Tumaralo. Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 Filozofi idealizma kao i vernici drze da je duh ono primarno a materija ishodi iz duha. Filozofi materijalisti i vecina naucnika drzi suprotno stanoviste. Moje pitanje je kako je moguce i dalje opravdati idealisticko stanoviste ako uzmemo u obzir savremena naucna otkrica. Evo na primer o psihopatiji http://arhiva.24sata.rs/vesti/svet/vest/kako-radi-mozak-psihopate/20012.phtml. Ispada da je neko psihopata, onaj ko bez grize savesti cini zlocine, onaj koga je obuzeo "zao duh" takav jer ima kvar u mozgu! Popravkom tog kvara ili izmenom tog dela tela on vise nece biti takav. Dakle duhovni plan je potpuno u vlasti materijalnog, ishodi iz materijalnog. Ili cuveni slucaj Fineasa Grejdza https://psihobrlog.wordpress.com/2015/03/20/psihomisterije-slucaj-fineasa-gejdza/ Bio pobozan, vredan, moralan covek. Doziveo nesrecu u kojoj mu je sipka probila ceoni rezanj i ostetila "centar za moral" i postade on razvratnik, alkoholicar, zlikovac. Mozemo ovako u nedogled. Vidimo da manipulisanjem materijalnim mozemo duhovno da menjamo coveka iz krajnosti u krajnost. Koji je vas argument da je duh primaran? Da dusa ne proizilazi iz mozga vec da pripada nematerijalnom svetu? kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 To je pitanje koje isto i mene stalno interesuje. Doduse cuo sam i to da je prica o Fines Gejdza preterana http://www.scilogs.com/psychophilosophy/tag/phineas-gage/. Jos jedno pitanje dal dusa kako je zamisljamo se ne kosi za zakonima fizike. Po Sin Kerolu http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/2011/05/23/physics-and-the-immortality-of-the-soul/sve vazne fizicke pojave za nas zivot znamo i nijedna ne dozvoljava duse. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 Nema komentara na zanimljivoj temi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 To je zato sto smo takvih tema imali na tone, pa se ljudi smorili valjda... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 To je zato sto smo takvih tema imali na tone, pa se ljudi smorili valjda... Meni se cini da jos ima mnogo o tome da se kaze. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 Meni se cini da jos ima mnogo o tome da se kaze. Pa osim nekih novih saznanja ne znam sta bi se reklo. Iako nisam ucestvovao na tim temama jer su bile pre 5-6 godina, citao sam sta se ovde pisalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 Pa osim nekih novih saznanja ne znam sta bi se reklo. Iako nisam ucestvovao na tim temama jer su bile pre 5-6 godina, citao sam sta se ovde pisalo. Iskren da budem iako sam citao te forume nijedan argument me nije ubedijo da je moguce da postoji jos nesto nematerialno zvano dusa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 Iskren da budem iako sam citao te forume nijedan argument me nije ubedijo da je moguce da postoji jos nesto nematerialno zvano dusa. Zato sto se time skoro niko ne bavi. Filosofija je razmatrala, ali tu imas razno sarenilo. E sad koliko sam citao, Aquilius je nesto piskarao o ektoplazmi, o mozgu kao podlozi na kojoj radi dusa ili kao radio kroz kojeg se dusa (radio talasi) manifestuju i slicno. Spominjao je cesto i paradoks kineske sobe, zasto racunar ne moze nikad biti svestan itd. Meni je jedino to bilo zanimljivo, mada sto se tice duse mene to nesto puno ne dodiruje, mislim nije to toliko bitno za samo spasenje. Mada mi je interesantan idealizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 Iskren da budem iako sam citao te forume nijedan argument me nije ubedijo da je moguce da postoji jos nesto nematerialno zvano dusa. Ti sve vreme, inace, na ovom forumu trazis odgovore na jedan potpuno pogresan nacin. I na to su ti mnogi sagovornici ukazali posredno ili neposredno, i opet isto. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Април 22, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2015 Zato sto se time skoro niko ne bavi. Filosofija je razmatrala, ali tu imas razno sarenilo. E sad koliko sam citao, Aquilius je nesto piskarao o ektoplazmi, o mozgu kao podlozi na kojoj radi dusa ili kao radio kroz kojeg se dusa (radio talasi) manifestuju i slicno. Spominjao je cesto i paradoks kineske sobe, zasto racunar ne moze nikad biti svestan itd. Meni je jedino to bilo zanimljivo, mada sto se tice duse mene to nesto puno ne dodiruje, mislim nije to toliko bitno za samo spasenje. Mada mi je interesantan idealizam. I te kako je bitno. Osim ako mi nemamo nikakvog udela u spasenju jer je to cist akt milosti. Ako mi imamo ikakvog udela onda je bitno jer se materijalnim aspektom coveka moze manipulisati veoma lako jer zaobilazi njegovu volju. Poznat je i slucaj zene koja je 40 godina bila u dubokoj depresiji. Gubila je prijatelje, porodiicu nije mogla da osnuje... ceo zivot se vucarala nesrecna. Stalno je razmisljala o samoubistvu i pokusala par puta cini mi se. I onda joj ispao zub i ona odjednom ozdravila dusevno! Postala vesela, energicna, suicidne misle nestale. Sta se desilo? Pre 40 godina popravljala je zub i zubar joj je stavio plombu sa zivom koja je dosla u kontkat sa krvnim sudovima i pocela da je truje. Jedan od simptoma je depresija. Dakle ona je mogla da izvrsi samoubistvo (jedan od tezih grehova jer ti ne daje priliku da se pokajes) samo zato sto joj je ugradjena plomba o kojoj nije imala pojma?!? I zbog te cisto materijlane "sitnice" ona je provela ceo zivot u patnji, u dusevnom paklu sa najgorim pomislima! Uzgred kao sto rekoh u otvaranju teme, dajte vase argumente (to moze biti 2, 3 recenice) nemojte pisati "ovo je stota tema" itd. Koliko je bilo tema o liberalizmu, Puitnu, devedesetim pa nikom nista. Ova barem ima veze sa religijskim pitanjima. A svejedno nije lose ponavljati ... Dakle zasto je duh primaran? Zasto dusa ne proizilazi iz mozga? Лидија Миленковић and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 22, 2015 Пријави Подели Написано Април 22, 2015 I zbog te cisto materijlane "sitnice" ona je provela ceo zivot u patnji, u dusevnom paklu sa najgorim pomislima! Zato sto veliki broj ponasanja dolazi od mozga. Ovo sto ti radis je strogo odredjivanje ili dusa ili telo. Dakle, nema ili ili, ne postoji tu nikakav primat duse nad telom ili tela nad dusom. Ako je spominjano ovde da je covek psihosomatsko bice, to znaci da je bice u kom postoji odnos i sinergija duse i tela, pa tako se javljaju ponasanja koja dolaze diretkno od mozga kao ovo sto si opisao ili onaj podeljeni mozak, ali drugi deo dolazi i od duse. Ako uporedis sa ovim radiom kojeg sam gore spomenuo, to znaci da je kod te zene doslo do kvara, do krcenja, pa se muzika lepo ne cuje (krcenje radija je kao to ne bas prijatno ponasanje zene) jer uredjaj ne moze da pohvata radio talase odnosno postoji nekakav prekid u sinergiji duse i tela. Otprilike. Nisam puno pametan oko toga, vise mi lezi diskusija o liberalizmu i Putinu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 22, 2015 Пријави Подели Написано Април 22, 2015 Dakle zasto je duh primaran? Zasto dusa ne proizilazi iz mozga? Pa to niko ne zna. Mi osecamo mozgom ...cujemo,vidimo,itd. Ali gde je dusa ,to niko ne zna.Ona je u telu. Ne znamo odakle dusa,znacemo kad se vrati tamo odakle je i dosla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Април 22, 2015 Пријави Подели Написано Април 22, 2015 Ovaj neuronaucnik se protivi misljenju da je mozak neka vrsta transistora. http://theness.com/neurologicablog/index.php/the-brain-is-not-a-receiver/ Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Април 22, 2015 Пријави Подели Написано Април 22, 2015 Naravno da telo (telesna oštećenja) deluju na dušu, pa nije duša nezavisna od tela, ona je sastavni deo čovekove ličnosti, isto koliko i telo. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Април 22, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2015 Zato sto veliki broj ponasanja dolazi od mozga. Ovo sto ti radis je strogo odredjivanje ili dusa ili telo. Dakle, nema ili ili, ne postoji tu nikakav primat duse nad telom ili tela nad dusom. Ako je spominjano ovde da je covek psihosomatsko bice, to znaci da je bice u kom postoji odnos i sinergija duse i tela, pa tako se javljaju ponasanja koja dolaze diretkno od mozga kao ovo sto si opisao ili onaj podeljeni mozak, ali drugi deo dolazi i od duse. Ako uporedis sa ovim radiom kojeg sam gore spomenuo, to znaci da je kod te zene doslo do kvara, do krcenja, pa se muzika lepo ne cuje (krcenje radija je kao to ne bas prijatno ponasanje zene) jer uredjaj ne moze da pohvata radio talase odnosno postoji nekakav prekid u sinergiji duse i tela. Otprilike. Nisam puno pametan oko toga, vise mi lezi diskusija o liberalizmu i Putinu Ne znam koliko je dobar primer sa radiom... jer radio i radio talasi su dva potpuno odvojedna entiteta, postoje potpuno nezavisno jedno od drugog i "ne znaju" jedno za drugo. Dok ne mozemo reci isto za nasu dusu i telo (mozak). Ako se pokvari radio radio talasi se ne kvare. Ako se pokvari mozak sta se desava sa dusom? Neko od dobre duse moze da postane zla dusa. Samo secnes centar za moral u frontalnom reznju i eto od sveca dobijes kriminalca. Dakle ne desava se da muzika pocne da krci vec se pusta potpuno druga vrsta muzike ili nema muzike uopste (unistenje mozga). To znaci da mozak stvara dusu odnosno da je dusa zavisna od mozga. Neko je radosna dusa a ako ga otrujes zivom on ce postati melanholicna, depresivna dusa. Materija > duh. Nije da ja strogo odvajam dusa/telo na nekom potpuno arbitrarnom osnovu. Vec ne vidim kako moze da opstane stav da dusa ima nezavisno postojanje od mozga kada na njemu postoje i centri za specificne karakterne osobine. Da li je dusa nezavisna i od karaktera? Onda bi dusa bila nesto sto je apsolutno nesaznatiljivo. Uzgred poznato je da postoje geni za alkoholizam, samoubistvo, sizofreniju itd. Kako posle ovoga zadrzati idealisticko stanoviste? Agnostik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука