Jump to content

Dusa i mozak

Препоручена порука

Nazalost moram da priznam da je Voja izdominirao. Zasto nazalost? Ne znam...samo se osecam tako. Iskreno ne vidim nista vise sto bi odrzalo idealizam.

Milsim ostaje i dalje idealizam u epistemoloskom smislu- da sve sto percipiramo, percipiramo kao psihicke entitete (u krajnjoj liniji) tako da materija ne postoji u tom smislu, sve je nasa subjektivna predstava. Al sta nas to briga? To je jedno sterilno, formalno, beskorisno znanje. 

A stav o postojanju duse i toga da je telo samo odraz duse? Da postoji Logos po kom bi trebalo ravnati dusevni zivot?

To vise ne pije vodu. A to je ono sustinsko u idealizmu. :(

Подели на овим сајтовима

Ako se pokvari mozak sta se desava sa dusom? Neko od dobre duse moze da postane zla dusa.

Mislim da ovde postoji nesporazum. Kada kazes neko od dobre duse postane zla dusa, zapravo kazes neko od dobre osobe postane zla, sto ce reci da je dusa=osoba odnosno sama licnost. Ako sam ja ista ovde razumeo dok sam citao ovaj forum, onda bi trebalo da bude da je osoba=telo + dusa, a smrt osobe je razdvajenja ta dva. 

Ovim sto ti izlazes bi znacilo da nikakav nematerijalni deo coveka ne postoji, jer se sva ponasanja i karakteri zasnivaju na biohemijskim procesima u mozgu. E sad bi ti ovde uleteo jedan dualista sa eksplanatornim jazom i kvalijama i pitao te: ''Jeli sinak, kad tako kazes, ajde onda objasni sopstveno subjektivno iskustvo, taj osecaj svesti sto imas?" Sumnajm da bi znao da objasnis, jer tako nesto nauka do sad nije objasnila, a jedan od razloga je bas zato sto je to subjektivni osecaj. 

Sta to znaci? Pa u ovom tvom slucaju dualista bi ti ukazao na to da nisu svi mentalni fenomeni uzrokovani mozgom kao sto je svest, sto bi u ovoj nasoj diskusiji znacilo da dusa nije uzrokovana od mozga, ali da je svakako deo tvorevine. Sto ce reci da nisu svi ljudski mentalni fenomeni uzrokovani mozgom, ali svakako jeste vecina njih kao kod te zene sa plombom. 

Подели на овим сајтовима

Prema meni ce se jos malo i naci kako se stvara svest u mozgu. Ipak da posetim na jednu moju temu https://www.pouke.org/forum/topic/34698-mozda-pronadjen-region-u-mozgu-koji-stvara-svest/. 

http://www.jutarnji.hr/znanstvenici-slucajno-otkrili-off-swich-u-mozgu-/1203835/

Nazalost za nematerijalnu dusu nema mesta. 

Подели на овим сајтовима

Prema meni ce se jos malo i naci kako se stvara svest u mozgu. Ipak da posetim na jednu moju temu https://www.pouke.org/forum/topic/34698-mozda-pronadjen-region-u-mozgu-koji-stvara-svest/. 

http://www.jutarnji.hr/znanstvenici-slucajno-otkrili-off-swich-u-mozgu-/1203835/

Nazalost za nematerijalnu dusu nema mesta. 

Pa ovde nema bas nesto specijalno osim sto su pronasli tacku u kojoj mogu da onesveste coveka. 

Kao sto ti je Mladjo objasnio na toj temi, to sto se ta zena ne seca perioda od kad su je ''iskljucili'' pa ''ukljucili'' ne znaci da nije imala svest (subjektivni dozivljaj), jer i tokom sna smo svesni ali se ujutru nicega ne secamo. Razlog? Pa secanje i svest su potpuna razlicit mentalni fenomeni. 

E sad tu mozda oni jesu pronasli uticnicu na koju se spaja akvilijeva ektoplazma, pa su je samo iskljucili iz mozga (ne znam koliko je to pametno reci al ajd) na kratko zbog cega zena nije imala svest (koja po njemu jeste odnos ektoplazme i mozga). 

Подели на овим сајтовима

Šta bi se desilo tj. dal bi i primetili da recimo niko nije uveo pojam "duša"'?

Neko gore napisa da svest nije materijalna. Nego šta je?

Sad nisam baš upućen ali verovatno do sada nije u potpunosti objašnjena (što ne znači da neće) ali je svakako materijalne prirode.

Pojavila se sa nama, a mi koliko znam smo materija.

Kad kažem materija mislim na materiju u širem smislu, ne na supstanciju.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Neko gore napisa da svest nije materijalna. Nego šta je? Sad nisam baš upućen ali verovatno do sada nije u potpunosti objašnjena (što ne znači da neće) ali je svakako materijalne prirode.

Pa ako pod tim materijalno mislis da proistice iz mozga, onda svakako ne znamo kakve je prirode jer nije u potpunosti objasnjena.  

Подели на овим сајтовима

E sad tu mozda oni jesu pronasli uticnicu na koju se spaja akvilijeva ektoplazma, pa su je samo iskljucili iz mozga (ne znam koliko je to pametno reci al ajd) na kratko zbog cega zena nije imala svest (koja po njemu jeste odnos ektoplazme i mozga). 

I kako to da elektroplazma jos uvek nije detektovana ako ima uticaj na materialnu celinu mozga. 

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Jos jedan primer imamo kod transseksualnih osoba. Imaju mozak jednog pola a genitalije drugog. Nikakva psihoterapija tu ne pomaze. Nikakva duhovna praksa. Zato sto psiha (gr. dusa ) potice iz mozga a ne mozak iz psihe. Jedino sto mogu je hriruski zahvat na genitalijama! I tada postizu sklad. Psihicki mir.

Moguce je u teoriji zamisliti i obrnut slucaj- hirurski zahvat na mozgu. (Medjutim i kada bi bio moguc ne bi imalo smisla u ovom primeru jer je ovaj prvi zahvat daleko jednostavniji, manje rizican a jednako efikasan).

Ali u nekim drugim slucajevima? Teorijski nista ne sprecava mogucnost da ce ljudi u buducnosti moci da odu u ordinaciju i izaberu licnost i karakter kakav zele.  To obara Jungovu pricu o arhetipu i tipu, Kantovu o inteligibilnom karakteru i empirijskom karakteru, hriscansku o duhu i dusi itd.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...