JESSY Написано Фебруар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Шта је човекова душа?Сергеј ЛукинДуша је бесмртно духовно начело које је Бог ств орио. Човек се по Светом Писмусастоји од два дела. Он у себи сједињује душу и тело: «А створи Господ Бог човјека одпраха земаљскога, и дуну му у нос дух животни; и поста човјек душа жива» (1 Мојс. 2, 7).«И не бојте се оних који убијају тијело, а душу не могу убити; него се више бојте оногакоји може и душу и тијело погубити у паклу.» (Мт. 10, 28). Хришћанска антропологија,која води порекло од свештених библијски х књига детаљно је разрађена у патристици. Убогословљу светих отаца душа је најважнија категорија. «Душа је,» пише преподобниЈован Дамаскин, «жива суштина, проста и бестелесна; невидљива по својој природителесним очима, бесмртна, обдарена разумом и умом, нема одређену фи гуру; она дејствујеуз помоћ органског тела и даје му живот, напредак, осећање и силу рођења. Ум не припададуши, као нешто друго, што се од ње разликује, већ као најчистији део ње саме. Што јеоко у телу, то је ум у души. Даље, душа је слободна суштина, која поседује способностхтења и деловања; она је подлеже и измени и управо, измени од стране воље, као што је тосвојствено тварном бићу» (Тачно изглагање православне вере. Књ. 2, гл. 12). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 У чему је разлика између појмова «Бог» и «Господ»?НаталијаУ Светом Писму је наведено неколико имена Божијих од који х свако преносиодређено својство Творца неба и земље непојамног у Својој суштини. Имена Бог и Господсу најраспрострањенија у библијским текстовима. Првим именом преводиоци су насловенски и руски јези к превели јеврејску реч Елохим. Она се у Библији среће око 2.500пута. Најчешће се употребљава кад се говори о једином истинитом Богу. Он јесупротстављен идолима – лажним «боговима». Множина (завршетак «им» додаје сеименицама мушког рода у множини) имена Елохим не указује н а мноштво богова (глаголс речју Елохим увек стоји у једнини), већ на величину и неи сцрпност Божанскихсвојстава. У грчкој Библији (Септуагинти) ово име се преноси речју Теос.Речју Господ у нашој Библији је преведено име које се среће преко 6.000 п ута.Јевреји га од давнина нису изговарали због побожног страха. По облику у којем јенаписано оно представља реч која се састоји од четири слова (тетраграма) - YHWH.Преводиоци Светог Писма на грчки јези к преносе је речју Кириос (Господ). Она сенајчешће користи онда кад се о Божанству говори као о апсолутном, вечном, самосвојномБићу (Суштаств у): «Ја сам Онај Који јесте» (2 Мојс. 3, 14). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Шта је Свети Дух и Божанска благодат? По чему се они разликују или је то једноисто? Хвала.АлександарСвети Дух је Божанство, треће Лице Пресвете Тројице. Благодат је духовна силакоја исходи од Бога, која чисти, освећује и животвори душу сваког човека, који иде п утемспасења. «А Бог је кадар да вас обогати сваком благодаћу, да у свему свагда имајућидовољно свега, изобилујете у сваком добром дјелу.» (2 Кор. 9, 8). Свети оци су многописали о великом и тајанственом дару благодати. Тако преподобни Макарије Великикаже: «Духовно дејство Божије благодати у души се остварује с великим дуготрпљењем,премудрошћу и тајанственим гледањем ума кад се човек с великим трпљењем подвизава утоку времена и читавих година. И дело благодати тек онда бива савршено у њему кад сењегова слободна воља, после вишекратног испитивања покаже као благоугодна Духу и савременом покаже искуство и трпљење» (Духовне беседе. Беседа 9.1). Она се даје по меривере и одлучности човека да живи по заповестима Божјим. «Бог се гордима противи, асмиренима даје благодат» (Јак. 4, 6). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Верујем у Бога и крштена сам кад ми је било 10 година. Сад сам напунила 23.Постало ми је страшно да живим. Плашим се да ћу остарити и умрети, да ћу изгубитисвоје ближње. Почели су да ме обузимају страх и очајање – зашто ми је Господ даоживот? Ради ког циља сам се родила и зар време не лети брзо? Како да стекнем мир ихармонију? Потпуно сам се измучила. Помозите.Јелена Драга Јелена! Признајем да ми је тешко да дајем савете кад немам могућности дапоразговарам. Чак и лекар у једноставнијој ситуацији кад треба да препише неки лек требадетаљно да прегледа болесника. На основу искуства је познато да стање о којем пишетеможе бити резултат јаког дејства демонских сила, које покушавају да изазов унајразличитије страхове да би бациле човека у униније и очајање. Тле за ово често биваболесно стање нервног система који треба лечити. Међутим, на првом месту треба да будудуховна средства. У борби с демонским напастима пре свега треба очајати веру. Да би онапостала живи извор топле радости и светле наде трудите се да што је могуће чешћеотвореног срца лагано читате свето Јеванђеље. Није довољно само поверовати у ИсусаХриста, већ Му се треба потпуно препустити. Отворите Јеванђеље Његовог омиљеногученика. Каквом утешном љ убављу одишу речи Спаситеља речене у опроштајној беседи сученицима: «Ако останете у Мени и рјечи Моје у вама остану, што год хоћете иштите ибиће вам. Овим се прослави Отац Мој да род многи доносите, и бићете Моји ученици. Каошто Отац љуби мене, и Ја љубим вас; останите у љубави Мојој. Ако заповијести Мојеодржите остаћете у љубави Мојој, као што сам Ја одржао заповијести Оца Мојега иостајем у љубави Његовој. Ово сам вам казао да радост Моја у вама остане и радостваша да се испуни. Ово је заповијест Моја: да љубите једни друге као што Ја вас љубим.Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје. Ви степријатељи Моји ако творите што вам Ја заповиједам. Више вас не називам слугама, јерслуга не зна шта ради господар његов; него сам вас назвао пријатељима, јер све што чуход Оца Својега објавих вам. Не изабрасте ви Мене, него Ја вас изабрах и поставих вас дави идете и род доносите; и род ваш да остане, да што год заиштете од Оца у име Моједа вам да.» (Јн. 15, 7-16).Нема страха од којег се човек не би могао избавити. Да би добио свесилну помоћод Господа треба да постане п унокрван члан Цркве. Треба да живи у њеном благодатно -молитвеном искуств у. Што је чешће могуће треба с радошћу да приступа Светим Тајнамазнајући да благодат која се у њима даје исцељује душу и тело. Болест није једноставна.Зато треба показати стрпљење и труд. Немојте клонути, већ будите будни, «јер нама Богније дао духа плашљивости, него силе и љубави и цјеломудрености» (2 Тим. 1, 7). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Врло ме занима питање такозваних тајних молитава на Литургији. Чиме јеоправдано њихово читање које нико не чује? Зашто људи који долазе да се причесте нечују евхаристијске молитве?свештеник Александар У чинопоследовање Литургије улазе молитве које свештеник не чита наглас, већ«тајно». Само њихови завршеци се изговарају као возгласи. Људи који се моле у храму заово време слушају песме које се певају за певницама. По мишљењу професора Московскедуховне академије А.А.Голупцова пракса тајног читања молитава настала је у 5. веку («Оузроцима читања и времену замене гласног читања литургијских молитава тајнима. –Богословски весник, 1905., септембар). Свети цар Јустинијан је предузимао напоре заповратак древној традицији. У глави 6. 137 новеле (565. године) било је прописано:«Заповедамо да епископи и презвитери не изговарају тајно молитве Божанскогприношења и светог кршења, већ гласом који би чуо верни народ да би се умови оних којислушају подстицали на већу грижу савести...» Међутим, ове одлуке нису могле да зауставеизмене које су се дешавале. Постојали су неки скривени, али веома јаки фактори. До 8.века на Истоку је тајно читање литургијских молитава практично постало посвудашњаствар. Очигледно да је овај неповратни процес био изазван дубоким променама уцрквеном организму. Ово се укратко може означити као прелазак од црквено-заједничкесаборности апостолског века на парохијски живот у савременом значењу. Литургија језаједничко дело (грч. leitos — заједнички, ergon – дело). У раној Цркви евхаристија је засваког хришћанина реално била заједничка ствар. Није било ни левог, ни десног хора.Певали су сви присутни. Цела заједница је одговарла на молитву свештеника и молбе којеје изговарао ђакон. Све није обједињавала само заједничка молитва, већ живо, радосносаучествовање у великој Тајни која се доживљавала као реално присуство Господа, Којисваком присутном даје Своје Тело и Крв. Како је данас незамисливо да се не причешћујесвештеник који служи Литургију, тако је тада било немогуће да се човек који за времеЕвхаристије присуствује на њој клони од примања Светих Христових Тајни. «Јер је једанхљеб, једно смо тијело многи, пошто се сви од једнога хљеба причешћујемо» (1 Кор. 10,17). С победом хришћанства и стварањем нове империје у Цркву су све више и вишепочели да улазе номинални хришћани. Евхаристијска саборност је ослабила. Каоупадљиво испољавање овога било је то што су се многи клонили Причешћа. Антиохијскисабор (341. године) је ослањајући на 9. Апостолско правило одредио: Сви који улазе уцркву и слушају Свето Писмо, али због неког одступања од поретка не учеств ују умолитви с народом или се одвраћају причешћивања Светом Евхари стијом нека будуодлучени од Цркве док се не исповеде, док не покажу плодове покајања и док не будутражили опроштај и тада ће моћи да га добију» (2. правило). Постепено је међу црквенимнародом било све више љ уди који нису доживљавали Литургију као главни догађај у свомдуховном животу. «Највећу молитву Цркве – ев харистијску, коју су у стара времена многизнали напамет, мирјани су почели да заборављају. Отуда спорови о њеном садржају, којеуочавају литургичари. Већина мирјана не осећа дамаре срца Цркве као што се они чују уанафори у којој су сливене све молитве Цркве «о всјех и за всја», о преображају света иЦарству Божијем. Анафоре Литургије, и међу њима молтива светог Василија Великогзапањују димензијама светског космичког мољења у које се уливају благодарења и молбеодређених чланова Цркве, дубином и силом благодатне љубави Цркве, прецизношћу ипластичношћу догматски х формула. Ова химна саборне молитве не допире до слуха исвести верника. За многе је изгубљено поимање жртвеног карактера Евхаристије и с вест оодговорном учествовању у узношењу анафоре, иако просфоре и давање да се помињуимена живих и мртвих (древни диптиси) сведоче о овој страни евхаристијског заједничкогдела. Многи људи који се моле у храму за време анафоре моле се својом самосталном, ане саборном молитвом, благодаре Богу за своје радости, доносе Му своје туге и моле одЊега помоћ за своје потребе. Сабрање верника, на велику жалост, није свесно себе каоједнодушног, једномисленог и јединственог пред дискосом на којем сва Црква и светокружују Глав у – Христа. У односу мирјана према Евхаристији и Литургији уочава сеелемент саборног, социјалног распада који се продубљује грехом ретког причешћивања.То је саучествовање у социјалном греху, у греху нељубави према ближњем» (Б.Сове.Евхаристија у древној Цркви и савремена пракса – зб. Живо предање, М., 1997., стр. 213-214).Многи људи који се данас причешћују нису свесни великог значаја Бескрвне Жртвекоја се приноси за време Евхаристије. Кад би били свесни не би молили да се одмах послеЛитургије врши помен за живе и мртве (да се одслужи помен или литија). Јер нема ничегавећег од помињања на Литургији. «У речима «благодарим Господа» треба да будеусредсређена сва напетост благодарности свег молитвеног скупа. У том тренутку свитреба да постану свесни своје евхаристичности, односно благодарности Богу. Зато оваквонегирање ове евхаристичности, односно самог смисла Литургије представља молба човекакоји је присуствовао Литургији и који је чуо ове речи да му се одслужи благодарственимолебан, због тога што му је он јаснији, ближи и говори му више него најузвиешнијаблагодарствена служба – Евхаристија. Тако је неизрециво тужно чути ове молбе заблагодарствени молебан после Литургије, односно другим речима уместо Литургије, која,дакле, ништа не говори души човека који жели да се захвали Богу. Узгред речено уопште,служење било каквих треба после Литургије тако противречи духу нашег богослужења!»(архимандрит Кипријан (Керн). Евхаристија, М., 2001., стр. 314).У историји су постојали покушаји поједин их група свештенослужитеља да унесуизмене у постојећу праксу служења Литургије. Тако је обновљенчески епископ Антонин(Грановски) почетком 20-их година 20. века служио «литургију, рецензирану по чиновимадревних Литургија». Изнео је престо на солеју. Међутим, све се ово радило самовољно, иживот је укинуо ове новине. Напротив, велики пастири (свети Јован Кронштатски иАлексије Мечов, протојереј Валентин Амфитеатров и др.), који су имали танан осећај зацрквени живот ништа не мењајући у обредној страни служили су Литургију с онимблагодатним надахн ућем, које је духовно препорађало десетине хиљада људи. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Како таштину разликовати гордост од унинија и тугу од жалости?Татјана Новикова Свети оци, распоређујући осам погубних страсти сразмерно њиховој све већојопасности, таштини дају седмо место, а гордости осмо. Генетски везане оне «крунишу»списак главних духовно-моралних порока. Преподобни Макарије Вели ки каже да су сведобродетељи и сва рђава дела међусобно повезани као карике у духовном ланцу, да једнаод други х зависе: молитва од љубави, љубав од радости, радост од кротости, кротост одсмирења, смирење од служења, служење од наде, нада од вере, вера од послушања,послушање од простоте. Тако и са супротне стране, рђава дела зависе једно од другог:мржња од раздражљивости, раздражљивост од гордости, гордост од таштине,таштина од неверја, неверје од окрутности, окрутност од нерада, нерад од лењости,69лењост од унинја, униније од нестрпљивости, нестрпљивост од сластољубља» (Духовнебеседе. Беседа 40.1). Ташт човек се наслађује својим реалним или умишљеним врлинама иуспесима, међутим, у његовој души, без обзира на недостатак љубави према Богу инезахвалност према Њему још може да остане место за веру. А горд човек испољавадиректно и свесно пренебрегавање Божанском славом. О томе пише преподобни ЈованЛествичник: «Почетак гордости је корен таштине; средина – понижење ближњег,бестидно проповедање свог труда, хвалисавост у срц у, мржња разобличења; а крај –одбацивање Божије помоћи, уздање у свој напор, демонска нарав» (23, 2).Униније заузима шесто место у осмочланом списку страсти које воде ка духовнојсмрти. Његов почетак је маловерје. Ако оно овлада човеком, постепено се у њему гасивера у Бога, нада у Њега и љ убав према Њему и човек пада у очај. Униније је облик тешкедуховне болести. А ако се туга и жалост се нису укорениле у човеку не представљајуболест. Оне су неизбежне на многотешком земаљском п уту. «У свијету ћете иматижалост; али не бојте се, Ја сам побиједио свијет» (Јн. 16, 33). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 На другом доласку Христа васкрснуће тела, а у каквом стању ће бити? Ја личноимам болест целог скелета, да ли ће тела васкрснути у првобитном стању (каква су билау пролазном животу) или ће се преобразити?И друго питање: где се налазе душе до другог Христовог доласка?Александар 1. Живот после свеопштег васкрсења неће бити васпостављање некадашњег, већпреображај. «И видјех небо ново и земљу нову; јер прво небо и прва земља прођоше»(Откр. 21, 2). После смрти наше тело трули. Ово распадање читавог телесног састава јепотребно да би се наша тела обновила, избавила од болести, недостатака, земаљскегрубости. У овом смислу свети оци говоре о благодатности смрти, јер се кроз њу неостварује лечење и преображај само душе, него и тела. По речима светог апостола «тако иваскрсење мртвих: сије се у распадљивости, устаје у нераспадљивости; сије се убешчашћу, устаје у слави; сије се у немоћи, устаје у сили» (1 Кор. 15, 42-43).2. После четрдесет дана Господ души сваког човека одређује место привременогборавка до С уда. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Пишем у нади да ћу добити разрешење дискусије која у нашој породици одавнотраје о томе да ли је физички рад уместан у недељу и на празнике. Ја се придржаваммишљења да немогућност за верника да због неких разлога поштује недељу (одлазак ухрам, читање духовне литературе) нипошто није узрок да дан проведе доконо.Андреј Празници су свети дани у којима се наш дух уздиже над земаљским бригама, адуша и тело се ослобађају свакодневних, заморних брига и обавеза. Они нас подсећају наузвишено назначење човека који треба да постане наследник блаженог живота, кад ће сезавршити животни труд који нам је Господ одредио. Због тога обавезно треба да будемо ухраму на празничном богослужењу. Сам Господ је славио празничне дане путујући изГалилеје у Јерусалим (Јн. 2, 13; 5, 1; 7, 2, 10; 10, 22; 12, 1, 12 и др.). Шта да се ради осталовреме кад се заврши служба? Правила светих сабора о томе ништа не говоре. Хришћанскатрадиција прописује благочестив одмор. Ово потпуно одговара смислу и сврси празника.Човек треба да буде у ведром расположењу. Потп уно је јасно да је фарисејска строгосткоја забрањује сваки рад и занимање неспојива с духом хришћанске радости. Треба сепобринути само за то да нас овај посао не умара и не поробљава. Мотиви овог посла требада буду далеки од користољубља. Једном речју, на празнике се после повратка из храмадозвољава лак, пријатан рад који нас удаљава од доконости која раслабљује, која такочесто води у униније. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Да ли је грешно тражити «бољи живот»? Ради се о томе што радим, зарађениновац је у потпуности довољан за нормалан живот целе породице. Али ја све времетражим посао који се више плаћа и налазим, мењам посао. Међутим, понекад ми се чинида то није добро, да јурим за земаљским добрима, скупљам их... А први хришћани сунасупрот томе продавали своју имовину и живели у заједници.Георгије Глас савести вам исправно дошаптава да треба да се задовољите оним што имате.Жеља да се побољшају животни услове није греховна кад је човек сиромашан. Хроничнанемаштина одузима снагу и време и утиче на расположење. Међутим, ако се основнепотребе задовољавају боље је не тражити више. Човеку треба да је драгоцена ун утрашњаслобода и он не треба да се упреже у кола светских брига. «А побожност јесте великидобитак кад смо задовољни оним што имамо. Јер ништа не донијесмо на свијет; јасно је даништа не можемо ни однијети. А кад имамо хран у и одјећу, будимо овим задовољни» (1Тим. 6, 6-8). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Како правилно испоштовати заповест о десетини прихода? И како правилоизрачунати «десетину»? Од ког износа – од оног што добијам «чисто» на руке или истоонако као што се рачуна порез на приход? И шта да се ради с дуговима (на пример, закирију) – кад их вратим, једва саставим крај с крајем до следеће плате?Сергије Десетина је била одређена Синајским законима као обавезна мера прилога у користхрама (скиније) и свештенства: «И сваки десетак земаљски од усјева земаљскога и одвоћа, Господњи је, светиња је Господу.» (3 Мојс. 27, 30). Међутим, већ је у старозаветновреме могуће било давати прилог по усрдности. Таква је била Божија заповест кад сеградила скинија: «И Господ рече Мојсију говорећи: реци синовима Израиљевим да Мискупе прилог: од свакога који драге воље да узмите прилог Мени» (2 Мојс. 25, 1-2).У основи хришћанске вере су две главне заповести: љубав према Богу и премаљудима. Овим се одређује дух хришћанске пожртвованости. Зато и у својим при лозимахришћанин није везан законима било каквом мером. Господ је похвалио удовицу која је уризницу ставила две последње лепте (Мк. 12, 41-43; Лк. 21, 1-4).У Византији и у Русији су постојали покушаји да се одреди десетина. Тако су уРусији за време епископа постојале дужности «десетилника». После Стоглавог саборапојавили су се десетински свештеници на које је прешао део обавеза десетилника.Међутим то је било укинуто још у XVII веку.Ако је десетина згодна као начин одређивања редовних прилога и човек може да јојприбегава не бавећи се скруп улозним књиговодственим рачунима, имајући на уму поукусветог апостола Павла: «Сваки како одлучи у срцу, не са жалошћу или принудно; јер Богљуби онога који драговољно даје. А Бог је кадар да вас обогати сваком благодаћу, да усвему свагда имајући довољно свега изобилујете у сваком добром дјелу» (2 Кор. 9, 7-8). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 Јако ме мучи питање: након што сам исповедила своје грехове, ја их сесвеједно сећам. И свеједно осећам стид и покајање. Можда сам их неправилноисповедила? Како да сазнам да ли сам достојно исповедила грехове или нисам? Какочовек после исповести треба да се односи према прошлим сагрешењима – да их се не сећана молитви код куће? А како да их заборавим?Валентина Сва светоотачка аскетска литература је прожета простом и јасном мишљу: ако смоискрено исповедили Богу своје грехове, Господ нам их је опростио. «А о греховима који суучињени раније и које спомињеш, рећи ћу: ако сачуваш моју заповест о Христу Исусу,веруј несумњиво да ти их је Господ опростио и да као да си се сад родио кроз покајањекоје си принео Богу» (преподобни Варсанофије Велики и Јован, Руководство за духовниживот. Одговор 223). Сећање на грехове је природно. Али ако сјединимо покајање свером у милосрђе Божије, неизбежно осећање кривице пред Богом постаје извор сталногблагодарења Богу. «А Исус рече: Двојица бијаху дужни једноме повјериоцу, један бјешедужан пет стотина динара, а други педесет. А кад они не имадоше да му врате, поклониобојици. Кажи, који ће га од њих двојице већма љубити? А Симон одговарајући рече:Мислим онај коме више поклони. А Он му рече: право си судио» (Лк. 7, 41-43). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 Ако је све што потиче од Бога одакле је онда зло?Татјана Бог није створио зло. Оно је настало због злоупотребе слободе коју је Творац даоСвојој творевини – Анђелима и човеку. Прво је од воље Бога због гордости отпао деоАнђела. Они су се претворили у демоне. Њихова оштећена природа је постала сталниизвор зла. Затим се у добру није одржао ни човек. Прекршивши отворено заповест која мује дата он се успротивио вољи Творца. Лишивши се благодатне везе с носиоцем Животачовек је изгубио своје првосаздано савршенство. Његова природа је оштећена. Грех серодио и продро је у свет. Његови горки плодови су болест, страдања и смрт. Човек вишеније у потпуности слободан (Рим. 7, 15-21), већ је слуга греха. Да би се спасили људидошло је до оваплоћења Бога. Својом крсном смрћу и Васкрсењем Исус Христос једуховно и морално победио зло, које над човеком више нема потпуну власт. Међутим, злореално остаје док опстаје данашњи свет. Од свакога се захтева борба против греха (пресвега у себи). Уз помоћ благодати Божије ова борба свакоме може да донесе победу. Злоће коначно победити Исус Христос на крају времена. «Јер Он треба да царује док неположи све непријатеље под ноге Своје. Посљедњи непријатељ укинуће се – смрт.» (1Кор. 15, 25-25). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 Библија каже да нам је Бог дао право избора. Она такође каже да Бог знаапсолутно све и да су имена спасених већ записана у Књизи Живота. Какав је то ондаизбор ако је Он све већ решио уместо нас?zenichka У неким свештеним библијским текстовима помиње се књига живота. Навешћемота места: «насупрот непријатељима мојим /.../ нека се избришу из књиге живијех и справедницима нек не буду записани» (Пс. 68, 20-29); «молим и тебе, сатрудниче вјерни,помажи њима који се потрудише са мном у проповиједању Јеванђеља заједно и саКлиментом и осталим помоћницима мојим, чија су имена у Књизи живота» (Флп. 4, 3); «Инеће ући у њега ништа нечисто, ни који чини гадост и лаж, него само записани уЈагњетовој Књизи живота» (Откр. 21, 27). Уз ове цитате вероватно треба додати речи изМојсијеве молитве: «опрости ми гријех: ако ли нећеш, избриши ме из књиге своје, коју синаписао» (2 Мојс. 32, 32). Како видимо ни на једном месту се не каже да су у ову књигузаписана имена спасених. По постојећем тумачењу речима «књига живота» је симболичноназван запис добрих дела на небу, којима ће се човек оправдати на Суду и добити вечниживот.Хришћанском учењу је потпуно страна идеја предодређености. «Јер Бог такозавоље свијет да је Сина Својега Једнороднога дао, да сваки који вјерује у Њега не погине,него да има живот вјечни» (Јн. 3, 16). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Фебруар 9, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 Библија каже да нам је Бог дао право избора. Она такође каже да Бог зна апсолутно све и да су имена спасених већ записана у Књизи Живота. Какав је то онда избор ако је Он све већ решио уместо нас? zenichka У неким свештеним библијским текстовима помиње се књига живота. Навешћемо та места: «насупрот непријатељима мојим /.../ нека се избришу из књиге живијех и с праведницима нек не буду записани» (Пс. 68, 20-29); «молим и тебе, сатрудниче вјерни, помажи њима који се потрудише са мном у проповиједању Јеванђеља заједно и са Климентом и осталим помоћницима мојим, чија су имена у Књизи живота» (Флп. 4, 3); «И неће ући у њега ништа нечисто, ни који чини гадост и лаж, него само записани у Јагњетовој Књизи живота» (Откр. 21, 27). Уз ове цитате вероватно треба додати речи из Мојсијеве молитве: «опрости ми гријех: ако ли нећеш, избриши ме из књиге своје, коју си написао» (2 Мојс. 32, 32). Како видимо ни на једном месту се не каже да су у ову књигу записана имена спасених. По постојећем тумачењу речима «књига живота» је симболично назван запис добрих дела на небу, којима ће се човек оправдати на Суду и добити вечни живот. Хришћанском учењу је потпуно страна идеја предодређености. «Јер Бог тако завоље свијет да је Сина Својега Једнороднога дао, да сваки који вјерује у Њега не погине, него да има живот вјечни» (Јн. 3, 16). "Хришћанском учењу је потпуно страна идеја предодређености"Jess šta bi moglo da se pročita što govori malo više o ovome? Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 "Хришћанском учењу је потпуно страна идеја предодређености" Потпуно је тачно да у животу нема случајности. Али прејака је реч ако кажемо да је све предодређено. Нема апосолутне предодређености (предестинације) јер би она значила порицање човекове слободне воље и способности за моралну одговорност, те би водила у превазиђена и погрешна учења неких религијско- -философских праваца о усуду (судбина, фатум, кисмет). Идеја апсолутне предестинације била је велико искушење за мисао блаженог Августина на хришћанском Западу (4. век), а под његовим утицајем још веће за мисао оснивачâ протестантизма Лутера, Калвина и Цвинглија (16. век), са врхунцем у личности Јансена (17. век). У Православљу је присутна библијска уравнотежена вера у релативну предодређеност која не укида слободу и одговорност. Строго предодређено је само оно што је од Бога, а за циљ има живот и спасење човека и света у Христу (види Лук. 22, 22; Дела ап. 2, 23; 10, 42; 17, 26 и 31; Римљ. 1, 4; Јевр. 4, 7 и другде). Класични новозаветни текстови на ову тему јесу они из Посланицâ Римљанима и Ефесцима, где се предодређење види као Божја намера из љубави и благонаклоности, утемељена на Његовом предзнању, избрању и призиву људима, да људи буду усиновљени Богу, саобразни лику Сина Његова, Исуса Христа, оправдани, спасени, прослављени (Римљ. 8, 28 – 30 и Еф. 1, 5). Укратко, Божје јесте да нама помаже на путу добра, а наше је да Га љубимо (Римљ. 8, 28). Ако заборавимо добро и љубав, сами смо себи предодредили погибао и пакао, а не Бог Који нас је изабрао, призвао и на тај начин начелно предодредио за нешто сасвим супротно томе – за вечни живот и вечно радовање. У овом контексту, дакле, боља је формулација да је све по спасоносном и човекољубивом Промислу Божјем. То бих, слажући се са Вама, рекао и за наше редовне, божићне и друге, разговоре на страницама „Печата”, јер су заиста засновани на обостраној доброј вољи и жељи да се служи општем добру. Колико успевамо, нека суде његови читаоци, као и наши ближњи уопште, и нека суди Бог! Епископ бачки Иринеј Исто тако и свети Лука (Војно-Јасенецки) разматра питање зашто док се једни рађају у православним породицама и од малена добијају знања о спасењу, "други несрећници... се рађају као предодређени за пропаст... живе и расту у најнегативнијим условима за спасење... Ето, и питамо себе шта то значи, зашто као да Господ тобож једне од раније предодређује за спасење, а други као да су од раније осуђени на погибао... Не, не! Он жели да се сви спасу и да дођу у познање истине. У посланици Римљанима читамо: ?А знамо да онима који љубе Бога све помаже на добро, њима који су позвани по намјери; Јер које унапријед позна, унапријед и одреди, да буду саобразни лику Сина Његова? (Рим. 8:28-29). Огроман је значај ових речи апостола Павла. Предодређено је да буду саобразни лику Сина Његова они за које је по Свом Божанском предзнању знао од раније да ће кренути по путу који је Христос заповедио, да ће бити достојни Царства Божијег".[9] Неки људи који нису упознати са богословљем називају ово светоотачко учење калвинистичким или га зближавају са муслиманским погледом на предодређеност, мислећи да у Православљу уопште нема учења о предодређености. Међутим, није тако. У Писму је јасно написано: "А које унапријед одреди, оне и призва; а које призва оне и оправда; а које оправда оне и прослави" (Рим. 8:30). Али, Православље не прихвата погрешно, јеретичко схватање предодређености. Сагласно јеретичком учењу, Бог предодређује поступке људи, такође њихов избор и удео. Сагласно православном учењу, Господ не предодређује ни избор човека, ни његова дела, ни његов посмртни удео, али знајући по предзнању какав ће избор учинити један или други човек у свом срцу, Господ за оне који су изабрали истину предодређује спољашње околности које им дозвољавају да остваре свој избор и развију га са најбоље стране и на крају - достигну Царство Небеско. У "Посланици патријарха Источно-католичанске Цркве о Православној вери из 1723. године" пише: "Он је предвидео да ће се једни добро користити својом слободном вољом, а други зло, те је зато једне предодредио за славу, а друге је осудио". Даље патријарси говоре да у целом људском свету делује "благодат, која просвећује... која слично светлости која обасјава оне који иду по тами, показује нам свима пут. Они који желе да се њој слободно покоравају (јер она помаже онима који је траже, а не онима који јој се противе), и испуњавају њезине заповести преко потребне за спасење - добијају према томе и посебну благодат која помажући, крепећи и постојано их усавршавајући у љубави Божијој, то јест у оним добрим делима која Бог тражи од нас (и која је исто тако тражила и претходна благодат) - оправдава их, и чини их предодређенима". Мишљење људи који "уништавајући слободу човечије воље" представљају као узрок паклених мука оних који гину жељу Самог Бога, патријарси називају "страшним хуљењем на Бога", Који "није учесник никаквог зла, једнако жели спасење свима, и не гледа на лице" и "оне који тако говоре и мисле предајемо вечној анатеми". ЂАКОН ГЕОРГИЈЕ МАКСИМОВ надам се да ћеш наћи овде оно што те интересује... Bokisha је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука