Juanito Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Koga briga za blagostanje? Te koji odlucuju sigurno ne. Bitna je moc, dominacija, kontrola. Biti na vrhu. Neka je u pitanju i brdo pepela ako je pepeo jedino sto postoji. А "решење", које се најчешће предлаже, је дати тим "људима" што више моћи, како би регулисали остале људе, јер тим осталим људима искварена људска природа не дозвољава да се сами организују. Ниђе везе... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 А "решење", које се најчешће предлаже, је дати тим "људима" што више моћи, како би регулисали остале људе, јер тим осталим људима искварена људска природа не дозвољава да се сами организују. Ниђе везе... proesi resenja.... 1. Dajmo drzavi sto vise moci 2. izaberemo dobrog politicar.. ne ovaj ne valja 2. izaberimo dobrog politicara ne ni ovaj ne valja 2. izaberimo dobrog politicara ne ni ovaj ne valja.. i tako u beskonacnost. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Март 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Нису они удео него трошак. Кад смо код трошка и државе Grizzly Adams and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Март 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Хришћанство истовремено има лијевичарске и десничарске вриједности које Исус чак изражава у једној простој реченици. То јест, када би га неки богаташ упитао како да уђе у Царство небеско, Исус би му рекао да ако хоће то, онда нека раздијеи своје имање сиромашнима и нека пође за њим. Десничарски идеал слободе и слободне воље је изражен управо у томе "Ако хоћеш", односно у недостатку императива, ( директне ) принуде. Лијевичарски идеал друштвено прихватљивог и друштвено потребног дјела је изражен у дијељењу свог имања сиромашнима, онима којима треба материјалне помоћи. Једна Исусова реченица толико тога говори и показује Другим речима, НЗ није ни десно ни лево, већ и десно и лево, а да би се обухватило и десно и лево мора се бити изнад. Извињавам се што скрећем са теме. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Znas, vikipediaj vredi kada imas kredibilne reference. Nije svaki clanac na vikipediji vredan paznje. Ako vec resis da se obrazujes preko vikipedije (sto je ok) nauci da razlikujes kukolj od zita. Prvo, koristi englesku vikipediju a ne srpsku, ona ima adminsitratore koji nadgledaju clanke. Posebno naucne istorijske i slicne clanke. Drugo gledaj da li je clanak nadgledan od administratora. I trece gledaj reference. E pa kad to savladas, moze da predjemo na dalju diskusiju. Ја сам се 'ваки свебезнао, и за разлику од тебе, образовао у озбиљној држави па сам ти зато и рекао... Покушај и да провериш, негде је остало записано сигурно. Стиче се и утисак како су ови по википедији пискарали искључиво да би оспорили твоју имагинарну стручност, па је ред да те питам, колико мислиш да ти је уопште та идеја и здрава? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Другим речима, НЗ није ни десно ни лево, већ и десно и лево, а да би се обухватило и десно и лево мора се бити изнад. Извињавам се што скрећем са теме. Управо то, оно је изнад и садржи најбоље са обије стране. Ствар је у томе што људи у католичким и православним земљама издвајају само лијевичарске елементе у хришћанству ( једнакост, брига за ближњега ), док се у протестантским земљама издвајају десничарски ( слобода воље и слобода појединца ). И онда имаш ситуацију да су сви у праву и нису у праву, само зато што се не узима комплетна слика. Напротив, враћаш се на тему Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Да подсјетим, ти си тврдио како би привреда цјелокупног САД-а претрпјела огроман пад, огромен губитке ако јој не би било војне или петрохемијске индустрије.Неважно чији је то став, погрешан је. Покушај то да цитираш, поред тога што си ме овако котрадикторно и "подсјетио", па је на крају било и "неважно чији је то став" јер си ти решио да буде "погрешан". Таман да повежем одговор теби и ... Гледај и да ми више не "повезујеш одговоре" на такав начин... Што се осталог трабуњања тиче, ниједна привреда на планети данас није у стању да функционише без петрохемијске индустрије. Ако при том изузмемо привреду Дизниленда, наравно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Цела ова дигресија је због коментара о томе како су наводно ратови које води САД по свету основа њиховог благостања. Што може лако да се види да није тачно - Амери су били најбогатији народ још далеко пре свих ових ратова. Они су испливали још у XIX веку и све то захваљујући слободном тржишту, иновативности и вредном раду. А битно је веома за нас - како је то сјајно приметио сењор Хуан - јер такав погрешан став представља изговор за неделање и песимизам. Можда не би било лоше да ти и сјани сењор Хуан проверите и ко су уопште били први Срби извозници Америку, и у Европу, и то још у XIX веку. Империја је пословично педантна, па верујем да ћете негде наићи и на те податке. Чисто да вам кажем, због "целе ове дигресије". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Март 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Управо то, оно је изнад и садржи најбоље са обије стране. Ствар је у томе што људи у католичким и православним земљама издвајају само лијевичарске елементе у хришћанству ( једнакост, брига за ближњега ), док се у протестантским земљама издвајају десничарски ( слобода воље и слобода појединца ). И онда имаш ситуацију да су сви у праву и нису у праву, само зато што се не узима комплетна слика. Источни хришћани теже ка некој вертикали и дају јој предност а западни ка хоризонтали. Заправо су се строго поделили. Има један део код проф. Јеротића кад говори о човеку као " Божјем оруђу" цитирајући Вебера, што би била западна варијанта, закључијући да човек није само оруђе већ и "Божија посуда". Мени се све то некако уклапа. Што нас доводи до оног вл. Николаја "Изнад Истока и Запада", што ја често цитирам. Христос је изнад. Зато о. Јустин кад каже Богочовек скоро увек дода "прво Бог па онда човек". Преко Бога тј. кроз Бога до човека. Св. Максим Исповедник опет на једном месту каже Онај ко воли Бога не може а да не воли сваког човека као самог себе, премда и негодује због страсти оних који се још нису очистили. Видећи, међутим, њихово исправљање, он се радује неизмерном и неизрецивом радошћу, онда нешто касније наставља са Онај ко љуби Бога неизоставно љуби и ближњега. Он не може да чува имање, већ њиме богодолично располаже, дајући свакоме ко заиште. Напротив, враћаш се на тему Наравно, шалио сам се. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Онај ко љуби Бога неизоставно љуби и ближњега. Он не може да чува имање, већ њиме богодолично располаже, дајући свакоме ко заиште Можда има везе...наиме чух једном ово: Православни крст је једнокрак (хоризонтални краци су му једнаке дужине као верткални), то се тумачи као подједнака љубав према Богу (вертикала) и човеку/ближњем (хоризонтала), док је Католички крст са краћим хоризонталним крацима, односно да се код њих више обраћа пажња на љубав према Богу него према човеку. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Покушај то да цитираш, поред тога што си ме овако котрадикторно и "подсјетио", па је на крају било и "неважно чији је то став" јер си ти решио да буде "погрешан". Радо. Изволи: Грешиш Млађо, "obican gradjanin SAD" (а од пре деценију и по и српски) итекако има "apsoltuno" нешто са производњом рата по планети јер му од тога зависи економија. Једино рат ствара константну тражњу роба и услуга, то ваљда знаш, а треба рећи и да је српска економија, тачније пољопривреда, металургија, укључујући и оно што је преостало од металопрерађивачке индустрије у склопу тог "vojno industrijskog kompleksа". Прича о евентуалној војној неутралности Србије је обично замајавање, и то највероватније због околности под којима се нашла у тој алијанси, а и директно инсистирање на тој чињеници би само изазвало револт грађана, па смо стога и у прилици да трпимо ове којекакве производе пласиране на домаће тржиште мишљења. У противном, са сцене би нестали у року од одмах. Ја сам ти на то одговорио: Америчко тржиште не зависи од војне индустрије. Да нема војне индустрије у САД-у уопште, не би било никаквих проблема, само једна грана привреде мање. Али у САД-у А ти си на то одговорио: А да није од петро-хемијске индустрије можда? Дакле не негирајући да заступаш становиште да би америчка привреда доживјела тешак ударац у случају недостатка војне или петрохемијске индустрије. Нема на чему Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Радо. Изволи: Ја сам ти на то одговорио: А ти си на то одговорио: Дакле не негирајући да заступаш становиште да би америчка привреда доживјела тешак ударац у случају недостатка војне или петрохемијске индустрије. Нема на чему Dogma patrijota - Amerika je uvek najgora i oni ratuju pa su zato bogati, Nesto sto se ne sme dovesti u pitanje... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Март 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Можда има везе...наиме чух једном ово: Православни крст је једнокрак (хоризонтални краци су му једнаке дужине као верткални), то се тумачи као подједнака љубав према Богу (вертикала) и човеку/ближњем (хоризонтала), док је Католички крст са краћим хоризонталним крацима, односно да се код њих више обраћа пажња на љубав према Богу него према човеку. Нисам никада размишљао о тој симболици, ни да ли је уопште има. Оно помињано оруђе се односи на делатност, активност, или новозаветно то би били Петар и Марта (хоризонтала, оруђе), а она посуда би била пасивност, тј Јован и Марија који су више загледани у Бога (вертикала, посуда). Тако се на крају кроз историју чини ми се отишло у крајности на обе стране. На западу је чиними се та "љубав према ближњем" институционализована, па се на крају дошло до протестаната и етике што је својеврсно враћање на СЗ у модерним оквирима, док је на истоку црквена организација лабавија, остављено је људима на слободу шта ће и како ће се организовати према ближњем. Снежана је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Дакле не негирајући да заступаш становиште да би америчка привреда доживјела тешак ударац у случају недостатка војне или петрохемијске индустрије. Нема на чему Не да би доживела "тешак ударац", него, к'о што ту већ рекох, данас на планети не постоји привреда са недостатком "петрохемијске индустрије" јер то једноставно није могуће. Добро, можда једино привреда Дизниленда, ал' сама та чињеница довољно говори о утицају глобалног петро-хемијског лобија, и његовој потреби за пратећом наменском индустријом, ил' ако 'оћеш баш "војном". Нема потребе ни да ми се захваљујеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Немам ништа против регулације дечијег рада и забране тешког рада. Али залагати се за то да деца имају "детињство" и истовремено их терати да проводе 10 и више година, 8 сати дневно, у оним затворима који се називају школама, је у најмању руку лицемерно. По чему је, леба вам вашега, логично да буде забрањено да дете од 13 година (лупам) ради у продавници, а истовремено мора да седи сатима у клупи? Па дуго седење је исто уништавање здравља, као и рад на машини за паковање нутеле. Pa dobro sad, nije skola toliko zlatna, ali ono potrebna je za osnovno obrazovanje. Jedino o cemu mozemo tu diskotovati je kakvo to obrazovanje treba da bude, a ne da li da postoji ili ne postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука