Jump to content

Levičarske ideje postavljene su u Novom zavetu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ukratko, Mladjo npr. moze biti talentovaniji i pametniji od sina Bil Gejtsa. Medjutim, Mladjo nema mogucnosti da te svoje talente ispolji do kraja ili on i sin Gejsta nemaju istu startnu poziciju. To je kao kad bi na trci nekog stavio blize, a nekog dalje od cilja.

Ili konkretno u Srbiji, imas mnogo talentovane i pametne dece ali ciju roditelji ne mogu da izdvajaju para za skolarinu. Sad zamisli da nema budzetskog finansiranja. Studirala bi samo deca ciji roditelji imaju para.

Изгледа да ниси разумео шта сам рекао. Слажем се да деца сиромашнијих не могу тек тако да упишу _____________ (допиши на линију неко звучно име), само кажем да им то не умањује стартну позицију за стицање богатства. Гејтсова деца не би имала никакву значајну предност у односу на Млађа, да је и Млађо у Америци. Факултет има врло мало везе са стицањем богатства.

А све и да је тако ко што ти велиш, шта ћемо са осталим, много важнијим "неправдама" од новчаних? На пример, деца научника имају већу шансу у старту да постану успешни научници, у односу на децу осталих. Како то да "исправимо"?

Појединим социјалистима су падале на памет неке "идеје":

http://www.newyorker.com/magazine/2012/12/17/todays-assignment

У том смислу и Гејтсова деца имају предност, јер им је вероватно причао нешто што нама није. Зашто мислиш да је новац најважнији фактор у целој причи? Наравно да није. Новац могу да ти обезбеде и инвеститори.

И на крају, цене факултета су нереално високе у САД. Факултети су прецењени. Ту и те како има огромна тржишна рупа коју би неко могао да испуни, па да и сиромашнијима тај ниво образовања буде доступан. То је нарочито могуће у овом нашем информатичком добу и полако се и дешава.

Подели на овим сајтовима

No, kazem ti, smatram da svi doborovljno placaju porez za policiju. Ali sam siguran da ne placaju svi dobrovoljno porez za besplatno skolovanje. 

Imas ranceve po Americi sa sopstvenim odbrambenim sistemom. Sto bi oni placali porez za policiju kad im ne treba? Nema dobrovoljnog placanja oko toga. Ako ja kupim AK47, mogu reci: Meni ne treba policiju, mogu sam.

Ja ne verujem da je Libertanijanizam hriscanski.. nijedna politika se ne moze nazvati hriscanskom.. jer se hriscasntvo bavi duhom a politika odnosom medju ljudima.

Dobro, ja sam malo na brzinu iskucao nesto sto nisam lepo objasnio.  Politika se nimalo ne razlikuje od npr. odgoja svinja. Da li je odgoj i klanje svinja hriscanki cin? Pa sad, po meni i ne bas. Da li je nuzno to uraditi? Pa ako si gladan, onda da. Znaci politika se nimalo ne razlikuje po svojoj sustini od rada, spremanja jela, gradnje kuce. To su stvari koje su nam neophodne za zivot. Tako i drzava. Ona mozda ne deluje hriscanski, ali je nuzna barem sada. Jedina poenta je kako urediti tu drzavu tako da daje najbolje rezultate - da radja najbolje plodove. Kao sto se pitas kako posaditi kruske tako da najbolje radjaju. Ili kako prehraniti svinje tako da daju najvise mesa. E to je ono oko cega diskutujemo. Kako napraviti sistem od kog ce svi imati koristi, nevezano za hriscanstvo koje kao sto kazes ima veze sa duhom. 

Ti tvrdis jedno, ja drugo. Po meni najbolje bi bilo kada bi postojalo zdrastvo, obrazovanje, soc. zastita za one koji nemaju, ali da se ono obezbedjuje kroz regularan porez bez opterecivanja bogatih. Kao i da takav sistem omoguci jednake sanse i mogucnosti da talentovani ljudi doprinesu razvoju covecanstva. Pa veliki broj naucnih projekata finansira drzava kao CERN npr. NASA je isto finansirana od drzave, ali eto sada se polako razvija i privatni sektor slanja letelica u svemir. 

ima veze sa emocijama, jer su mene ovde naprimer debelo napali

To su ti neki mozda drugi izneli, ja ne iznosim. Trudim se da sve argumente iznesem objektvno i nepristrasno.

bolje li je sa njima ili kroz privatnu drustveno samoorganizaciju

Politicari su isto tako nuzni kao gore spomenuti odgoj svinja. Jednostavno ne postoji za sad drugaciji nacin sprovodjenja politike i demokratije nego kroz posrednike. Nemam nista protiv privatnog organizovanja, svako ko zeli neka se organizuje kako hoce i radi na dobrovoljnoj bazi. Ono sto ti nekako neces da shvatis je ono sto nonstop trubim, a to je da ljudi imaju zajednicke interese. Da nisu to samo interesi tipa: ti meni ajvar, ja tebi dinare i svako na svoju stranu.  To su ona javna dobra sto ih ko mantru spominjem ovde. 

Bil gates mozda nije telentovan programer, kao ni stiv jobs, ali su obojica talentovani vizionari i kreativci.

Ma to je sve sjajno, nego nije problem Gejts, vec njegov sin da se tako izrazim. On je rodjen u sjajnim uslovima, ima da jede, ima da pije, gde da spava, ima love na pregrst, tata mu moze sve obezbediti, najbolje skolovanje, najbolje lecenje, najbolje uslove za zivot. Neko drugi nema. Neko moze biti buduci Gejts ili Dzobs i onda ga savata neka bolestina za koju nema para da se leci i umre. Spominjao sam one primere sa transplatacijom. Bogatas svom sinu/cerci moze obezbediti to, dok neki siromah ne moze, cak i kad radi, sakuplja pomoc, dize kredit njegovo dete moze da umre. I desavalo se.

E to je to okruzenje, drustvo koje utice na nas, sredina u kojoj smo rodjeni i zivimo. 

А све и да је тако ко што ти велиш, шта ћемо са осталим, много важнијим "неправдама" од новчаних? На пример, деца научника имају већу шансу у старту да постану успешни научници, у односу на децу осталих. Како то да "исправимо"?

E to je vec stvar srece, jednostavno je svet takav da neko se rodi ovakav neko onakav. Mozemo reci isto sta sa ''nepravdama'' tipa: neko je rodjen lep i pozeljan u drustvu, a neko je rodjen ruzan, deformisan i odbijen. AZato kazem da se ne slazem sa Rolsom skroz, mada mislim da nije ni on imao ovakva gledista, menjao ih je cesto. 

Zato ja vise nastojim da ne govorim u pravdi nego o efikasnosti. Nekako mi je necivilizacijski postojanje siromastva. To bi trebalo da se prevazidje kao sto se prevazislo robovlasnistvo npr. Ili da se izbegnu ovi ekstremi tipa da neko umre na ulici jer nema para za lecenje. Ili neko da nema koliko-toliko solidan zivot. 

Подели на овим сајтовима

Nekako mi je necivilizacijski postojanje siromastva. To bi trebalo da se prevazidje kao sto se prevazislo robovlasnistvo npr.

Велика је разлика између та два. Робовласништво је насиље једне особе према другој. Сиромаштво је природно стање овог палог света, оно не може да се "укине" декретом или законом. Једини начин да се искорени сиромаштво је повећање продуктивности, да свака особа буде у могућности да себи обезбеди довољно за пристојан живот - мада је то релативан појам који се стално мења.

Одатле следи да се сиромаштво не може превазићи било каквим "друштвеним системом", оваквим или онаквим законима, државним интервенцијама, регулацијама итд. Једини начин да се то постигне је тржиште, капитализам. Јер оно производи иновације, технолошки напредак, машине итд. што нам омогућава да будемо продуктивнији и живимо удобније.

Све остало су празне приче. Посебно ове "левичарске" идеје. То су размажени људи који уопште не разумеју свет у коме живе, него благостање које уживају узимају здраво за готово - као да га је донео Деда Мраз, а не створили вредни људи - и фантазирају како би они то сад "праведно расподелили". Такве маштарије могу да се опросте основцима, али одрасле особе би стварно требало да знају боље.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Све остало су празне приче. Посебно ове "левичарске" идеје. То су размажени људи који уопште не разумеју свет у коме живе, него благостање које уживају узимају здраво за готово - као да га је донео Деда Мраз, а не створили вредни људи - и фантазирају како би они то сад "праведно расподелили". Такве маштарије могу да се опросте основцима, али одрасле особе би стварно требало да знају боље.

Ne znam na koje tacni ideje mislis, ali raspodela bogatstva kroz porez je nesto za ste zalazu i, recimo, Bil Gejts i Voren Bafet. Ne bih da ulazim u raspravu o tome, samo kazem. A oni nisu ni levicari ni razmazeni, a uz to i te kako razumeju svet u kome zive i delimicno ga i sami oblikuju.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Да, то је тачно. Мој утисак је да су они у неком смислу жртве тог опште раширеног презира према богатима, па онда покушавају да се "искупе" таквим ставовима. Не свесно, него у смислу да им тај притисак утиче на размишљање и ставове.

Питаћу их на следећем састанку Билдерберг групе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Велика је разлика између та два. Робовласништво је насиље једне особе према другој. Сиромаштво је природно стање овог палог света, оно не може да се "укине" декретом или законом. Једини начин да се искорени сиромаштво је повећање продуктивности, да свака особа буде у могућности да себи обезбеди довољно за пристојан живот - мада је то релативан појам који се стално мења.

Одатле следи да се сиромаштво не може превазићи било каквим "друштвеним системом", оваквим или онаквим законима, државним интервенцијама, регулацијама итд. Једини начин да се то постигне је тржиште, капитализам. Јер оно производи иновације, технолошки напредак, машине итд. што нам омогућава да будемо продуктивнији и живимо удобније.

Pa sad, Aurelije Avgustin bi rekao da je i robovlasnistvo stanje palog sveta, ali to se prevazislo. Zato ja to ne bih tako nazivao, kao: pa pali svet, pomirimo se sa tim. 

Poenta nije napraviti nekakvu jednu klasu ljudi gde su svi jednaki, nego stvoriti institucije koje su takvo da omogucavaju poboljsanje polozaja najugrozenijih. Vrati se na ono gore sto sam izneo od Rolsa. On je egalitarni liberal, znaci potpuno podrzava kapitalizam, slobodu, produktivnost, nejednakosti. 

Samo sto bih ja izneo drugacije argumente koji idu ovako: Uloga drzave je obezbedi zastitu od nasilja spolja, iznutra, zastitu od poplava, od pozara (ko placa vatrogasce?), ali i od bolesti i siromastva. Ti si mi onda napisao: Pa siromastvo nije nikakva sila koju neko sprovodi, vec stanje i kao takve ne moze biti u funkciji drzave. E ajd sad razmisli da li zastita od poplava, pozara, raznih drugih vandrednih situacija u funkciji drzave. Ako ni oni nisu sila koju neka osoba sprovodi, onda se isto moze primeniti na bolesti i siromastvo, jer od toga moze da se umre. 

Подели на овим сајтовима

nego stvoriti institucije koje su takvo da omogucavaju poboljsanje polozaja najugrozenijih

Једина институција која то може да омогући је тржиште.

da li zastita od poplava, pozara, raznih drugih vandrednih situacija u funkciji drzave

А зашто мора да буде? То могу приватна осигурања да обаве без проблема.

Ako ni oni nisu sila koju neka osoba sprovodi, onda se isto moze primeniti na bolesti i siromastvo, jer od toga moze da se umre.

Па може, само је питање шта је боље. Више сиромашних и болесних је спасио Хенри Форд него што ће то било која државна институција икада.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mislim da nisi razumeo. Ne radi se o nadoknadi stete prouzrokavane poplavama i pozarima, vac o samim poplavama i pozarima. Dakle, vatrogasci, vojnici, helikopteri, brane...

Подели на овим сајтовима

Imas ranceve po Americi sa sopstvenim odbrambenim sistemom. Sto bi oni placali porez za policiju kad im ne treba? Nema dobrovoljnog placanja oko toga. Ako ja kupim AK47, mogu reci: Meni ne treba policiju, mogu sam.

Sto i nije daleko od istine, ako ti lopov ili ubica upadnu u kucu, samo sam mozes da se odbranis, policijaa tu ne moze nista. Policija slabo stiti, uglavnom vrsi istrage. Ne bavi se toliko perventivom krivicnih dela, koliko kaznjavanjem i izvodjenjem pred pravdu delikvenata. 

Opet sa druge strane, u americi imas i "privatne policije". Privatne firme koje strazare po kraju i nadgledaju da sve bude po psu... 

itd... Mislim, licno sam vise ciljao na vojsku, policija kakva trenutno postoji - nije potrebna. Potrebna je istrazna policija i policija koja bi privodila pocinioce krivicnih dela pravdi, a to mislim da svako hoce - takvu policiju. 

Tako i drzava. Ona mozda ne deluje hriscanski, ali je nuzna barem sada. Jedina poenta je kako urediti tu drzavu tako da daje najbolje rezultate - da radja najbolje plodove. Kao sto se pitas kako posaditi kruske tako da najbolje radjaju. Ili kako prehraniti svinje tako da daju najvise mesa. E to je ono oko cega diskutujemo. Kako napraviti sistem od kog ce svi imati koristi, nevezano za hriscanstvo koje kao sto kazes ima veze sa duhom. 

Pa sta znam, meni neko isterivanje socoijalne pravde nije nesto efikasno. Niti je pravedno, niti je efikasno. 

Ti tvrdis jedno, ja drugo. Po meni najbolje bi bilo kada bi postojalo zdrastvo, obrazovanje, soc. zastita za one koji nemaju, ali da se ono obezbedjuje kroz regularan porez bez opterecivanja bogatih. Kao i da takav sistem omoguci jednake sanse i mogucnosti da talentovani ljudi doprinesu razvoju covecanstva. Pa veliki broj naucnih projekata finansira drzava kao CERN npr. NASA je isto finansirana od drzave, ali eto sada se polako razvija i privatni sektor slanja letelica u svemir. 

Sto se tice ovih jednakih sansi, zanimljiv podatak: Jel zns da je veliki broj milionera u USA - imigrantskog porekla. Dakle likovi koji su zbrisali iz sirotih zemalja tipa srbija, dosli tamo, radili kao ludi i narpavili milione. NIkakve skole im nisu pomogne, nista. 

Znaanje jeste roba, medjutim fakulteti ne pruzaju neko bog zna kakvo korisno znanje.

Ma to je sve sjajno, nego nije problem Gejts, vec njegov sin da se tako izrazim. On je rodjen u sjajnim uslovima, ima da jede, ima da pije, gde da spava, ima love na pregrst, tata mu moze sve obezbediti, najbolje skolovanje, najbolje lecenje, najbolje uslove za zivot.

Dobro i? To sto je Bil Gates bio pametniji nego recimo Joe Smith, daje obavezu bil gatesu da obezbedi skolovanje detetu Joa Smita... i to je ta socijalna pravda? 

Sin bil gatesa ce da uspe onoliko koliko je sposoban. Kaao i svaaacij drugi sin.. startna pozicija nije bitna, u americi niko njega nece da zposli zato sto je sin bila gatesa. Firmu ako vodi, ne moze da je vodi tako sto je sin bila gatesa. Zapravo, to sto je sin bila gatesa mu daruje jedino vise love u mladosti, ali ne prednost u poslovnim uspehu preteranu u odnosu na sina Joa Smithaa..

To su ti neki mozda drugi izneli, ja ne iznosim. Trudim se da sve argumente iznesem objektvno i nepristrasno.

Na tebe generlano nisam ni mislio. Ali konstatno pricas "oni koji zaista nemaju" pogledaj demografiju onih koji zaista nemaju u americi naprimer. Koliko je "onih koji zaista nemaju" a koliko onih koji mogu da imaju a nece..... jer su lenji, ili narkosi ili kockari... koliko je njih na socijalnoj pomoci jer im lepo da ne rade... itd.... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Neko drugi nema. Neko moze biti buduci Gejts ili Dzobs i onda ga savata neka bolestina za koju nema para da se leci i umre.

Pa neko moze da bude buduci bil gates, i da se srusi zgrada n njega i da ga ubije, ajde to da nam bude argument da ne gradimo zgrade. 

Neko moze da bude buduci bil gates, i da ide u skolu, i tamo da se smori kao niko, da krene da obija prodavnice i da zaglavi u zatvoru.

Nemoguce je pricati sa hipotetickim primerima... jednostavno ne vidim svrhu.. ja i ti moze da "zidamo" primer kako nam se cefne. 

Ko sto ti rekoh, u proslom postu, vecina milionera u usa su emigranti.. npr Elon Musk - Emigrant.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Kako? Ajd zamisli sebe kao privatnika i hoces da napravis brane, nasipe, da saljes helikoptere i vojsku kada zatreba. Od kojih para ces to da radis?

Mislim, licno sam vise ciljao na vojsku, policija kakva trenutno postoji - nije potrebna. Potrebna je istrazna policija i policija koja bi privodila pocinioce krivicnih dela pravdi, a to mislim da svako hoce - takvu policiju. 

Sta npr. mene briga za pravdu ako je neko nekog opljacko, sto ja moram da izdvojim novac da se nesto istrazi? Kakve koristi od toga imam?

Za privatnu policiju ok, neka rade sta hoce, sto se mene tice ne moraju da placaju porez, samo neka ne kukaju posle kad im zatreba policija u pomoc. 

Ne moras ni vojsku da placas. Dovoljan ti AK 47 da se snalazis sam. Ako neki Albanac uleti negde na jugu Srbije i pocne da ubija ne daj Boze, sto neko iz Vojvodine mora da placa vojsku kad je njemu mirno? Neka se seljani tog napadnutog mesta sami brane, kupe lepo tenkove, haubice, puske, eno prodaje Vojska Srbije za badava i sve u redu.  

NIkakve skole im nisu pomogne, nista.  Znaanje jeste roba, medjutim fakulteti ne pruzaju neko bog zna kakvo korisno znanje.

Ali svakako pruzaju, ne mozes izostaviti obrazovanje. Mada ono je posebna prica, posto mozemo uskoro govoriti o internet obrazovanju. Ja sam se vise na netu obrazovao negu u skoli, pa ove Pouke su pravcati primer. Kad bi ista naucio iz teologije? 

Danas mozes biti programer bez faksa, dovoljno je da znas da radis. Mozes biti i bogatas bez faksa, to je nebitno.

apravo, to sto je sin bila gatesa mu daruje jedino vise love u mladosti, ali ne prednost u poslovnim uspehu preteranu u odnosu na sina Joa Smithaa..

Opet ne mora da znaci. Imace bolje uslove za zivot. Sin Gejtsa nece morati da se brine ako dobije neko bolestinu ne daj Boze, dok sin tog Smita sigurno hoce, jer gde da nadje pare za lecenje.  

Otac ga moze nauciti kako da bude poslovan covek. 

er su lenji, ili narkosi ili kockari... koliko je njih na socijalnoj pomoci jer im lepo da ne rade... itd.... 

Pa to je fenomen o kom sam ti pisao, zove se moralni hazard. Kad te drzava obezbedjuje, mozes da ne radis nista. Npr. ako imas drzavno zdrastveno osiguranje, nece ti biti problem da jedes koliko hoces slatkisa pa kad te zaboli zub odes i popravis. Medjutim, kad nisi, vodices racuna o ishrani. 

U takvim slucajevima bi se trebalo gledati sta ti ljudi rade od socijalne. Ako se izlezavaju, prestati im davati, pa neka ostanu humantiranim organizacijama. I to bi bilo dobro uskladiti, da humanitarne ogranizacije imaju informacije od drzave ko je ugrozen, pa da ne mora sve ona da snosi tj. gradjani kroz porez. 

Подели на овим сајтовима

Pa neko moze da bude buduci bil gates, i da se srusi zgrada n njega i da ga ubije, ajde to da nam bude argument da ne gradimo zgrade. 

Neko moze da bude buduci bil gates, i da ide u skolu, i tamo da se smori kao niko, da krene da obija prodavnice i da zaglavi u zatvoru.

Nemoguce je pricati sa hipotetickim primerima... jednostavno ne vidim svrhu.. ja i ti moze da "zidamo" primer kako nam se cefne. 

Ko sto ti rekoh, u proslom postu, vecina milionera u usa su emigranti.. npr Elon Musk - Emigrant.

Nije to hipoteticka situacija, toga ima. Uporedjivanje ti je malo smesno. 

Imas realne primere ljudi koji umiru zbog toga sto nemaju para da presade srce. Kod mene je pre par godina bio takav. Ceo grad sakupljao pomoc nekih mesec dana, ali decko nije izdrzao i umro. 

Sa druge strane ovaj bogatas sa tim nema problema. Ne mora da ceka i sakuplja pomoc i moze detetu obezbediti najbolju zastitu. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...