Степекс Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 пре 11 минута, Danilo147 рече Pa evo, sad si i sam rekao "skupstina pozvanih". Nema potrebe da dodajes ovo - crkva. Hram o kom govori Biblija - nije gradjevina. Crkva je jednom rečju skupina pozvanih. Ne znam što je toliki problem shvatiti to? Kao što je kao "drvena daska sa 4 noge" jednom rečju sto. Hram je mesto na kojem eklesija "lomi hleb". U prvim vekovima to su bile katakombe, kuće, a danas su to hramovi. I danas mi možemo da imamo liturgije po katakombama, ali zašto bi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danilo147 Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 Crkva je jednom rečju skupina pozvanih. Ne znam što je toliki problem shvatiti to? Ne. Eklesija je jednom recju skupina pozvanih. Crkva nema to znacenje i zna se odakle rec crkva vodi poreklo. Sto je to toliko problem shvatiti? Eklesija i crkva nije isto. Eklesija nije crkva Pogrešno prevedena riječ koju smo u početku pomenuli je „eklesija“. Grčka riječ „eklesija“ označava skupštinu ili sabor pozvanih (od Boga). „Eklesija“ se koristi umjesto hebrejske riječi „kahal“ (zbor, sabor, skupština – vidi 2. Mojsijeva 12:6; 5. Mojsijeva 18:16; Psalam 22:22). U Novom Zavjetu javlja se na oko 115 mjesta. U širem smislu, eklesija predstavlja vjerni Božji narod, duhovnu Hristovu zajednicu (Izrael) iz svih naroda i svih vjekova. Prvi hrišćani sabirali su se u sinagogama (zbornicama) ili privatno u kućama. Nema nikakvih naznaka da je bilo ko od njih planirao ili namjeravao graditi hramove ili crkve. Istorija riječi „crkva“ Prvobitna upotreba riječi „crkva“ nema ništa zajedničko sa „domom Gospodnjim“. U Smitovom rečniku Biblije (Smith’s Dictionary of the Bible) nalazimo da engleska riječ „church“ potiče od pojma „krug“, što je srodno riječi „cirkus“. I drugi naučnici, kao recimo prof. Lipsius iz Njemačke, ustanovili su isto. Naučnici koji su kompilovali Enciklopediju biblijske, teološke i duhovne literature (Cyclopaedia of Biblical, Theological and Ecclesiastical Literature) u članku „Crkva“ takođe opisuju pagansko porijeklo te riječi: Riječ „crkva“: Porijeklo ove riječi je neizvjesno. U germanskim i slovenskim jezicima nalazimo sledeće: anglosaksonski, cyrica, circ, cyric; engleski, church; škotski, kirk; njemački, kirche; nizo-njemački, karke; frizijski[2], tzierke; danski, kyrke; švedski, Kyrka; bohemijanski, cyrkew; poljski, cerkiew; ruski, церков. Vjerovatno je postojala neka riječ, na jeziku iz kojeg su teutonski i slovenski potekli, koja označava stara neznabožačka mjesta vjerskih okupljanja, i ova riječ je, uzevši različite oblike na različitim dijalektima, prihvaćena od hrišćanskih misionara. Vjerovatno je povezana sa latinskim circus, circulus, i grčkim kuklos. (Volume II, p.322). Za engleske čitaoce, jedan od najvećih istoričara porijekla riječi bio je Bruer (Brewer). U svom Rečniku fraza i priča (Dictionary of Phrase and Fable) pod pojmom „crkva“ (originalno izdanje), Bruer konstatuje: „Generalno se pretpostavlja da etimologija ove riječi potiče iz grčkog, kuriou oikos (kuća Božja); ali ovo nije nimalo vjerovatno, pošto je riječ postojala u svim keltskim dijalektima mnogo prije uvođenja grčkog. Nema sumnje da ova riječ znači „krug“. Mjesta bogosluženja među germanskim i keltskim narodima bila su uvijek kružnog oblika.“ Hram je mesto na kojem eklesija "lomi hleb". U prvim vekovima to su bile katakombe, kuće, a danas su to Hramovi. I danas mi možemo da imamo liturgije po katakombama, ali zašto bi? Ili zar ne znate da je vaše TELO HRAM Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te ne pripadate samo sebi? 20 Vi ste, naime, skupo kupljeni, proslavite, dakle, Boga svojim telom. Paganska arhitektura u uskoj vezi sa mjestima bogosluženja Većina običnih ljudi koji nisu studirali istoriju arhitekture, mogu biti iznenađeni saznanjem da je standard fokusa u ponudi simetrije dizajna u izgradnji ranih objekata unutar klasičnog doba bilo ljudsko tijelo. To je posebno slučaj u gradnji drevnih paganskih hramova. Svaki dio drevnih paganskih hramova unutar klasičnog doba bio je odraz nekog dijela ljudskog tijela. Djelovi građevina mogli su se javiti kao ljudski antipod ili je oblik mogao biti preuveličan ili čak promijenjen u obliku, ako bi prikaz bio previše očit (ali inicijati su uvijek znali šta znači čak i ako je izvorni oblik bio ukrašen i glaziran dvosmislenošću). Ova činjenica tako je dobro poznata da je nema potrebe dokazivati, ali zato što ljudi modernog doba nijesu upoznati sa ezoteričnim izvedbama ranih arhitekata i umjetnika, moramo podsjetiti (vrlo odlučno) na ovaj princip učenja i prenošenja poruka preko simbola. Dakle, paganski hramovi reprezentuju ljudska tijela ili tijela „bogova“. To je posebno primjenljivo na genitalije muškog i ženskog tijela. Falus (obelisk) je „spomen obilježje“ rašireno po cijelom svijetu. Zašiljeni stub uperen prema Nebu! Sa krstom (znakom Tamuza) ili bez njega, kako god. Vrhunac drskosti. Sjećate li se prve „kule“ prema nebu u Bibliji?[3] Ova simbolička strategija koristi se za duhovno „prosvjetljenje“ vjernika putem raznih kodiranih dizajna odjeljenja i inventara koji sačinjavaju hramove. Cijeli religijski svijet je u teškoj idolatriji, čak i oni koji misle da su protiv idola. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danilo147 Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 Ili zar ne znate da je vaše TELO HRAM Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te ne pripadate samo sebi? 20 Vi ste, naime, skupo kupljeni, proslavite, dakle, Boga svojim telom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 Nije tebi lako u izolaciji. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Степекс Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 Ovo za crkvu bilo tačno ili ne, zbog čega je bitno? Znaš li da reč vera ima poreklo od slovenskih veda? Zbog čega ti kažeš da veruješ? Zar nije reč vera paganska? Zbog čega je koristiš? Sve to sam ja pročitao već. Ponovo ti objašnjavam, hram kao građevina ne nosi ništa magijsko sam po sebi. On je mesto na kojem mi, crkva, eklesija, skupština, kako god želiš vršimo služenje u čast našem Gospodu, i gde se sjedinjujemo sa večnim telom i krvlju Njegovom. Prvi Hrišćani su bili proganjani i oni su služenje vršili po katakombama. Kada je Hrišćanstvo postalo zvanična religija Rimskog carstva, Hrišćani su preneli Bogosluženje iz katakombi u hramove. Ti hramovi mogu da imaju pagansko poreklo ili ne moraju. Oni su mesto na kojem mi služimo liturgiju. Nije suština u hramu kao građevini, nego u Svetoj liturgiji, koja kao što sam već rekao, može da se vrši i po kućama. Uostalom, zar nije Solomon gradio hram u čast Gospodu? I on je bio paganin? Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 пре 56 минута, Danilo147 рече Jeste jeste, pa sto onda te iste vernike i clanove crkve na uputi na istinu? Вера и тачно исповедање вере није ствар индивидуе, неко читавог светог Сабрања (свете Цркве), зато сви сабрани исповедају једнодушно - Верујем у једнога Бога Оца... (Символ вере). Него, игноришеш нешто ово питање... Степекс је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 пре 1 сат, Danilo147 рече Zato me i cudi da u ljude sklone grehu imate vise poverenja nego u Bibliju. Пре сат времена, Благовесник рече А ко ти је установио новозаветни канон светих књига тј. Библију? Степекс and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 пре 47 минута, Danilo147 рече ...a ja ovde sam. ''Не бој се мало стадо...'' (Лука 12, 32) Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danilo147 Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 Вера и тачно исповедање вере није ствар индивидуе, неко читавог светог Сабрања (свете Цркве), зато сви сабрани исповедају једнодушно - Верујем у једнога Бога Оца... (Символ вере). Pre bi se reklo da verujete u misteriju trojstva koju i sami nepoznajete, nego u JEDNOG Boga Oca, i Sina Isusa Hrista. Crkva je sveta, da, iz vaseg izopacenog ugla gledanja. Jeste stvar individue, ili mislis da ce neko da se moli umesto tebe, da jede umesto tebe, da spava umesto tebe i sl. Hoce li neko i da se pokaje umesto tebe? Sve ovo vase je klasicna psihologija mase. Veliko stado za muzu. Mislis nije vama bas lako ni u izolacije ni van nje. Ajde, samo vi nastavite da se klanjate navodnim "svecima" (koje ste sami proglasili), kipovima, ikonama i slicno. Klanjate se mrtvim stvarima. I nastavite da ljubite ruke navodnim "ocevima" iako je Biblija jasna da postoji samo jedan, onaj na nebu. To vam je duhovni Otac (mada nije ni on, jer se klanjate Sotoni), a bioloski valjda znate ko vam je.... Hvala Bogu da sve vise ljudi uvidja tu monopolisticku ustanovu crkve kao prevaru, jer je paganska i okultna do srzi. A da svoju pastvu ne hranite glupostima i na osecaju nacionalnosti, lako bi prebrojali svoje stado. ''Не бој се мало стадо...'' (Лука 12, 32) Malo si se prevario, da ne kazem malo vise. I ovo je dokaz kako sve pogresno tumacite. Jer ja se ne bojim, samo vam kazem KRDO POLAKO, RAZUMNO? Gde ste krenuli? Smaragdni kamičak and Вукашин је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danilo147 Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 Svi vi lepo pod jedan krov i bez brige. Mesavina svega i svacega (katolika, pravoslavaca, adventista, JS i drugih) u istom loncu. Pravi buckuris i cirkus. Smaragdni kamičak је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Степекс Написано Април 4, 2020 Пријави Подели Написано Април 4, 2020 Пре сат времена, Danilo147 рече Jeste stvar individue, ili mislis da ce neko da se moli umesto tebe, da jede umesto tebe, da spava umesto tebe i sl. Hoce li neko i da se pokaje umesto tebe? Sve ovo vase je klasicna psihologija mase. Veliko stado za muzu. Sustina vere u Hristosa kao spasitelja jeste u sabranju. Jer smo udovi Tijela Njegova, od mesa Njegova, i od kostiju Njegovih (Ef 5, 30). SMO, ne jer SAM ud Tijela njegova... Ako ti misliš da si sam dovoljan, budi, ali apostol na kojeg se često pozivaš ne kaže da si sam sebi dovoljan. Crkva je telo Hristovo, a mi smo udovi Hristovi. Hristos je glava tog tela. Ako ti smatraš da si toliko velik da bi bio telo jednom Hristosu, onda stvarno svaka čast. Пре сат времена, Danilo147 рече Ajde, samo vi nastavite da se klanjate navodnim "svecima" (koje ste sami proglasili), kipovima, ikonama i slicno. Klanjate se mrtvim stvarima. I nastavite da ljubite ruke navodnim "ocevima" iako je Biblija jasna da postoji samo jedan, onaj na nebu. To vam je duhovni Otac (mada nije ni on, jer se klanjate Sotoni), a bioloski valjda znate ko vam je... Aha. Pa super. Drago mi je onda zbog toga što nam otvaraš oči. I kad, naposletku, Jelisej prestade već videti ta ognjena kola, koja zajedno sa Ilijom iščezoše u nebeskim visinama, on stade plakati za njim kao za OCEM svojim, razdirući haljine svoje. I ugleda gde Ilijom spušten s visine pade na njega ogrtač, i uze ga na utehu svoju, i kao znak dobijenog dvostrukog duha Ilijinog. I čuvaše ogrtač kao najskupocenije blago, ili kao dragocenu carsku porfiru, i njime učini isto čudo kao i Ilija ranije: želeći da pređe reku Jordan, on udari ogrtačem po vodi, i rastupi se voda tamo i amo, i pređe Jelisej po suhu. Videvši to čudo sinovi proročki koji življahu u Jerihonu, rekoše: "Počinu duh Ilijin na Jeliseju". I došavši k njemu POKLONIŠE MU se do zemlje (4 Car. 2, 1-15). Posle toga, Jelisej ili Eliša po Simovićevoj Bibliji, je činio razna čuda, lečio gubave, tako što je molio Gospoda. Primer molitve Jelisejeve: "Gospode, otvori oči sada sluzi tvome da vidi silu tvoju". Pošto mi u Pravoslavnoj crkvi verujemo da su spašeni živi koliko i mi, mi svetitelja zamolimo da se moli za nas Gospodu, kao što se Jelisej molio za narod i činio čuda i bio Božiji prorok. Godinu dana posle njegove smrti, neki ljudi su iz Samarije nosili mrtvog čoveka da ga sahrane i naišli su Moavci da pljačkaju. Ljudi su čoveka brzo bacili u prvu pećinu na koju su naišli ali u toj pećini je bilo telo Jeliseja i kada je mrtvac do došao u dodir sa telom, oživeo je. Ovaj događaj imaš drugoj knjzi o carevima, 13. glava. Šta ovde vidimo? Ljudi su se poklonili Božijem proroku, Božiji prorok je činio čuda i živ i mrtav i Iliju smatra svojim ocem. Različita reč na jevrejskom za "klanjanje" se koristi kada se priča o Gospodu i kada se priča o ljudima, ali kod nas se i jedno i drugo prevodi kao ista reč i dolazi do zabune. Zbog čega npr. Sveti Vasilije Ostroški ne bi bio svetitelj Gospodnji? Što se Svetog Pisma, nisi odgovorio čoveku. Zbog čega čitaš Sveto Pismo kad su ga "pagani" kanonizovali? U prvom veku mnogi jeretici su poturali svoja lažna učenja lažnim jevanđeljima i poslanicama gde su se predstavljali kao recimo apostol Toma ili Marija Magdalena. Ko je odredio koje knjige u mnoštvu apokrifnih jeretičkih knjiga ulaze u kanon Svetog Pisma, odnosno koje knjige su nadahnute? Pa upravo ti ljudi koji su nam u nasledstvo ostavili Pravoslavnu crkvu sa hijerarhijom sličnom onoj u prvom i drugom veku gde su postojali đakoni, sveštenici i episkopi 7 Hristovih crkava u Efesu, Smirni, Pergamu, Tijatiri, Sardu, Filadelfiji, Laodikiji, o čemu Sveti Jovan Bogoslov piše u Otkrivenju. Kanon je određen 300 i više godina nakom Hristosa od strane LJUDI koji čak nisu bili ni učenici apostola. Čak ni sveštena lica nisu imala Novi Zavet i na Bogosluženjima čitani su psalmi. Ako su već ljudi koji nisu nadahnuti Duhom Svetim odredili kanon, zbog čega uopšte čitamo Sveto Pismo u ovom obliku, a ne neke Tomine poslanice itd? Što se tiče zapovesti da ne pravimo lika rezana od onoga što je na nebu ili ispod zemlje u vodi.. Da li su heruvimi u Gospodnjem hramu nešto što je na nebu? Ispalo bi da je Gospod naredio narodu Izrailja da krši njegovu zapovest. Što se tiče ikona, ne klanja se ikoni jer nije idol, i ne moli se ikoni nego se moli pred ikonom. U tome je razlika između rezana lika u kamenu i drvetu i ikone. Gospodnja zapovest odnosi se na paganske idole kao što su imali Egipćani, Sloveni... Ovi neopagani koji oživljavaju te mitologije upravo krše zapovest tako što skaču ispred idola i prinose im razne žrtve. U Delima apostolskim glava 15. imaš opisan apostolski sabor u Jeusalimu iz 50-51. godine koji je sazvan zbog toga što su Jevreji dolazak Mesije smatrali za jevrejsku stvar i neznabošcima nisu dozvoljavali da postanu Hrišćani bez da prvo prime Judaizam, odnosno, obrežu se, prihvate praznike... Evo ti reči apostola Pavla: "Apostoli i prezviteri i braća pozdravljaju braću iz neznabožaca koja su u Antiohiji i Siriji i Kilikiji. Pošto čusmo da neki izišavši od nas uznemiriše vas riječima, i smutiše duše vaše govoreći da se obrezujete i da držite Zakon, što im mi ne zapovjedismo; Zato mi sabrani jednodušno, nađosmo za dobro da vam pošaljemo izbrane ljude sa našim dragim Varnavom i Pavlom, Ljudima koji su predali duše svoje za Ime Gospoda našega Isusa Hrista. Poslasmo, dakle, Judu i Silu, da vam i oni to isto usmeno kažu. Jer ugodno bi Svetome Duhu i nama da nikakvo breme više ne mećemo na vas osim ovoga što je neophodno: Da se čuvate od žrtava idolskih i od krvi i od udavljenoga i od bluda, (i što nećete da se čini vama ne činite drugima); od ovoga ako se čuvate, dobro ćete činiti. Budite zdravo.". Apostol Pavle ovde kaže da Hrišćani nisu obavezni da drže Mojsijev zakon, a zapovesti za koje je rekao da su neophodne su da se čuvaju od žrtava idolskih i od krvi i od udavljenoga i od bluda, što su zapovesti koje je Bog dao Noju nakon potopa i on važi kao uslov spasenja za sve Nojeve sinove i njihove potomke. Sami rabini to tvrde, a jedan od razloga jeste to da usmeno predanje koje imaju sinovi Izrailjevi, ostali narodi nemaju, i samim tim niko nema pravo da ih osuđuje za Zakon. U Nojevom zakonu nigde nisu spomenuti ni šabat, ni čiste i nečiste životinje. Mojsijev zakon je taj koji to spominje i on važi za sinove Izrailjeve, ali Pavlu Simoviću i ekipi se više sviđaju oni zakoni koji važe samo u teokratskoj državi, pa apostolski sabor odbacuju, a svoju teologiju grade na lažnom proroštvu Elen Vajt. U svakom slučaju, ne spašavamo se držanjem nikakvog zakona nego isključivo milošću Gospodnjom. Inače kad već spominješ paganske stvari unutar Hrišćanstva, znaš li da običaj sa jajima za Vaskrs verovatno potiče još iz vremena pre Hristosa?Jevreji su taj običaj verovatno pokupili od Vavilonaca dok su bili pod ropstvom. Koliko sam čuo u vreme Pashe su takođe imali običaj sa jajima. Da li ih je Hristos osudio za to? Naravno da ne. To su marginalne stvari. Пре сат времена, Danilo147 рече Hvala Bogu da sve vise ljudi uvidja tu monopolisticku ustanovu crkve kao prevaru, jer je paganska i okultna do srzi. A da svoju pastvu ne hranite glupostima i na osecaju nacionalnosti, lako bi prebrojali svoje stado. Duh tih ljudi koji su uvideli prevaru mnogo govori o njima. Brata bi prodali da im se ne sviđa njegovo tumačenje. Klasično lečenje frustracija preko Svetog Pisma. Vi ćete nekome posle 2000 godina da otvarate oči. Pročitaš jednom Sveto Pismo, postaneš apostol veći od dvanaestorice, pa ideš da spasiš svet od satanista. Takvih je na milione i svi se svađaju međusobno. Da li je to Duh koji su imali apostoli ili ne? Ne bih baš rekao. Da nije naših Svetih predaka ti bi danas verovatno propovedao Muhameda, čime ne želim da uvredim one Islamske veroispovesti, nego samo kažem. Razmisli malo o tome... Takođe, reporučujem ti da se ne baviš Nimrodima i Semiramidama, nego pravom istorijom Hrišćanstva. Za kraj, znam da je ceo ovaj komentar verovatno "bacanje bisera pred svinje". Hajde da završim sa rečima apostola Pavla: "Čoveka jeretika kloni se nakon prve i druge opomene znajući da je takav zastranio, i da greši, i da je tako sam sebe osudio." (Titu poslanica 3, 10-11). Flojd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasilije. Написано Април 5, 2020 Пријави Подели Написано Април 5, 2020 9 hours ago, Danilo147 said: Svi vi lepo pod jedan krov i bez brige. Mesavina svega i svacega (katolika, pravoslavaca, adventista, JS i drugih) u istom loncu. Pravi buckuris i cirkus. Ови остали секташи су се оделили од тела Христовог и њима нема спасења. Повремено се међу православним клирицима нађе стамени духовни горостас који загрми и проговори против било каквог општења са њима. Некада је то био свети Марко Ефески, па онда преподобни Јустин Поповић, а данас је ту великосхимни архимандрит Јоил Булатовић. Сваки својим речима ("нема општења", "екуменизам је свејерес", "папа нешто булазни"...), али порука је увек иста. Благовесник and Натан је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 5, 2020 Пријави Подели Написано Април 5, 2020 @Danilo147 протестантски зилот! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Април 5, 2020 Пријави Подели Написано Април 5, 2020 пре 2 часа, Благовесник рече @Danilo147 протестантски зилот! Reč je o milogorskom odronu Miroljuba Petrovića. Desiderius Erasmus and Благовесник је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука