Jump to content

НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета

Оцени ову тему

Препоручена порука

Можеш објаснити у контексту теме чији "грех" би да се види и да сви знају, и о каквом је "безакоњу" реч у овој причи што нам исприча о свештенику да би закрилио скутима безакоње његово, са чим све то повезујеш у оквиру теме...? Пошто те ја ништа не разумем. Шта је ту демократски начин?

Епископи би као браћа у Христу требало да један другог крепе, умудрују, саветују али и опомињу и упозоравају. И ако сачувају брата од јавне саблазни а овај се умудри и исправи - добили су брата свога. Ако пак истраје брат у безакоњу иако је по Писму бивао упозораван (прво два-три брата епископа, па Патријарх као отац, па Синедрион тј Синод...) и не поправља се - онда као и незнабошцу јавно оптужница да сви виде... Тако треба да је у Цркви.

Јасније?

Зашто ти као лаик хоћеш да знаш сваку реч Епископа? Да ли деца треба да знају све што говоре родитељи међу собом и са другима? Оканите се играња Цркве...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Епископи би као браћа у Христу требало да један другог крепе, умудрују, саветују али и опомињу и упозоравају. И ако сачувају брата од јавне саблазни а овај се умудри и исправи - добили су брата свога. Ако пак истраје брат у безакоњу иако је по Писму бивао упозораван (прво два-три брата епископа, па Патријарх као отац, па Синедрион тј Синод...) и не поправља се - онда као и незнабошцу јавно оптужница да сви виде... Тако треба да је у Цркви.

Јасније?

Зашто ти као лаик хоћеш да знаш сваку реч Епископа? Да ли деца треба да знају све што говоре родитељи међу собом и са другима? Оканите се играња Цркве...

Немој да демагогишеш молим те, спусти се са тих  висина, ако хоћеш да разговарамо. Пуно шта бих овде сад написала, али ћу овде стати. Свако добро.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Јасније?

Лично сам разочаран твојим ставом. (срећа па то није твоја пракса :) )

Па фино су покрили грехе владике, тако што су оформили комисију, да прикупи што више може грехова и запише их на папир, како владику не би могла више да опере ни дунав ни сава.

Слажем се овог пута са Тањом у потпуности.

На видику је изгледа нова "клетва", дабогда ти СПЦ оформила комисију....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

У поређењу са Тони Блером, владика Филарет рођен је 1947, а Блер 1953.  Шест година разлике. Значи, по црквеном, за шест година Тони Блер иде у пензију. :)

Po psihijtriji Bler je za penziju odavno... hvala bogu ima ljudi velikog i mekog srca koji zaposljavaju osobe sa posebnim potrebama... i ne zale pare!

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Зашто ти као лаик хоћеш да знаш сваку реч Епископа?

Наравно да хоћу и имам право да знам брате, шта је теби?  

Подели на овим сајтовима

Контрадикторан сам себи! Заиста.

Само контрадикторан у односу на твоје схватање Цркве.

"Када сам схватио да православље није оно што сам МИСЛИО да јесте, него оно што ЈЕСТЕ - нисам знао да ли да плачем због своје заблуде или да се смејем јер сам спознао истину". Парафразирао, не могу да тражим. Написао сам намерно православље. Тада је било само Хришћанство, без подела. Али рече свети, и не порече...

Подели на овим сајтовима

И рече цар зачуђеној околини својој: „кад бих ја својим очима видео епископа, или јереја, или монаха на делу грешном, ја бих га покрио својом хаљином, да нико више не види грех његов". — Тако овај велики хришћански цар постиде клеветнике и затвори им уста.

Ко је овде клеветник? Комисија? 

Подели на овим сајтовима

Наравно да хоћу и имам право да знам брате, шта је теби?

Брате мој, да си навео и следећу реченицу рразумео би. Овако је истргнуто из контекста епископа као оца.

Но, твоја воља. Да си ти мени жив и здрав у векове :)

Подели на овим сајтовима

Само контрадикторан у односу на твоје схватање Цркве.

"Када сам схватио да православље није оно што сам МИСЛИО да јесте, него оно што ЈЕСТЕ - нисам знао да ли да плачем због своје заблуде или да се смејем јер сам спознао истину". Парафразирао, не могу да тражим. Написао сам намерно православље. Тада је било само Хришћанство, без подела. Али рече свети, и не порече...

Мени твоје схватање Цркве није познато, контрадикторност је у ономе што си написао. Теби моје схватање цркве ниоткуда није познато. Тако да нема ништа у односу на моје и твоје схватање цркве, био си противречан  сам себи а не у односу на моје схватање цркве. Признај себи, не мораш мени.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Јанко, on 14 Mar 2015 - 20:20, каже: А ми би туђи грех транспарентно, да сви виде и знају... Заиста хоћемо и Цркву устројену на световни, демократски начин... Да. Размишљам и питам се, зашто? Коме се правдамо, и зашто се правдамо? Чија нам то савест суди па морамо да јој се транспарентно правдамо? Бојим се да ћемо, како смо кренули да све гледамо очима етике, једног дана завршити у палати правде са пресавијеним табаком.

Црквени суд као тајна масонска организација?  

Подели на овим сајтовима

Ја Јанко ово не разумем и никада нећу разумети.

Изгледа је само Качавенда прихватио понуду за пензију..... толико о онима који тајно добише по чину својемо..... 

Подели на овим сајтовима

Да ли вам је позната прича: Када су једном светом дошли да испричају како су видели свештеника како чини безакоње овај им рече - да сам био ту, својим скутима бих га закрилио да се не види његово безакоње...

Да ли можемо појединце који су се жалили на вл. Филарета упоредити са онима " који су дошли светом да испричају безакоње свештеника" а да одоговор светог применимо на вл.Филарета? Верујем да можемо и да је поређење потпуно у духу и контексту ове приче. Ипак, мислим да са правом можемо поставити питање - да ли имамо право, и да ли је то у хришћанском духу, да на једном општем, јавном, дубокосежно дотицајном ии далекосежном плану, захтевамо "закриљење греха" особе која лоше води и штетно утиче на живот десетина, стотина или хиљада људи ? Мислим да немамо право. Ако постоји кривица, нека се заиста докаже и учини транспарентним од стране Цркве, и нека та особа сноси последице својих поступака...зарад свог добра и зарад добра других. Међутим, имамо прилике да (пре)често видимо на делу селективно "закриљење греха" или, са друге стране, селективну "транспаранетност", све зависи, наравно, ко је у питању.  Тешко, на пример, да има владике кога не бисмо могли оптужити за неадекватно руковођење новцем. Не знам зашто би то био случај искључиво са бившим епископом Артемијем или вл. Филаретом? Заиста је ван сваке реалности тврдити да има епископа који није на правди Бога неког поштеног скрајнуо а улизицу, полтрона и вагабунду промакнуо.Тешко је не приметити људе у чину, у самом црквеном врху, који не заступају одређене политичке групације - тачно се зна ко протежира СПС струју, ко СНС, а ко заступа интересе, на пример, ДС-е. Тачно се зна ко протежира , под велом хришћанске љубави, "хришћанске, универзалне и европске" не вредности већ европске интересе, лукаво их поистовећујући, а ко није баш заинтересован за тако нешто. Да ли су у питању лажне оптужбе или заиста има основа за њих? Да ли можда из неког разлога Милешевски епископ не одговара главама трију епархија у Ц.Гори (зна се да један део Милешевске епархије залази у државу Црну Гору) које одавно имају неку дозу самосталности у доношењу одређених одлука? Или можда не одговара црногорским политичарима? Шта ако не одговара ни једнима ни другима? Како не приметити војску суштински безвредних али потказивачки значајних и увлакачки вредних, сабраних око скоро свих епископа? Заиста је тешко поверовати да епископи нису способни да увиде ко су ти око њих. Много је питања, много недоумица а одавно су приметни, како у држави, тако и у Цркви, селективни морал и субјективна процена "подобних и неподобних", чак је и приметна доза безосећајности коју је тешко уочити чак и код структура које су далеко од Цркве и њеног живота. Све то само поспешује сумње,недоумице и страхове међу вернима који очигледно одавно само формално фигурирају као "царско свештенство".

.

А ми би туђи грех транспарентно, да сви виде и знају... Заиста хоћемо и Цркву устројену на световни, демократски начин...

"Јер нема ништа тајно што неће бити јавно; нити има што сакривено што неће изићи на видело" (Мк.4,22) - а када скривено изађе на видело, донесе много више штете него да се на самом почетку отворено и у правом светлу показало.

Колико ми је познато тежњу ка скривању има само оно што се може именовати као зло, као неискреност и фарисејство, као слабост и кукавичлук, као морални суноврат и дно беде...нема то везе ни са каквом "демократијом", мој брате у Христу, већ са имањем или немањем љубави према Богу и ближњем...и то важи за све  верне а поготово за епископе.Завршићу речима самог Господа упућеним његовим ученицима:

"Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима" (Мт.5,16).

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Да ли вам је позната прича: Када су једном светом дошли да испричају како су видели свештеника како чини безакоње овај им рече - да сам био ту, својим скутима бих га закрилио да се не види његово безакоње...

А ми би туђи грех транспарентно, да сви виде и знају... Заиста хоћемо и Цркву устројену на световни, демократски начин...

РАСУЂИВАЊЕ spacer.gif У време Сабора у Никеји завађени клирици писаху тужбе један против другог и даваху цару. Цар Константин прими све те тужбе, па и не отварајући сажеже их на пламену свеће. И рече цар зачуђеној околини својој: „кад бих ја својим очима видео епископа, или јереја, или монаха на делу грешном, ја бих га покрио својом хаљином, да нико више не види грех његов". — Тако овај велики хришћански цар постиде клеветнике и затвори им уста. Наша вера забрањује нам да будемо шпијуни туђих грехова а налаже да будемо неумитне судије својих. Болесник у болници заузет је својом сопственом болешћу, те нема ни воље ни времена, да испитује друге болеснике и да се руга њиховој болести? Нисмо ли сви ми у овоме свету као болесници у болници? И не налаже ли кам обична памет, да гледамо своју болест а не туђу? Нека нико и не помишља, да ће се у оном свету излечити од своје болести. Овај свет је само болница и лечилиште, а у ономе нема болнице: онамо је само или двор или — тамница.     http://www.svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=4&d=22&date=4 

Ко је овде клеветник? Ко шпијун? Комисија изгледа није затворила очи и покрила грешног владику, но је све то лепо забележила и ставила на папир а покривач би требало у том случају да буде преки суд у виду пензионисања?

Не замерите али чудим се.....

Јанко пре неколико страница уназад си написао, да питамо теологе и свештенике који су имали додира са владиком, за разлоге његове смене. Претпостављам да нам ти људи ништа неће рећи о владици, јер ће својим хаљинама прекрити грехе брата свога?? Или не?

Само је исповест тајна. 

Подели на овим сајтовима

Не брате мој, већ су ми на уму речи ап. Павла из посланице Коринћанима о суђењу. У том контексту развијам мисао о овоме и тражим коначан одговор те сам по својој савести и написао оно горе. 

Ти и ја пријатељу и надасве брате не судимо, ми хоћемо да знамо шта се десило са нашим оцем.

Подели на овим сајтовима

Мени твоје схватање Цркве није познато, контрадикторност је у ономе што си написао. Теби моје схватање цркве ниоткуда није познато.

Паушално пишеш. Изволи конкретно шта ти је контрадикторно и одмах одговарам. Цитираш дугачак пост и само кажеш контрадикторно? Радо ћу ти разјаснити све што не знаш о јерархији и еклисиологији, месту и улози лаика и епископа у Цркви, руковођењу и послушању, покајању и исповести...

Јесмо ли стигли до тога да лаици аутоматски без икакве аскезе И труда учења боље познају теологију од теолога, молитву од молитвеника, подвиг од подвижника, суд од Синода и Духа од Сабора?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...