Solomon Kane Написано Јун 29, 2010 Пријави Подели Написано Јун 29, 2010 можда зато ако се он поврати, можда ће повући и онолике људе које је завео сличним ...Све је могуће и увек се треба надати,мада...када би којим чудом и заокренуо свој садашњи курс ти које је повукао за собом први би га се одрекли...у оваквим случајевима деца која су хтела (да,баш тако...хтела!) да их роди и васпитава радикалан отац,најчешће постају временом још радикалнија од својих очева. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2010 Пријави Подели Написано Јун 29, 2010 можда зато ако се он поврати, можда ће повући и онолике људе које је завео сличним ...Све је могуће и увек се треба надати,мада...када би којим чудом и заокренуо свој садашњи курс ти које је повукао за собом први би га се одрекли...у оваквим случајевима деца која су хтела (да,баш тако...хтела!) да их роди и васпитава радикалан отац,најчешће постају временом још радикалнија од својих очева.нема везе, важно је да виде да је преумљење могуће, па ће се и њима сутра-прекосутра десити и остати у уму као валидна могућност и за себе, кад буде дошло време и за то.ништа није коначно, барем ја то тако видим ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 29, 2010 Пријави Подели Написано Јун 29, 2010 можда зато ако се он поврати, можда ће повући и онолике људе које је завео сличним ...Све је могуће и увек се треба надати,мада...када би којим чудом и заокренуо свој садашњи курс ти које је повукао за собом први би га се одрекли...у оваквим случајевима деца која су хтела (да,баш тако...хтела!) да их роди и васпитава радикалан отац,најчешће постају временом још радикалнија од својих очева.нема везе, важно је да виде да је преумљење могуће, па ће се и њима сутра-прекосутра десити и остати у уму као валидна могућност и за себе, кад буде дошло време и за то.ништа није коначно, барем ја то тако видим ... Човек,као што и сам знаш а као што и имаш прилике да видиш,има могућност и слободу да личност и погледе другог било које да су природе сматра неистинитим,да каже себи да је у праву за разлику од тебе или мене,да сматра исправним ставове које исповеда а супротни су твојим или мојим ставовима,и да заувек пребива у томе у чему јесте.Промене су увек могуће,наравно,али,на жалост,и на горе а не само на боље,и баш зато што су само "могуће" не треба то "могуће" свесно или несвесно претварати у "обавезно" ...кажем ово чисто јер су ме неке твоје речи уопштено подстакле на мисао која ме је,са друге стране,потакла на жељу да разграничимо неке ствари,јер код многих примећујем идеализован и претерано идиличан поглед на неке ствари а он је у жестоком сукобу са реалношћу и онда им се то обије о главу...и њима а што је најгоре најчешће и другима.ПС.Причам уопштено не мислећи,наравно,на тебе. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 5, 2010 Пријави Подели Написано Јул 5, 2010 све се слажем ја се увек надам најбољем, али сe припремам на најгоре ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2010 Nisam uopšte ulazio u to,da li je u pitanju lapsus ili ne.Zašto bi se rečenica:"u Gospoda Boga koji jeste",odnosila na suštinu,kada uzrok večnom postojanju Božijem nije suština već Ličnost Očeva? Možemo da nastavimo na drugoj temi,ako hoćeš. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Децембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2010 Nisam uopšte ulazio u to,da li je u pitanju lapsus ili ne.Zašto bi se rečenica:"u Gospoda Boga koji jeste",odnosila na suštinu,kada uzrok večnom postojanju Božijem nije suština već Ličnost Očeva? Možemo da nastavimo na drugoj temi,ako hoćeš. ok, thanks, ne mogu ti odmah u jednoj rečenici odgovoriti na ovo pitanje, ali da vidimo...treba mi još vremena da iščitam šta su sve ovdje navodili učesnici. za početak, izgleda da se radi o jednima koji zastupaju učenje koje se trenutno zastupa na bogoslovskom, ( i njegovim slijdbeniciam koji najradije slušaju zztop), i na drugoj strani, justinovski dogmatičari. ako pogledaš ovo šta je već pisano, vidjet ćemo da takav stav zauzima iskušenik, milan nikolić koji obično nešto citira, dibidirus koji upadne tu i tamo sa kojom slagalicaom koja se podrazumjeva, solomon koji misli više ono što misli dragi, a dragi misli drukčije od ovih prije navedenih ( da je Bog jedan i suština), metodije koji zastupa justinovu dogmatiku, dimitrije plećević koji to isto tvrdi, pa juče pročitah da čak i eniz o tome reče da su jevreji "važniji od nas" koji tvrde da je Bog jedan, itd..sve u svemu šaroliko... a ja se opet sjetih onih sretnih bakica koje vjeruju i pojma nemaju o ovim našim dokazivanjima...nego, trebat će mi još nešto vremena da pročitam ove komentare od prije..na ovo tvoje pitanje ti samo trenutno mogu reći da su katolici stigli "razmišljajući" i do toga da Duh ne ishodi samo od Oca već i od Sina... Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Децембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2010 можда зато ако се он поврати, можда ће повући и онолике људе које је завео сличним ...Све је могуће и увек се треба надати,мада...када би којим чудом и заокренуо свој садашњи курс ти које је повукао за собом први би га се одрекли...у оваквим случајевима деца која су хтела (да,баш тако...хтела!) да их роди и васпитава радикалан отац,најчешће постају временом још радикалнија од својих очева. Nazalost,toliko puta potvrdjena cinjenica.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2010 Nisam uopšte ulazio u to,da li je u pitanju lapsus ili ne.Zašto bi se rečenica:"u Gospoda Boga koji jeste",odnosila na suštinu,kada uzrok večnom postojanju Božijem nije suština već Ličnost Očeva? Možemo da nastavimo na drugoj temi,ako hoćeš. ok, thanks, ne mogu ti odmah u jednoj rečenici odgovoriti na ovo pitanje, ali da vidimo...treba mi još vremena da iščitam šta su sve ovdje navodili učesnici. za početak, izgleda da se radi o jednima koji zastupaju učenje koje se trenutno zastupa na bogoslovskom, ( i njegovim slijdbeniciam koji najradije slušaju zztop), i na drugoj strani, justinovski dogmatičari. ako pogledaš ovo šta je već pisano, vidjet ćemo da takav stav zauzima iskušenik, milan nikolić koji obično nešto citira, dibidirus koji upadne tu i tamo sa kojom slagalicaom koja se podrazumjeva, solomon koji misli više ono što misli dragi, a dragi misli drukčije od ovih prije navedenih ( da je Bog jedan i suština), metodije koji zastupa justinovu dogmatiku, dimitrije plećević koji to isto tvrdi, pa juče pročitah da čak i eniz o tome reče da su jevreji "važniji od nas" koji tvrde da je Bog jedan, itd..sve u svemu šaroliko... a ja se opet sjetih onih sretnih bakica koje vjeruju i pojma nemaju o ovim našim dokazivanjima...nego, trebat će mi još nešto vremena da pročitam ove komentare od prije..na ovo tvoje pitanje ti samo trenutno mogu reći da su katolici stigli "razmišljajući" i do toga da Duh ne ishodi samo od Oca već i od Sina...Ok,odgovori kad procitas. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 можда зато ако се он поврати, можда ће повући и онолике људе које је завео сличним ...Све је могуће и увек се треба надати,мада...када би којим чудом и заокренуо свој садашњи курс ти које је повукао за собом први би га се одрекли...у оваквим случајевима деца која су хтела (да,баш тако...хтела!) да их роди и васпитава радикалан отац,најчешће постају временом још радикалнија од својих очева. Nazalost,toliko puta potvrdjena cinjenica.... и тако су се деца солидарисала са оцем, па макар се погубила клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 можда зато ако се он поврати, можда ће повући и онолике људе које је завео сличним ...Све је могуће и увек се треба надати,мада...када би којим чудом и заокренуо свој садашњи курс ти које је повукао за собом први би га се одрекли...у оваквим случајевима деца која су хтела (да,баш тако...хтела!) да их роди и васпитава радикалан отац,најчешће постају временом још радикалнија од својих очева. Nazalost,toliko puta potvrdjena cinjenica.... и тако су се деца солидарисала са оцем, па макар се погубила smej.gif Deca su svoga oca ,pa tako i cine... Inace,ja bih bio dosta stroziji prema svima njima,da se izazove kolebanje kod svih clanova ove grupe, kod kojih se moze izazvati,a da se u isto vreme preventivno utice na razne koji su uprli svoje oci nadajuci se da ce Artemije&co da se izvuku i time ovi dobiju zeleno svetlo da i sami nesto slicno pokusaju. Imam utisak,na osnovu poslednjih odluka Velikog Crkvenog Suda,da su i nasi Saborski Oci istog misljenja,sto me veoma raduje ,a sto bi znacilo da su ozbiljno resili da se pozabave najsustinskijih problema sa kojima muku mucimo vec dugi niz godina. Bogu se molim da tako bude. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сербонац Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Како вама звучи ово проклињање Епископа СПЦ од стране игумана манастира Рукумија и позивање да се присуствује ''туђим'' Литургијама? Мени болесно и опасно! Кога је он проклео,тотално тумачиш ову беседу погрешно.Шта је рекао болесно? Човек позива на САБОРност и говори да треба да вратимо догмате аве Јустина Поповића које су заменуте неким сумњивим теолозима данашњице. klapklap "Род Трибала, Срба на земљи је најстарији и највећи!" - Лаоник Халкокондил Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Ne znam bas da li u dogmatika sv Justina Popovica moze da se nadje tako nesto da Bog nije zajednica nego jedinica. I da jos doda da su ucenje o zajednici izmislili ekumenisti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Ne znam bas da li u dogmatika sv Justina Popovica moze da se nadje tako nesto da Bog nije zajednica nego jedinica. I da jos doda da su ucenje o zajednici izmislili ekumenisti. Koliko me sećanje služi ,u dogmatici Oca Justina piše da su sveta trojica apsolutno ista i apsolutno različita,u isto vreme, i da nema mozga i uma koji to meže da shvati.E sad ako su oni apsolutno isto onda su trojica jedinica a ako su apsolutno različiti onda su zajednica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Ne znam bas da li u dogmatika sv Justina Popovica moze da se nadje tako nesto da Bog nije zajednica nego jedinica. I da jos doda da su ucenje o zajednici izmislili ekumenisti. Koliko me sećanje služi ,u dogmatici Oca Justina piše da su sveta trojica apsolutno ista i apsolutno različita,u isto vreme, i da nema mozga i uma koji to meže da shvati.E sad ako su oni apsolutno isto onda su trojica jedinica a ako su apsolutno različiti onda su zajednica . Зато свети Оци' date=' али и савремени богослови, са правом наглашавају да је Бог, заправо, [b']три потпуна бића[/b] или као што најлакше упоређујемо са три сунца или три човека. Као што су три сунца, или три човека, тако су и ипостаси Божанске три потпуна бића. Дакле, ми не испитујемо на потврдни начин оно што се не може спознати ни о чему не можемо потврдно одговорити, а то је суштина или јединственост Божија, него своју пажњу потврдног богословља усмеравамо на личности, а личности су, као што уче православни Оци, изједначене и поистовећене са ипостасима које означавају целовита и потпуна бића. Милане већ сам негде прочитао овакво твоје схватање Бога, са којим се ја не слажем. Мислим да ова филозофија о Богу који је три бића јесте философија Јована Зизјуласа и ја нисам налазио на таква објашњења на другим местима. Већ сам рекао да ми је несхватљива и неоправдана било чија потреба додатног објашњавања нечега што је већ објашњено. Ако још узмемо у обзир да су на тему Свете Тројице своја објашњења дали Свети Василије Велики, Свети Атанасије Велики, чему потреба дообјашњавања. Да ли је Зизјулас уочио неку недоследност и недореченост у речима великих светитеља? Поменути светитељи говоре о једном божанском бићу (не о три као Зизјулас) које има три лица или три ипостаси. ТРОЈИЦА У ЈЕДИНИЦИ И ЈЕДИНИЦА И ТРОЈИЦИ! Догмат о Светој Тројици: Верујем у једнога Бога у трима Лицима: Оца, и Сина, и Светога Духа. једнога Бога у Тројици и Тројицу у јединици поштујемо У чему је онда разлика онога што говори отац Симеон са догматом о Светој Тројици - за оне који Бога сматрају Оцем (онако како нас учи сам Господ који нам је открио савршену хармонију три божанска лица једног истог божанског бића)!? Јер славећи Оца, славимо Сина, славимо и Духа - тројицу јединосуштну и нераздељиву! https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4462.325.htmlevo ovdje je otprilike to već metodije objasnio. ovo zanima i petarm, recimo ovako: dogmatika sv. Justina Popovica govori o jedinstvu (nerazdjeljive) jedne suštine, i razlikuje se od dogmatike j. Zizjulasa. kod j. Zizjulasa je koliko sam shvatila akcenat umnogome na Ličnosti, u odnosu na jedinstvo nerazdjeljive suštine. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2010 Timjančice,radi se o tome da je Sv.Atanasije pod "bićem" podrazumevao suštinu(to jasno kaže u poslanici egipatksim i livijskim episkopima).Dakle,nema nikakve kontradiktornosti. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука