Danijela Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Пред вама су јединствени снимци шаха Насера ад-Дин Шах Каџара који је владао Ираном од 1848. до 1895. год. Једна од многих страсти Шаха Каџара била је фотографија. Фотографисање је заволео још у детињству, а када је дошао на власт, одлучио је да оснује при двору први званични фото студио. Фото: adme.ru/Ал-Дин Шах Каџар и фотограф Севрјугин пре фотографисања 1870. у Техерану је отворио свој атеље руски фотограф Антон Севрјугин, који је постао дворски фотограф иранског владара. Севрјугин је направио фото хронику Ирана и за своје заслуге био је награђен почасном титулом. Фото: adme.ru Руски фотограф је могао фотографисати само шаха, његове мушке сроднике, дворјане и слуге. Док је Каџар, ватрени поклоник фотографије, оставио само себи право да снима свој харем, који је имао, према сведочењу историчара, око 100 наложница. Фото: adme.ru/ Дебљина – главни критеријум лепоте Познато је да је Насер Ад-Дин Шах сам израђивао своје фотографије у дворској лабораторији и чувао их у сатенским албумима у својој палати Голестан у којој се данас налази музеј. Фото: adme.ru/Анис ал-Долех Изузетност ових фотографија наложница је пре свега у томе што је у то време по шиитском закону било забрањено снимати лица људи, а нарочито лица жена. И само је најмоћнији човек у држави могао себи приуштити да прекши закон. Фото: adme.ru/Анис ал-Долех(седи) Фотографије ових жена оспоравају уобичајене представе о животу у харему – за тадашње време жене шаха су изгледале веома савремено и самоуверено, оне спокојно гледају у објектив камере без флерта и без стида. Фото: adme.ru/Насер Ал-Дин Шах Каџар са неким женама из харема Можемо такође закључити да су у харему владали пријатељски односи – неке фотографије приказују групу жена на пикнику. Фото: adme.ru/Харем на пикнику По фотографијама може се видети укус иранског монарха – све жене су пуначке, са густим обрвама и јасно видљивим брковима. Јасно је видљиво да жене нису гладовале и да нису биле оптерећене физичкијм пословима. Стручњаци тврде да у фото колекцији Голестана постоје и фотографије голих жена, али су оне највероватније сакривене од очију јавности. Фото: adme.ru/ Харемске жене нису гладовале На многим фотографијама харемске наложнице носе кратке сукњице које веома личе на балетске. И то није случајно. Фото: adme.ru/ Харемске жене у балетским сукњицама Фото: adme.ru Познато је наиме да је 1873., Насер Ал-Дин Шах, на позив Александра II посетио Санкт Петербург и присуствовао балету. Према легенди, он је био фасциниран руским плесачицама тако да је и својим женама увео ноешење балетских сукњица. Истина да не носе хиџаб наложнице су могле само пред камерама. Мада, могуће је да је ово само легенда. Фото: adme.ru Превод: Редакција Војвођанских новина Извор: adme.ru http://vojvodjanskenovine.rs/ovako-su-izgledale-zene-iranskog-saha-foto/ Gordana ., verum est in beer, Баба and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Враголан. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Joj мукице Иди бре Милунка, сад сам на паузи за ручак, цепам неки пасуљ и кад погледах ове фотке....ће ми изађе јело Благовесник, Пг, Срђан Шијакињић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Април 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Ovo su bre skroz prirodne žene šta se bre sablažnjavaš Баба, Снежана, Crveni Baron and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Леле как`их жена... Баба and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Pa nije mi jasno samo cemu evnusi? Благовесник, Adelaida, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Данашње Иранке су прелепе. Али пре-ле-пе. feeble, verum est in beer, туриста and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Па имале су добру основу ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Па имале су добру основу Otprilike u vremenu od 1848. do1895.god dominirala je pravoslavna dogmatska teoloska skola i snazno u opoziciji ostalima. Iran je postao izlozen evropskoj politici i uticaju koji se sirio na Bliskom istoku u to vreme, emanicipacija zena postaje problem. Iako su njihovi postupci bili pretezno religiozni primetno je pristustvo bez vela u javnim raspravama. Ne mislim da je ovo osnova kojoj pripadaju generacije danasnjih iranki. Iranke su lepe, talentovani pesnici, militantne zene, obrazovane i dobro ugledne. Ovo je neka mesavina ko zna cega (psihognomatika, fiziognomatika), dakle, korak po korak, procitajte maksimalne informacije sa lica i usana ovih zena (ako se tako mogu nazvati vise njih na ovim slikama). ;-) Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maslacak_ Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Meni su ove baletske suknjice vrh Снежана and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Meni su ove baletske suknjice vrh ...у комбинацији са штуцнама...чиста еротика Данче*, Maslacak_, Manolis and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Не тако давно и наше су жене слично изгледале Хоћу да кажем, можда је то тада било у моди (бркови, чупаве ноге, зарасле обрве и сл. ) Баба, Срђан Шијакињић, Драшко and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Odvratno su simpaticne. Баба, Crveni Baron and Manolis је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maslacak_ Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 ...у комбинацији са штуцнама...чиста еротика Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 7, 2015 Пријави Подели Написано Април 7, 2015 Odvratno su simpaticne. Ovakve noge, brkovi i slicno, verujem moze da privlaci samo ljude koji imaju vecu dozu homoseks. sklonosti u sebi. Mozda i gresim, ali mi je sah sumnjiv. Баба, Драшко, Manolis and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука