Jump to content

Отац Симеон о тзв. "новотаријама"

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Где си то приметио моју одушевљеност? Пријатељу, већ више пута ми убацујеш у уста оно што ја нисам ни помослио а камоли рекао. Опасно искушаваш моје стрпљење.

Иначе што се тиче овога што си написао, имам овај коментар, јервидим да ово виише нигде не води.

На крају си сам себе побио, постављајући догмат о Светој Тројици, но не вреди разговарати. Важно да је све усклађено.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 484
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

У чему је онда разлика онога што говори отац Симеон са догматом о Светој Тројици - за оне који Бога сматрају Оцем (онако како нас учи сам Господ који нам је открио савршену хармонију три божанска лица једног истог божанског бића)!?

Није Света Тројица Отац па да кажеш да Га славимо у три лица. Отац је једно од три Лица унутар Свете Тројице. Зато можеш да кажеш ми верујемо у једнога Бога (мислећи на Свету Тројицу а не на Бога Оца) кога прослављамо у три Лица - у Оцу и Сину и Светоме Духу. Значи Свету Тројицу прослављамо у три Лица а не Оца небеског. Јел ти сада јасније?

Подели на овим сајтовима

Оца небескога кога увек славимо у три лица, Оца и Сина и Духа Светога!

Мислим да је ипак погрешно формулисао реченицу,иако верујем да као монах и хришћанин зна у Кога верује и на који начин.

Ако је под изразом "Отац небески" мислио на на Самога Триипостасног Бога,онда није суштински погрешио,али је могао да боље и прецизније формулише реченицу користећи уместо ове синтагме,која је ипак некако у теолошком жаргону резервисана за Бога Оца,да употреби много других речи и израза,а ако је под истим изразом (Отац небески) мислио на Личност Бога Оца,онда је то велика,велика грешка која има своје модалистичко и савелијанско име,зар не? Лично сам убеђен да се човек мало спетљао и да ова друга варијанта није нешто што му се може приписати...барем желим да верујем у то.

Друге ствари везане за проблем који постоји око његове личности и деловања,остављам компетентнијима од мене да воде разговор по том питању.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Владика Атанасије Јевтић

Предавање на тему: Основе истине наше вере

4. октобар 2008.

сала Културног центра Пожега

http://video.google.com/videoplay?docid=3574798719362494311#

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Када говори испред 500 људи онда мора дапази шта прича (ако уопште зна шта прича, наравно). Овакби лапсуси (ако је био лапсус) су недопустиви јер тамо долазе људи који му верују и који желе да од њега веру своју уче. И кад он овако нешто изусти како ће просечан верник да исповеда своју веру чувши га?

Подели на овим сајтовима

Kazem vam ja ljudi,idolopoklonstvo!

Otac Simeon je idealizovan u bezgresnog papu i postao je merilo istine i istinitog ispovedanja!

Не него је на овом форуму произведен у мету за испаљивање неоснованих оптиужби.

Подели на овим сајтовима

Методије то је само твоје мишљење. За тебе је он идол, за нас није. Даће Бог, па ће се и таквима доћи краја - па или ће бити како треба или напоље из тора па прави своју секту. Доста је више било!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Не би се ми овде никада бавили о. Симеоном или било киме, да о. Симеон не говори против Литургије. Већ сам рекао шта сам рекао нећу да се понављам. Одакле њему право и смелост да буни људе против Литиргије коју служи његов Епископ? Што око њега долазе људи које он држи на узици и који не смеју ништа да му зуцну зато што га гледају као Бога- њихов је проблем. Човек који тражи да га сви слушају, а сам не слуша никога. Одакле ли је само ту теологију покупио? 

Подели на овим сајтовима

Нисте се оглашавали на овакве изјаве где Зизјулас покушава да унизи Догмат о Светој Тројици, представљајући га као проблем и предмет будуће расправе на екуменским седницама са инославнима:

Митрополит Ј. Д. Зизиулас

ДОГМАТ О БОГУ ТРОЈИЦИ ДАНАС

Хитно је потребно да се Екуменизам суочи са проблемом Свете Тројице, и то у вези са две ствари:

(2.) На нивоу дијалога са другим верама, који нагло окупира дневни ред Светског Савета Цркава као и Папски Савет за унапређење Хришћанског Јединства у Ватикану, проблем Свете Тројице треба да буде централни проблем.

Екуменски задатак који стоји пред Хришћанским Црквама данас, било у односима једне према другима, или при њиховом дијалогу са другим верама, у све више плуралистичком свету нашег времена, захтева да гледамо не само на логичке или философске (у превасходно аналитичком смислу) аспекте догме о Светој Тројици, већ такође, ако не и углавном, на животну важност ове догме. Судбина ове догме у контексту наше актуелне ситуације углавном ће да зависи од тога да ли она има икаквог значаја за људско трагање за смислом у животу.

Кренули сте од оца Симеона!?

Подели на овим сајтовима

Нисте се оглашавали на овакве изјаве где Зизјулас покушава да унизи Догмат о Светој Тројици, представљајући га као проблем и предмет будуће расправе на екуменским седницама са инославнима:

Хитно је потребно да се Екуменизам суочи са проблемом Свете Тројице, и то у вези са две ствари:

(2.) На нивоу дијалога са другим верама, који нагло окупира дневни ред Светског Савета Цркава као и Папски Савет за унапређење Хришћанског Јединства у Ватикану, проблем Свете Тројице треба да буде централни проблем.

Екуменски задатак који стоји пред Хришћанским Црквама данас, било у односима једне према другима, или при њиховом дијалогу са другим верама, у све више плуралистичком свету нашег времена, захтева да гледамо не само на логичке или философске (у превасходно аналитичком смислу) аспекте догме о Светој Тројици, већ такође, ако не и углавном, на животну важност ове догме. Судбина ове догме у контексту наше актуелне ситуације углавном ће да зависи од тога да ли она има икаквог значаја за људско трагање за смислом у животу.

Procitao sam ovo dvaput i dalje ne kontam sta si hteo da kazes!
Подели на овим сајтовима

Не би се ми овде никада бавили о. Симеоном или било киме, да о. Симеон не говори против Литургије. Већ сам рекао шта сам рекао нећу да се понављам. Одакле њему право и смелост да буни људе против Литиргије коју служи његов Епископ? Што око њега долазе људи које он држи на узици и који не смеју ништа да му зуцну зато што га гледају као Бога- њихов је проблем. Човек који тражи да га сви слушају, а сам не слуша никога. Одакле ли је само ту теологију покупио? 

Од папе. :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Као и увек... Кад немамо аргументе и кад видимо да не пије воду наша аргументација (уместо да признамо грешку и као браћа наставимо разговор), онда покушавамо да се правдамо иако то нема никакве везе са темом. какве везе има овај изчупани из контекста текст Митр. Јована? Вероватно зато што Митр. помиње екуменизам, кога ви никако да схватите?

Ма дај, брате. Ја сам мислио да имам озбиљног саговорника на теми.

Подели на овим сајтовима

Procitao sam ovo dvaput i dalje ne kontam sta si hteo da kazes!

Човек капира да ћемо да мењамо догму, а не да је судбина догме у томе да њоме живимо а не да само догма буде исповедање. Ако догма не мења и не одређује наш живот ми смо је онда изгубили, нема је више. Јер, догмати нису идеологија него рецепти живота. То је митрополит овде рекао, о незнавени!!!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...