Jump to content

Dve globalizacije

Оцени ову тему

Препоручена порука

Švrljam tako po facebooku; odem na Tajvan mom gitaroškom kolegi, gledam njegove prijatelje - odem u Argentinu, posmatram raju na ulici, sirotinju po narodnim kuhinjama i mislim se kako ova tehnologija ima izvanrednih strana ako je ne zloupotrebiš! Shvatiš, naročito preko google eartha, kako smo stvarno kao malo veće selo, i nemam problem da ga nazovem globalno selo ...a onda mi misli odu ka Hristu koji brine i o tim tamo nekim dalekim ljudima, našim dalekim srodnicima po praroditeljima. Globalno selo, hmmm globalizacija!? Nekako, ljudske sudbine i nada... iste su kod svih; povezani smo dalekim srodstvom – sve nedaće nas umudruju (prepoznajemo se u njima) i govore da sve ide ka nekoj „globalizaciji“ – i najzad: šta će konačno biti Carstvo Hristovo ako ne globalizacija u Hristu Isusu u kojoj će On biti u svemu i sve će biti u Njemu! Da, nije to blasfemični stav – Carstvo Njegovo će biti upravo globalizacija ljudi sa svih strana sveta koje će On kod sebe primiti i u kojoj će On biti Gospod i Car! Sa druge strane, taj ljudski unutrašnji poriv ka zajednici koristi i Hristov neprijatelj i čovekoubica od pamtiveka, ono đubre ...i stvara globalizaciju – ali bez Hrista! Već se nazire ta strategija ...kroz duhovna i kulturološka kretanja na temelju „demokratije“ kao operativnog sistema! Odeš na Tajvan slušaš hip-hop muziku; odeš u Grčku tavernu slušaš hip-hop (ne vredi da se žališ ..Grk te samo pogleda)! Ovde u Beogradu hip-hop! U Japanu, u Španiji i Pakovoj (De Lučie) Andaluziji – što je skrnavljenje bez premca! Hip hop je samo jedan od mnogih modela već uveliko otpočetog procesa globalizacije bez Hrista ...a svemu prednjači ljudska patetika izražena kroz izjednačavanja vrednosti!

Подели на овим сајтовима

Odeš na Tajvan slušaš hip-hop muziku; odeš u Grčku tavernu slušaš hip-hop (ne vredi da se žališ ..Grk te samo pogleda)! Ovde u Beogradu hip-hop! U Japanu, u Španiji i Pakovoj (De Lučie) Andaluziji – što je skrnavljenje bez premca!

Sto je to problem? Znaci ako je neko sa Tajvana mora da slusa tajvansku muziku, ako je iz Grcke mora da slusa grcku? 

Nikakve razlike izmedju gitare i hip-hopa. Umetnost ko umetnost i neke veze sa Hristom i spasenjem nema, slusamo i uzivamo u muzici kakvu volimo. 

Подели на овим сајтовима

Niste me baš razumeli. Lično ne volim hip hop, ne branim da ga drugi troše! Ja volim smooth jazz, fusion, pa ne mislim apriori na pravac muzike. Mislim na ono "ispod žita"... na izraženu uniformnost modernog vremena. Odem u grčki kafić da odmaram oči uz kaficu i obzorje... kad ono muzika sa naših splavova i disko klubova! Pa što sam se potezao čak ovamo i trošio pare - mogao sam da odem kod mene u kafić na 80 metara od stana! Hoću da kažem da je duh podneblja degradiran. Pogledaš japanski "idol" - takmiče se sa pesmama Vitni Hjuston (Bog da joj dušu prosti), rok&rolom i slično. Nigde osobenosti... Sve uniformno kao vojnici! Kulturološka devalvacija kao slika opšteg duhovnog siromaštva,pri čemu ne negiram istinski dobra zapadna ostvarenja. To sam upotrebio kao "sliku" globalnog približavanja - i tu je srž teme. Ljudska svest ide ka tome uz jedinu razliku što postoje samo dva globalizma - liturgijski sa Hristom kao centrom bića i onaj drugi u kom nema Hrista. To je tema teksta ne nužno muzički pravac (koji se meni ruku na srce ne sviđa)

Подели на овим сајтовима

Niste me baš razumeli. Lično ne volim hip hop, ne branim da ga drugi troše! Ja volim smooth jazz, fusion, pa ne mislim apriori na pravac muzike. Mislim na ono "ispod žita"... na izraženu uniformnost modernog vremena. Odem u grčki kafić da odmaram oči uz kaficu i obzorje... kad ono muzika sa naših splavova i disko klubova! Pa što sam se potezao čak ovamo i trošio pare - mogao sam da odem kod mene u kafić na 80 metara od stana! Hoću da kažem da je duh podneblja degradiran. Pogledaš japanski "idol" - takmiče se sa pesmama Vitni Hjuston (Bog da joj dušu prosti), rok&rolom i slično. Nigde osobenosti... Sve uniformno kao vojnici! Kulturološka devalvacija kao slika opšteg duhovnog siromaštva,pri čemu ne negiram istinski dobra zapadna ostvarenja. To sam upotrebio kao "sliku" globalnog približavanja - i tu je srž teme. Ljudska svest ide ka tome uz jedinu razliku što postoje samo dva globalizma - liturgijski sa Hristom kao centrom bića i onaj drugi u kom nema Hrista. To je tema teksta ne nužno muzički pravac (koji se meni ruku na srce ne sviđa)

То је, како бих рекла, неуредна мешавина, а може се питати: Прави интерес за шта? Мислим да сам разумела. Хоћеш рећи да недостаје скуп вредности које изражавају прилично много личности (Лице) у иначе прилично униформисаном свету. Што је тачно.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Švrljam tako po facebooku; odem na Tajvan mom gitaroškom kolegi, gledam njegove prijatelje - odem u Argentinu, posmatram raju na ulici, sirotinju po narodnim kuhinjama i mislim se kako ova tehnologija ima izvanrednih strana ako je ne zloupotrebiš! Shvatiš, naročito preko google eartha, kako smo stvarno kao malo veće selo, i nemam problem da ga nazovem globalno selo ...a onda mi misli odu ka Hristu koji brine i o tim tamo nekim dalekim ljudima, našim dalekim srodnicima po praroditeljima. Globalno selo, hmmm globalizacija!? Nekako, ljudske sudbine i nada... iste su kod svih; povezani smo dalekim srodstvom – sve nedaće nas umudruju (prepoznajemo se u njima) i govore da sve ide ka nekoj „globalizaciji“ – i najzad: šta će konačno biti Carstvo Hristovo ako ne globalizacija u Hristu Isusu u kojoj će On biti u svemu i sve će biti u Njemu! Da, nije to blasfemični stav – Carstvo Njegovo će biti upravo globalizacija ljudi sa svih strana sveta koje će On kod sebe primiti i u kojoj će On biti Gospod i Car! Sa druge strane, taj ljudski unutrašnji poriv ka zajednici koristi i Hristov neprijatelj i čovekoubica od pamtiveka, ono đubre ...i stvara globalizaciju – ali bez Hrista! Već se nazire ta strategija ...kroz duhovna i kulturološka kretanja na temelju „demokratije“ kao operativnog sistema! Odeš na Tajvan slušaš hip-hop muziku; odeš u Grčku tavernu slušaš hip-hop (ne vredi da se žališ ..Grk te samo pogleda)! Ovde u Beogradu hip-hop! U Japanu, u Španiji i Pakovoj (De Lučie) Andaluziji – što je skrnavljenje bez premca! Hip hop je samo jedan od mnogih modela već uveliko otpočetog procesa globalizacije bez Hrista ...a svemu prednjači ljudska patetika izražena kroz izjednačavanja vrednosti!

Muzika je globalna iz svoje prirode, ona je jezik sam po sebi samo se umjesto riječima služi tonovima a jeziku je glavna funkcija usjedinjavanja i okupljanja, ko se bavi muzikom to zna, u srednjem vijeku i renesansi gdje god si se pojavio tamo si čuo sličnu. Ustvari priroda muzike je obrazem, slikom prirode ljudske koja je ambivalentna, nebeska i zemaljska, božanska i profana istovremeno, bogočovječanska. Tamo vladaju dvije sile. globalna centrifugalna (modni trendovi) i partikularna centripetalna (folklorne i lokalne posebnosti). Muzika je samo izraz, odraz toga što čini svijet i kako se on ponaša, nekad su u odredjenim periodom jače te centrifugalne, razdvajhajuće sile a nekad opet dominiraju twe centripetalne i sjedinjavajućea ondfa je i nmuzika tog odredjenog doba ili vremena takva, pretežno slična i globalna ili sklona k ograničavanju se u odnosu na ostale i zatvaranju u sebe i u svoje medje. To se u istoriji stalno mjenja naizmjenično, periodi globalizacije i partikularne lokalne folklorizacije. Sad je navrh jedan potom opet drugi i tako stalno ukrug. U posljednjih 100 godina su se te promjene tako ubrzale da se odvijaju sve istovremeno, sinhrono i bez nekog većeg izmjenjivanja kao prije. Kao u fugi stretta, sve teme najednom su exponovane istovremeno i prožimaju se medjusobno. Ustvari muzika je najljepšim objašnjenjem toga zašto je Bog spasio ljude tim što se rodio Bogočovjekom, ne zato što nekakav drugi način ne bi bogu bio moguć već zato što je taj način čovjeku najbliži i najprirodniji i zbog toga sam ja inače i postao hrišćan jer  cijeli svijet je ustvari takav - Hristoobrazan - Hristolik, Bogočovječanski, Božiji i čovječiji istovremeno, na ščto god da pogledate i to je onda nešto što iz same prirode tog svijeta prirodno proističe. Na primjer ova pjesma http://goo.gl/v4696o je psihički, duhovno i po mentalitetu, kulturno i folklorno toliko bliska svim Slovenima da bi jednako mogla biti i češka i srpska i poljska i ruska itd. a takve vrlo slične  su se pjesme tada ustvari svuda i pjevale, od Rusije do Bugarske. Dakle i to je dokaz poistojanja globalizacije kada još nije postojala nikakva ni TV, ni radio ni internet a ni putovanja avionima s jednog na drugi kraj svijeta za nekoliko sati. Tada se nije svirao hip-hop ni techno već ovo.

Muzica et danza antiqua: Lidovka 1. část

Muzica et danza antiqua: Lidovka 2. část

To je středověk!

Подели на овим сајтовима

Edit:

globalna centrifugalna centripetalna (modni trendovi) i partikularna centripetalna centrifugalna (folklorne i lokalne posebnosti).

To vrijedi u odnosu na cijeli svijet, globalno. Dakle da li ćemo nešto nazvati centrifugalnim ili centripetalnim procesom ili silom to zavisi u odnosu na nešto, u odnosu na neki objekt ili aspekt, tačku gledanja, posmatranja, u odnosu na odredjeni narod ili cijelin svijet. Ista stvar iz raznih aspekata može biti centrifulana iz jednog a centripetalna iz drugog. U odnosu na pojedine narode je to obrnuto kako sam napisao prvi put, tamo je sve suprotno, centrifugalne sile su one koje pojedince odvajaju od njegovog naroda i narodnih posebnosti i čine bliže globalnom kosmopioltskom čovjeku a centripetalne te koje ga približavaju i vežu više za njegov narod a odvajaju o kosmopolitskih i globalnih tendencija. U brzini pišem pa mi se to dvoje tamo pomiješalo, treba to sve tačno razjasnit šta je šta, globalno i partikularno, kosmopolitsko i lokalpatriotsko.

Подели на овим сајтовима

Niste me baš razumeli. Lično ne volim hip hop, ne branim da ga drugi troše! Ja volim smooth jazz, fusion, pa ne mislim apriori na pravac muzike. Mislim na ono "ispod žita"... na izraženu uniformnost modernog vremena. Odem u grčki kafić da odmaram oči uz kaficu i obzorje... kad ono muzika sa naših splavova i disko klubova! Pa što sam se potezao čak ovamo i trošio pare - mogao sam da odem kod mene u kafić na 80 metara od stana! Hoću da kažem da je duh podneblja degradiran

Nista nije degradirano. Prvo nasi kradu od grka kao blesavi, zto ti je muzik ista. Drugo u svetu postoji "mainstream" muzika koja se svud slusa, tako je popularna, Nije to nikakva degradacija vec pruzju ljudima ono sto im se slusa.

Niko ljude na silu ne tera d slusaju nesto jednostavno imju izbora i biraju.

Isto kao sto si ti izabro smooth jazz neko je izbrao hip hop ili sta vec.

p.s. da nije globalizcije ti bi sd slushao gusle a ne smooth jaz ... ;) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Meni je zanimljivo kako ljudi gledaju na globalizaciju kao losu jer neko slusha hip hop.. a oni sa druge strane slushaju dzez koji je doso iz iste zemlje iz koje taj hip hop..

Smesno.... znaci ajde da zanemarimo da je i dzez doso globalizacijom.. vec sao ono sto nam se ne svidja da nzovemo produktom glubalizacije.. globalizcija ce biti nas imginarni kulturni neprijatelj kog ce d se plsimo i da pljujemo.. pijuci kafu iz brzila, na mobilnom telefonu iz kine, pisuci po forumu pisnom u softweru iz amerike... na sav gls ce d se deremo... globalizcij ne valja... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...