природи смо и полигамна бића па ипак полигамију не сматрамо нормалном. Човек се не може свести само на природну и њене инстинкте, те самим тим ни на науку која се природом бави. То је био смисао оног што сам написао, а не да ставим једнакост између 16-26 и педофилије, полигамије или не знам чега већ. 

Подели на овим сајтовима

Ma opušteno, nisam ni mislio na tebe. Ima tu nekih likova na temi  ;)

Знам, него испаде добра прилика да поделим са светом своје скромно знање о женама.  :)))

Подели на овим сајтовима

Управо сам питао старију ћерку (19) шта мисли о овоме: младић 26 и девојчица 16? Каже: "Није нормално. Мени се удварао један од 25 па сам га откачила." Ја је питах: "Зашто, па то је ок?" Она: "Није ОК. Он је већ за женидбу а не да се зеза са млађаним цурицама (које још не размишљају о удаји)." Хахаха, татина крв! Оштро и на прву! :)

Она сматра да у вези треба наћи у менталном смислу себи равног - зато је и против велике разлике у годинама. Сматра да је младић од 25, 26 доста зрелији од ње и да зато нису једно за друго. Њој је идеално 1,2, 3 године разлике (у овом њеном добу).

Cerka ti je inteligentna... i ja sam rano stekao tu sposobnost da roditeljima u svakom trenutku kazem upravo ono sto znam da bi voleli da cuju... Mladi ljudi u tim situacijama pokazuju zavidan nivo poznavanja psihologije roditelja...

Подели на овим сајтовима

Ако је ово израз слободе двоје одрслих, неће.  :D

А када већ помињем слободу, шта мислите колико слобода има улогу у сазревању тих 'тин' омладинца?

Читао сам негде разговор на сличну тему где свештеник пита средњошколце ко им највише ограничава слободу? Одговори су били скоро па редом: родитељи, наставници, полиција, старији (браћа и сестре)... мени то само говори о недовољној зрелости (иако девојчице мало иду испред мушких у том добу) и можда о самовољи и недовољној одговорности коју носи слобода?!

Подели на овим сајтовима

Svako ima pravo na svoje misljenje pa i ti.

Ali je preterano takve ljude nazivanti bolesnim retardima...

Нисам рекао да су болесни ретарди већ само да су ретарди. Огромна је разлика.

Подели на овим сајтовима

Cerka ti je inteligentna... i ja sam rano stekao tu sposobnost da roditeljima u svakom trenutku kazem upravo ono sto znam da bi voleli da cuju... Mladi ljudi u tim situacijama pokazuju zavidan nivo poznavanja psihologije roditelja...

Она размишља онако како је рекла. Познајем је јако добро. Не секирај се.

Подели на овим сајтовима

Није тачно. Хтео сам да кажем да аргумент позивања на природу није валидан. Јер, по природи смо и полигамна бића па ипак полигамију не сматрамо нормалном. Човек се не може свести само на природну и њене инстинкте, те самим тим ни на науку која се природом бави. То је био смисао оног што сам написао, а не да ставим једнакост између 16-26 и педофилије, полигамије или не знам чега већ. 

Razumijem. Vama se radi o tome dokazat da je u tom odnosu, toj vezi nečeg nenormalnog. Vi se pozivate na prirodu onda da bi to dokazali jer tvrdite da je tamo nečeg patološkog ili u obojima njima ili u jednom od njih, tom mladiću. A ja pišem da ako je nenormalno onda ne sa prirodnog i medicinskog aspekta već valjda s nekog drugog, s prirodom je tamo sve u najboljem redu. No, pošto ste vi tog mladića okarakterisali kao psihički nezrelog retarda ako traži veze sa takvim mladim djevojkama ja opet pišem da pishologija nikog nije okarakterisala kao psihički nezrelog i kao retarda samo zato što rado stupa u veze sa djevojkama i od deset godina mladjim od sebe. Ako ga pronadje retardovanog ili pishički nezrelog onda ne zbog toga već zbog nečeg drugog. Dakle to ne bude ni retardacija a ni nezrelost psihička već nešto drugo što vi kod njega smatrate nenormalnim. Treba onda pronaći izraz koji će to opisati, etički i sličan jer opisujete to izrazima iz psihologije i medicine koji nisu u skladu sa stvarnim stanjem takve osobe koje nije ni po čemu patološko niti iskače iz neke normale. Možda razvratnik, raspusnik itd. ali to su izrazi iz hrišćanstva a ne iz medicine. Zdrav razvratnik je za mediciinu zdrav čovjek ali u hrišćanstvu je to grješnik opsjednut sexom. No, to više nije problem ni medicine ni psihologije ukoliko se ne radi o kliničkoj zavisnosti na sexu a ta je nešto drugo nego hrišćanska definicija bluda, sexualne raspojasanosti i razvrata.

Подели на овим сајтовима

A ko ce da sudi?

Наука не. Норме успостављају људи, обичаји, култура. Етос, одакле и иде реч етика, значи обичајност. Како ће, на пример, наука да пресуди да ли је полигамија нормална или није? Никако. Она ће само установити да је човек по природи полигамно биће. Е сад, да ли човек треба да следи истинкте и нагоне своје природе или треба да их пропусти кроз филтер своје воље, то више није питање за науку. Надам се да сам био јасан. 

Подели на овим сајтовима

Наука не. Норме успостављају људи, обичаји, култура. Етос, одакле и иде реч етика, значи обичајност. Како ће, на пример, наука да пресуди да ли је полигамија нормална или није? Никако. Она ће само установити да је човек по природи полигамно биће. Е сад, да ли човек треба да следи истинкте и нагоне своје природе или треба да их пропусти кроз филтер своје воље, то више није питање за науку. Надам се да сам био јасан. 

Bio si jasan Upucujes na to da religija treba da resi taj prblem s obzirom da ona jedina preporucuje sto vecu distancu izmedju nas i nase prirode i cak pobedu svoje prirode vidi kao ekstremno pozitivnu stvar.

Za mene potpuno promasen koncept...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...