Срђан Шијакињић Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Једине земље у којима у пракси успева социјализам (да оставимо по страни шта ко мислио о том систему) су оних пар чувених западно-северно-европских и Канада. Али све те земље имају економије у које се држава знатно мање меша него код нас. Ти социјалисти, за разлику од ових балканских, италијанских, француских, шпанских, јужноамеричких итд. схватају да је капитализам једини пут да се створе паре за каснију ”расподелу”. Мени су те земље јако занимљиве са социолошког аспекта. Економија изразито тржишно орјентисана, социјална држава изразито јака, а преовлађујући поглед на свет је индивидуалистички, у смислу да свако треба да буде независтан и одговоран за себе, упркос јакој социјалној држави. А шта имамо код нас? Партијско-феудално-буразерску економију, распад социјалне државе, осим на папиру и онај најцрњи комунистичко-турски колективизам у спрези са паразитским погледом на свет. Паз' да недостигнемо ту швеЦку једнакост... И мени су јако занимљиве све набројане земље, када будем имао времена волео бих да проучим њихову историју да пробам да видим где је тај тренутак у коме су кренули својим путем, узели најбоље од свих система... Што се нас тиче, нама баш ништа није ишло на руку, 500 година под једном, у односу на Европу, назадном царевином, онда велики губици у оба светска рата, па још два рата... Између ратова углавном периоди бирократије и диктатуре. Тако да можда није толико нереално што смо данас ту где јесмо. Можда је данас лошија перспектива јер први пут у историји се више ничему не надамо, после свих "ресетовања система" смо или имали неко територијално проширење и статус победника у рату или нову идеологију као после 5. октобра... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Увек има први пут. Морамо да изградимо ту свест. Ја не верујем да ће моја генерација то доживети док је у снази, можда наша деца. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Тако да можда није толико нереално што смо данас ту где јесмо. Брате, Јапан је био крш, изгубио рат, гађан атомским бомбама и двадесетак година након тога постао једна од најразвијенијих држава. То све што си ти побројао можда може да објасни тренутно стање, али никако да га оправда. Не постоји ни једно једино оправдање. Grizzly Adams and florenntina је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Брате, Јапан је био крш, изгубио рат, гађан атомским бомбама и двадесетак година након тога постао једна од најразвијенијих држава. То све што си ти побројао можда може да објасни тренутно стање, али никако да га оправда. Не постоји ни једно једино оправдање. Ма не покушавам да оправдам, само размишљам шта би могли бити узроци... Јапанци по мом мишљењу одувек имају дисциплину и радну етику, можда су зато, уз америчке паре, успели у овоме... Ми нешто нисмо претерано ни амбициозни ни дисциплиновани... Занимљиво ми је исто што све земље јужне Европе стоје значајно слабије него северњаци. Грчка, Италија, Шпанија, Португал, Балкан итд. Не волим генерализације на том националном нивоу, али ми делује да је узрок томе баш тај неки опуштенији национални карактер... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 трговина је по мегамаркетима и моловима, мањи трговци све лошије раде ем због њих (маркета и молова) Трговина није само малопродаја. А то што си ти описао је сасвим природна последица иновација, као што је трактор потиснуо мотику. Ма колико нама било чудно да то гледамо из те песпективе, мегамаркети и ”шопинг” центри су једна иновација, која је допринела томе да роба буде јефтинија и да се повећа куповна моћ људи (говорим о остатку света, ми смо паралелни универзум). С друге стране, занатлије неће никада бити потпуно потиснуте. На њих је појава масовне производње утицала другачије. Уместо да нестану, они су постали произвођачи робе на маргинама тржишта, за оне који заиста цене јединственост, ручни рад итд. А захваљујући свеопштем повећању благостања, могу да праве робу која је и даље прихватљиве цене. Занимљиво је како у последњих десетак година можемо видети како (у новом облику) васрксавају и то свуда у свету (захваљујући глобализацији) ”занатлије” које праве фантастично пиво, кафу, чоколаде... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Занимљиво ми је исто што све земље јужне Европе стоје значајно слабије него северњаци. Грчка, Италија, Шпанија, Португал, Балкан итд. Не волим генерализације на том националном нивоу, али ми делује да је узрок томе баш тај неки опуштенији национални карактер... И онда ти исти оду у Америке и направе чуда. Одједном постану и амбициозни и дисциплиновани. Чудно је како ти национални гени брзо мутирају у повољнијим окружењима. Срђан Шијакињић, Grizzly Adams and Deki992 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Znaš li okvirno koliko novca treba da bismo počeli u cilju ovoga o čemu govorimo? Ма не треба ту неке паре, само добра воља да се ради. Колико од вас, тачно мисли, да је Србија суверена држава? Нема брате то никакве везе са тим да ли једржава "суверена" или није. Благостање народа не зависи од тога уопште. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 И онда ти исти оду у Америке и направе чуда. Одједном постану и амбициозни и дисциплиновани. Чудно је како ти национални гени брзо мутирају у повољнијим окружењима. Можда постоји нека законитост да карактери долазе до изражаја само кад су у већини. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Предлажеш неку врсту Гандијевог приступа? Da krenemo na more po so ... a mogli bi i da pocnemo da strikamo carape da ne kupujemo mrske iz uvoza ....ko Gandi ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Једине земље у којима у пракси успева социјализам (да оставимо по страни шта ко мислио о том систему) су оних пар чувених западно-северно-европских и Канада. Али све те земље имају економије у које се држава знатно мање меша него код нас. Конкретно за Норвешку,ово нема везе што пишеш,јер њихово благостање и јака социјална политика,зависи искључиво од нафте,која је у власништву државе, а рецимо друга јака фирма Теленор је исто државна фирма... Чак су Норвежани скоро схватили да енормна производња нафте и деривата,која јача њихову валуту,изузетно штети њиховом извозу,те су смањили прозиводњу... Због овако високог стандарда и социјалне помоћи,имају проблем са изразитом појавом нерада,боловања и слично која је на највећем нивоу у том делу света... Друго ствар,ова криза са нафтом је прилично алармантна по речима њихових економиста,,јер би се могло одразити на њихов стндарад,мада имају тричавих 900 милијарди долара резерве,од продаје нафте... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Конкретно за Норвешку,ово нема везе што пишеш,јер њихово благостање и јака социјална политика,зависи искључиво од нафте,која је у власништву државе, а рецимо друга јака фирма Теленор је исто државна фирма... Чак су Норвежани скоро схватили да енормна производња нафте и деривата,која јача њихову валуту,изузетно штети њиховом извозу,те су смањили прозиводњу... Због овако високог стандарда и социјалне помоћи,имају проблем са изразитом појавом нерада,боловања и слично која је на највећем нивоу у том делу света... Друго ствар,ова криза са нафтом је прилично алармантна по речима њихових економиста,,јер би се могло одразити на њихов стндарад,мада имају тричавих 900 милијарди долара резерве,од продаје нафте... Норвешку нисам ни сврстао међу споменуте земље и мислим да си све у праву што си за њих написао. Али лепа је земља, није да није... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Нема брате то никакве везе са тим да ли једржава "суверена" или није. Благостање народа не зависи од тога уопште. Nikad tjuo, mozes to da priblizis? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Увек има први пут. Морамо да изградимо ту свест. Ti bre Grizli zvucis kao Lenjin negde u Svici, u nekoj kafanici kako kuje planove za socijalisticku buducnost ... oni su stalno nesto vecali o "svesti" ... o izgradnji "svesti" ... to ti dodje kao neko ispiranje mozga , ta svest ... pa onda o-ruk, svi misle isto ... pa 'ajd sada svi zajedno ... Nema od tog posla nista Grizli ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Норвешку нисам ни сврстао међу споменуте земље и мислим да си све у праву што си за њих написао. Али лепа је земља, није да није... Па ти рече северна европа,која је позната по јакој социјалној политици ,стандарду и лепоти фјордова,али хладно бре... Juanito је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Па ти рече северна европа Западно-северна. Осим Норвешке. Данска, Холандија, Шведска, Финска... која је позната по јакој социјалној политици ,стандарду и лепоти фјордова А и по неким другим лепотама... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука