Ленка* Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 @Јанко На моје зашто опет добих само зато. Знам одакле потичу разлози, знам и да се жена сматра нечистом али не знам зашто? Шта је ту нечисто (осим ако су у питању хигијенски разлози, али у 21. веку о томе нећемо ни да причамо)? И што се телесних односа у те дане тиче, ни о томе нећемо да причамо, ту забране нису ни потребне, свима је јасно зашто не треба... И наше грешности и пале природе што се тиче, ни о томе нећемо, јер и ту је све јасно и слажем се у потпуности. Мене само занима шта је ту нечисто, гнусно, прљаво, грешно... код жене која има менструацију па јој у те дане није дозвољено да се причести? А, надам се, сви знамо шта је, уопште, менструација, чему она служи... И, ето, жене некада у тим данима нису смеле ни да кроче у храм, а сада смеју, а смеју и све остало што некада нису могле, осим да се причесте. Молим те извини што сам запела , ништа није упућено баш теби лично, не мораш ни да се мучиш да ми одговориш, ово ја више моје размишљам "на глас". (Иначе, у животу сам се три пута причестила за веме циклуса - прву ситуацију сам описала, друга је била слична, али јој је претходио разговор са свештеником који је благословио, трећа - само што сам се причестила на Васкрс и окренула кад оно... ) Јанко је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Још нека моја размишљања на сличну тему Одлично знам да се жена сматра нечистом, а то је, у ствари, оно што ми није јасно. Шта је ту нечисто :.mislise. Ако знамо да је убиство нерођеног детета тј. абортус, један од највећих грехова, шта је онда рођење детета? Како може жена која је у себи носила и на крају родила нови живот (некада и више живота ) да, управо због тога, буде нечиста? Још ако томе додамо и муке кроз које много жене пролазе и током трудноће, за време а и након порођаја, а све да би на свет донеле то биће од Бога дано... С, друге стране, то, тзв. чишћење се не разликује много од менструалног циклуса, а сви знамо да је женама у то време дозвољено да буду у храму, целивају иконе, узимају нафору... а многи свештеници дозвољавају и Причешће у тим данима. Е, то бих волела да ми неко објасни Није ми јасно зашто нечиста па још толико да ни у Храм не може да уђе? Да ти право, сестро, кажем, не да ме саблажњава већ ме и болело... Нека ми Господ опрости... Али ја сам обе трудноће поприлично тешко поднела (да не пишем сад кроз шта сам све пролазила, а намучила сам се итекако), оба порођаја су била царским резом (морало је тако због здравственог стања) а да не причам о мукама након порођаја. Овде мислим на моје здравствено стање, како телесно тако и психичко. Болело ме то што у таквом стању ја нисам смела ни да крочим у Храм а камоли нешто друго... Не гордим се и не сматрам се мученицом због тога што сам родила двоје деце, јер, јел`те, жене рађају и по десеторо... И не мислим само на себе (само дајем свој пример, тј. размишљање из мог угла), него и на све остале жене... Када им је најпотребније, а оно им ускраћено... Зашто, и даље се питам... Опрости Господе. Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 @Јанко На моје зашто опет добих само зато. Знам одакле потичу разлози, знам и да се жена сматра нечистом али не знам зашто? Шта је ту нечисто (осим ако су у питању хигијенски разлози, али у 21. веку о томе нећемо ни да причамо)? И што се телесних односа у те дане тиче, ни о томе нећемо да причамо, ту забране нису ни потребне, свима је јасно зашто не треба... И наше грешности и пале природе што се тиче, ни о томе нећемо, јер и ту је све јасно и слажем се у потпуности. Мене само занима шта је ту нечисто, гнусно, прљаво, грешно... код жене која има менструацију па јој у те дане није дозвољено да се причести? А, надам се, сви знамо шта је, уопште, менструација, чему она служи... И, ето, жене некада у тим данима нису смеле ни да кроче у храм, а сада смеју, а смеју и све остало што некада нису могле, осим да се причесте. Молим те извини што сам запела , ништа није упућено баш теби лично, не мораш ни да се мучиш да ми одговориш, ово ја више моје размишљам "на глас". (Иначе, у животу сам се три пута причестила за веме циклуса - прву ситуацију сам описала, друга је била слична, али јој је претходио разговор са свештеником који је благословио, трећа - само што сам се причестила на Васкрс и окренула кад оно...) Мислим да је мики18 задовољавајуће одговорио "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Мислим исто Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Још нека моја размишљања на сличну тему Управо то о чему говориш је разлика између времена ноћи (пре Христа) и праскозорја (после Христа а пре 2. доласка).Други је смисао рађања после Адама и после Новог Адама, један је однос према Еви а други према Богомајци "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Опрости мени радозналој и тврдоглавој жени Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 За Васкрс свака жена треба и може да се причести и ако је у данима циклуса. Што се тиче у осталим данима,ја не прибегавам и никада нисам нити сам сестрама то препоручивала ако би ме питале.Можда грешим,не знам али држим се онога,да је мудрија која не приступа и достојна похвале. Биљана and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Meni je davno jedan popa u Beogradu rekao da se za Vaskrs ne pričešćujem, jer se tada mrsi, a posle prišesti treba postiti. Generalno se Rusi ne pričešćuju na Vaskrs (neki naravno). Tako da sve očigledno zavisi od pope i šta popa kaže. Trebalo bi svako da ima svog duhovnika, koji ga zna i kojem se ispoveda i kojeg treba da sluša. Ne postoje očigledno ista pravila za sve vernike. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Све је то и мени познато, али не знам шта канони наводе као тачан разлог непричешћивања у те дане? Једино што сам од свештеника чула је баш то - "тако кажу канони, не ваља, грех је... " Наравно, без полемике, питам најозбиљније, јер ме стварно интересује. А, давно сам поставила слично питање и у вези са оних четрдесет дана након порођаја, али одговор нисам добила Не бих ни ја да стварам полемику, нарочито пошто сте већ дошли до заједничког закључка али можда забрана има везе са тим што се са ментруацијом избацују и оплођене јајне ћелије које не успеју да се имплантују у материцу. А ту је и ПМС мада оно прво је битније јер су то ипак зачеци индивидуалних личности. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Не бих ни ја да стварам полемику, нарочито пошто сте већ дошли до заједничког закључка али можда забрана има везе са тим што се са ментруацијом избацују и оплођене јајне ћелије које не успеју да се имплантују у материцу. А ту је и ПМС мада оно прво је битније јер су то ипак зачеци индивидуалних личности. Jeste, kao i istečenje kod muškaraca. Mislim da se i muški tada ne mogu pričestiti. Samo ispravka nema tu nove individue. Nije u pitanju oplođena jajna ćelija. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Meni je davno jedan popa u Beogradu rekao da se za Vaskrs ne pričešćujem Сањице, не разумијем ово. Како да се не причешћујеш за Васкрс? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Ja sam inace mislio, mozda mi je to neki pop i rekao - ne secam se, da to nije zbog necistoce nego sto ce doci do isticanja krvi. Zato ja npr. ne volim ici kod zubara ili donirati krv ili nesto slicno ako mislim da se pricestim. Mozda to nema nikakve veze ali i sto neko rece - bice dana za pricesce, ne moze jedan dan da bude 'odlucujuci'. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Samo ispravka nema tu nove individue. Nije u pitanju oplođena jajna ćelija. Не, добро сам рекао. Нисам мислио на неоплођену јајну ћелију него на зигот и ембрион - оплођену јајну ћелију. Процене су да око 50% оплођених јајних ћелија не преживи пут до материце. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Biljana, verum ozbiljno vam kažem. Postoji takva struja u pravoslavlju. Sveštenik je rekao to što je rekao, iako je meni bio Vaskrs onako baš pravi dan za pričest, morala sam da ga poslušam. Sad kad sam kod drugog sveštenika, računam da ne važi više ta zabrana. Inače sam pričala sa jednim Belorusom davno, i on mi je rekao da je takva praksa kod njih. Ozbiljno. Pričešćuju se na sve dane osim na Vaskrs. Ne znam od kud im sve to, ali očigledno postoji i takva "škola". Nidžoka mislim da se nije mislilo prvenstveno na to kad je ta zabrana data. I devojke imaju menstruaciju i monahinje...isto važi ta zabrana i za njih. To sa oplođenim jajnim ćelijama je ipak manjeg procenta nego što misliš, pogotovu za žene koje ne koriste te metode kontracepcije, tjto nije kontracepcija već mikroabortus, kao što si opisao. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 pa ne znam, nisam. Onaj sveštenik mi nije bio duhovnik, već jedan od mnogih koji su me ispovedali i pričali sa mnom, kako to već biva u velikim gradovima i parohijama. NIje bila neka epitimija, već samo razgovor. Ja pitala kad je sutra liturgija da se pričestim i on mi to rekao. Nisam se niti ispovedala niti bilošta, pa da bi bila epitimija. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука