sasluzitelj Написано Фебруар 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 ostavite se molim Vas patetike i pokusajte razumno da vodite dijalog i argumentovano! Sa druge strane ja nikoga licno ne prozivam, a to sto se pronalazite u necemu vec je druga situacija! Uostalom resenje postoji jako korektno, kome se ne dopada gde su dveri otvorene i gde se molitve citaju naglas, gde narod zeli da se pricescuje, neka ide tamo gde se drzi tzv "Stari" poredak! Kao sto je za Vas jrm. Simeon autoritet sto imate parvo i to postujem i mi koji drugacije mislimo imamo pravo da postuijemo i uvazavamo necije stavove! Opet pitam, a Vi nikako da odgovorite, na koji nacin neko ko svoga episkopa msmatra jeretikom ima zajednicu sa Crkvom? radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Методије, још нисам добио свој одговор. Или га нисам лепо видео, ако сте га написали. Што се толико узрујавате. Па, ако мислите да сте ви у праву (ви као појединац или ви као група људи), а тренутно мислите да вас прогоне, па зар не верујете у Бога и Његов коначни Суд? Време ће показати ко је био у праву. Сетите се шта је било са Св. Јованом Златоустим. Рашчињавали га више пута, протеривали... на крају, показало се да је био у праву... али, он (колико знам..ако грешим, исправите) није прекидао Литургије, није позивао на протесте и бунт.. причао је, радио је тако и тако, бранио хришћанство... и показало се шта се показало.... стрпљење.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 О. Симеон јавно износи своје ставове,и Методије и њему слични се пецају.Употребимо мало логику:Да епископи не слушају Сабор зар не би одговарали канонски?А неки епископи годинама служе тако.Значи,не треба правити проблеме где их нема.Сматрам да би требало позвати о.Симеона на одговорност,и да престане да изазива поделе. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 To nisu imenice nego pridevi... :smiley: O.O. - U. кованице, кованице... 0102_laughРечце 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вера Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 To nisu imenice nego pridevi... :smiley: O.O. - U. Нису придеви оче, него именице. :smiley: com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Све је то ништа у односу на срамну изјаву коју сте ви малопре горе изрекли! Саблазан коју сте изрекли је много већи грех од окретања леђа онима који су окренули леђа Сабору! Литургију су прекинули они који су у њу на силу унели новотарије! Брате Медотије ајде молим те наведи само једну "новотарију" коју су ти Епископи унели "на силу" у Литургију ? "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Све је то ништа у односу на срамну изјаву коју сте ви малопре горе изрекли! Саблазан коју сте изрекли је много већи грех од окретања леђа онима који су окренули леђа Сабору! Литургију су прекинули они који су у њу на силу унели новотарије! Брате Медотије ајде молим те наведи само једну "новотарију" коју су ти Епископи унели "на силу" у Литургију ? ПРОМЕНЕ У СВЕТООТАЧКОМ ПОРЕТКУ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ У ЕПАРХИЈИ БРАНИЧЕВСКОЈ (ПОРЕДАК СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ ЕПИСКОПА ИГЊАТИЈА И ЊЕМУ ПОСЛУШНИХ СВЕШТЕНИКА) 1. Не узимају време – не читају молитве: * Царе небесни, * Трисвето, * Оче наш, * затим молитве: ''Господе пружи руку своју..., Ући ћу у дом твој... '' (наведене молитве свештенослужитељ изговара до облачења). 2. Литургију служе са непрекидно отвореним дверима. 3. У Великој јектенији, на почетку Литургије, не помињу душу. Уместо исправног: ''За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо'', говоре: '' За вишњи мир и спасење наше, Господу се помолимо''. 4. Не певају блаженства, већ произвољно изабране антифоне. 5. Уместо исправног: ''За оваj свети храм...'', изговарају: ''За ову свету цркву...'' 6. При изговарању: ''Помињући, пресвету, пречисту... и сав живот свој Христу Богу предајмо'', свештенослужитељи се, уместо икони Христовој, клањају епископу. 7. У Прозбеној јектенији после Великог входа, уместо: ''Оно што је добро и корисно душама нашим од Господа молимо'', изговарају: ''Оно што је добро и корисно нама од Господа молимо''. 8. При изговарању речи: ''Горе имајмо срца'' подижу руке у правцу запада, а на речи: ''Заблагодаримо Господу'', клањају се у правцу запада. 9. Не дозвољавају да народ пева: ''Достојно и праведно јест поклањатисја Отцу и Сину и Свјатому Духу, троицје јединосушчњеј и нераздјељњеј'', већ само: ''Достојно и праведно јест''. За то време свештенослужитељ чита гласно молитву: ''Достојно је и праведно Тебе певати...'', која се по правилу чита тајно. 10. При изговарању речи: ''Узмите, једите, ово је Тело моје...'', не показују руком према светом дискосу, а приликом изговарања речи: ''Пијте из ње сви...'' не показују руком на свети путир, како је исправно. 12. Не дозвољавају да народ пева: ''И молимтисја Боже наш'' два пута дугачко и два пута кратко, већ само једно дугачко. 13. За време Епиклезе изостављају Тропар трећег часа као и стихове: ''Срце чисто саздај у мени...'', и '' Не одбаци ме од лица Твога...'' 14. Читају наглас молитву Eпиклезе: ''Још Ти приносимо ову разумну и бескрвну службу...'' а треба тихо. 15. После претварања Дарова изговарају наглас, уместо тихо, молитве: ''Да ове свете Тајне буду онима који се причешћују...'' и ''Још Ти приносимо ову разумну службу...'' 16. Изговарају наглас, уместо тихо, молитву: ''Помени, Господе, град овај...'' 17. Избацили су у целости прозбену јектенију испред “Оче наш”. 18. Избацили су молитву: ''Чуј, Господе, Исусе Христе, Боже наш...'', која се чита тихо и долази испред ''Светиње светима''. 19. Приликом служења више свештеника не причешћују се сами, свако за себе, већ најстарији по рукоположењу причешћује остале. 20. Свештеници се причешћују Крвљу Господњом само једанпут, уместо три пута. 21. Не читају молитве пред причешће верника: ''Верујем Господе и исповедам ...'' 22. Причешћују вернике са сједињеним честицама уместо само са Ни, Ка. 23. Вернике причешћује ђакон уместо свештеника или епископа. 24. Не изговарају формулу, коју по правилу говори свештеник, приликом причешћивања верника: ''Причешћује се слуга Божји ( име ) пречасним и пресветим Телом и Крвљу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа на отпуштење грехова и на живот вечни'', већ само: ''Тело и Крв Христова'' ( као латини ). 25. После отпуста не читају благодарне молитве после Светог Причешћа, којих је пет на броју на крају служебника. 26. Не читају: ''Сада отпусташ у миру слугу твога, Господе...'', трисвето, Оче наш, тропар Светог Јована Златоустог, Слава: кондак његов, И сада: ''Непостидна Заштитнице хришћана...'' Господи помилуј 12 пута, ''Часнију од херувима...'': Слава, И сада, и мали отпуст. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 О овоме је већ дискутовано на овом форуму на неколико тема. А што је најбитније ништа од овога написаног није новотарија. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 О овоме је већ дискутовано на овом форуму на неколико тема. А што је најбитније ништа од овога написаног није новотарија. Па полако,не може све преко ноћи.Сећаш се оне приче о кувању жабе,сећаш се сећаш. 0104_cheesy Полако почињемо и да скидамо иконостасе,али и то није битно. 0104_cheesy "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 О овоме је већ дискутовано на овом форуму на неколико тема. А што је најбитније ништа од овога написаног није новотарија. Па полако,не може све преко ноћи.Сећаш се оне приче о кувању жабе,сећаш се сећаш. 0104_cheesy Полако почињемо и да скидамо иконостасе,али и то није битно. 0104_cheesy Лазаре наравно да не може све прко ноћи а јеси ли ти брате кренуо полако да идеш на свету Литургију? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 О овоме је већ дискутовано на овом форуму на неколико тема. А што је најбитније ништа од овога написаног није новотарија. Па полако,не може све преко ноћи.Сећаш се оне приче о кувању жабе,сећаш се сећаш. 0104_cheesy Полако почињемо и да скидамо иконостасе,али и то није битно. 0104_cheesy Лазаре наравно да не може све прко ноћи а јеси ли ти брате кренуо полако да идеш на свету Литургију? Ја брате идем скоро сваке недеље,а и јутрос сам био. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 О овоме је већ дискутовано на овом форуму на неколико тема. А што је најбитније ништа од овога написаног није новотарија. Па полако,не може све преко ноћи.Сећаш се оне приче о кувању жабе,сећаш се сећаш. 0104_cheesy Полако почињемо и да скидамо иконостасе,али и то није битно. 0104_cheesy Лазаре наравно да не може све прко ноћи а јеси ли ти брате кренуо полако да идеш на свету Литургију? Ја брате идем скоро сваке недеље,а и јутрос сам био. 0110_hahaha драго ми је 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 8. При изговарању речи: ''Горе имајмо срца'' подижу руке у правцу запада, а на речи: ''Заблагодаримо Господу'', клањају се у правцу запада. 22. Причешћују вернике са сједињеним честицама уместо само са Ни, Ка. 23. Вернике причешћује ђакон уместо свештеника или епископа. Ово не капирам никако... Бог да прости, али ни мени се не свиђа садашњи епископ браничевски... нешто је труло у држави Данској, да да 0110_hahaha Нај изворније је окренути се према народу при изговарању речи "Горе имајмо срца" : јер тако иначе стоји у Литургији Св.Јакова брата Господњег. Такође је изворна пракса да народ прићешћује ђакон,а не свештеник. Ово за честице старно не знам,али знам да то нема никаквог суштинског значаја. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 0110_hahaha драго ми је 0110_hahaha Наравно, хвала Богу :smiley: А што брате питаш само за Литургију ? Није ваљда само она довољна за спасење ? Лазар је једном био рекао да није дуго ишао на Литургију а пошто смо се овде дотакли те теме па реко ако причамо о њој да видимо да ли и учествујемо у њој! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Ево шта кажу браћа "ихтусовци" на њиховом форуму о о.Симеону : http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php?t=2013 "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука