Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Миланковић је канонски прорачунао датуме Васкрса и све то лепо уклопио у нови календар (он је одрадио астрономски део према канонским упутствима епископа). Ништа се не би пореметило. Грцима је поремећено зато што су прихваили Миланковићев календар, а датум Васкрс заједно са нама рачунају на основу старог. Једини разлог зашто СПЦ није прихватила свој сопствени календар је било улизивање Русима. знам и немам ништа против, ал сам обратио пажњу где је проблем, ако игноришемо ондашње прилике и концентришемо се на садашње. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341068977' post='670036] машиш поенту. православни календар не зависи од тога да ли је тачан или не, већ кад пада Васкрс а после се све мање-више око тога гради. сем тога, ако се помери календар за 13-14 дана онда добијаш непотребне компликације које ти утичу на поредак богослужења. на крају крајева, већ имамо календар по коме живимо а који је прецизнији па не знам зашто би Црква морала да прелази на друго кад ионако не зависи од астрономије и тачности? с друге стране, да се не би машили дани и прекрајали на сваких не знам колико, може да се усвоји миланковићев или неки бољи ал онда мораш да направиш малтене васељенски сабор само због календара да прихвате сви и да се направе богослужења да имају смисла ... сем тога што је опасно играти се и урадити то за један дан јер ионако има гомила неуких и изманипулисаних верника и Цркви је важније да их задржи него да буде тачна. https://www.pouke.org...ra/#entry668950 ( https://www.pouke.org..._24#entry609193 ) Vec sam pomenuo da nije potreban kalendar za tu poentu. Pa onda moze da se kaze smara nas da sazivamo Sabore, ovakva sizofrena situacija je OK, kalendar nam nicemu ni ne sluzi, drzimo ga, eto tako, jer je deo tradicije, jeste da su se mnogi vezali za sporednu stvar, ali nas smara i da im objasnjavamo da kalendar nema neke veze sa Crkvom, to je bio tehnicki detalj kome je vremenom, zbog neobracanja previse paznje, pridodat znacaj koji ne zasluzuje. Ako vam je do napijanja, nemojte da se vadite na SrpskuNovuGodinu! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Crveni sat mi je od dede, nazalost ne radi, pa zato nosim zuti da znam koliko je sati! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 https://www.pouke.org...ra/#entry668950 ( https://www.pouke.org..._24#entry609193 ) Vec sam pomenuo da nije potreban kalendar za tu poentu. Pa onda moze da se kaze smara nas da sazivamo Sabore, ovakva sizofrena situacija je OK, kalendar nam nicemu ni ne sluzi, drzimo ga, eto tako, jer je deo tradicije, jeste da su se mnogi vezali za sporednu stvar, ali nas smara i da im objasnjavamo da kalendar nema neke veze sa Crkvom, to je bio tehnicki detalj kome je vremenom, zbog neobracanja previse paznje, pridodat znacaj koji ne zasluzuje. Ako vam je do napijanja, nemojte da se vadite na SrpskuNovuGodinu! све ја тебе капирам, ал неко некад не може на море зато што мора да чува млађег и неразумног брата који има тенденцију да заборавља упаљену рерну дал је неправда имати малог брата који се тако понаша, или је благодат - то је већ нека друга прича drvce је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Решење је искључити рерну да се брат не би испекао, а ја правац на море! Милан Меденица :) and drvce је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Решење је искључити рерну да се брат не би испекао, а ја правац на море! јес, кад би имао поверења у њега да не запали кућу клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Решење је искључити рерну да се брат не би испекао, а ја правац на море! Za tebe smo utvrdili da ti mora videti neces, srebroljupce! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Једини разлог зашто СПЦ није прихватила свој сопствени календар је било улизивање Русима. Руска Црква је била прихватила промену календара и неких месец дана је функционисала тако, док патријарх Тихон није сазнао да осим Цариградске патријаршије друге помесне цркве нису промениле календар па је својом посланицом наредио повратак на старо стање док и остале помесне цркве не уведу промену календара. А српска помесна Црква се уплашила догађаја у Грчкој (расколи око календарског питања), па није ни приступила промени календара. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Uz gore napisano, ako ima trunka mrvice u ovom dajdzestu (ne razumem se, kritika je dobrodosla): http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/10-08-2011/Feljton/156392/Pravoslavlje-ili-smrt- , onda postoje duboki sistemski problemi u percepciji, prezentaciji i razdvajanju vaznog od sporednog u Crkvi. Koji mutljag! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Uz gore napisano, ako ima trunka mrvice u ovom dajdzestu (ne razumem se, kritika je dobrodosla): http://www.vesti-onl...avlje-ili-smrt- , onda postoje duboki sistemski problemi u percepciji, prezentaciji i razdvajanju vaznog od sporednog u Crkvi. Koji mutljag! добродошао у унутар црквене проблеме, има да те заболи глава шалу на страну, тема није нимало неозбиљна већ је врло проблематично каквих духом ти људи избијају и колико су успешни у томе да трују друге и одвлаче их од Цркве. ај што их одвлаче, него што се понашају прилично патолошки. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јануар 13, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2014 Naravno večerašnje dočekivanje takozvane Srpske Nove Godine, me je podstaklo na ovu temu. Ako ispratimo Vaskršnje poravnjanje, koje je preduslov za pravoslavne, možemo se ladno prebaciti na gregorijansku (slično grcima), ili na milankovićev koji takođe ima tu vaskršnju kanonsku odrednicu. A možemo opet ostati i na julijancu (mada je to malo zastarelo, jer već dobrano kaska astronomski). Ja sam za Milankovića.. Ne znam da li je moguće da naša SPC pređe na Milankovića, bez nekog posebnog maherisanja sa ovim sestrinskim. Ionako pola njih je na gregorijancu. A za Milankovića, mora neko prvi da povuče. Ionako je sve to odobreno još onomad na pomesnom saboru, a red bi bilo da mi kao njegov rod i pomoz Bog, prvi uvedemo taj kalendarios. Pontifex Emeritus and Gandalf Sivi је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 13, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2014 Тачно нам само ово фали, неамо довољно подела и проблема, само још нови календар да уведемо да разбијемо монотонију Dragana Neg, ИгорМ, PetarP and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Јануар 13, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2014 Недај Боже да се изједначе календари ! Замислите да вам се незавршава пост 6 јануара на Бадње вече ! Ја сам за једно велико НЕ ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 13, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2014 Naravno večerašnje dočekivanje takozvane (fuj, pljuc..) Srpske Nove Godine, me je podstaklo na ovu temu. Ako ispratimo Vaskršnje poravnjanje, koje je preduslov za pravoslavne, možemo se ladno prebaciti na gregorijansku (slično grcima), ili na milankovićev koji takođe ima tu vaskršnju kanonsku odrednicu. A možemo opet ostati i na julijancu (mada je to malo zastarelo, jer već dobrano kaska astronomski). Ja sam za Milankovića.. Ne znam da li je moguće da naša SPC pređe na Milankovića, bez nekog posebnog maherisanja sa ovim sestrinskim. Ionako pola njih je na gregorijancu. A za Milankovića, mora neko prvi da povuče. Ionako je sve to odobreno još onomad na pomesnom saboru, a red bi bilo da mi kao njegov rod i pomoz Bog, prvi uvedemo taj kalendarios. Пошто у световном животу свакако примењујемо Грегоријански календар, реци ми шта то Црква добија прихватањем неког другог календара у односу на Јулијански или обрнуто шта губи ако не прихвати? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PetarP Написано Јануар 13, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2014 Ако 'ћемо раскол, онда само нека неко проба да уведе "нови" календар! Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука