Jump to content

Брига за спасење наспрам слободе другог - да ли треба говорити о спасењу добрим људима који не иду у цркву

Guest Alefshin

Да ли Вам се допада тема ?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Вам се допада тема ?

• Да
      13
    • Не
      6

Препоручена порука

Слободно драга моја браћо и сестре форумаши, ту сам, моји ставови су познати: одлазак у цркву је обавезан, исповест и причест је обавезна, молитве су обавезне, све друго је лагање самога себе.

Стичем утисак да је управо позивање на молитву, на литургију, моја највећа грешка, па ако тако мислите онда боље угасите форум, затворите све цркве и нека свештеници постану неки менаџери или сл, јер шта ће нама црква? Шта ће нама Бог? Па то данас уопште није модерно зар не?

Полахко бре Манолис заборавео си се, причаш Србима и православцима. Прво у православљу ма колико је спасоносно све што си набројао нема тог осећаја за обавезност. А друго Срби су ти ајдуци, и кад им кажеш "ово мора" они ће онда радити контра.

Значи кад мисионариш Србима мораш рећи "Чик дођи у Цркву ако смеш ! Чик се исповеди фацо ! Чик бре да се причестиш! Чик да искулираш беседу од пола сата !"

:):):)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 385
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Полахко бре Манолис заборавео си се, причаш Србима и православцима. Прво у православљу ма колико је спасоносно све што си набројао нема тог осећаја за обавезност. А друго Срби су ти ајдуци, и кад им кажеш "ово мора" они ће онда радити контра.

Значи кад мисионариш Србима мораш рећи "Чик дођи у Цркву ако смеш ! Чик се исповеди фацо ! Чик бре да се причестиш! Чик да искулираш беседу од пола сата !"

:):):)

Јесте Жељко, изгледа да куцам на погрешна врата. Извините комшије ово није мој стан :)

Жао ми је што су моје речи схваћене као претња, требао сам да кажем све супротно, немојте ово, немојте оно и све би изгледа било супер. Е па није све супер, није све ружичасто, није то у реду што се чини тј.т не чини.

Подели на овим сајтовима

Ideš u krajnost, Manolis.Naravno da treba ići u crkvu i naravno da se treba ispovedati i pričešćivati.Niko ovde nije rekao suprotno.Ono što sam ja lično pokušala da ti kažem je da ići u crkvu, ispovedati se,pričešćivati i znati molitve napamet ne znači da će se takav pod obavezno spasiti ako u sebi nema ljubavi koja je bar malo nalik Hristovoj.Ništa to ne vredi ako nema ljubavi,to je okrečen grob.Sve to radimo ili bi trebalo da radimo ljubavi radi, prema Bogu a i prema ljudima.Ako toga nema, uzalud je.Isto tako postoje ljudi koji ne odlaze u crkvu, nisu čak ni verujući,ali su "ispunili zakon u srcu", onaj najbitniji" zakon" koji je Boga odveo na krst.A to je opet ljubav.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ideš u krajnost, Manolis.Naravno da treba ići u crkvu i naravno da se treba ispovedati i pričešćivati.Niko ovde nije rekao suprotno.Ono što sam ja lično pokušala da ti kažem je da ići u crkvu, ispovedati se,pričešćivati i znati molitve napamet ne znači da će se takav pod obavezno spasiti ako u sebi nema ljubavi koja je bar malo nalik Hristovoj.Ništa to ne vredi ako nema ljubavi,to je okrečen grob.Sve to radimo ili bi trebalo da radimo ljubavi radi, prema Bogu a i prema ljudima.Ako toga nema, uzalud je.Isto tako postoje ljudi koji ne odlaze u crkvu, nisu čak ni verujući,ali su "ispunili zakon u srcu", onaj najbitniji" zakon" koji je Boga odveo na krst.A to je opet ljubav.

Тамо где нема љубави нема ни Бога, а зар је љубав тамо где је само нагон за секс и ништа више? Е па тај нагон, таква "љубав" није Бог!

Искрена љубав је обавезна али је непотпуна ако не мислимо на Бога!

Ја волим! Ја се радујем! Ја се молим! Е то је суштина. Слажем се да све то није ОК ако нема љубави, али не можеш се ослањати само на љубав ако ти не волиш Бога, ако ти не одлазиш у цркву и сл. Једно без другог не иде! То је као "ланац исхране", пример јесте баналан али све се врти у круг и ако фали један елемент у том кругу, круг није потпун и ту је крај.

Подели на овим сајтовима

Уф , ја ти у то не верујем . По овом питању сам ближи католицима.

Али сам много људи чуо који користе ову причу за самооправдање што не иду у цркву.

Мене иначе сви из цркве који ме познају доживљавају као неког инквизитора који их ћерака у цркву и кад треба и кад не треба. Једном сам тако потеро једну целу породицу у цркву на исповест по неком жестоком пљуску и кад дођосмо до дуовника он човек нако сажаљиво нас гледа , ми мокри сви ки мишови, и рече :" Па ко вас је бре натеро по овом невремену да долазите?" а они само погледаше у мене , хехехехехе.

:)

Подели на овим сајтовима

@@Жељко,

Da, neko ko želi da nađe opravdanja da ne ide u crkvu, u mojim rečima može da nađe to opravdanje, ali meni to nije bila namera mada sam bila svesna toga da neko to može tako da protumači. Odlazak u crkvu za čoveka treba da bude radost , a ne pusta obaveza, treba da mu bude duhovna hrana bez koje ne može.Volim crkvu i volim Liturgiju da neko ne stekne utisak da mislim da ne treba ići u crkvu, daleko bilo,ali isto tako smatram da reč " morati" kod većine ljudi izaziva odbojnost." Moraš u crkvu, moraš da se pričešćuješ, moraš na Liturgiju...inače ode u pakao..." Lično smatram da nije sve tako crno - belo u Božijim očima.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ukratko, ti kažeš da onaj ko ne ide u crkvu nema nikave šanse da se spase?Ako je tako jesi li ti u to baš onako siguran?

Укратко, без неких ствари које не испуњујем мене би било стид и срам пред Богом и другим људима да кажем да сам хришћанин, да кажем да сам верник а добро знам да не испуњавам речи Христове.

Подели на овим сајтовима

Идем у цркву,готово редовно,причешће обавезно,само сам се нешто улијенила па не идем редовно на вечерња богослужења,преморим се на послу па заспем таман око 5 кад је вечења.

Али ништа то није под морање,чак ни саму себе не приморавам на то,прешло у навику,кад не одем недељом на службу тотално ми пропадне дан,ништа ми се не може поклопити како ја хоћу.

Свако треба сам са собом да разлучи дал да иде у цркву или не,да ли је корисније да преспава то вријеме или је корисније да се "нахрани" Господом,да "поразговара"с њим,да буде увијек спреман на други Христов долазак.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

прешло у навику

не знам баш да ли то треба бити навика. или је потреба. навика, потреба. не знам..

да "поразговара"с њим,да буде увијек спреман на други Христов долазак.

а и ово. разговарамо са њим и спремамо се и ван Литургије, иако је она центар.

није ми ништа јасно.

Подели на овим сајтовима

Ukratko, ti kažeš da onaj ko ne ide u crkvu nema nikave šanse da se spase?Ako je tako jesi li ti u to baš onako siguran?

Ја сам рекао да је ОБАВЕЗНО и да тај који каже да је хришћанин а оде једном у 10 година у цркву тај НИЈЕ Хришћанин! Џаба му крштеница, он хришћанин не може бити! АЛИ НИКАДА НИЈЕ КАСНО, ДАКЛЕ БРАЋО И СЕСТРЕ НЕ БУДИТЕ ЛЕЊИ, НЕ ПРКОСИТЕ БОГУ! ИМАТЕ БОГУ ХВАЛА РУКЕ И НОГЕ, СУТРА ЈЕ НЕДЕЉА, СВЕТА МИСА/ЛИТУРГИЈА! ТУ ЈЕ СПАС, ТО ЈЕ ОБАВЕЗА, НЕМА НИШТА ЛЕПШЕ И КОРИСНИЈЕ ОД ТОГА!

Подели на овим сајтовима

обавеза?

И ОБАВЕЗА И ПОТРЕБА И СПАС!

Колико сте само незахвални, није БОГ дужан нама, него смо ми њему! За све ово смо му дужни и треба му захвалити.

Сад ћу опет ја,мада имам сиромашан фонд ријечи па не успјевам да напишем оно што мислим,па стварам недоумице као у малопређашњој поруци.

Поновићу ПОТРЕБА и СПАС али без обавезе,без приморавања икога,нека свак себи одреди пут.

Ми смо му дужни, за живот, за храну за све! Зато је наша обавеза ићи у његов дом и захвалити се али ујдено и наша потреба.

Подели на овим сајтовима

е, баш није обавеза. све је у слободи.

Ми смо му дужни, за живот, за храну за све! Зато је наша обавеза ићи у његов дом и захвалити се али ујдено и наша потреба.

НИЈЕ обавеза. Нема обавезе. Слобода, Манолисе. smiley.gif

Ваљда није његов дом само објекат-црква. Захвалани требамо бити сваког момента у животу, а не показивати ту захвалност само одласком на Литургију.

Подели на овим сајтовима

Nezahvalni smo svi sem tebe, očigledno pravedniče.Nauči nas zakonima tvojim...

Imaš odnos prema Bogu kao najamniku,koji će nam dati nagradu budemo li ispunjavali određene norme.Znači trampa za trampu.Ne bih rekla da tako funkcionišu stvari kod Boga. smiley.gif

Дрска си према мени што није за похвалу.

Све што ми се догоди ја му захвалим јер знам да је то његова воља.

- "Не бих рекла да тако функционише"

А како функционише??? Кудите ме и пљујете а ништа нисте рекли.

НИЈЕ обавеза. Нема обавезе. Слобода, Манолисе. smiley.gif

Ваљда није његов дом само објекат-црква. Захвалани требамо бити сваког момента у животу, а не показивати ту захвалност само одласком на Литургију.

Ви изгледа нисте прочитали моје раније поруке?

Црква је само једна карика, прочитајте пажљивије.

Барем смо толико дужни ако нас и то мрзи онда нисмо достојни.

Нисмо достојни да се хвалимо на сва уста да смо Хришћани.

Pljuvanje znači kad te neko vređa i psuje a to ovde niko nije radio.Niko te i ne kudi, već razgovaramo.A već sam dala svoje mišljenje zašto smatrama da po nekim pitanjima nisi u pravu i da si previše rigidan.

И јесам ригидан и јесам конзервативан али ми не пада напамет да те вређам и да доносим разне дијагнозе. Ја сам изнео своје мишљење и мислим да је потпуно исправно. Реците ваша и можемо дискутовати да ли је потребно и да ли је наша обавеза да идемо на литургију или је то само циркус и представа која не завређује нашу пажњу.

Подели на овим сајтовима

НИЈЕ обавеза. Нема обавезе. Слобода, Манолисе. :)

Где си ти то, Таиса, прочитала да је Манолис рекао да Њему треба " показивати ту захвалност само одласком на Литургију " ?

Подели на овим сајтовима

To što neko ne radi na spasenju svoje duše, redovnim odlaskom na službu, ne znači da je on nevernik (nehrišćanin). To može značiti da je eventualno lenj (česta osobina verujućih ljudi), da je može biti veoma bolestan, da nema hram na 100 km. u okolini, da nije crkven iz ko zna kojih razloga... i još stotinu objašnjenja. Ali da nije vernik, to ne.

Ne znam zašto insistiranje na Crkvi kao na dokazu religioznosti?

U drugim religijama se smatra svako pripadnikom iste, ako je rođen u porodici ili narodu koji ispoveda tu veru, ako je određenim činom posvećen u tu veru, ako se svojevoljno izjašnjava kao pripadnik neke vere. Nigde nije uslov da neko ide u džamije, sinagoge, pagode... Jeste to uglavnom kod svih deo nekih kodeksa, ali ne ispunjavanjem toga niko se ne smatra nevernikom.

Tako i u pravoslavlju (srpskom) gde je zaista većina ljudi necrkvena, ali ih to ne čini nevernicima. Većina ljudi ispoljava svoju religioznost kroz obrede koji su vezani za porodicu (sahrane, venčanja, krštenja) i kroz Krsnu Slavu. Malo li je?

Nekako mi istorija kako hrišćanska tako i lična, govori da će mi spasenje Bog poslati pre kroz nekog necrkvenog ili čak inovernog čoveka, nego kroz najbližeg sveštenika ili brata sa kojima učestvujem u Liturgiji.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...