Методије Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Нисте се оглашавали на овакве изјаве где Зизјулас покушава да унизи Догмат о Светој Тројици, представљајући га као проблем и предмет будуће расправе на екуменским седницама са инославнима: Митрополит Ј. Д. Зизиулас ДОГМАТ О БОГУ ТРОЈИЦИ ДАНАС Хитно је потребно да се Екуменизам суочи са проблемом Свете Тројице, и то у вези са две ствари: … (2.) На нивоу дијалога са другим верама, који нагло окупира дневни ред Светског Савета Цркава као и Папски Савет за унапређење Хришћанског Јединства у Ватикану, проблем Свете Тројице треба да буде централни проблем. Екуменски задатак који стоји пред Хришћанским Црквама данас, било у односима једне према другима, или при њиховом дијалогу са другим верама, у све више плуралистичком свету нашег времена, захтева да гледамо не само на логичке или философске (у превасходно аналитичком смислу) аспекте догме о Светој Тројици, већ такође, ако не и углавном, на животну важност ове догме. Судбина ове догме у контексту наше актуелне ситуације углавном ће да зависи од тога да ли она има икаквог значаја за људско трагање за смислом у животу. Кренули сте од оца Симеона!? Procitao sam ovo dvaput i dalje ne kontam sta si hteo da kazes! НИсам ни очекивао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Ko hoce da se bavi dogmatikom treba da je i podviznik a +Jovan to jeste a jesi li ti Metodije ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Нисте се оглашавали на овакве изјаве где Зизјулас покушава да унизи Догмат о Светој Тројици, представљајући га као проблем и предмет будуће расправе на екуменским седницама са инославнима: Митрополит Ј. Д. Зизиулас ДОГМАТ О БОГУ ТРОЈИЦИ ДАНАС Хитно је потребно да се Екуменизам суочи са проблемом Свете Тројице, и то у вези са две ствари: … (2.) На нивоу дијалога са другим верама, који нагло окупира дневни ред Светског Савета Цркава као и Папски Савет за унапређење Хришћанског Јединства у Ватикану, проблем Свете Тројице треба да буде централни проблем. Екуменски задатак који стоји пред Хришћанским Црквама данас, било у односима једне према другима, или при њиховом дијалогу са другим верама, у све више плуралистичком свету нашег времена, захтева да гледамо не само на логичке или философске (у превасходно аналитичком смислу) аспекте догме о Светој Тројици, већ такође, ако не и углавном, на животну важност ове догме. Судбина ове догме у контексту наше актуелне ситуације углавном ће да зависи од тога да ли она има икаквог значаја за људско трагање за смислом у животу. Кренули сте од оца Симеона!? Procitao sam ovo dvaput i dalje ne kontam sta si hteo da kazes! Човек капира да ћемо да мењамо догму, а не да је судбина догме у томе да њоме живимо а не да само догма буде исповедање. Ако догма не мења и не одређује наш живот ми смо је онда изгубили, нема је више. Јер, догмати нису идеологија него рецепти живота. То је митрополит овде рекао, о незнавени!!! Па ће да је мења и прилагођава на Свецком сабору цркава и екуменским скуповима!?Добар си... Баш сам се насмејао... Пошто видим да схваташ проблем, реци нам у чему ''подвижник'' Зизјулас види ''проблем Свете Тројице''? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 :cheesy2: :smiley: Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Ја бих искрено волео да се вратимо на тему и покажемо, колико је то у нашим моћима да не постоје никакве новотарије, како то о. Симеон воли да каже и да етикетира своје неистомишљенике. Дакле, хајде да коначно поставимо правилну терминологију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Mетодије, имаш ли ти мозак или си га оставио у Рукумији? Он не види проблем у догмату о светој Тројици него у проблему да ли ми тај догмат схватамо на начин тако да он утиче на наш живот. Он нас и наше разумевање истче као проблем а не догмат као догмат. Ако се не потрудимо да тај догмат схватимо на начин да њиме живимо онда је тај догмат осуђен на пропаст, не сам по себи већ због тога што нама отупечима и неразумнима не говори ништа. Значи, проблем смо ми а не догмат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Методије,није лепо вадити из контекста поједине делове текста митр.Јована и крајње селективно болдовати оно што би као издвојено из контекста могло имати негативну конотацију и призвук.То се зове непоштење...извини,не желим да те увредим,али то се може само тако именовати.Јеси ли прочитао цео текст? Ниси! Јер да јеси,видео би нешто скроз супротно од онога што желиш импутирати митр.Јовану...видео би бригу о Светотројичном догмату и акценотавње његове важности за живот Цркве и савременог света.Наставак текста,као и читав текст од почетка има сасвим другу поруку од оне коју нам ти намећеш,и он гласи: "Религијска истина није никада била, нити може бити, одвојена од њеног сотириолошког значаја. Догмат о Светој Тројици може много да помогне људима у трагању за личношћу, слободом, заједницом и опстанком света. Много више него деистичка идеја божанства. Дужност је хришћанске теологије да разоткрије и покаже све ово." Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Mетодије, имаш ли ти мозак или си га оставио у Рукумији? Он не види проблем у догмату о светој Тројици него у проблему да ли ми тај догмат схватамо на начин тако да он утиче на наш живот. Он нас и наше разумевање истче као проблем а не догмат као догмат. Ако се не потрудимо да тај догмат схватимо на начин да њиме живимо онда је тај догмат осуђен на пропаст, не сам по себи већ због тога што нама отупечима и неразумнима не говори ништа. Значи, проблем смо ми а не догмат. Па ћете разумевање ''проблема'' да решавате на свецком савезу цркава? Да... Имаш ли ти мозак или си га заборавио на неком екуменском скупу или у свецком савезу цркава на којем си решавао проблеме о разумевању догмата? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Стара је то прича брате Дејане. Извлачење из контекста и окретање теме на другу страну која нема апсолутно никакве везе са истином, само да би одбранили неодбрањиво. На крају, кад више апсолутно ни то не може да прође, крену вређања на личној основи. У сваком случају, ништа ново. Било би чудно кад би променили методологију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Било би чудно кад би променили методологију.Било би време да брат Методије промени "методологију". :smiley: Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Mетодије, имаш ли ти мозак или си га оставио у Рукумији? Он не види проблем у догмату о светој Тројици него у проблему да ли ми тај догмат схватамо на начин тако да он утиче на наш живот. Он нас и наше разумевање истче као проблем а не догмат као догмат. Ако се не потрудимо да тај догмат схватимо на начин да њиме живимо онда је тај догмат осуђен на пропаст, не сам по себи већ због тога што нама отупечима и неразумнима не говори ништа. Значи, проблем смо ми а не догмат. Па ћете разумевање ''проблема'' да решавате на свецком савезу цркава? Да... Имаш ли ти мозак или си га заборавио на неком екуменском скупу или у свецком савезу цркава на којем си решавао проблеме о разумевању догмата? Није "свецки" него светски. Јој мајко моја какви овде критикују епископе и теологе! То ће одлучити Црква. Ја лично не видим ништа корисно од нашег боравка тамо јер нас несретни прортестанти неће ад чују. Ако Римокатолици нису чланови већ само посматрачи, не видим ни шта ћемо ми тамо. Но, ја ћу послушати како Црква одлучи и бићу јој увек одан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Ја лично не видим ништа корисно од нашег боравка тамо јер нас несретни прортестанти неће ад чују. Ако Римокатолици нису чланови већ само посматрачи, не видим ни шта ћемо ми тамо. Но, ја ћу послушати како Црква одлучи и бићу јој увек оданПотписујем сваку реч! :cheesy2: Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Стара је то прича брате Дејане. Извлачење из контекста и окретање теме на другу страну која нема апсолутно никакве везе са истином, само да би одбранили неодбрањиво. На крају, кад више апсолутно ни то не може да прође, крену вређања на личној основи. У сваком случају, ништа ново. Било би чудно кад би променили методологију. Кидање из контекста је главни секташки принцип. Тако су и Јеванђеље изопачили секташи. Ето то је менталитет који је о.Симеон донео из своје бивше верске заједнице. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 7, 2010 Пријави Подели Написано Март 7, 2010 Ја бих искрено волео да се вратимо на тему и покажемо, колико је то у нашим моћима да не постоје никакве новотарије, како то о. Симеон воли да каже и да етикетира своје неистомишљенике. Дакле, хајде да коначно поставимо правилну терминологију. Мислим да због атмосфере омаловажавања коју сте установили (не мислим само на вас не го на већину вас) то на овом форуму није могуће. Без увреде... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука