Jump to content

Андреј Фајгељ: Остајте да градимо Србију!

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Наравно и због тога треба мењати Србију а не бежати из ње.

Треба мењати Србе (ал` не за Јапанце или Американце) а не Србију.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Лично сам одлучио да останем овде, чак и када сам имао прилике да урадим нешто другачије. Свиђа ми се овде, не верујем да би ми се свидело било где другде, и поред свих с*ања која непотребно трпимо свакога дана, на сваком кораку. То је, дакле, лично мој избор.

Али ова прича "остајте овде" је шупља, већ давно испричана и нико више не обраћа пажњу на ово. Од Алексе Шантића се прозивају млади да не одлазе (знам коме је то првобитно писано, ал се претворило у општу химну, нажалост). Та прича давно више не пролази.

Ако хоћеш да ти квалитетан млади човек остане овде, склони дебила који му заузима место у јавној управи, то можеш увек и одмах. Среди администрацију која му коље живот. Негде је администрација већ сређена, кад су кренули да им ударају казне за бахаћење и малтретирање народа, можеш то да средиш. Престани да форсираш страначке идиоте са фол факултета, који ничему не ваљају нит шта знају да раде, и покажи млађима да треба да загреју столицу а не да машу заставама као идиоти. То су ситне ствари од којих можеш одмах да кренеш. Ако ти не можеш, склони се и нађи ко може и стани иза њега, ако стварно волиш ову земљу.

Глупо је било кога прозивати да остаје овде и да гради нешто, кад нема прилике да гради. Овде прилике да граде добију једино деструктивци, а шта су они у стању да изграде, видимо свакога дана око себе. Паметни људи се гурају негде у запећак, сем ако којим случајем немају неку срећу која их гурне напред, опет уз огромне напоре и нервирања. Ако имају баш много среће, заврше неки занат који им донесе прилику да отворе нешто своје, ал и ту је борба брутална, једино што не мораш да гледаш кретене сваки дан како ти седе над главом.

Дакле, уместо да се преко сто двадесет позива на неки патриотизам, нека се крене у рад, нек се младима пружи прилика да граде, па ће и сами да виде да им је боље да остану, нико не иде ван земље јер му је ћеф да оде или зато што мрзи неког, него зато што овде не може да се оствари.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Не треба говорити људима да остану овде, свако нека иде где жели. Сигурно неко ко је тата мата у свом послу, а овде не може ништа да уради, не треба да остаје овде, јер боље је "живети сто година као милијунаш, него тједан дана у беди".

Мислим да људе који желе да иду више нервира овај јавашлук овде, него што је финансијска страна. Сви знамо да овде не функционишу многе ствари, а то заиста уме да нервира човека, ово је земља Мице шалтеруше, корупције и лудила.

Како променити то? Никако!

Земља у којој је милион ипо људи у странкама, где је половина људи у неком дилу, родбинско-кумовско-пријатељским везама, синдикати под диригентском палицом државе. Толико се све укоренило, да треба деценија да се све искорени.

Кога покренути? Ко да покрене?

Мењају се једни те исти деценијама. А да се нешто озбиљније покрене то нема шансе. Мислим, будимо озбиљни, за то треба пара и пара, воље, леђа...

А да се нешто спонтано деси и да народ сам од себе крене, то нема шансе. Па у историји немамо да је народ сам од себе правио демонстрације, мењао нешто... па све је то било организовано од много озбиљнијих и јаких људи.

Ми једино да се молимо да се појави или да поставе неког разумног који ће мало давати и народу и ко ће мислити о овој земљи. Све остало су маштања.

А и боље да имамо јаке и задовољне људе по свету, него незадовољне у земљи. Па ће некада ваљда нешто да се промени, па да искористимо наше у иностранству, као што је било случајева у нашој историји.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Земља у којој је милион ипо људи у странкама, где је половина људи у неком дилу, родбинско-кумовско-пријатељским везама, синдикати под диригентском палицом државе. Толико се све укоренило, да треба деценија да се све искорени. Кога покренути? Ко да покрене? Мењају се једни те исти деценијама. А да се нешто озбиљније покрене то нема шансе. Мислим, будимо озбиљни, за то треба пара и пара, воље, леђа...

За промену треба велика невоља. Људи су просто навикли на овакав систем, иако су незадовољни. На жалост, странци нас само одмажу дајући нам кредите, и омогућујући нам незаслужени комфор.

Имали смо катастрофалне последице поплава, због наше немарности, а ми то готово да не осећамо. Струју и даље увозимо, коп Колубара и даље не ради због воде,... Ми треба да будемо и без струје и без хране, да би схватили да јавашлук, лоповлук не може да прође без последица.

Подели на овим сајтовима

Како променити то? Никако!

До овог дела се слажем са тобом. Можда сам идеалиста, маштар, како год...једноставно не верујем и не желим да прихватим да ствари не могу да се промене. Ако деценијама на исти начин покушавамо да решимо проблем (смењујући Курту и Мурту), и увек нас задеси иста судба клета, значи да није проблем у проблему, него у нашем начину решавања проблема.

Кога покренути? Ко да покрене?

Па управо они на које нико не рачуна, они без партије, без пара ,без права, без посла, јер само они немају шта да изгубе.

А да се нешто спонтано деси и да народ сам од себе крене, то нема шансе. Па у историји немамо да је народ сам од себе правио демонстрације, мењао нешто...

Па немамо јер вазда чекамо тетку из Америке да нас организује, или пошаље паре, немамо јер мислимо да се преко ноћи обогатимо или да се цео живот возамо на лерку.

Елем, мислим да је нама потребна еволуција, а не револуција/ демонстрација, а то је процес...

А.М.

Подели на овим сајтовима

За промену треба велика невоља. Људи су просто навикли на овакав систем, иако су незадовољни. На жалост, странци нас само одмажу дајући нам кредите, и омогућујући нам незаслужени комфор.

Имали смо катастрофалне последице поплава, због наше немарности, а ми то готово да не осећамо. Струју и даље увозимо, коп Колубара и даље не ради због воде,... Ми треба да будемо и без струје и без хране, да би схватили да јавашлук, лоповлук не може да прође без последица.

Колико велика невоља?

Мислиш, има готова или треба да се наручи по мери ових Срба у Србији ?

Нећу ... те ''бубреге'', од странаца ми ништа не треба, нек' задрже своје паре и нек' се њима бришу и ките, у свом заслуженом комфору.

А које ти последице предлажеш ?

Ја тражим од Жељка Видовданског онај Зоскетов подфорум за Србе у Србији.

Па ћу да се тамо, к'о  насукани кит, надишем мог чистог српског ваздуха.

И тако, мало по мало, научићу да дишем на сувом и ... ја кит, на сувом, замахнућу репом китовским и растераћу све ове ситне рибе српске пљувачице.

Ето.

Подели на овим сајтовима

До овог дела се слажем са тобом. Можда сам идеалиста, маштар, како год...једноставно не верујем и не желим да прихватим да ствари не могу да се промене. Ако деценијама на исти начин покушавамо да решимо проблем (смењујући Курту и Мурту), и увек нас задеси иста судба клета, значи да није проблем у проблему, него у нашем начину решавања проблема.

Слажем се, али сам реалан, пошто ми знамо да треба, али је проблем да нема ко. Да ли можеш или желиш ти да кренеш па да те пратимо?

Па управо они на које нико не рачуна, они без партије, без пара ,без права, без посла, јер само они немају шта да изгубе.

Ко ће њих покренути? Сами од себе сигурно неће.

И за све остало што си рекла, потребан је неко, а ми тог неког немамо. Немамо ко ће да покрене оних 40% који не излазе на изборе, немамо некога ко ће стати на пут јавашлуку.

Ја се слажем са овим што је речено овде на теми, штета је што људи одлазе, али требамо бити реални и видети да промене долазе организовано и то добро организовано, а не тиме што ће неко бити Дон Кихот, јер засебно људи нема шансе ништа да ураде, пошто су овде дошли дивљи (неки и постали) и истерали су питоме, а да би отерао дивље, треба муке и рада, али за сада немамо некога ко ће то водити.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Да ли можеш или желиш ти да кренеш па да те пратимо?

Ја се у опште нисам шалила за онај синдикат. Видиш, Милошевић је куповао социјални мир тако што је дозвољавао сиву економију, јавашлук, нико није плаћао комуналије, струју....Вучић купује социјални мир тако што одржава  у животу овај баласт од бирократије, то је  његово гласачко тело. Ови у јавним предузећима имају своје синдикате, који су остаци јагњећих бригада, и више не могу ни полутке за 29. новембар да им обезбеде, а не нешто више. "мале Перице"  и "контроверзни бизнисмени" који су умислили да су капиталисти, имају паре да плате...Решење је Синдикат радника у приватном сектору, радника на црно и незапослених, он би био противтег, односно једина права опозиција...ово је само идеја...

П.С. Извините ако делујем пролупато, спавала сам читавих сат времена... :1304348s94os9382e:

А.М.

Подели на овим сајтовима

ljudi i u drugim zemljama se zivi isto ko i kod nas i ovde pedeset posto ljudi zivi prosecno,pogotovo u vecim sredinama,a nemojte samo porediti ljude koji na zapadu zaradjuju a ovde trose,to je nesto drugo,dobro je i kod nas jos,snalazljivi smo mi ljudi,samo rata da ne bude i malo vise sloge sve ce to biti nekako,mislim da je najveci problem u Srbiji,centralizacija,znaci svi u bg,ns,tamo se razvija a ostatak propada,kada bi se makar po jedna fabrika u svakoj opstini otvorila bilo bi i vise nego odlicno,a ne samo u velikim gradovima....

Подели на овим сајтовима

:

Dirljivo svedočenje o snazi zajedništva, vere i molitve i okretanju ka Bogu, kao jedinom mogućem spasu u situacijama kada se više nema kud, i to na nivou čitavog jednog naroda! 
Topla preporuka, dragi prijatelji, za odvajanje vremena i upoznavanje sa izuzetnom pričom o izbavljenju naroda Ugande iz mnogih teških iskušenja u kojima su se našli i koja su im pretila uništenjem....

Eво, ко мисли да ово код нас није већ виђено ...
Подели на овим сајтовима

ljudi i u drugim zemljama se zivi isto ko i kod nas i ovde pedeset posto ljudi zivi prosecno,pogotovo u vecim sredinama,a nemojte samo porediti ljude koji na zapadu zaradjuju a ovde trose,to je nesto drugo,dobro je i kod nas jos,snalazljivi smo mi ljudi,samo rata da ne bude i malo vise sloge sve ce to biti nekako,mislim da je najveci problem u Srbiji,centralizacija,znaci svi u bg,ns,tamo se razvija a ostatak propada,kada bi se makar po jedna fabrika u svakoj opstini otvorila bilo bi i vise nego odlicno,a ne samo u velikim gradovima....

Највећи проблем је непоштовање државе (оличене у чиновницима, "политичарима") према грађанима. Неко то зове народна свест.

Као пример, може нам послужити пример из књиге Чујте Срби, где је објашњено зашто се Македонци неће изашњавати као Срби , тј. очајан однос српских чиновника према народу у Јужној Србији, чиме се тај народ одгурнуо од Србије. Исто то се и данас дешава, само се ради о томе, да се ни људи у Србији неће више изјашњавати као Срби, него ће гледати да побегну од такве државе, тј. чиновника који њу оличавају.

Не знам одакле илузија да се нешто може променити што је постала "традиција". Вероватно последњи "поштени" и демократски народни посленици, су отишли са сечом кнезова 1804.е године. Од тада је оваква ситуација код нас. Поред Рајсове књиге, можемо се сетити и Нушића, Змаја, Домановића, који су у својим делима сликали власт, која се не мења суштински, него само персонално, а исто се сви понашају према народу и бахато и неодговорно понашају на својим функцијама.

Подели на овим сајтовима

Itekako, nisam znao da cak uvozimo radnu snagu iz EU

"Kod nas recimo u vinogradu pored Inđije, nažalost pored 750.000 nezaposenih u Srbiji, moramo da uvozimo Rumune da bi nam obrađivali vinograde jer nema dovoljno radne snage. Mi uvozimo radnu snagu iz EU", bio je kategoričan Kostić.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/550850/Kostic-savetuje-mlade-Trazite-posao-u-dobrim-privatniPrP

Pre par godina imao sam licno iskustvo. Radilo se od 6 ujutro (ustajalo u 5 , kafa...) do 9 uvece uz dve pauze za dorucak i rucak koje su bile uracunate u dnevnicu. Dnevnica je bila 1500 din. Kada bi radili 30 dana u mesecu po 15 sati dnevno plata bi nam bila 45000, bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja. Eto, ko hoce da kalkulise...

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Ја сам занесењак који сваки дан кад види нешто добро у белом свету машта како би исто направио у свом селу.

Али морамо да схватимо једну ствар. Не можеш некога да презиреш и очекујеш да ради и ствара само да би му на крају други отели то што је направио. Пре свега, успех морамо да поштујемо. Онда да направимо уређење које ће бити засновано на томе, а не ову бруку о којој су већ описали Хуан и остали. Иначе, нико неће хтети да "гради" на своју штету.

Предузетник мора да буде светиња. Да му се омогући да може да ради без бесмислених намета, ограничења, бирократије итд. Можда некоме делује контра-интуитивно, али за то се треба борити. Ако то омогућимо способним људима, не само да неће одлазити, него ће долазити и други са стране. И онда ће бити посла за све, плате ће кренути да расту и биће боље.

Иначе... као што видите...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Велики број људи из Србије је отишао и због честих ратова. Људи желе нормалан и сигуран живот. Овде постоји стална ратна опасност. Довољно је принети шибицу и ето пламена. Прво треба обезбедити мир на дуже стазе, а онда можемо да причамо о економији, бољем стандарду и останку у Србији.

Садашњи мир је само тренутно одсуство рата. Сваком је јасно да етнички сукоби увек могу избити на Косову, у Санџаку, БиХ...било где на подручју бивше Југославије (осим можда у Словенији).

Подели на овим сајтовима

Велики број људи из Србије је отишао и због честих ратова. Људи желе нормалан и сигуран живот. Овде постоји стална ратна опасност. Довољно је принети шибицу и ето пламена. Прво треба обезбедити мир на дуже стазе, а онда можемо да причамо о економији, бољем стандарду и останку у Србији.

Садашњи мир је само тренутно одсуство рата. Сваком је јасно да етнички сукоби увек могу избити на Косову, у Санџаку, БиХ...било где на подручју бивше Југославије (осим можда у Словенији).

Slazem se, ali upravo siromastvo ti je najveci barut i "potencijal" za iskoristiti u ratne svrhe. Kad bi Srbija bila razvijena i bogata, i Albanci bi trcali kod nas da rade, ne bi im padalo na pamet da se odcepljuju.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...