Jump to content

Отац Симеон о тзв. "новотаријама"

Оцени ову тему

Препоручена порука

E moja Dogmatiko i crkveni kanoni šta ste dočekali,kakva beda vas je snašla ,tumače vas razni kvazi duhovnici i njihovi idolopoklonici, razvlače vas kao žvaku po ustima.Pisali su vas duhovni gorostasi da stvore jedinstvo u Crkvi a ovi nesretnici  grade raskol na vama  :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 484
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ако реално сагледамо,каноне су доносили свети оци,па и они који их тумаче треба да наликују таквим људима да би их правилно тумачили!

Лек јесте користан али само ако се правилно користи и у преписаним дозама,у супротном је штетан чак и смртоносан!

Подели на овим сајтовима

Проблем је што свако тумачи одлуку САС како хоће. Проблем је што се под вековним поретком може подразумевати и поредак пре 100 година и пре 2000 година.

Највећи је проблем што немамо еклисиолошку (црквену) и евхаристијску (литургијску) свест.

Безакоње је прекидати литургије јер, по тој логици, испада да свако може како му се ђефне, да прекида службу Божију. Безакоње је устајати на свога Епископа кога признаје Света Црква и кога признаје и цени сав православни свет. Безакоње је то што смо поставили себе за мерило вере, а не литургијско сабрање. Исповедање вере није мерило Православља, то није биће наше Цркве. Мерило Православља је евхаристијско сабрање са Епископом као предстојатељем.

Да ли вам треба пример за ово што сам написао?

''Проблем је што свако тумачи одлуку САС како хоће...''

То је велики проблем који почива у чињеници да у Сабору нема снаге за спровођење сопствених одлука. Подсећања ради на извршење чека одлука са мајско-јунског заседања из 1997. о иступању СПЦ из Светског савеза цркава.

''Безакоње је прекидати Литургије...''

Да. Литургију су прекинули они који су је променили са изговором да се враћају у праксу првих векова хришћанства! Прекид на који ви мислите је последица! Био је то немушт одговор на дрскост и незаконит акт литургијске ''реформе''.

''Највећи је проблем што немамо еклисиолошку (црквену) и евхаристијску (литургијску) свест.''

Да. Када би имали Црквену и литургијску свест, не би читав народ био талац неколицине владика који спроводе своју самовољу, не поштују Сабор и жртвују мир и јединство у Цркви. И последњи догађај са нападом и противзаконитом уклањању владике Артемија, то потврђује.

Подели на овим сајтовима

Како вама звучи ово проклињање Епископа СПЦ од стране игумана манастира Рукумија и позивање да се присуствује ''туђим'' Литургијама? Мени болесно и опасно!

Подели на овим сајтовима

"Из овога можемо закључити да појам „јединственог поретка” нема исти садржај као у последње време често коришћени појам „јединствени образац”. Служабници не доносе ритуалну формулу која омогућава додиривање натприродног, већ нам излажу поредак иконичног присуства  Божијег царства у богослужбеном начину постојања. Стога, иако нам сведоче истоветан поредак, доносе мноштво специфичности, које можемо приписати и различитој пракси сваког свештеника. Многе појаве нас могу научити богатству Предања које смо као људи склони да деградирамо, али и да благодаћу Светог Духа обнављамо „из славе у славу”. Такође, остаје нам задатак и критичког осврта на неке богослужбене појаве, које су део или васељенске тенденције Цркве, или локалних кретања.

Остаје замерка што нисмо анализирали и друге типове богослужења, као што су литурије пређеосвећених дарова, дневна богослужења, отпусти и друга молитвословља." (Дечански Рукописни Служебници https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4369.0.html)

У овом есеју о Дечанским Служабницима јасно видимо разлике у Литургији које су се дешавале из деценије у деценију. Препоручујем свим "ревнитељима" вековног предања да прочитају.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Видео сам пример прекидања Литургије, и намештаљке у Душковцима и осталим црквама.

Ја још нисам видео да је ико ко се залаже за литургијску обнову то учинио. Полазиш, драги мој, из потпуно погрешне еклисиолошке основе. Али шта ја сад ту могу, могао бих да Ти препоручим литературу да мало о томе прочиташ.

Подели на овим сајтовима

Слушајући оца Симеона дошао сам до закључка да је јединство међу нама православнима ,у Москви и у Београду у затвореним дверима  0203_cool

Подели на овим сајтовима

Али не може о.Симеон у име СПЦ да прича овакве ужасе и да то владика дозволи.

Пита ли се неко колико ће људи отићи у неке крајности?

Немојте само да је то њихова слободна воља.

Црква не би смела (по мом лаичком мишљењу) да допусти овакве слободе појединаца, или ће, као и у случају ''о.Симеон-како постати милионер на рачун гладних са КиМ'', бити прекасно!

Као и у случају мађијашења Гаврила из Привине Главе.

Зашто се ћути и пасивно посматра и чека ''покајање'' оних који очито немају ту намеру?

То се и ја питам !

Подели на овим сајтовима

1. не играјте се главом!

2. Од три човека који су 1998 слушали Данила из Есфигмена, само је један као остао у Цркви и ја а остали су пали што морално што отпали од Цркве за врло кратко време

3. кад сам први пут читао интервју са о. Симеоном компјутер ми се сам од себе рестартовао  и мислим на једном "апетитном" месту где сам читао.

Игнатије је добар у души па све трпи. Није то Русија.

Подели на овим сајтовима

Видео сам пример прекидања Литургије, и намештаљке у Душковцима и осталим црквама.

Ја још нисам видео да је ико ко се залаже за литургијску обнову то учинио.

Мислим да нисте желили то да видите. Литургију у Душковцима није прекинуо народ! Одговарање верног народа на Литургији прекинуто је новаторијом која је без поштовања закона унета у ток Литургије!

За нас је у нашим богослужењима, а посебно у Св. литургији све главно и важно. Треба ли говорити колико пута нас Св. канони обавезују, да примљено од наших старијих неокрњено предамо млађима, а не само да нас обавезују него и прописују санкције (Лаодикијски, Трулски, Картагински…). Сви смо се ми приликом презвитерске, а посебно архијерејске хиротоније, врло гласно, заклињали, између осталог, да ћемо чувати неповређене богослужбене прописе.

- један од владика одан Сабору.

Ако, како кажете, нисте видели да су ''реформатори'' прекидали Литургије, да ли видите и осећате тензију која је створена због тих ''реформи''.

Да ли сте чули за свештенике који трпе притисак или забрану служења због тога што су се супротстављали таквој ''реформи''.

Зашто је Сабор доносио одлуке које се тичу богослужења, ако је могуће да сваки владика по неком свом нахођењу може ''реформисати'' Литургију?

Зашто је та ''реформа'' скупља и важнија од мира у Цркви?

Подели на овим сајтовима

У самој суштини неки велики немири се и не дижу,већ и то мало што постоји наши непријатељи који подривају темеље наше Цркве,добро медиски изрекламирају!

Подели на овим сајтовима

Ако, како кажете, нисте видели да су ''реформатори'' прекидали Литургије, да ли видите и осећате тензију која је створена због тих ''реформи''.

Да ли сте чули за свештенике који трпе притисак или забрану служења због тога што су се супротстављали таквој ''реформи''.

Зашто је Сабор доносио одлуке које се тичу богослужења, ако је могуће да сваки владика по неком свом нахођењу може ''реформисати'' Литургију?

Metodije, ta halabuka oko "reforme" je potpuno vestacki stvorena, spolja. I stvarno, da bi mogao o tome da sudis mora da se citaju knjige, tu forumi ne pomazu. Sazetak imas ovde

Подели на овим сајтовима

није ми одговорено:

јел може неко од чеда оца Симеона да ми објасни која сврха помињања епископа Игњатија на Литургији, АКО га већ помиње?

и зашто тиме онда отац Симеон управо подржава тај ''лош'' поредак помињањем ''јеретика'' и ''проклетника'' на Литургији?

Подели на овим сајтовима

И ја бих волео да знам. Зашто је толико важна? Како литургија добија на квалитету

ако се измени? Шта ће ту бити побољшано? Шта није ваљало? То је питање које би, можда,

мучило неколико милиона Срба. Зашто се нешто мења? Мали број Вас "нових" и "старих"

разуме у потпуности литургију. Шта ћемо са осталих неколико милиончића? Знате колико

моју бабу и мог деду и многе друге Србе занима то? Али, кад чују да ће неко нешто да

мења што траје вековима, а било је до сада добро, њима се одмах не свиђа.

Ова су питања свих лаика која им се најчешће мотају по глави. Неки изгледа да од

заузетости интернетом не иду у обичан народ или не слушају шта народ прича.

???

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

И ја бих волео да знам. Зашто је толико важна? Како литургија добија на квалитету

ако се измени? Шта ће ту бити побољшано? Шта није ваљало? То је питање које би, можда,

мучило неколико милиона Срба. Зашто се нешто мења? Мали број Вас "нових" и "старих"

разуме у потпуности литургију. Шта ћемо са осталих неколико милиончића? Знате колико

моју бабу и мог деду и многе друге Србе занима то? Али, кад чују да ће неко нешто да

мења што траје вековима, а било је до сада добро, њима се одмах не свиђа.

Ова су питања свих лаика која им се најчешће мотају по глави. Неки изгледа да од

заузетости интернетом не иду у обичан народ или не слушају шта народ прича.

???

зато што је у Цркви Истина и то није други назив за демократија или глас народа, и зато што се не чита - већ се тумачи, и не разлучује по Духу - већ по уму.

укратко, колико то може бити кратко, немојте да вас мрзи да прочитате.

О обнови литургијског живота, а не промени или реформи Литургије (први део)

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/968/tekst/o-obnovi-liturgijskog-zivota-a-ne-promeni-ili-reformi-liturgije-prvi-deo/

О обнови литургијског живота, а не промени или реформи Литургије (други део)

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/968/tekst/o-obnovi-liturgijskog-zivota-a-ne-promeni-ili-reformi-liturgije-drugi-deo/

уколико хоћете да коментаришете овај текст и литургијску обнову, можете то урадити на овој теми:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1786.0.html

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...