Војо Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 А милиони су пре нас спашени и без теологије епикопа +Игнатија и без учења о обнови литургије епископа +Атанасија. koji milioni, ko je spasen? Са новом теологијом која се полако али усиљено "пласира" вернима вероватно ће спашених бити све мање а саблажњених све више? А поред +Атанасија има још епископа у СПЦ и сви добро знају шта је Литургија. А опет само неколицина њих активно раде на њеној реформи и говоре како је она тобоже неопходна. Зашто? Дакле сви спомињу +Атанасија, +Игнатија, +Иринеја (Буловића) а у Сабору они представљају тек 5% од укупног броја епископа у СА Сабору СПЦ. Ако је Сабор највиша инстанца власти у СПЦ зашто се онда одлуке Истог релативизују и не поштују. На Сабору је одлучено да се има служити Литургија "вековним поретком" и ова тема на Сабору није актуелизована да није било самовољних измена у служењу у појединим Епархијама. Онда се донесе одлука да се има поштовати тренутно прихваћени (вековни) поредак а слободарци одмах кажу "аха, па и поредак из првих векова је вековни" као да они уопште знају како је то било првих векова. Ово је по мени гордељив став којим се измишља топла вода и исправљају "криве дрине" којих нема и овакво деловање је такође велики извор саблазни и могућ пресудан расколнички фактор у СПЦ који се тако често импутира другима (неистомишљеницима). Сад треба од оних који нису за ове сумњиве промене и реформе направити старообреднике или страокалендарце тј. најгоре јеретике а од "браће" из екуменистичког табора потенцијалне светитеље. Ма мало сутра браћо и сестре православни Срби. Мислимо о томе. Мир вам. Nema spasenih i niko jos uvek nije spasen, tako da je izlisno to govoriti Пропустио си брате Димитрије да кажеш да (по +Игнатију и ниједном другом епископу и светом оцу Цркве Христове) је душа смртна па због тога још нема спашених. Не знам шта онда би са спашеним разбојником и старозаветним праведницима брате Димитрије. Ето то је та "нова теологија" брате Жико која својим погубним деловањем шири саблазни међу православним народом и која на крају може бити главни покретач раскола у СПЦ, а која у скорије време долази од појединих епископа СПЦ (у овом случају епископа +Игнатија). Толике векове народ православни се, уз Божију Руку и помоћ, борио и изборио за јересима, саблазнима и богохулним непријатељима па сад неки голобради модерни пролетери под плаштом њу ејџовске лажне љубави треба да нас уче животу у Христу. Ја то не желим и нећу да прихватим, јер хвала Богу имам(о) много веће ауторитете у Светим Оцима, Предању, благочестивим патријарсима и клиру па на њих не морамо ни да се обазиремо. Данас ако си патриота, националиста, ревнитељ па ако хоћете и зилот одмах си на удару глобалистичких хорди које у свему неововременом виде непријатеља и задрту препреку ка неком умишљеном и измишљеном "напретку" човека. И на крају - још дуго времена мени ће ближи бити несрећни Акакије него папа и остали овосветски блудничари и злотвори. И радије ћу се, ако ћу већ бирати, молити за њега да се врати у Цркву него за папу и његову лажицркву. Dakle ako se spasavamo pre drugog dolaska Gospodnjeg onda je taj dolazak nista drugo do neka predstava koja se mora odigrati pro forme radi. Spasenje je eshatoloska kategorija koje je neraskidivo vezano za dogadjaj drugog dolaska Gospodnjeg. Jer ako nije tako onda bi taj drugi dolazak trebao da se tice jedino onih koji u tome trenu budu ziveli, posto su ostali vec spaseni ili osudjeni. Smrtnost duse ne treba komentarisati, da je apsolutno i sama po sebi besmrtna svaka dusa bila bi bog. Шта је ово, комунизам ђаконе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 А милиони су пре нас спашени и без теологије епикопа +Игнатија и без учења о обнови литургије епископа +Атанасија. koji milioni, ko je spasen? Са новом теологијом која се полако али усиљено "пласира" вернима вероватно ће спашених бити све мање а саблажњених све више? А поред +Атанасија има још епископа у СПЦ и сви добро знају шта је Литургија. А опет само неколицина њих активно раде на њеној реформи и говоре како је она тобоже неопходна. Зашто? Дакле сви спомињу +Атанасија, +Игнатија, +Иринеја (Буловића) а у Сабору они представљају тек 5% од укупног броја епископа у СА Сабору СПЦ. Ако је Сабор највиша инстанца власти у СПЦ зашто се онда одлуке Истог релативизују и не поштују. На Сабору је одлучено да се има служити Литургија "вековним поретком" и ова тема на Сабору није актуелизована да није било самовољних измена у служењу у појединим Епархијама. Онда се донесе одлука да се има поштовати тренутно прихваћени (вековни) поредак а слободарци одмах кажу "аха, па и поредак из првих векова је вековни" као да они уопште знају како је то било првих векова. Ово је по мени гордељив став којим се измишља топла вода и исправљају "криве дрине" којих нема и овакво деловање је такође велики извор саблазни и могућ пресудан расколнички фактор у СПЦ који се тако често импутира другима (неистомишљеницима). Сад треба од оних који нису за ове сумњиве промене и реформе направити старообреднике или страокалендарце тј. најгоре јеретике а од "браће" из екуменистичког табора потенцијалне светитеље. Ма мало сутра браћо и сестре православни Срби. Мислимо о томе. Мир вам. Nema spasenih i niko jos uvek nije spasen, tako da je izlisno to govoriti Пропустио си брате Димитрије да кажеш да (по +Игнатију и ниједном другом епископу и светом оцу Цркве Христове) је душа смртна па због тога још нема спашених. Не знам шта онда би са спашеним разбојником и старозаветним праведницима брате Димитрије. Ето то је та "нова теологија" брате Жико која својим погубним деловањем шири саблазни међу православним народом и која на крају може бити главни покретач раскола у СПЦ, а која у скорије време долази од појединих епископа СПЦ (у овом случају епископа +Игнатија). Толике векове народ православни се, уз Божију Руку и помоћ, борио и изборио за јересима, саблазнима и богохулним непријатељима па сад неки голобради модерни пролетери под плаштом њу ејџовске лажне љубави треба да нас уче животу у Христу. Ја то не желим и нећу да прихватим, јер хвала Богу имам(о) много веће ауторитете у Светим Оцима, Предању, благочестивим патријарсима и клиру па на њих не морамо ни да се обазиремо. Данас ако си патриота, националиста, ревнитељ па ако хоћете и зилот одмах си на удару глобалистичких хорди које у свему неововременом виде непријатеља и задрту препреку ка неком умишљеном и измишљеном "напретку" човека. И на крају - још дуго времена мени ће ближи бити несрећни Акакије него папа и остали овосветски блудничари и злотвори. И радије ћу се, ако ћу већ бирати, молити за њега да се врати у Цркву него за папу и његову лажицркву. Dakle ako se spasavamo pre drugog dolaska Gospodnjeg onda je taj dolazak nista drugo do neka predstava koja se mora odigrati pro forme radi. Spasenje je eshatoloska kategorija koje je neraskidivo vezano za dogadjaj drugog dolaska Gospodnjeg. Jer ako nije tako onda bi taj drugi dolazak trebao da se tice jedino onih koji u tome trenu budu ziveli, posto su ostali vec spaseni ili osudjeni. Smrtnost duse ne treba komentarisati, da je apsolutno i sama po sebi besmrtna svaka dusa bila bi bog. Шта је ово, комунизам ђаконе? ?????????????????????????????????????????????????????????/ radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војо Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Не разумијем ђаконе. Јели ви то мислите да је душа смртна, појасните ми народским језиком? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ja napisah najnarodskije moguce, ali ajd po hiljaditi put da pojasnimo sve sto je stvoreno po svojoj prirodi je smrtno, pa tako idusa, jer da je po prirodi svojoj besmrtna ona bi imala uzrok svoga bivstvovanja sama u sebi tj bila bi bog, pa bi svako od nas sam sebi bio bog. No po blagodati egzistira ostajuci u secanju Bozijem, naravno po nasoj telesnoj smrti Ceka kao i telo vaskrsenje mrtvih i zvot buduceg veka radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војо Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ja napisah najnarodskije moguce, ali ajd po hiljaditi put da pojasnimo sve sto je stvoreno po svojoj prirodi je smrtno, pa tako idusa, jer da je po prirodi svojoj besmrtna ona bi imala uzrok svoga bivstvovanja sama u sebi tj bila bi bog, pa bi svako od nas sam sebi bio bog. No po blagodati egzistira ostajuci u secanju Bozijem, naravno po nasoj telesnoj smrti Ceka kao i telo vaskrsenje mrtvih i zvot buduceg veka Ово сма схватио, а шта је између. Након смрти тијела до страшног Христовог суда. Значи ли то да душа у том периоду не постоји? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Св. Јован Дамаскин: "Душа је суштина жива, проста, бестелесна, бесмртна, служи се органским телом... променљива с обзиром на вољу, јер је створена. Све је то душа по природи добила од благодати Створитеља, од које благодати је добила и биће и нарочиту врсту природе." (Тачно изложење Православне вере 11,12) "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ja napisah najnarodskije moguce, ali ajd po hiljaditi put da pojasnimo sve sto je stvoreno po svojoj prirodi je smrtno, pa tako idusa, jer da je po prirodi svojoj besmrtna ona bi imala uzrok svoga bivstvovanja sama u sebi tj bila bi bog, pa bi svako od nas sam sebi bio bog. No po blagodati egzistira ostajuci u secanju Bozijem, naravno po nasoj telesnoj smrti Ceka kao i telo vaskrsenje mrtvih i zvot buduceg veka Ово сма схватио, а шта је између. Након смрти тијела до страшног Христовог суда. Значи ли то да душа у том периоду не постоји? postoji u secanju Bozijem, kao sto i telo postoji vraceno prahu od koga je uzeto radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Вјечнаја памјат... то је вечно сећање Божије, а не наше сећање које после неког времена избледи, а гроб зарасте у коров. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Вјечнаја памјат... то је вечно сећање Божије, а не наше сећање које после неког времена избледи, а гроб зарасте у коров. ВЕЧНАЈА ПАМЈАТ- зато се и пева 3х на крају опела. Да се Господ "вечно сећа" преминулог..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војо Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Ђаконе. Ви дајете философске одговоре, јер сте изучавали, предпостављам теологију... па је то Вама разумљиво. Шта са свим тим милионима православаца који то нису изучавали и који вјерују у безсмртност душе, рај, пакао итд, односно сјећању Божијем на једноставнији начин. Хоћу да кажем, превише дубиозе за обичног лаика. Можда ми мислимо на исто, али Ваше тумачење (а и +Игњатија) није за обичан народ. Искушеник је поставио бољи одговор, заиста не његов, али много разумљивији. Не замјерајте на оваквом одговору, није намјера да Вас повриједим, али једноставно треба се прилагодити обичном човјеку. Остајте са Богом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ... Оче Иване, знам да није ваша обавеза да одговорите на сваки пост, нити је то увек могуће, али написао сам вам на овој теми један одговор и волео сам да сте се на њега осврнули нарочито због тога што су моји и ваши ставови дијаметрално супротни (то је добар основ за дијалог). Ако га нисте намерно прескочили, волео би да чујем ваше мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ja napisah najnarodskije moguce, ali ajd po hiljaditi put da pojasnimo sve sto je stvoreno po svojoj prirodi je smrtno, pa tako idusa, jer da je po prirodi svojoj besmrtna ona bi imala uzrok svoga bivstvovanja sama u sebi tj bila bi bog, pa bi svako od nas sam sebi bio bog. No po blagodati egzistira ostajuci u secanju Bozijem, naravno po nasoj telesnoj smrti Ceka kao i telo vaskrsenje mrtvih i zvot buduceg veka Ово сма схватио, а шта је између. Након смрти тијела до страшног Христовог суда. Значи ли то да душа у том периоду не постоји? postoji u secanju Bozijem, kao sto i telo postoji vraceno prahu od koga je uzeto Ово модернистичко умовање, схватање и тумачење свега и свачега је и довело народ и Цркву у овакво стање. А то стање није добро, то свако иоле здравог расуђивања може да види. Само "учени" илузионисти и акробате који се у оваквој ситуацији сналазе као риба у води затварају очи пред стварним проблемима па измишљају и подмећу финансијске малверзације честитим епископима и сл. Њима је добро и овако како је. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ja napisah najnarodskije moguce, ali ajd po hiljaditi put da pojasnimo sve sto je stvoreno po svojoj prirodi je smrtno, pa tako idusa, jer da je po prirodi svojoj besmrtna ona bi imala uzrok svoga bivstvovanja sama u sebi tj bila bi bog, pa bi svako od nas sam sebi bio bog. No po blagodati egzistira ostajuci u secanju Bozijem, naravno po nasoj telesnoj smrti Ceka kao i telo vaskrsenje mrtvih i zvot buduceg veka Ово сма схватио, а шта је између. Након смрти тијела до страшног Христовог суда. Значи ли то да душа у том периоду не постоји? postoji u secanju Bozijem, kao sto i telo postoji vraceno prahu od koga je uzeto Ово модернистичко умовање, схватање и тумачење свега и свачега је и довело народ и Цркву у овакво стање. А то стање није добро, то свако иоле здравог расуђивања може да види. Само "учени" илузионисти и акробате који се у оваквој ситуацији сналазе као риба у води затварају очи пред проблемима. Јер њима је добро и овако. kako da shvatim ovu poruku kao prozivku ili sta vec, nema potrebe za cinizmom bolje iznesi protiv argumente! Pa sad verovatno je sveti Atanasije veliki i mnogi drugi modernista..... radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ja napisah najnarodskije moguce, ali ajd po hiljaditi put da pojasnimo sve sto je stvoreno po svojoj prirodi je smrtno, pa tako idusa, jer da je po prirodi svojoj besmrtna ona bi imala uzrok svoga bivstvovanja sama u sebi tj bila bi bog, pa bi svako od nas sam sebi bio bog. No po blagodati egzistira ostajuci u secanju Bozijem, naravno po nasoj telesnoj smrti Ceka kao i telo vaskrsenje mrtvih i zvot buduceg veka Ово сма схватио, а шта је између. Након смрти тијела до страшног Христовог суда. Значи ли то да душа у том периоду не постоји? postoji u secanju Bozijem, kao sto i telo postoji vraceno prahu od koga je uzeto Ово модернистичко умовање, схватање и тумачење свега и свачега је и довело народ и Цркву у овакво стање. А то стање није добро, то свако иоле здравог расуђивања може да види. Само "учени" илузионисти и акробате који се у оваквој ситуацији сналазе као риба у води затварају очи пред стварним проблемима па измишљају и подмећу финансијске малверзације честитим епископима и сл. Њима је добро и овако како је. Замолио бих те брате да Свети Синод СПЦ не називаш подметачима - то јест немој да клевећеш. Уосталом стално вртиш једну те исту причу,као и Игор - без и једног,јединог аргумента. Реци конкретно које је то "модернистичко" умовање,и да ли ти сматраш ипођакона Димитрија,о.Ивана о.Агапија - модернистима ??? "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 "Учење да је душа бесмртна је демонско учење" св.Јустин мученик (2.век) Ово када је рекао, мислио је на (платонистичку) философију која за разлику од хришћанског учења говори да је "душа бесмртна". Да подсетимо, хришћанско учење је : "Верујем... у васкрсење мртвих и живот будућег века". ......просто и једноставно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука