SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Cija je ovo zapovest? Ko bi imao sina samovoljnog i nepokornog, koji ne sluša oca svog ni matere svoje, i kog oni i karaše pa opet ne sluša, 19 Neka ga uzmu otac i mati, i neka ga dovedu k starešinama grada svog na vrata mesta svog, 20 I neka kažu starešinama grada svog: Ovaj sin naš samovoljan je i nepokoran, na sluša nas, izjelica je i pijanica. 21 Tada svi ljudi onog mesta neka ga zaspu kamenjem da pogine; i tako izvadi zlo iz sebe, da sav Izrailj čuje i boji se Po kom kriterijumu se odredjuje da li je ljudska ili Bozija zapovest?Ne svidja mi se,mnogo je surovo mora da je ljudska? Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Sad je ljudska a vo vremla ono je bila Bozija Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Sad je ljudska a vo vremla ono je bila Bozija Pazi moze da bude i neka dublja simbolika kao recimo samovojni sin i nepokorni je nasa sujeta,gordost koja ne slusa ni Oca(Boga) i majku(Crkvu) i koji treba istrebiti iz bica kamenom (tvrdom verom) Moz da bidne al ne mora da znaci. :.mislise. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ок за тему, може да буде добра, али ми није јасно који је смисао овог конкретног тумачења, шта се жели постићи тиме? Да би се бавио тумачењима, треба човек веома добро да познаје теологију, језик, историју, археологију... Да знаш у каквим су околностима живели, ко су им били непријатељи, каква је била култура... Ко је писао књиге Старог Завета, да ли осим Божијих има и људских закона који су људи писали због датих околности. Ту има и политике, маркетинга, свега. Мислим да је безвезе вадити неку реченицу из Старог Завета и питати се због чега је то тако, јер она не иде без разумевања главе, књиге или чак целог Старог Завета. А да би неко објаснио, онда мора да прича нашироко, јер мора да објасни све околности. Зато је најбоље читати Нови Завет и њега утврдити, па после кренути са Старим, а ако неко жели да се дубље бави њиме, онда нека загреје столицу, па лепо да истражи. Разумем да људе интересују неки догађаји или символи типа: Потопа, Содома и Гомора, Египта, Пасхе, Педесетице... али вадити у ситна цревца нема потребе, јер за верника нису нешто важне, може само да смути и поколеба човека. Св. Атанасије Велики говори да навођење појединих одељака издвојених из целине Светог Писма и занемаривање свеукупног смисла води у странпутицу. Блажени Августин каже "Нови Завет се у Старом скрива, а Стари Завет се у Новом открива". А наравно да је циљ свега тога Исус Христос, све остало су ситнице Ako je tako kako si napisao postavlja se pitanje vrednosti Starog zaveta (mislim kao svete knjige). Ja razumem da ga gledamo kao literalno delo, kao istorisko, kao estetsko delo ali kao Svetu knjigu.......... пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ako je tako kako si napisao postavlja se pitanje vrednosti Starog zaveta (mislim kao svete knjige). Ja razumem da ga gledamo kao literalno delo, kao istorisko, kao estetsko delo ali kao Svetu knjigu.......... Pa vidi `vako. U Starom Zavetu Bog se javio jednom coveku, dao mu Dekalog i zadatak da svoj narod organizuje i uredi kako zna i ume. I to je to. Narednih par hiljada godina, osim par ljudi koji su imali maglovite vizije, niko vise nista o Bogu nije saznao niti mogao da zna. Zato je vrednost SZ pre svega istorijska, a koga interesuje vise o Bogu treba da cita Novi Zavet, jer tamo se Bog otkrio direktno, svima i objasnio sve sto treba. Благовесник, Mилена КШ, kordun and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 "Илуминату не дај да живи" Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Навео сам већ "Нови Завет се у Старом скрива, а Стари Завет се у Новом открива", тако да је и те како вредан, рекао сам да не треба вадити из контекста, треба знање за дубље читање Старог Завета, а за онога који се тиме не бави, довољно да има веру, да зна Нови Завет и онда ће сам препознати смисао Старог Завета. А смисао и дубље тумачење се разликују. Dobro u redu. Mada je čudno da ti treba znanje da bi "dublje tumačio" svetu knjigu. Kome je ona namenjena? Svim ljudima ili samo entuzijastima i izabranima. Zašto nije napisana tako da mi ne treba tumač već da može svako lako da razume (za široke mase). Ovako ostaje da samo verujem na reč tumaču tj. njegovom znanju. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Pa vidi `vako. U Starom Zavetu Bog se javio jednom coveku, dao mu Dekalog i zadatak da svoj narod organizuje i uredi kako zna i ume. Ovo zaista prvi put čujem.. Pretpostavljam da misliš na Mojsija. Znači Mojsije je radio po svojoj volji a ne po Božjoj (da trenutno zanemarimo Dekalog).. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Zato je vrednost SZ pre svega istorijska Koja istorijska vrednost,kada teolozi kazu da jevreji nisu usli u Hanan kako je opisano i da ima mnogo drugih preuvelicavanja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ovo zaista prvi put čujem.. Pretpostavljam da misliš na Mojsija. Znači Mojsije je radio po svojoj volji a ne po Božjoj (da trenutno zanemarimo Dekalog).. On je radio po obicajima svog vremena, kao sto bi svako od nas. Njemu je Bog dao samo cilj koji treba da postigne - da pripremi narod za dolazak Hrista, a on je to onda sproveo kako je najbolje znao i umeo. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Koja istorijska vrednost,kada teolozi kazu da jevreji nisu usli u Hanan kako je opisano i da ima mnogo drugih preuvelicavanja? Pa nije ni Kraljevic Marko orao drumove. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Pa nije ni Kraljevic Marko orao drumove. Nije, ali ove knjige gde se govori o preuvelicavanju su istorijske. Koja je onda istrorijska vrednost Starog zaveta? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 On je radio po obicajima svog vremena, kao sto bi svako od nas. Njemu je Bog dao samo cilj koji treba da postigne - da pripremi narod za dolazak Hrista, a on je to onda sproveo kako je najbolje znao i umeo. Nemoj ovo pogrešno da razumeš, nisam cepidlaka ali možeš li da citiraš ili me uputiš gde to u Starom zavetu piše. Stvarno me interesuje. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Nije, ali ove knjige gde se govori o preuvelicavanju su istorijske. Koja je onda istrorijska vrednost Starog zaveta? Pa daje nam informacije o nekom vremenu i dogadjajima o kojima inace ne bi znali nista. A sto ides dalje u proslost, jasno je da su izvori sve manje pouzdani, puno toga se izgubilo, nesto je dodano, nesto pogresno prevedeno... To je normalno. Sto je izvor noviji, to je pouzdaniji. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Nemoj ovo pogrešno da razumeš, nisam cepidlaka ali možeš li da citiraš ili me uputiš gde to u Starom zavetu piše. Stvarno me interesuje. Ne mislim da si cepidlaka. Gde u SZ pise da ce doci Hristos? Na primer, Mojsije kaze narodu: "Пророка исред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте" https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=5&chap=18#15 Pa citava jevrejska religija zasnovana je na ocekivanju Mesije, to je centar Judaizma. Kaludjerovic Sreten, Благовесник, verum est in beer and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука