Jump to content

Tumacenje Starog zaveta

grigorije22

Препоручена порука

Мојсијева 22: 25-27 Kaze da je silovanje zabranjeno.

Treba razumeti kako su oni tada tumacili. Zakon (kao ovo sto si naveo o silovanju) se odnosio samo na Jevreje, nije se shvatao univerzalno. Za zarobljenike se podrazumevalo da su u vlasti onoga ko ih je zarobio i nisu imali nikakva "prava". Obicno su se muskarcima skidale glave na licu mesta, a od zena i dece gledalo se sta moze da se "iskoristi". Oprostite na direktnosti, ali takav je svet bio... Nazalost, kao sto cesto vidimo, mnogi ni do danas nisu mnogo odmakli civilizacijski...

Tako da je zakon o zarobljenim zenama mozda u stvari bio pozitivan pomak jer je, eto, bar zabranjivao da ih prodaju u roblje. To je za zene verovatno bila odredjena zastita, jer je "vlasnik" morao da se odluci dugorocno sta da radi s` njom - ili da je uzme za zenu ili da je oslobodi. Inace bi imao podsticaj da je "kratkorocno iskoristi" i proda u roblje.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mislim da se terminologija razvijala vremenom. To su bila nomadska plemena pre 3000 i kusur godina, pravo je cudo da je neko znao slova da nesto zapise, a kamo li da ima razvijen recnik itd.

Pa to znači da se sve prenosilo usmenim predanjem. Auuu pa ST verovatno predstavlja vrlo iskrivljenu sliku početnog predanja.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Pa to znači da se sve prenosilo usmenim predanjem. Auuu pa ST verovatno predstavlja vrlo iskrivljenu sliku početnog predanja.

Pa oni su bili robovi brate... Mojsije je bio pismen zato sto je odrastao na dvoru, ovi ostali su bili sljakeri koji su zidali piramide. Nije bilo vrtica i osnovne skole za njih.

Zasto mislis da SZ predstavlja iskrivljenu sliku?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Zasto mislis da SZ predstavlja iskrivljenu sliku?

Pa prenosili su ga ljudi. Dokazano izuzetno nesiguran način prenošenja. Čak i naše sećanje kada ga pričamo zna biti iskrivljena slika stvarnog događaja a kamoli prenošenje tuđih priča ili sečanja.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Pa vidi `vako. U Starom Zavetu Bog se javio jednom coveku, dao mu Dekalog i zadatak da svoj narod organizuje i uredi kako zna i ume. I to je to. Narednih par hiljada godina, osim par ljudi koji su imali maglovite vizije, niko vise nista o Bogu nije saznao niti mogao da zna.

Zato je vrednost SZ pre svega istorijska, a koga interesuje vise o Bogu treba da cita Novi Zavet, jer tamo se Bog otkrio direktno, svima i objasnio sve sto treba.

Avram?Isak?Jakov?Aron?David?Proroci koji govore o Mesiji?

Подели на овим сајтовима

Treba razumeti kako su oni tada tumacili. Zakon (kao ovo sto si naveo o silovanju) se odnosio samo na Jevreje, nije se shvatao univerzalno. Za zarobljenike se podrazumevalo da su u vlasti onoga ko ih je zarobio i nisu imali nikakva "prava". Obicno su se muskarcima skidale glave na licu mesta, a od zena i dece gledalo se sta moze da se "iskoristi". Oprostite na direktnosti, ali takav je svet bio... Nazalost, kao sto cesto vidimo, mnogi ni do danas nisu mnogo odmakli civilizacijski...

Tako da je zakon o zarobljenim zenama mozda u stvari bio pozitivan pomak jer je, eto, bar zabranjivao da ih prodaju u roblje. To je za zene verovatno bila odredjena zastita, jer je "vlasnik" morao da se odluci dugorocno sta da radi s` njom - ili da je uzme za zenu ili da je oslobodi. Inace bi imao podsticaj da je "kratkorocno iskoristi" i proda u roblje.

Da ali takodje je bilo nalozeno da sebe i svoje zarobljenike ociste. Ako bi doslo do silovanja ovi zakoni bi bili prekrseni Бројеви 31:19, ЛЕВ 15: 16-18.

Подели на овим сајтовима

Pa prenosili su ga ljudi. Dokazano izuzetno nesiguran način prenošenja. Čak i naše sećanje kada ga pričamo zna biti iskrivljena slika stvarnog događaja a kamoli prenošenje tuđih priča ili sečanja.

Sto se knjiga tice, mislim da su one dosta verodostojno prenesene. Ako se dobro secam sta sam citao, najstariji pronadjeni rukopisi razlikuju se samo u po nekoj prepisivackoj gresci. Usmeno predanje kod Jevreja je pouzdano zato sto je to njima bilo usadjeno u "drustveno uredjenje". To nije bila neka "sekta" u okviru drustva, vec citavo drustvo koje je cuvalo i kroz generacije prenosilo predanje. Vidis i dan danas kakvi su, to im je uslo u gene.

Avram?Isak?Jakov?Aron?David?Proroci koji govore o Mesiji?

Sta s` njima? Nisam razumeo pitanje...

Da ali takodje je bilo nalozeno da sebe i svoje zarobljenike ociste. Ako bi doslo do silovanja ovi zakoni bi bili prekrseni Бројеви 31:19, ЛЕВ 15: 16-18.

Ni ovo bas nisam razumeo... Kakve veze ima sa prethodnim?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa rekao si da se Bog u Starome Zavetu javio samo jednom coveku a javljao se mnogim ljudima.Naveo sam neke. 8086.gif

Rekao sam da se pri "osnivanju" jevrejske nacije javio jednom coveku - Mojsiju. Posle sam rekao da se javio i prorocima u vizijama.

Zeleo sam da naglasim razliku izmedju toga i Novog Zaveta gde se Hristos objavio svima direktno i otvoreno.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Sto se knjiga tice, mislim da su one dosta verodostojno prenesene. Ako se dobro secam sta sam citao, najstariji pronadjeni rukopisi razlikuju se samo u po nekoj prepisivackoj gresci. Usmeno predanje kod Jevreja je pouzdano zato sto je to njima bilo usadjeno u "drustveno uredjenje". To nije bila neka "sekta" u okviru drustva, vec citavo drustvo koje je cuvalo i kroz generacije prenosilo predanje. Vidis i dan danas kakvi su, to im je uslo u gene.

Sta s` njima? Nisam razumeo pitanje...

Ni ovo bas nisam razumeo... Kakve veze ima sa prethodnim?

Nije moglo da dodje do silovanja, a ovaj stih dokazuje da se zakon jednako primenjivao i na strance

ЛЕВ 24:22
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...