Макрина Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Цитат Препоручујем ову емисију свима, а нарочито онима који још имају неке недоумице око активности Артемија и његових следбеника. Ja imam nedoumice. Da li smo svi mi koji se ne slažemo sa o. Đakovcem automatski nečiji sljedbenici i sektaši? Da li mi moramo pratiti mišljenje o.Đakovca glede vladike Artemija da bismo se još uvijek zvali pravoslavni hrišćani? Da li smo u protivnom slučajevi za "psihologe i socijalne radnike" kako to o. Đakovac, sveštenik SPC pastirski poručuje? Da li je o. Đakovac danas jedini autoritet u SPC koji nam može osvjetliti put u pravom smjeru? Брате,покушај да схватиш и да разумеш,да ово није став појединца,да ко иде код Артемија и учествује у његовим активностима да је у секти,већ је то став Цркве.Артемије се одвојио од Цркве и не пребива у њој све док се не покаје и у миру,љубави,послушању и кајању врати се поново у крило Мајке Цркве а Црква није појединац,нити само отац Александар,нити само Владика Атанасије,нити само ти са тим твојим ставовима нити ја само са овим писањем,чак шта више,нећемо рећи ни став Цркве,него чињенично стање и узрочно-последично стање да је секта свако ко се одваја од Цркве,од саборности. Зашто константно Цркву поистовећујемо са неким личностима?То није исправно.Сви који смо у Цркви дајемо свој печат и склапамо мозаик. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Цитат Не, апсолутно ништа ниси писао из овога што је отац Аца причао већ само нападаш јер си са том намером и дошао на форум. Лепо сам те питаошта конкретно смета, али нема одговора. наровно да нема јер ниси ни слушао емисију. Пријатељу, већ сам ти на другој теми написао да је добро да напустиш форум и због себе и због других. Ја ти свакако нећу дозволити да се изиграваш са свим што је нашој Цркви свето. Отац Александар је одговоран човек и на веома одговорним местима у Цркви. Твојеписање је ругање целој Цркви која га је ту и поставила. Ja sam već dva puta gore napisao šta mi konkretno smeta i citirao sam i riječi "o.Ace". Nemam zlu namjeru uopšte i nije mi jasna ova nervoza oko mog pisanja. А ја се питам да ли ово радиш намерно и чекаш да испровоцираш неког администратора и да добијеш бановање због вређања интелигенције оних који ово читају? Шта си питао у вези оног што је о. Аца причао? Ништа о томе ниси питао, него нам делиш лекције које немају везе са емисијом. Зато сам сигуран да Администрација неће ово толерисати. Отац Александар, ако већ хоћеш, јесте ауторитет и има благослов Цркве да ради то шта ради. и "о. Аца" нема потребе дабуде под наводницима, једино ако ниси присталица расколника па свештенство СПЦ сматраш неблагодатним. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Миљане, поставио си одлична питања. Посебно ми је интересанстно питање о ширењу параноје од стране цркворасколника на њиховим сајтовима. Одговор је такође одличан. То је негде око 32. минута. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Цитат Цитат Не, апсолутно ништа ниси писао из овога што је отац Аца причао већ само нападаш јер си са том намером и дошао на форум. Лепо сам те питаошта конкретно смета, али нема одговора. наровно да нема јер ниси ни слушао емисију. Пријатељу, већ сам ти на другој теми написао да је добро да напустиш форум и због себе и због других. Ја ти свакако нећу дозволити да се изиграваш са свим што је нашој Цркви свето. Отац Александар је одговоран човек и на веома одговорним местима у Цркви. Твојеписање је ругање целој Цркви која га је ту и поставила. Ja sam već dva puta gore napisao šta mi konkretno smeta i citirao sam i riječi "o.Ace". Nemam zlu namjeru uopšte i nije mi jasna ova nervoza oko mog pisanja. А ја се питам да ли ово радиш намерно и чекаш да испровоцираш неког администратора и да добијеш бановање због вређања интелигенције оних који ово читају? Шта си питао у вези оног што је о. Аца причао? Ништа о томе ниси питао, него нам делиш лекције које немају везе са емисијом. Зато сам сигуран да Администрација неће ово толерисати. Отац Александар, ако већ хоћеш, јесте ауторитет и има благослов Цркве да ради то шта ради. и "о. Аца" нема потребе дабуде под наводницима, једино ако ниси присталица расколника па свештенство СПЦ сматраш неблагодатним. Pod navodnike sam stavio samo zbog intimnog izraza o.Aca, a ne zbog toga što ne priznajem njegovo sveštenstvo. Da se primjetiti da sam ga inače oslovljavao kao o. Đakovac. Zašto bih imao nešto lično protiv o. Đakovca kojeg inače uopšte ne poznajem? Preslušao sam veoma pažljivo ono što na snimku govori o. Đakovac i po meni lično (što ne znači i da je ispravno) to je klasični govor mržnje i pozivanje na psihijatrijsku hospitalizaciju svih onih koji ne vjeruju u Istinu onako kako je prezentuje o. Đakovac. Ako dakle neko kaže da su neistomišljenici spremni za razgovor sa psihologom i socijalnim radnikom (a to je konkretno rekao o. Đakovac u snimku) onda je to vređanje ne samo nas kao pravoslavnih hrišćana, već uopšte kao ljudi. Ja mogu da prihvatim ili ne prihvatim njegovo mišljenje o hiljadu i jednoj stvari, ali nemam pravo da ga nazovem ludim, samo zato što se ne slažem sa njim. Ja ne radim ni u jednom Crkvenom organu, ako se pod tim misli pripadnost Crkvi i ta rečenica: Otac Aleksandar je na veoma odgovornim mjestima u Crkvi, ne znači za mene apsolutno ništa. Jer šta znači odgovorno mjesto u Crkvi, ako ne služenje svakom i svima. Pa i onima koji se ne slažu sa nama, pa i onima koji o nama misle sve najgore. Treba da se radujemo ako nas neko napada, a ne da ekskomuniciramo, jer ako nas napada bez razloga grijeh uvijek ide na dušu onog koji napada. A vi činite što god hoćete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Очигледно је да немаш намеру да разборито учествујеш на форуму. Ово је место где се размењују теолошки ставови и где се остварује дружење. Ако непрестано инсистираш на нечему другачијем као што је спамовање, јалово запиткивање, исл, онда не можеш дуго остати. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Отац Александар се на овој теми обратио са пастирском бригом,мколико год теби то чудно изгледало. Веома је јасно говорио о овој теми јер је тема "антицрквени сајтови". Шта је требао да ради? да их хвали како је то добро и фино? Ако ти се не допада емисија, можеш кратко и јасно да кажеш да ти није занимљива, добра и то је то. Ја мислим да је веома корисна за сваког ко жели да се сачува од секташења које је, по мени изједначено са безбоштвом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Цитат Цитат Цитат Не, апсолутно ништа ниси писао из овога што је отац Аца причао већ само нападаш јер си са том намером и дошао на форум. Лепо сам те питаошта конкретно смета, али нема одговора. наровно да нема јер ниси ни слушао емисију. Пријатељу, већ сам ти на другој теми написао да је добро да напустиш форум и због себе и због других. Ја ти свакако нећу дозволити да се изиграваш са свим што је нашој Цркви свето. Отац Александар је одговоран човек и на веома одговорним местима у Цркви. Твојеписање је ругање целој Цркви која га је ту и поставила. Ja sam već dva puta gore napisao šta mi konkretno smeta i citirao sam i riječi "o.Ace". Nemam zlu namjeru uopšte i nije mi jasna ova nervoza oko mog pisanja. А ја се питам да ли ово радиш намерно и чекаш да испровоцираш неког администратора и да добијеш бановање због вређања интелигенције оних који ово читају? Шта си питао у вези оног што је о. Аца причао? Ништа о томе ниси питао, него нам делиш лекције које немају везе са емисијом. Зато сам сигуран да Администрација неће ово толерисати. Отац Александар, ако већ хоћеш, јесте ауторитет и има благослов Цркве да ради то шта ради. и "о. Аца" нема потребе дабуде под наводницима, једино ако ниси присталица расколника па свештенство СПЦ сматраш неблагодатним. Pod navodnike sam stavio samo zbog intimnog izraza o.Aca, a ne zbog toga što ne priznajem njegovo sveštenstvo. Da se primjetiti da sam ga inače oslovljavao kao o. Đakovac. Zašto bih imao nešto lično protiv o. Đakovca kojeg inače uopšte ne poznajem? Preslušao sam veoma pažljivo ono što na snimku govori o. Đakovac i po meni lično (što ne znači i da je ispravno) to je klasični govor mržnje i pozivanje na psihijatrijsku hospitalizaciju svih onih koji ne vjeruju u Istinu onako kako je prezentuje o. Đakovac. Ako dakle neko kaže da su neistomišljenici spremni za razgovor sa psihologom i socijalnim radnikom (a to je konkretno rekao o. Đakovac u snimku) onda je to vređanje ne samo nas kao pravoslavnih hrišćana, već uopšte kao ljudi. Ja mogu da prihvatim ili ne prihvatim njegovo mišljenje o hiljadu i jednoj stvari, ali nemam pravo da ga nazovem ludim, samo zato što se ne slažem sa njim. Ja ne radim ni u jednom Crkvenom organu, ako se pod tim misli pripadnost Crkvi i ta rečenica: Otac Aleksandar je na veoma odgovornim mjestima u Crkvi, ne znači za mene apsolutno ništa. Jer šta znači odgovorno mjesto u Crkvi, ako ne služenje svakom i svima. Pa i onima koji se ne slažu sa nama, pa i onima koji o nama misle sve najgore. Treba da se radujemo ako nas neko napada, a ne da ekskomuniciramo, jer ako nas napada bez razloga grijeh uvijek ide na dušu onog koji napada. A vi činite što god hoćete. Не слажем се са тобом.Ако неко мене лично напада,у реду,то је већ нешто лично и са тиме би требало да се изборим хришћански,трпети,молити се Богу али када неко напада Цркву,њену саборност,валидност,њен ауторитет,онда се не сме бити равнодушан по том питању.Не одваја Артемите отац Александар од Цркве већ сами себе изопштавају својим поступцима а Црква позива на покајања а ако не дође до тога,Црква констатује само оно стање у које су Артемити свесно и својом вољом упали а како каже отац Георгије Флоровски: "Човечја воља је ирационална и њени мотиви се не могу логички објаснити.Њу чак ни"очигледност" не може увек да убеди." Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Цитат Цитат Цитат Цитат Не, апсолутно ништа ниси писао из овога што је отац Аца причао већ само нападаш јер си са том намером и дошао на форум. Лепо сам те питаошта конкретно смета, али нема одговора. наровно да нема јер ниси ни слушао емисију. Пријатељу, већ сам ти на другој теми написао да је добро да напустиш форум и због себе и због других. Ја ти свакако нећу дозволити да се изиграваш са свим што је нашој Цркви свето. Отац Александар је одговоран човек и на веома одговорним местима у Цркви. Твојеписање је ругање целој Цркви која га је ту и поставила. Ja sam već dva puta gore napisao šta mi konkretno smeta i citirao sam i riječi "o.Ace". Nemam zlu namjeru uopšte i nije mi jasna ova nervoza oko mog pisanja. А ја се питам да ли ово радиш намерно и чекаш да испровоцираш неког администратора и да добијеш бановање због вређања интелигенције оних који ово читају? Шта си питао у вези оног што је о. Аца причао? Ништа о томе ниси питао, него нам делиш лекције које немају везе са емисијом. Зато сам сигуран да Администрација неће ово толерисати. Отац Александар, ако већ хоћеш, јесте ауторитет и има благослов Цркве да ради то шта ради. и "о. Аца" нема потребе дабуде под наводницима, једино ако ниси присталица расколника па свештенство СПЦ сматраш неблагодатним. Pod navodnike sam stavio samo zbog intimnog izraza o.Aca, a ne zbog toga što ne priznajem njegovo sveštenstvo. Da se primjetiti da sam ga inače oslovljavao kao o. Đakovac. Zašto bih imao nešto lično protiv o. Đakovca kojeg inače uopšte ne poznajem? Preslušao sam veoma pažljivo ono što na snimku govori o. Đakovac i po meni lično (što ne znači i da je ispravno) to je klasični govor mržnje i pozivanje na psihijatrijsku hospitalizaciju svih onih koji ne vjeruju u Istinu onako kako je prezentuje o. Đakovac. Ako dakle neko kaže da su neistomišljenici spremni za razgovor sa psihologom i socijalnim radnikom (a to je konkretno rekao o. Đakovac u snimku) onda je to vređanje ne samo nas kao pravoslavnih hrišćana, već uopšte kao ljudi. Ja mogu da prihvatim ili ne prihvatim njegovo mišljenje o hiljadu i jednoj stvari, ali nemam pravo da ga nazovem ludim, samo zato što se ne slažem sa njim. Ja ne radim ni u jednom Crkvenom organu, ako se pod tim misli pripadnost Crkvi i ta rečenica: Otac Aleksandar je na veoma odgovornim mjestima u Crkvi, ne znači za mene apsolutno ništa. Jer šta znači odgovorno mjesto u Crkvi, ako ne služenje svakom i svima. Pa i onima koji se ne slažu sa nama, pa i onima koji o nama misle sve najgore. Treba da se radujemo ako nas neko napada, a ne da ekskomuniciramo, jer ako nas napada bez razloga grijeh uvijek ide na dušu onog koji napada. A vi činite što god hoćete. Не слажем се са тобом.Ако неко мене лично напада,у реду,то је већ нешто лично и са тиме би требало да се изборим хришћански,трпети,молити се Богу али када неко напада Цркву,њену саборност,валидност,њен ауторитет,онда се не сме бити равнодушан по том питању.Не одваја Артемите отац Александар од Цркве већ сами себе изопштавају својим поступцима а Црква позива на покајања а ако не дође до тога,Црква констатује само оно стање у које су Артемити свесно и својом вољом упали а како каже отац Георгије Флоровски: "Човечја воља је ирационална и њени мотиви се не могу логички објаснити.Њу чак ни"очигледност" не може увек да убеди." Ali za mene ne postoji: o.Đakovac=SPC. O. Đakovac je samo sveštenik SPC i sa njegovim mišljenjem se može slagati i ne slagati. I sam termin anticrkveni sajt je problematičan. Svi ti ljudi koji idu na takve sajtove i dalje su članovi Crkve, nisu van Crkve niti protiv Crkve da bi se nazivali anticrkvenim. Po priči oca Đakovca svi ti koji čitaju takve sajtove su "religiozne tabule raze po kojima sektaši ispisuju ono što hoće". Pri tome su to sektaši koji su i dalje punopravni članovi Crkve. Zlonamjerno pominjanje naziva SEKTA nebrojeno puta ima za cilj dakle da se sami članovi Crkve nazovu sektašima. Pominjanje navodne malobrojnosti (tek 30 ljudi po o. Đakovca) je u istom pravcu. Ne prihvatam riječi o. Đakovca, ne slažem se sa njim, i dalje sam član SPC i odakle vam moralno pravo da me nazovete sektašem. Ako moj sveštenik i episkop to nisu učinili, s kojim pravom to činite vi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Ako moj sveštenik i episkop to nisu učinili, s kojim pravom to činite vi? Право кажеш, брате. Није у праву онај ко те назове секташем зато што посећујеш те сајтове. Ето и ја то чиним (мислим на посећивање тих сајтова, а не на етикетирање ко је секташ а ко није). Посећује те сајтове и о. Алекс. јер како би иначе могао да прича о њима? Али, мислим да је о. Ал. мислио на оне који те сајтове одржавају, који их поседују. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Уосталом како можеш подржавати и бранити поменуте сајтове, који нападају Сабор СПЦ, а позивати се на неког од Епископа који наводно не сматра Артемија за оснивача секташке скупине? Dvaput sam pročitao ovo tvoje pitanje, ali zaista ne shvatam šta hoćeš da me pitaš? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Ali za mene ne postoji: o.Đakovac=SPC. O. Đakovac je samo sveštenik SPC i sa njegovim mišljenjem se može slagati i ne slagati. I sam termin anticrkveni sajt je problematičan. Svi ti ljudi koji idu na takve sajtove i dalje su članovi Crkve, nisu van Crkve niti protiv Crkve da bi se nazivali anticrkvenim. Po priči oca Đakovca svi ti koji čitaju takve sajtove su "religiozne tabule raze po kojima sektaši ispisuju ono što hoće". Pri tome su to sektaši koji su i dalje punopravni članovi Crkve. Zlonamjerno pominjanje naziva SEKTA nebrojeno puta ima za cilj dakle da se sami članovi Crkve nazovu sektašima. Pominjanje navodne malobrojnosti (tek 30 ljudi po o. Đakovca) je u istom pravcu. Ne prihvatam riječi o. Đakovca, ne slažem se sa njim, i dalje sam član SPC i odakle vam moralno pravo da me nazovete sektašem. Ako moj sveštenik i episkop to nisu učinili, s kojim pravom to činite vi? Због клевете Администрације имаш прву опомену! Нико те није оптужио за то што сада говориш и ово што радиш је намерно и свесно дискредитовање форума који постоји и ради са благословом Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Цитат Цитат Уосталом како можеш подржавати и бранити поменуте сајтове, који нападају Сабор СПЦ, а позивати се на неког од Епископа који наводно не сматра Артемија за оснивача секташке скупине? Dvaput sam pročitao ovo tvoje pitanje, ali zaista ne shvatam šta hoćeš da me pitaš? Рекао си следеће: ,,Ne prihvatam riječi o. Đakovca, ne slažem se sa njim, i dalje sam član SPC i odakle vam moralno pravo da me nazovete sektašem. Ako moj sveštenik i episkop to nisu učinili, s kojim pravom to činite vi?'' А сад реци који то Епископ не сматра Артемија и артемијевце за секташе? Ти си се поистоветио са артемијевцима, чим браниш њихово деловање, као што је интернет хајка на архијереје СПЦ. Ako pažljivo pročitaš moju rečenicu vidjećeš šta sam rekao. Nigdje nisam pomenuo vladiku Artemija. Rekao sam da mi ni moj sveštenik ni episkop nisu rekli da moram da se slažem sa mišljenjem o. Đakovca da bih bio punopravni član Crkve i da me ne bi nazivali sektašem. Ti mene uopšte ne poznaješ da bi mogao da tvrdiš s kim sam se ja poistovjetio, a s kim nisam. Ali za tu riječ sektaš koju koristiš da bi opisao čovjeka koji je i dalje član Crkve, odgovore ćeš morati da daješ nekom drugom. Meni sigurno ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 Цитат Цитат Цитат Цитат Уосталом како можеш подржавати и бранити поменуте сајтове, који нападају Сабор СПЦ, а позивати се на неког од Епископа који наводно не сматра Артемија за оснивача секташке скупине? Dvaput sam pročitao ovo tvoje pitanje, ali zaista ne shvatam šta hoćeš da me pitaš? Рекао си следеће: ,,Ne prihvatam riječi o. Đakovca, ne slažem se sa njim, i dalje sam član SPC i odakle vam moralno pravo da me nazovete sektašem. Ako moj sveštenik i episkop to nisu učinili, s kojim pravom to činite vi?'' А сад реци који то Епископ не сматра Артемија и артемијевце за секташе? Ти си се поистоветио са артемијевцима, чим браниш њихово деловање, као што је интернет хајка на архијереје СПЦ. Ako pažljivo pročitaš moju rečenicu vidjećeš šta sam rekao. Nigdje nisam pomenuo vladiku Artemija. Rekao sam da mi ni moj sveštenik ni episkop nisu rekli da moram da se slažem sa mišljenjem o. Đakovca da bih bio punopravni član Crkve i da me ne bi nazivali sektašem. Ti mene uopšte ne poznaješ da bi mogao da tvrdiš s kim sam se ja poistovjetio, a s kim nisam. Ali za tu riječ sektaš koju koristiš da bi opisao čovjeka koji je i dalje član Crkve, odgovore ćeš morati da daješ nekom drugom. Meni sigurno ne. Важи брате. Због спамовања и досађивања имаш сада другу опомену. Ако наставиш тако бићеш банован. пс Само ме занима како те није срамота да се позиваш на било ког свештеника и епископа. О. Ђаковца је Црква поставила на место где обавља своју дужност, и где је свака реч праћена са благословом. Једном речју, Ђаковац нема своје приватно мишљење у конкретном излагању, већ је то опште мишљење Патријарха, Синода и Сабора. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 21, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2011 То је зато што људи мисле појединац=Црква,иначе не би себе довели у ситуацију да им је Артемије=Црква.Појединац иступа само као потпарол, да се тако изјасним, Цркве а не износећи своје личне ставове у име Цркве.Наравно,постоји ту и оно на који начин и како неко лице саопштава званичан став Цркве али и ту увек грешимо па не узмемо у обзир нечије године,темперамнет и слично него одмах пуцамо по угледу на велике ауторитете,понекад и замишљене онако како би нама одговарало да се нешто исприча. Отац Александар је добар човек,ако и нешто каже на начин да може да подлегне критици,треба узети у обзир и да је млад свештеник. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јануар 22, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2011 Берђајев бели, ево преслушао сам целу емисију само због твоје примедбе о говору мржње. Уопште није тачно то што говориш. Ево о.Александар је на 40:20 назвао оне који су прекидали Литургије у Шумадији БРАЋОМ И СЕСТРАМА. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука