grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Pa daje nam informacije o nekom vremenu i dogadjajima o kojima inace ne bi znali nista. A sto ides dalje u proslost, jasno je da su izvori sve manje pouzdani, puno toga se izgubilo, nesto je dodano, nesto pogresno prevedeno... To je normalno. Sto je izvor noviji, to je pouzdaniji. Ok,alo koja je po tebi istorijska vrednost SZ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ok,alo koja je po tebi istorijska vrednost SZ. Pa eto mozes da procitas o Mojsiju i izlasku Jevreja iz Egipta. O tome inace ne bi nista znali. Ili o Solomonu, Davidu, Danilu, vavilonskom ropstvu, Makaveijma... Zar to nije istorijska vrednost? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Nije, ali ove knjige gde se govori o preuvelicavanju su istorijske. Koja je onda istrorijska vrednost Starog zaveta? Svaka istorijska knjiga koju su pisali nacionalni istoricari - je preuvelicana. Istina se uglavnom nalzi kada se uporede vise hronicara. Toliko o istoriji i ja znam..... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Pa eto mozes da procitas o Mojsiju i izlasku Jevreja iz Egipta. O tome inace ne bi nista znali. Ili o Solomonu, Davidu, Danilu, vavilonskom ropstvu, Makaveijma... Zar to nije istorijska vrednost? A da li postoje van biblijska svedocanstva koja potvrdjuju istinitost toga sto si nabrojao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A da li postoje van biblijska svedocanstva koja potvrdjuju istinitost toga sto si nabrojao? Nisam siguran, davno sam o tome citao. Gde i postoje mislim da su veoma oskudna. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Nisam siguran, davno sam o tome citao. Gde i postoje mislim da su veoma oskudna. Evo je recimo jedna knjiga http://en.calameo.com/read/000516995387dd4a673d7 Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 U ovom stihu koji sam citirao Biblija kaze da muskarac ne sme zenu da proda kao roba Peta Mojsijeva 21:10-17. Zbog cega to Biblija tako eksplicitno tvrdi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 U ovom stihu koji sam citirao Biblija kaze da muskarac ne sme zenu da proda kao roba Peta Mojsijeva 21:10-17. Zbog cega to Biblija tako eksplicitno tvrdi? Ne tvrdi to Biblija, nego pisac te knjige kaze ljudima kojima je knjiga upucena. To je deo zakona koji je Mojsije dao Jevrejima, verovatno na osnovu obicaja tog vremena. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ne mislim da si cepidlaka. Gde u SZ pise da ce doci Hristos? Na primer, Mojsije kaze narodu: "Пророка исред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте" https://www.pouke.org...ok=5&chap=18#15Pa citava jevrejska religija zasnovana je na ocekivanju Mesije, to je centar Judaizma. Nisam mislio gde u SZ piše, nego gde to kaže Mojsije. Primer koji si naveo je za nadolazećeg proroka. Nije li Isus malo više od proroka. Nisam siguran da je Mojsije mislio na Isusa u navedenoj rečenici. Da centar judaizma je čekanje Mesije. Kažu Jevreji još nije došao (koliko znam). E sad pošto je ST vezan za jevrejsku religiju zašto je među svetim knjigama Hrišćanstva? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Nisam mislio gde u SZ piše, nego gde to kaže Mojsije. Primer koji si naveo je za nadolazećeg proroka. Nije li Isus malo više od proroka. Nisam siguran da je Mojsije mislio na Isusa u navedenoj rečenici. Pa Jevreji to tumace da se odnosi na dolazak Mesije, oni najbolje znaju. A za nas hriscane je Mesija Isus Nazarecanin. Svi detalji o ocekivanom Mesiji nisu zapisani u SZ, ali su ostali u jevrejskom usmenom predanju. Za njih je Mesija malo vise od obicnog proroka. Pisci starozavetnih knjiga su podrazumevali da citaoci to znaju pa nisu posebno objasnjavali. Da centar judaizma je čekanje Mesije. Kažu Jevreji još nije došao (koliko znam). E sad pošto je ST vezan za jevrejsku religiju zašto je među svetim knjigama Hrišćanstva? Da, oni jos uvek cekaju Mesiju, jer Isusa iz Nazareta nisu prihvatili (tj. ne svi). Judaizam je preteca hriscanstva, zato za nas te knjige imaju istorijsku i poucnu vrednost. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ne tvrdi to Biblija, nego pisac te knjige kaze ljudima kojima je knjiga upucena. To je deo zakona koji je Mojsije dao Jevrejima, verovatno na osnovu obicaja tog vremena. A da li recimo ta zena koja je zarobljena,i koju je Izrailjac mogao da ozeni,da li je ona mogla to da odbije. Ako nije kriticari smatraju da se onda radi o silovanju. Ovo se takodje odnosi na stih 21:10-17. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A da li recimo ta zena koja je zarobljena,i koju je Izrailjac mogao da ozeni,da li je ona mogla to da odbije. Ako nije kriticari smatraju da se onda radi o silovanju. Ovo se takodje odnosi na stih 21:10-17. Pa ne znam brate, stvarno nisam ekspert za Mojsijev zakon... U smislu svih detalja i kako su se primenjivali. Mislim da u to vreme zene nisu imale veliku mogucnost da nesto odbiju, a posebno zarobljenici. Bio je to veoma surov svet. Sa druge strane, cak ni Jevreji nisu te zakone vise primenjivali par stotina godina pre Hrista. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Pa Jevreji to tumace da se odnosi na dolazak Mesije, oni najbolje znaju. A za nas hriscane je Mesija Isus Nazarecanin. Svi detalji o ocekivanom Mesiji nisu zapisani u SZ, ali su ostali u jevrejskom usmenom predanju. Za njih je Mesija malo vise od obicnog proroka. Pisci starozavetnih knjiga su podrazumevali da citaoci to znaju pa nisu posebno objasnjavali. U redu. Možda nisu imali posebnu reč za Mesiju već su upotrebljavali Prorok i za jedno i iza drugo. Ali ako su imali onda nema šta das e tumači ili podrazumeva, prosto precizno napišeš šta misliš. Da, oni jos uvek cekaju Mesiju, jer Isusa iz Nazareta nisu prihvatili (tj. ne svi). Judaizam je preteca hriscanstva, zato za nas te knjige imaju istorijsku i poucnu vrednost. Pa sad ono "poučna vrednost" je vrlo diskutabilno. Hvala na odgovorima. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Мојсијева 22: 25-27 Kaze da je silovanje zabranjeno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 U redu. Možda nisu imali posebnu reč za Mesiju već su upotrebljavali Prorok i za jedno i iza drugo. Ali ako su imali onda nema šta das e tumači ili podrazumeva, prosto precizno napišeš šta misliš. Mislim da se terminologija razvijala vremenom. To su bila nomadska plemena pre 3000 i kusur godina, pravo je cudo da je neko znao slova da nesto zapise, a kamo li da ima razvijen recnik itd. Pa sad ono "poučna vrednost" je vrlo diskutabilno. Hvala na odgovorima. Molim lepo, it's my pleasure! Pa ima mudrosti i u Starom Zavetu. Na primer, Knjiga propovednikova, Paslmi i sl. Pet knjiga Mojsijevih su jevrejski zakon, to nema neki poseban znacaj za nas danas osim ko se bavi proucavanjem drevnih naroda. To je ko da za 3000 godina neko sedne da cita Krivicni Zakon SFRJ. Verovatno im nece biti jasno kako je moguce da smo bili tako primitivni... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука