зеленизуб Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 САД нису имале никакав "план". Када су се та неразвијена тржишта отворила, фирме су саме кренуле да отварају фабрике тамо где им се највише исплатило. А где им се највише исплатило кад се неразвијено српско тржиште "неплански", и то више онако хотимице нехотично, отворило? Да нису можда неке U.S гвожђаре? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Lep je antropoloski optimizam Немам појма шта је то, али ти верујем да је лепо... Мој став није заснован на "оптимизму", већ на томе како функционише тржиште. Значи, да се позовемо на деду Адама Смита, пекар не прави хлеб зато што је добар, него из личне користи - а опет у развијеном друштву сви имају хлеба и више него што им треба. Мислим да се та логика може применити универзално. Све што је људима потребно, неко ће бити спреман да обезбеди - из личне користи. И онда ће постати доступно свима. Има ту "занимљивих" питања, али није сваки пример ни толико битан јер већина тога и овако неће бити за нашег живота. Битно је да прихватимо принцип. Јер онда ћемо имати заједнички циљ и смер у коме треба да идемо. И то добар смер. У принципу, управо онако како си написао - држава је (можда) "нужно зло" и тако је треба посматрати. Што више ограничити, спутати, поделити. Да политикантима буде што теже да праве штету и малтретирају народ. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Март 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Zavisi kako vidis tu drugu stranu. Evo ja sam za tu socijalu i slazem se sa RYLAH, ali kao prosirenje libertarijanske minimalne drzave. Dakle da drzava preuzme i tu ulogu, kao zastitnik od bolesti i siromastva. Obrazovanje je druga prica, ne znam sta bih tu napisao, ali mnogi liberali podrzavaju besplatno osnovno pa i srednje obrazovanje. Nista specijalno i neko verovanje da su sve cari u drzavi. Drzava je po meni nuzno zlo, nista sjajno-bajno. I treba sto vise biti ogranicena, podeljena, da ovi na vlasti ne nadju u tome nista specijalno nego da rade svoj posao. Па и ја. Некако ми се чини као да човек још увек није спреман за тај либертаријански концепт кад је реч о социјали. И такође немам јасан став о образовању, негде сам на причи пола/пола, тј. за приватне школе а за онај слој који то не може да обезбеди (што је опет релативно, крајње теоретски и произвољно говорим) школу организује држава-као што се уосталом брине и за социјалу. Ту би била паралела. Kao i ova javna dobra, ali to su tvrdoglavi stavovi nekih koji ne mogu da ukapiraju da se ne moze sve privatno obezbediti i da nisu ljudi toliko skloni saradnji. Lep je antropoloski optimizam, i trebamo biti antropoloski optimisti, treba da verujemo u ljudsku dobrotu kod svakog, da se ophodimo prema drugima sa ljubavlju, ali budimo realni, ljudi su i zla, gresna bica i hriscanstvo nas tome savrseno uci. Делимо став. Иако, гледајући у будућност имам ту либералну причу као нешто чему треба свим силама тежити. Мислим, лепо би било да су сви оптимисти као ја, ал морам да будем реалан. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Немаш бољи бизнис него кад неког поробиш. Није могуће да су сви освајачи на свету од памтивека били будале кад поробљенима одузму ресурсе и почну сами да их користе. Nije tacno. Recimo ovako.. ja i ti imamo firme. I robstvo postoji. pravimo satove. TI zarobis najboljeg SAJDZIJU (rob ti je ) ja placam sajdziju koji je malo losiji od njega. Ko ce od nas dvojice da pruzi bolje satove svojim klijentima? Zaista ne razumes neke osnovne principe ekonomije........ oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 kakva ti je to racunica majke ti, razlika mozda jeste zanemariva na pojedinacnom primjerku, ali ako u obzir uzmes 10 miliona telefona onda dolazis do skoro milijarde dolara, a 10 miliona primjeraka se pusti samo na premijeri novog modela u prodaju, potpuno si zanemario konkurenciju a iPhone si uzeo kao monopolisticki artikal na trzistu, ne ide to tako prosto Само сам показао да разлика није толико велика како то изгледа на први поглед. Шта би било кад је било остављам Милану Тароту. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Узео си ми ријечи из уста. Само још да додам да поред тога што се држава мора ограничити, потребно је и да грађани те државе буду образовани у погледу тога како њихова држава и њихово тржиште и политички систем функционишу. За успјешну демократију неопходно је да просјечни грађанин има одређени ниво знања о свом друштву и држави. То подразумијева како теоријско тако и практично знање ( ту прије свега спада информисаност и разумијевање ). Може се у недоглед причати о разним моделима демократског уређења државе и друштва, али ниједан неће радити док је демос неупућен и незаинтересован за своје друштво и државу. Tu se slazem, mislim da kod nas, ne znamo kako je u ostatku sveta, ljudi bas ne znaju mnogo o politici, kako se vodi, o izbornom sistemu i slicno, dakle politicko znanje je jako lose. To bi trebalo bas da se popravi, ne uci se bas mnogo na nekim predmetima tipa Sociologija i Ustav u srednjoj, to nekako prosiriti i to bas u tom periodu kad sa 18 dobijaju biracko pravo, a trebalo bi ih obrazovati. Samo pitanje je koliko je vlast spremna na tako nesto, da ih sutra ne skine sa vlasti obrazovani ljudi a ne ljudi koji se loze na obecanja i lepe reci. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 У принципу, управо онако како си написао - држава је (можда) "нужно зло" и тако је треба посматрати. Што више ограничити, спутати, поделити. Да политикантима буде што теже да праве штету и малтретирају народ. to bi bilo mozda ok da se moze primjeniti na sve drzave odjednom istovremeno, a sta ces kad jedna nacija jaca svoju drzavu druga je slabi, ko ce tu da profitira? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 to bi bilo mozda ok da se moze primjeniti na sve drzave odjednom istovremeno, a sta ces kad jedna nacija jaca svoju drzavu druga je slabi, ko ce tu da profitira? Najbolje profitiraju drzve koje puste svoju privredu na miru. I najbolje jacaju. I ti imas istu "predrasudu" kao i mnogi drugi. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Само сам показао да разлика није толико велика како то изгледа на први поглед. Шта би било кад је било остављам Милану Тароту. a ja ti pokazao da je razlika ogromna, milijarda dolara je veliki kapital za svaku korporaciju pa i apple i to milijarda koja se zaradi za mjesec dana ili dva, to ti je potpuno nova fabrika za proizvodnju cipova posljednje generacije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 А где им се највише исплатило кад се неразвијено српско тржиште "неплански", и то више онако хотимице нехотично, отворило? Да нису можда неке U.S гвожђаре? Како се то "отворило"? Па ја још не могу новац да пошаљем преко PayPala него морам да се за****вам са банком која ме опељеши за сваку трансакцију... О мафијашкој приватизацији да и не говоримо. Ви не схватате да се Србија није уопште "отворила", нити увела било какав "капитализам". Тамо влада неки франкенштајн систем, партијско-мафијашки феудализам или како већ да га зовемо немам појма. И зато је тако како је. Млађони, Deja Vu, florenntina and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 to bi bilo mozda ok da se moze primjeniti na sve drzave odjednom istovremeno, a sta ces kad jedna nacija jaca svoju drzavu druga je slabi, ko ce tu da profitira? Нико не жели брате да ослаби државу војно. Напротив. Моја држава била би много јача војно јер би имала пуно више пара и мање трошила време и ресурсе на друге ствари. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 a ja ti pokazao da je razlika ogromna, milijarda dolara je veliki kapital za svaku korporaciju pa i apple i to milijarda koja se zaradi za mjesec dana ili dva, to ti je potpuno nova fabrika za proizvodnju cipova posljednje generacije Па свакако не би могли да направе профит који сада праве кад им се повећа трошак. То се подразумева. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Како се то "отворило"? Па ја још не могу новац да пошаљем преко PayPala него морам да се за****вам са банком која ме опељеши за сваку трансакцију... О мафијашкој приватизацији да и не говоримо. Ви не схватате да се Србија није уопште "отворила", нити увела било какав "капитализам". Тамо влада неки франкенштајн систем, партијско-мафијашки феудализам или како већ да га зовемо немам појма. И зато је тако како је. Amin..Mi 97 na listi ekonomskih slobodaa oni tripuju u srbiji neoliberalizam.. Deja Vu and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Нико не жели брате да ослаби државу војно. Напротив. Моја држава била би много јача војно јер би имала пуно више пара и мање трошила време и ресурсе на друге ствари. to mi se svidja, samo ja jos nisam skontao kako vi liberojajtci zamislajte da bi drzava punila budzet za sve one skupe stvari koje jedna drzava mora da ima, odbranu,zdravstvo, socijalnu zastitu ugrozenih po bilo kom osnovu, obrazovanje, infrastruktura cijele zemlje, da ne pominjem neke drustvene naucne agencije ili institute, cisto sumnjam da neki privatnik ima materijalnog interesa da baca pare na proucavanje crnih rupa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Americki ekonomski mislioci... "imaju plan" da iskoriste resurse kine.. i sta se dobije kada se "iskoriscavaju resursi" http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2013/03/23/within-three-years-u-s-no-longer-no-1/ By 2016, the United States will no longer be the world’s No. 1 economy. That title will be handed over to none other than the current No. 2: China. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука