Јаков. Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Slušajući jednu od emisija profesora Jerotića u "Agapama", gde je uvaženi rekao kako budućnost Crkve na zemlji nije svetla. Ona treba da spadne na jedno malo stado da bi se ispunilo prorečeno. Razmišljam o tome. Prema tome govoriti o nekom vaskrsenju pravoslavlja i velikoj crkvenosti naroda nema potrebe. Ako ćemo prepoznavati znake i očekivati Dan, onda treba sve da se odvija upravo suprotno. Da sablazni budu sve veće i veće, da vernih bude sve manje i manje, da greh bude toliko javan da postane normalan (kao u Sodomu i Gomoru jevrejskom). Mislim da će zapravo ljudi otpadati od Crkve najviše iz straha. Da je to slaba strana i prilično tvrdim vernicima. Čak je zbog straha i kamen Simon otpao one noći kada se odrekao do zore tri puta Gospoda. Iskvarenost naj je tolika da sa žaljenjem se sećam dobrih ljudi u vreme kad nismo bili vernici, već obični pioniri, omladinci i radnici-seljaci. Poštena inteligencija što se govorilo. Sad i pioniri i omladinci (kako god da se zovu) su iskvareni. Kod onog maleckog što je nekad bio ćudljiva maza pa vidiš neku pakost da čini, a među odraslima zavist na sve strane. Pomeneš nekoga a ono samo čuješ ako taj nije tu, kako se o njemu loše priča. Svi su u pravu i svi vuku na vodenicu svoju, a niko da kaže STOP. E pa biće jedan veliki STOP, ali da ne bude kasno. Ignjatije and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Slušajući jednu od emisija profesora Jerotića u "Agapama", gde je uvaženi rekao kako budućnost Crkve na zemlji nije svetla. Ona treba da spadne na jedno malo stado da bi se ispunilo prorečeno. Razmišljam o tome. Не видим разлога за овакве помисли. Зашто би Црква требала да пропада? Да би се испунило Писмо? Зар је Бог стварио Цркву да она пропада? Да ли то уједно значи да не треба ништа радити већ очекивати црквену пропаст? Хм... не видим везе са оним речима да идемо и да научимо све народе крстећи их у има Оца и Сина и Светога Духа. А стадо мало јесте литургијска заједница, чисто да се зна. malina :), Милан Меденица :) and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Јеротић превише прича за своје године... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Jeste tako. Ali to ne treba da nas ucini neaktivnima. Moramo se boriti i truditi da sirimo veru, najpre svojim zivotom pa onda i na ostale nacine bez obzira sto ce vremenom nasa borba imati sve manje uspeha. Upravo je slabljenje i nedostatak vere dokaz za nasu veru jer ona upravo i predvidja takvu buducnost. Veoma je, kako da kazem, paradoksalno da nema slatkih prica o tome kako ce svi ljudi postati dobri hriscani i kako ce zavladati i vladati svetom. To je za mene jos jedan dokaz za bogonadahnutost i nezemaljsko poreklo svetih spisa. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Септембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Naravno da ne treba ove "apokaliptične" reči da potaknu na otpadanje, već na oprez. Ako ideš u šumu u planini, ne treba da se plašiš zmija, ali treba da budeš oprezan. Setim se sada onog sotonskog kušanja Gospoda, kada mu je sotona rekao "Ajd skoči dole, ako si Sin onda će te spasti, neće ništa da ti bude..." a Gospod nije hteo iskušavati Boga. Čini mi se da mnogi vernici upravo vrše suprotno. Skaču. I kad se polom dole o kamenje, bude ono "pa gde si Bože da me spaseš?" Primetio sam jedan trend kod mojih sveštenika i zapravo mi se to veoma dopada. Nekako su se vratili Jevanđelju. Ranije su često bile propovedi o savremenom društvu, o nekim modernim temama, uopšte sve ono o čemu razmišlja čovek današnjice. Čak i o dubokim teološkim. Međutim nekako baš dosta zadnjih propovedi bude vezano za ono Jevanđelje od tog dana što se čitalo. I za mene je tu STOP. Sve mi jasno iz toga što pričaju ko da sam otvorio današnje novine. Iz svakog primera u Jevanđelju vidim rešenja za sve probleme u današnjici i svi se svode na moj (tvoj) odnos prema Bogu i prema bližnjem. Sad ovo ne znam zašto sam pomenuo, ali sam smatrao da je bitno. Elem, ne mislim da je malo stado Liturgijska zajednica, ali ne bi ulazio u to. To je moje mišljenje. Nisam od onih ljudi koji se lože na Smak Sveta i neki Armagedončić, pa kao sad će doći Gospod da sredi stvar. Nisam jer želim još dosta toga da uradim, želim da se spasem. Čini mi se da se na Armagedončiće i Smakiće lože neostvareni i duboko nesrećni ljudi koji nemaju motivaciju. Zapravo da su to uglavnom neduhovne osobe ma koliko bile crkvene. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Ali Sin čovečiji kad dođe hoće li naći veru na zemlji? Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 Мислим да то нису кључна питања за нас.Најважније је да свако настоји да учини све што може да се спаси,односно да се охристови.Требало би,исто тако,да се трудимо да помогнемо и другима да пођу тим,ширим путем.Дакле-охристовљење у Цркви Христовој,а све остало није важно. Давор73 and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Један Рус је то формулисао овако:,,Хришћанство је почело и завршиће се у пећини". Ја сам некако истог утиска,а и сам Господ је тако прорекао.Али није речено када, што се нас тиче немамо оправдања ни за панику ни за малодушност а ни за кушање Господа.Бдимо и стражимо јер НЕ ЗНАМО када ће тај час доћи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 а ко каже да Црква неће "пропасти", односно, дочекати Страшни Суд на свом врхунцу? није ли то очигледнија "пропаст Цркве", овако како је данас имамо клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Pad Crkve?!.... Da li postoji ovako nesto u pravoslavlju? Odnosno da li se negde (neki prorok, sveti otac ...) govori o mogucnosti ili vremenu kada ce doci do pada pravoslavne crkve? U smislu da crkva izgubi blagodat i ne bude vise sveta. Pred Apokalipsu npr xD U Svetom pismu se u tom kontektsu spominje sinagoga satanina ali to se odnosi na Jevreje... Ili je pravoslavna crkva sveta sve do drugog dolaska Isusa Hrista jer sve vreme saziva Duh Sveti. Kao i pre 2000 godina tako i danas. Dakle u crkvi je Duh Sveti jednako prisutan od vremena apostola do dana danasnjeg i tako ce biti do kraja sveta i veka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 ''А и ја теби кажем да си ти Петар, и на тој стени сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати“ (Мт 16,18) Solomon Kane, Иван Ивковић, Драгана Милошевић and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 ''А и ја теби кажем да си ти Петар, и на тој стени сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати“ (Мт 16,18) To je rimokatolicima omiljeni stih Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 To je rimokatolicima omiljeni stih Ali govori da Crkva nece nestati sta god da se desava. Sad to ne znaci da nece nestati razni hramovi gde se odvija bogosluzenje, to se olako moze srusiti, nego Crkva kao zajednica postoji posto postoji Hristos i nikake apokalipse, antihristi, demoni ne mogu da je dovedu do pada. Mogu samo neki vernici i pope da padnu, ali za to ne treba apokalipsa i prorocanstvo, toga vidjamo svaki dan. Јефимија Крунић, obi-wan, Данче* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 To je rimokatolicima omiljeni stih Какве везе има са нама што је њима то омиљен стих? obi-wan, Иван ♪♫, Pontifex Emeritus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ali govori da Crkva nece nestati sta god da se desava. Sad to ne znaci da nece nestati razni hramovi gde se odvija bogosluzenje, to se olako moze srusiti, nego Crkva kao zajednica postoji posto postoji Hristos i nikake apokalipse, antihristi, demoni ne mogu da je dovedu do pada. Mogu samo neki vernici i pope da padnu, ali za to ne treba apokalipsa i prorocanstvo, toga vidjamo svaki dan. E pa na to mislim. Jer svestena lica pravoslavne crkve govore da izvan pravoslavne crkve nema spasenja. Pri tom ne mistifikuju crkvu. Ne govore o nekoj metafizickoj crkvi kao zajednici svih ljudi na svetu koji su pravedni i cistog srca. Vec misle na zemaljsku instituciju pa se odatale "polece" u duhovnu zajednicu sa Bogom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука