cejovic vukman Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 у духу вековног литургијског предања наше Цркве Да ли тај "дух" не може да прође кроз затворене двери ? И још,који су ту векови у питању,поледња два-три, или многе више ? Max, ja mislim da su tu neke strane sluzbe unijesale svoje prste, sa namjerom da se stvori nemir kod citalaca foruma www.pouke.org. Da li se slazes sa mojom genijalnom konstatacijom. Ako se slazes, podrzi me i izrazi svoje divljenje povodom mojeg pisanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 у духу вековног литургијског предања наше Цркве Да ли тај "дух" не може да прође кроз затворене двери ? И још,који су ту векови у питању,поледња два-три, или многе више ? Max, ja mislim da su tu neke strane sluzbe unijesale svoje prste, sa namjerom da se stvori nemir kod citalaca foruma www.pouke.org. Da li se slazes sa mojom genijalnom konstatacijom. Ako se slazes, podrzi me i izrazi svoje divljenje povodom mojeg pisanja. је ли Вукмане, јел си ти од оних који мисле да је Духом Светим избор нашег Патријарха Иринеја прст страних служби? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cejovic vukman Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 у духу вековног литургијског предања наше Цркве Да ли тај "дух" не може да прође кроз затворене двери ? И још,који су ту векови у питању,поледња два-три, или многе више ? Max, ja mislim da su tu neke strane sluzbe unijesale svoje prste, sa namjerom da se stvori nemir kod citalaca foruma www.pouke.org. Da li se slazes sa mojom genijalnom konstatacijom. Ako se slazes, podrzi me i izrazi svoje divljenje povodom mojeg pisanja. је ли Вукмане, јел си ти од оних који мисле да је Духом Светим избор нашег Патријарха Иринеја прст страних служби? Ne mislim nista. Valjda nije niciji prst umijesan, ali ko zna. Ovo njegovi prvi potezi nisu bas najblagocestiviji. Ali da su neciji prsti umijesani u ova poslednja desavanja, sa ciljem rasturanja SPC u to sam sto posto uvjeren. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Max, ja mislim da su tu neke strane sluzbe unijesale svoje prste, sa namjerom da se stvori nemir kod citalaca foruma www.pouke.org. Da li se slazes sa mojom genijalnom konstatacijom. Ako se slazes, podrzi me i izrazi svoje divljenje povodom mojeg pisanja. Пази овако,прво си јурио панкере и рокере,да их бијеш,па онда антикомуниста,жута греда, црногорски дисидент, англиканац,каратиста,шваба,нациста,антисемита,загранична руска,"ревнитељ",зилота,антипаписта,три жене званично и 333 не званично ( 0205_whistling),и шта те кошта да узмеш и неки евро од стране службе... 0203_cool "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Док се не нађе неко ко ће брже и радије од мене пронаћи каноне, ја ћу само да подсетим да је Свети архијерејски Сабор СПЦ донео неколико одлука које упозоравају на обавезу поштовања Литургијског поретка. У Сабору има оних који имају знања и познају закон, али у Сабору, на жалост, нема снаге за спровођење сопствених одлука. Отуда овако незаконито шаренило по српским црквама и манастирима. Ствар је избора. Закоње или безакоње. Проблем је што свако тумачи одлуку САС како хоће. Проблем је што се под вековним поретком може подразумевати и поредак пре 100 година и пре 2000 година. Највећи је проблем што немамо еклисиолошку (црквену) и евхаристијску (литургијску) свест. Безакоње је прекидати литургије јер, по тој логици, испада да свако може како му се ђефне, да прекида службу Божију. Безакоње је устајати на свога Епископа кога признаје Света Црква и кога признаје и цени сав православни свет. Безакоње је то што смо поставили себе за мерило вере, а не литургијско сабрање. Исповедање вере није мерило Православља, то није биће наше Цркве. Мерило Православља је евхаристијско сабрање са Епископом као предстојатељем. Да ли вам треба пример за ово што сам написао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Методије, све би то било лепо да је отац Симеон помињао својег епископа на литургијама, којег овде проклиње и осуђује. Апсолутно нетачно. Отац Симеон помиње владику Игњатија на Литургији! Е, одлично! А зашто га помиње? Је л' схваташ дисхармонију свега овога? Са једне стране проклиње, одвраћа народ од "новотарских" литургија (како ово накарадно звучи!!!), баца дрвље и камење на Епископа а са друге стране га помиње. Како сад то? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Фебруар 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Max, ja mislim da su tu neke strane sluzbe unijesale svoje prste, sa namjerom da se stvori nemir kod citalaca foruma www.pouke.org. Da li se slazes sa mojom genijalnom konstatacijom. Ako se slazes, podrzi me i izrazi svoje divljenje povodom mojeg pisanja. Пази овако,прво си јурио панкере и рокере,да их бијеш,па онда антикомуниста,жута греда, црногорски дисидент, англиканац,каратиста,шваба,нациста,антисемита,загранична руска,"ревнитељ",зилота,антипаписта,три жене званично и 333 не званично ( 0205_whistling),и шта те кошта да узмеш и неки евро од стране службе... 0203_cool Ни дугмићи 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 у духу вековног литургијског предања наше Цркве Да ли тај "дух" не може да прође кроз затворене двери ? И још,који су ту векови у питању,поледња два-три, или многе више ? Јел ти смета одлука Сабора? "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Док се не нађе неко ко ће брже и радије од мене пронаћи каноне, ја ћу само да подсетим да је Свети архијерејски Сабор СПЦ донео неколико одлука које упозоравају на обавезу поштовања Литургијског поретка. У Сабору има оних који имају знања и познају закон, али у Сабору, на жалост, нема снаге за спровођење сопствених одлука. Отуда овако незаконито шаренило по српским црквама и манастирима. Ствар је избора. Закоње или безакоње. Проблем је што свако тумачи одлуку САС како хоће. Проблем је што се под вековним поретком може подразумевати и поредак пре 100 година и пре 2000 година. Највећи је проблем што немамо еклисиолошку (црквену) и евхаристијску (литургијску) свест. Безакоње је прекидати литургије јер, по тој логици, испада да свако може како му се ђефне, да прекида службу Божију. Безакоње је устајати на свога Епископа кога признаје Света Црква и кога признаје и цени сав православни свет. Безакоње је то што смо поставили себе за мерило вере, а не литургијско сабрање. Исповедање вере није мерило Православља, то није биће наше Цркве. Мерило Православља је евхаристијско сабрање са Епископом као предстојатељем. Да ли вам треба пример за ово што сам написао? ''Проблем је што свако тумачи одлуку САС како хоће...'' То је велики проблем који почива у чињеници да у Сабору нема снаге за спровођење сопствених одлука. Подсећања ради на извршење чека одлука са мајско-јунског заседања из 1997. о иступању СПЦ из Светског савеза цркава. ''Безакоње је прекидати Литургије...'' Да. Литургију су прекинули они који су је променили са изговором да се враћају у праксу првих векова хришћанства! Прекид на који ви мислите је последица! Био је то немушт одговор на дрскост и незаконит акт литургијске ''реформе''. ''Највећи је проблем што немамо еклисиолошку (црквену) и евхаристијску (литургијску) свест.'' Да. Када би имали Црквену и литургијску свест, не би читав народ био талац неколицине владика који спроводе своју самовољу, не поштују Сабор и жртвују мир и јединство у Цркви. И последњи догађај са нападом и противзаконитом уклањању владике Артемија, то потврђује. даисправитсја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Па ако чујеш драги мој, онда треба да објасниш шта су то "догмати Авве Јустина", а шта је то сумњиво код нових теолога. Нажалост, све време се држите стереотпа и не желите да слушате. Није лепо да један младић непрестано износи паушалне изјаве и прозива теологе а у животу није прочитао ни једну књигу из Догматике. Мајгоре је да неко брани нешто а заправо не зна шта брани. И немој да се љутиш. ја Ти желим добро. Треба да се пробудиш из сна у коме Ти чуваш веру. Чувај веру тако што ћеш да идеш на Литургију на којој ћеш активно да учествујеш, а не теко што ћеш бацати "проклества" и преспавати Литургију. Е тако вас волим оче Мени су сумњиви,чим ми је нешто сумњиво ја се тога клоним.Ако сам у нечему погрешио или је о.Симеон погрешио што желимо да се врате учења од аве Јустина онда нека за то одговарамо Богу.Не видим ништа лоше у томе.А за остало сте управу! 0104_cheesy Не љутим се на вас оче,знам да сте добронамерни и морам да волим брата свог .Али тврд је орах воћка чудновата... "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Фебруар 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Zašto treba slušati Crkvu a ne jednoga čoveka koji misli protiv Crkve, ma on bio nazvat i najvećim misliocem? Zato što je Crkvu osnovao Gospod Isus Hristos, i zato što Crkvu nadahnjujući rukovodi Duh Božji. Sveti-Sv.Nikolaj Velimirović,Ohridski prolog Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Zašto treba slušati Crkvu a ne jednoga čoveka koji misli protiv Crkve, ma on bio nazvat i najvećim misliocem? Zato što je Crkvu osnovao Gospod Isus Hristos, i zato što Crkvu nadahnjujući rukovodi Duh Božji. Sveti-Sv.Nikolaj Velimirović,Ohridski prolog Е о томе говори о.Симеон у овој беседи. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Фебруар 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Zašto treba slušati Crkvu a ne jednoga čoveka koji misli protiv Crkve, ma on bio nazvat i najvećim misliocem? Zato što je Crkvu osnovao Gospod Isus Hristos, i zato što Crkvu nadahnjujući rukovodi Duh Božji. Sveti-Sv.Nikolaj Velimirović,Ohridski prolog Е о томе говори о.Симеон у овој беседи. С тим да је он тај о коме говори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Zašto treba slušati Crkvu a ne jednoga čoveka koji misli protiv Crkve, ma on bio nazvat i najvećim misliocem? Zato što je Crkvu osnovao Gospod Isus Hristos, i zato što Crkvu nadahnjujući rukovodi Duh Božji. Sveti-Sv.Nikolaj Velimirović,Ohridski prolog Е о томе говори о.Симеон у овој беседи. С тим да је он тај о коме говори. Па он поштује Црку-Сабор!Само што би ти волела да он то не ради,него да поштује одлуку епископа? "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Лепир Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Како вама звучи ово проклињање Епископа СПЦ од стране игумана манастира Рукумија и позивање да се присуствује ''туђим'' Литургијама? Мени болесно и опасно! Овај још није рашчињен Хроничар свакодневнице Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука