Jump to content

Bitno.net: Smije li se katolik pričestiti u Pravoslavnoj Crkvi?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nije bitno da li je ili nije tvoj stav, u odnosu na Kopitara je to tvrdjenje protiv tvrdjenja, Kopitar ima lično pravo da zaključi šta hoće što, naravno, automatski ne znači da je i njegov zaključak ispravan, u tom bude taj problem, ahahahaha.

Па добро, нико ни теби не брани да браниш Копитара иако automatski ne znači da je i njegov zaključak ispravan

Мада као што рекох је бесмислено, јер га нема потребе бранити с обзиром да га нико није ни напао.

Подели на овим сајтовима

Па добро, нико ни теби не брани да браниш Копитара иако automatski ne znači da je i njegov zaključak ispravan

Мада као што рекох је бесмислено, јер га нема потребе бранити с обзиром да га нико није ни напао.

Pa ne branim ja njega već objašnjavam da onda pričamo o dojmovima a ne o pojmovima. Ja na primjer imam dojam da je neko takav i takav pa ga reknem, ovaj mi se čini takav a ona ženska onakva, nijedno od tog ne mora biti istina. Ali ne mora biti ni laž. A šta je istina a šta laž onda treba utvrditi zajedno da ne bi ispalo da je ono istina što ti smatraš laži i obrnuto.

Подели на овим сајтовима

Pa ne branim ja njega već objašnjavam da onda pričamo o dojmovima a ne o pojmovima. Ja na primjer imam dojam da je neko takav i takav pa ga reknem, ovaj mi se čini takav a ona ženska onakva, nijedno od tog ne mora biti istina. Ali ne mora biti ni laž. A šta je istina a šta laž onda treba utvrditi zajedno da ne bi ispalo da je ono istina što ti smatraš laži i obrnuto.

Само да те потсетим шта је Копитар рекао пошто видим да сад крећеш у релативизацију целе приче:

ja sam iz ovog izvuko zaključak da KC nema problema sa PC i smatra je u svemu pravovjernom, a nažalost PC nemože preći preko nekih stvari pa se pitam ko se ovdje ponaša više kao majka a ko kao kćer.

Дакле Копитар има дојам по коме изводи закључак да ПЦ не може прећи преко неких ствари те се пита( иако питањем чини јасну инсинуацију) ко је ту мајка а ко кћер.

Закључак Копитаров је заправо израз његових емоција а не умних спекулација о проблематици.

Зато да бих показао да може постојати и другачији приступ навео сам оно што сам навео.

Ако се Зајроне наставиш даље са мном у овој дискусији сматраћу те ретардираним јер сам и више него довољно пута све поновио и објаснио.

Подели на овим сајтовима

Konkretno cuo sam za slucaj Krstenja u Pravoslavnoj Crkvi gde je kum na Krstenju bio Rimokatolik. Kum prilikom Krstenja mora procitati Pravoslavni Simvol Vere, a on nije isti za Pravoslavce i za Katolike. Ako Katolik odrecituje Pravoslavni Simvol Vere, on ispoveda veru po Pravoslavlju. Slicno je i ako Katolik prisustvuje i ucestvuje u Svetoj Liturgiji. Drugo na ispovesti bi morao da kaze da je Katolik i verovatno mu svestenik ne bi dozvolio pricest. Nisam siguran, ali mislim da je Katolicima dozvoljeno da u postu jedu mleko i jaja. Ovo bi isto bio jedan od razloga zbog cega ne bi mogao da se ispovedi i pricesti u Pravoslavnoj Crkvi. 

Posto ovo ranije nije bilo moguce bez ponovnog Krstenja u Pravoslavnoj Crkvi, a sad izgleda da jeste, meni vise lici na ekumenisticki pokret na delu. Ekumenisti Katolicku Crkvu zovu sestrinskom Crkvom, dok Pravoslavna Crkva Katolike gleda kao pripadnike papske jeresi i ne smatra ih clanovima Crkve, tako da ne bi trebalo da dozvoljava. E sad, znam i mnoge pripadnike Pravoslavne vere koji idu kod raznih gatara, vracara, belih magova, bave se astrologijom i slicno, pa opet idu u Crkvu i pricescuju se, mnogi i bez ispovesti. Retko kad svestenik odbije nekome pricest. Mislim da svestenici vise gledaju na to kao licnu odgovornost pojedinca prema Bogu da bude iskren na ispovesti, jer je veliki greh pricestiti se nepripremljen i nedostojno.

Pozdrav i svako dobro!

Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола.

Преподобни Лаврентије Черниговски

Подели на овим сајтовима

Posto ovo ranije nije bilo moguce bez ponovnog Krstenja u Pravoslavnoj Crkvi, a sad izgleda da jeste, meni vise lici na ekumenisticki pokret na delu.

Правило је за католике који прелазе у православље само да приме печат Духа Светога. Дакле харизму. Крштење се признаје. Нема потребе за поновним крштењем и ово ти стоји у великом требнику православне цркве(књига из које попови читају молитве за крштавање).

Нема то везе са екуменизмом.

Пост није услов причешћа ни у православљу ни у католичансту. То је чист зилотизам ко суза.

Заправо нема услова за причешће другог сем покајања и припадности цркви.

Подели на овим сајтовима

Закључак си извукао онако како ти је срцу драго.

Ствар је у томе да се овде може и другачији закључак извући, на пример да је јасно да је ПЦ правовернија јер не одступа од својих канон и учења.

Ово није мој закључак него ти само скрећем пажњу да у логичком расуђивању баталиш ствари срца( ако си способан).

kad ovo pišem onda uvjek imam na umu jedinstvo crkve , što je po meni više stvar srca nego logike, jer me logika nije dovela ovdje da razgovaramo, neznam kako ti teolog to nerazumiješ .

Подели на овим сајтовима

U mojoj varosi zivela je jedna Gospodja Suzana, hrvatica, koja je tu bila u svrsi upravljanja jednom hrvatskom firmom, redovno je dolazila na Liturgije u nasoj crkvi i pricescivala se...bez problema. ( verovatno je imala blagoslov za to) Svi smo znali da je katolkinja....meni je to bilo bas super, i ona je sjajna zena, bas sam je volela. Vratila je se u Zagreb.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

kad ovo pišem onda uvjek imam na umu jedinstvo crkve , što je po meni više stvar srca nego logike, jer me logika nije dovela ovdje da razgovaramo, neznam kako ti teolog to nerazumiješ .

Isto tako tvoja poruka se može protumačiti od drugih srca i kao pristrasna, subjektivna, pa čak i uvredljiva, te zato i pišem ovo što pišem.

Stoga i govorim o stvarima srca i stvarima logike. Srce treba da pokrene dobra dela ali se ona ostvaruju ipek trezveno, tamo gde se ostvaruju samo srcem često u ime dobra ljudi čine zlo. I ovo kao teolog vrlo dobro razumem.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли се сме причестити али сам скоро присуствовао свадби у православном храму где се младожења католик венчао православком.
Притом је и даље остао католик :)  Свештеник је једини услов поставио то да им дете буде крштено у православној вери и то је то.
Све исто ко и свако друге венчање у Цркви кад су обоје православни осим што се крстио по католички кад сви остали православно.

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Konkretno cuo sam za slucaj Krstenja u Pravoslavnoj Crkvi gde je kum na Krstenju bio Rimokatolik. Kum prilikom Krstenja mora procitati Pravoslavni Simvol Vere, a on nije isti za Pravoslavce i za Katolike. Ako Katolik odrecituje Pravoslavni Simvol Vere, on ispoveda veru po Pravoslavlju. Slicno je i ako Katolik prisustvuje i ucestvuje u Svetoj Liturgiji. Drugo na ispovesti bi morao da kaze da je Katolik i verovatno mu svestenik ne bi dozvolio pricest. Nisam siguran, ali mislim da je Katolicima dozvoljeno da u postu jedu mleko i jaja. Ovo bi isto bio jedan od razloga zbog cega ne bi mogao da se ispovedi i pricesti u Pravoslavnoj Crkvi. 

Posto ovo ranije nije bilo moguce bez ponovnog Krstenja u Pravoslavnoj Crkvi, a sad izgleda da jeste, meni vise lici na ekumenisticki pokret na delu. Ekumenisti Katolicku Crkvu zovu sestrinskom Crkvom, dok Pravoslavna Crkva Katolike gleda kao pripadnike papske jeresi i ne smatra ih clanovima Crkve, tako da ne bi trebalo da dozvoljava. E sad, znam i mnoge pripadnike Pravoslavne vere koji idu kod raznih gatara, vracara, belih magova, bave se astrologijom i slicno, pa opet idu u Crkvu i pricescuju se, mnogi i bez ispovesti. Retko kad svestenik odbije nekome pricest. Mislim da svestenici vise gledaju na to kao licnu odgovornost pojedinca prema Bogu da bude iskren na ispovesti, jer je veliki greh pricestiti se nepripremljen i nedostojno.

Pozdrav i svako dobro!

С обзиром да је папа Јован Павле 2 још 1995. са Васељенским Патријархом Вартоломејем читао Символ Вере у базилици Св. Петра без филиокве-а, као и папа Бенедикт 16 на Фанару 2006:

https://youtu.be/E7nqw2hWwTo?list=PLWuCM43eg7Fd3YsD9M4exH9Sbn2R_nvYI

Да их сматрамо православним? :.mislise.

Онда би овакав "зилотски" став требало да заговараче оваквих размишљања сврста у прве редове екуменистичког покрета...

:)))

Иначе, и ја сам свашта чуо. Конкретно, да је младожења био православац, поунијатио се и венчао се у КЦ па ипак остао православац и још сахрањен у Саборној Цркви!

https://serbiaworldnews.wordpress.com/2015/02/20/%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D0%B2%D1%83%D0%BA-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%9F%D0%B8%D1%9B-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA/

"Гробови Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића налазе се споља, у црквеној порти (Саборне цркве). Испред главног портала са леве стране је гроб Вука Караџића, а са десне стране Доситеја Обрадовића."

извор

Извин`те што улете у причу и калуђер који је побегао из манастира и кога је нака сила ћерала да сам јурца по целом свету. И так`и наравски могу у Саборну. Нисмо ни свесни кол`ко смо широки. С обзиром на традицију и савремена догађања, могу се очекивати занимљиве гробне варијанте и убудуће ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Za jednog parohijan, koji gotovo svake nedelje stoji kraj mene na Sv. Liturgiji i kao i ja često se pričešćuje, kako u postu, tako i van njega, sasvim slučajno sam na TV prenosu Uskrsnje mise video da se pričešćuje i u katoličkoj Crkvi...To je bilo na naš dan Cveti... Sutradan se uredno pričestio i u pravoslavnoj Crkvi. E, sada, kako je uklopio Vaskrsnji post i pashalno slavlje kod katolika, nikako mi nije jasno... :.mislise.

Nisam za to mešanje svetih tajni, ukoliko su ti obe crkve na raspolaganju..Drugo je ako živiš u sredini gde nema pravoslavnih/katoličkih crkava.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Zena je na korak do spasenja :) Samo jos da se odrekne jereticke katolicke vere i predje u Pravoslavlje i moze bez dileme i dvoumljenja slobodno da se pricescuje da joj bude na zdravlje i spasenje :)

odakle ti to da veruje u jeres? Jednostavno, rođena je u sredini gde postoji samo katolička vera? Zar cela Latinska Amerika treba da završi u paklu? 

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли се сме причестити али сам скоро присуствовао свадби у православном храму где се младожења католик венчао православком.

Притом је и даље остао католик :)  Свештеник је једини услов поставио то да им дете буде крштено у православној вери и то је то.

Све исто ко и свако друге венчање у Цркви кад су обоје православни осим што се крстио по католички кад сви остали православно.

Moju koleginicu u Crkvi Svetog Petra i Pavla nisu htela da venčaju za katolika dok nije prešla na katoličku veru. I to je morala da ide na časove veronauke, neki predbračni ispit i tome slično...

Подели на овим сајтовима

присуствовао свадби у православном храму где се младожења католик венчао православком. Притом је и даље остао католик  Свештеник је једини услов поставио то да им дете буде крштено у православној вери и то је то.

To je isto kao i moja tetka pravoslavne vere i teca katolik pre 20 i kusur godina....sestre su mi krstene u pravoslavnoj crkvi... 

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...