Grizzly Adams Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 To je realan primer ja sam dao metaforcki primer kojim bih uporedio odnos milijardera i njegovog radnika, o kome i pisem celo vece. Znaci, imamo coveka koji za mesec zaradi 50 miliona usd i njegovog crva koji krvnicki zaradi dovoljno za saku pirinca, malo odece i zivotni vek od 4,5 decenija. Pa pitam opet, je l to u redu? Није у реду, било би супер када би ми живели у савршеном свету где су сви вечито млади и здрави и имају свега у изобиљу. Али није главно питање "да ли је у реду". Главно питање је - шта ми можемо да у овом свету, такав какав је, урадимо у вези са тим? Ако желиш да "поравнаш" стање, онда значи да мораш силом да одузмеш ономе ко има и даш ономе ко нема. Са друге стране, питање је "зашто неко има/нема?". Да ли има зато што је више радио или је украо? Или овај нема зато што је био ленштина и неодговоран или се разболео? Да ли ми уопште имамо права да од некога узимамо и дајемо другом? И тако даље, питања је пуно. Значи, није тако једноставно питање... Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Super je tema,a jos bolji gestovi aktera ove price.Ovo me podsjetilo na situaciju za vrijeme poplava jedan deda donio u kesi malo pirinca i jos nesto "sitno" iz svoje kuhinje stidljivo rekavsi...'evo sine,nisam vise imao.' Nikako,ali NIKAKO se ne moze nazvati istim kad neko odvaja od svojih elementarnih potreba i kada drugi odvaja od luksuza.To je kao nebo i zemlja.Ne zelim da umanjim ovim humanost bogatih ljudi,ali po mojem sistemu vrijednosti njihova humanost je njihova obaveza,a ne nesto po cemu bi trebalo da im se divimo.Za one pojedince koji cekaju da im se kamara dovoljno "navalja" i prag luksuzne tolerancije poveca ne bi li nekome pomogli...necu da komentarisem. Grizzly Adams, Agaton Vuzman, GeniusAtWork and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Super je tema,a jos bolji gestovi aktera ove price.Ovo me podsjetilo na situaciju za vrijeme poplava jedan deda donio u kesi malo pirinca i jos nesto "sitno" iz svoje kuhinje stidljivo rekavsi...'evo sine,nisam vise imao.' Nikako,ali NIKAKO se ne moze nazvati istim kad neko odvaja od svojih elementarnih potreba i kada drugi odvaja od luksuza.To je kao nebo i zemlja.Ne zelim da umanjim ovim humanost bogatih ljudi,ali po mojem sistemu vrijednosti njihova humanost je njihova obaveza,a ne nesto po cemu bi trebalo da im se divimo.Za one pojedince koji cekaju da im se kamara dovoljno "navalja" i prag luksuzne tolerancije poveca ne bi li nekome pomogli...necu da komentarisem. apsolutno svaka osoba ovde na forumu zivi u luskuzu.. u odnosu na jedno 50 % sveta... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Ne idi iz krajnosti u krajnost. I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Ne idi iz krajnosti u krajnost. Ne idem cinjenice, sad da li ti se svidjaju ili ne... to i jeste osnovna debata ovde... ja se pozivam na objektivnost, vise pozivate na subjektivnost... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Није у реду, било би супер када би ми живели у савршеном свету где су сви вечито млади и здрави и имају свега у изобиљу. Али није главно питање "да ли је у реду". Главно питање је - шта ми можемо да у овом свету, такав какав је, урадимо у вези са тим? Ако желиш да "поравнаш" стање, онда значи да мораш силом да одузмеш ономе ко има и даш ономе ко нема. Са друге стране, питање је "зашто неко има/нема?". Да ли има зато што је више радио или је украо? Или овај нема зато што је био ленштина и неодговоран или се разболео? Да ли ми уопште имамо права да од некога узимамо и дајемо другом? И тако даље, питања је пуно. Значи, није тако једноставно питање... Najmanje sto mozemo da uradimo je da kritikujemo takav sistem. A meni se cini, bez ljutnje, da ti i Mladja nekako indirektno to cak i podrzavate. Ova pitanja su ti sve suvisna prica, stvar je i vise nego jasna, to je klasicno robovlasnistvo. Znam, ti ces sada reci da ti ljudi to ne moraju da rade ali, taj argument je na veoma krhkim nogama.Jasno je da se pravi takva atmosfera da takav covek, opste gledano i nema kud. Kao sto sam i rekao Mladji u pp, meni je to ravno satanizmu, i to u mnogo ozbiljnijem smislu nego sto su mnogi drugi klasicni grehovi o kojima mi raspredamo. Znaci, ne treba stvari uvijati u sareni papir. Dok mi kucamo u nase uredjaje sada, neki rob odradjuje svoj 15 ti sat rada danas, sklapa novi uredjaj koji sebi verovatno nikad nece moci da priusti. To ti je surova realnost za milione ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Fulio si emisiju Mladene.Pisemo o humanosti a ne o ponudi i potraznji i zakonima trzisne ekonomije. I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Fulio si emisiju Mladene.Pisemo o humanosti a ne o ponudi i potraznji i zakonima trzisne ekonomije. Pa i pricamo o humanosti. Zato kazem, kada pricate da je su nehumani oni koji imaju luksuz, napominjem da ste svi vi nehumani jer sivi mate veliki luksuz u zivotu. Proste cinjenice ljubicastvena... valja biti iskren pre sobom. Nemaa humanijeg sistema od sistema koji postuje zakone trzisne ekonomije. Daj coveku ribu nahranio si ga jednom, nauci ga da peca nahranio si ga za ceo zivot. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Najmanje sto mozemo da uradimo je da kritikujemo takav sistem. A meni se cini, bez ljutnje, da ti i Mladja nekako indirektno to cak i podrzavate. Bas naaprotiv. Ja i girzli se tvrdo borimo protiv sistema koji to onemogucuje. Tamo gde se to radi su sistemi upravo suprotni od onih koje ja i grizli zahtevamo. Upravo odsustvo slobodnog trzista to omogucuje. A ja i grizli se borimo za postojanje slobodnog trzista. Naprimer, kina ima delove gde je slobodno trziste i gde nije. One radnike i one primere koje si mi navodio, sve te fabrike se nalze tamo gde je pod strogom kontrolom vlasti. Oni radnici koji zive u zonama slobodnog trzista imaju 5 puta vece plate. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Najmanje sto mozemo da uradimo je da kritikujemo takav sistem. A meni se cini, bez ljutnje, da ti i Mladja nekako indirektno to cak i podrzavate. Не индиректно. Директно и отворено кажем да је такав систем бољи и моралнији од других. Ova pitanja su ti sve suvisna prica, stvar je i vise nego jasna, to je klasicno robovlasnistvo. Znam, ti ces sada reci da ti ljudi to ne moraju da rade ali, taj argument je na veoma krhkim nogama.Jasno je da se pravi takva atmosfera da takav covek, opste gledano i nema kud. Па није баш тако. У развијеним капиталистичким друштвима екстремно сиромаштво је практично искорењено. Прави се таква атмосфера да сви раде и напредују, временом живе све боље. Kao sto sam i rekao Mladji u pp, meni je to ravno satanizmu, i to u mnogo ozbiljnijem smislu nego sto su mnogi drugi klasicni grehovi o kojima mi raspredamo. Мени је сатанизму једнака идеја да треба силом отимати од људи који су поштено зарадили свој посао. Библија каже - "не пожели туђе". А апостол Павле је још већи капиталиста па каже - "ко не ради, нека и не једе". Dok mi kucamo u nase uredjaje sada, neki rob odradjuje svoj 15 ti sat rada danas, sklapa novi uredjaj koji sebi verovatno nikad nece moci da priusti. To ti je surova realnost za milione ljudi. Тачно. А та њихова реалност је последица система који је управо супротан од овог који ја подржавам. Да су живели у оваквом систему, данас би били богато друштво у коме би људи радили нормално радно време и могли да живе пристојно. Млађони and Аурор је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Bas naaprotiv. Ja i girzli se tvrdo borimo protiv sistema koji to onemogucuje. Tamo gde se to radi su sistemi upravo suprotni od onih koje ja i grizli zahtevamo. Upravo odsustvo slobodnog trzista to omogucuje. A ja i grizli se borimo za postojanje slobodnog trzista. Naprimer, kina ima delove gde je slobodno trziste i gde nije. One radnike i one primere koje si mi navodio, sve te fabrike se nalze tamo gde je pod strogom kontrolom vlasti. Oni radnici koji zive u zonama slobodnog trzista imaju 5 puta vece plate. Ja sam pre svega mislio na odnos radnik-direktor i u tome se na pocetku teme nismo slagali u misljenjima. Sto se slobodnog trzista tice(usa i zapad), pitanje je da li bi ono moglo postojati takvo kakvo jeste da nije zemalja treceg sveta iz kojih se crpe resursi. Posto, ako je to dobro trziste, postavlja se potanje zasto onda giganti ne prebace sve pogone u slobodnotrzisne zemlje... Ali, da me sirimo temu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Тачно. А та њихова реалност је последица система који је управо супротан од овог који ја подржавам. Да су живели у оваквом систему, данас би били богато друштво у коме би људи радили нормално радно време и могли да живе пристојно. upravo one koorporacije koje eksploitisu radnike to samo rade u ztovrenim sistemim koji nemaju slbodno trziste, to im je nemoguce tamo gde ima slobodnog trziste.. Ja sam pokusao to bratu deksi da objasnim da nema sve informacije... da ne razume o cemu se radi oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Не индиректно. Директно и отворено кажем да је такав систем бољи и моралнији од других. Па није баш тако. У развијеним капиталистичким друштвима екстремно сиромаштво је практично искорењено. Прави се таква атмосфера да сви раде и напредују, временом живе све боље. Мени је сатанизму једнака идеја да треба силом отимати од људи који су поштено зарадили свој посао. Библија каже - "не пожели туђе". А апостол Павле је још већи капиталиста па каже - "ко не ради, нека и не једе". Тачно. А та њихова реалност је последица система који је управо супротан од овог који ја подржавам. Да су живели у оваквом систему, данас би били богато друштво у коме би људи радили нормално радно време и могли да живе пристојно. Ok, ja ne podrzavam robovlasnicki sistem. Kao sto vec rekoh, ta otvorena drustva zive dobrim delom od ovih zatvorenih. Super, prodavanje hleba po nenormalnoj ceni gladnima je bas po Bibliji. Bog voli kada se bogatimo na tudjoj patnji, to je itekako posteno Pa da. Samo zato sto milioni ljudi zive u "losem sistemu" treba ih izrabljivati do besvesti, pa sto kazes, ne mora oni ni da jedu... E moj ti, strasno sta ja citam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Odjavljujem se ja sa teme dok mi nije skocio pritisak, necu moci celu noc da spavam posle. Zivi bili i laku noc. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Ok, ja ne podrzavam robovlasnicki sistem. Pa onda se slazes sa mnom i grizlijem. Jer tamo gde imas robovlasnicki sistem, nems slobodu, nemas slobodno trziste. Da ims to slobodno trziste - ne bi imao tu situaciju. Ne znm kako to ne kapiras. Kao sto vec rekoh, ta otvorena drustva zive dobrim delom od ovih zatvorenih. Ne. Zive odredjene kompanije, a ne "otvorena drustva" drustvo zivi.... to sto zivi najke ne znci da zivi kompletna americka ekonoimja na tome. PRosto te stvari - nisu tacne. U americi ljudi proizvedu 16 biliona robe i usluga! . Ej covece 16 biliona? Pa znasah sta je najke apple i sve te kompanije? ni 0.1 % toga.. a ti pricas da oni zive od eksploitacije "tudjih"resursa... pa ako je 0.1 % ekonomije eksploitacija tudjih resursa.. onda u pravu si zive.. Al nisi u pravu.. prvo da se dogovorimo oko svarni fakta u svetu sta je sta i kako je kako... pa onda kritkuj moj i grizlijev stav.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука