Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Ne znam, dosta je opsirno pitanje, moze biti i da i ne. Sto? Dobro... pa imas mi mnogo cudan pristup stvarima ... recimo ovo pitanje mi nije jasno.... Ako se obogatio tako sto nije nikom ukrao Ajd i da mozes to da potrosis, nego te pare ne mozes ni da vidis uzivo, samo u vidu brojeva u nekom sistemu. sta je lose kod toga da imas taj novac? Mislim, dobro ce doneti i tebi i drugima oko tebe... ako si taj novac stvorio.. a ne ukrao. ako ne mozes da potrosis n svoja zdovoljstva - investiraces. Ako potrosis n svoj zadovoljstva - zaradice neko drugi ako drzish u banci, oborices vrednost kredita, pa ce drugi moci da dizu kredite po manjoj kamati. Drugim recima, ko je zaradio novac posteno, super. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Dobro... pa imas mi mnogo cudan pristup stvarima ... recimo ovo pitanje mi nije jasno.... Ako se obogatio tako sto nije nikom ukrao sta je lose kod toga da imas taj novac? Mislim, dobro ce doneti i tebi i drugima oko tebe... ako si taj novac stvorio.. a ne ukrao. ako ne mozes da potrosis n svoja zdovoljstva - investiraces. Ako potrosis n svoj zadovoljstva - zaradice neko drugi ako drzish u banci, oborices vrednost kredita, pa ce drugi moci da dizu kredite po manjoj kamati. Drugim recima, ko je zaradio novac posteno, super. Evo objasnicu ti pitanjem: Zamisli sada ovu situaciju. Elementarna nepogoda je u pitanju i ljudima je potreban hleb. Ti imas koliko hoces hleba u zalihama ali, za razliku od ljudi koji uveliko gladuju. Ti iskoristis priliku i prodajes im hleb po 1000 din komad, a kostao je 30. Posle nekog vremena ljudi nemaju vise za hleb, malaksavaju, oboljevaju pa i umiru, ti znas da propadaju ali nastavljas sa svojim biznisom. Znaci, posteno zaradjujes, nista nisi ukrao. Je l to po tebi okej? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Jao, što sam čitao komentare, ponovo razmišljam... :fmqmtx: PS: priča je divna, hvala puno :0442_feel: "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Evo objasnicu ti pitanjem: Zamisli sada ovu situaciju. Elementarna nepogoda je u pitanju i ljudima je potreban hleb. Ti imas koliko hoces hleba u zalihama ali, za razliku od ljudi koji uveliko gladuju. Ti iskoristis priliku i prodajes im hleb po 1000 din komad, a kostao je 30. Posle nekog vremena ljudi nemaju vise za hleb, malaksavaju, oboljevaju pa i umiru, ti znas da propadaju ali nastavljas sa svojim biznisom. Znaci, posteno zaradjujes, nista nisi ukrao. Je l to po tebi okej? Не морамо да замишљамо, даћу ти реалан пример на исту тему. Када је пре неког времена на Флориди била велика непогода и нестало струје, људи су почели да довозе генераторе из околних држава и продају их по вишој цени - јер је била велика потражња и потреба + трошкови превоза итд. И тако је постепено почело да се нормализује стање, људи почели масовно да користе генераторе за струју. И онда се неко досетио да је то "неправедно" и да им треба забранити ту "похлепу" да наплаћују генераторе више него што кошта у продавници. И забранили су. Шта се десило? Десило се да се никоме више није исплатило да се мучи (и ризикује свашта) да би доставио генераторе у угрожена подручја и једноставно их више није било. Ко је до тада купио, купио је, остали су остали без струје још пар седмица. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вељко Н. Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Пример дубоко поремећеног друштва кога треба да се гадимо и клонимо, а не да му тежимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Пример дубоко поремећеног друштва кога треба да се гадимо и клонимо, а не да му тежимо. Погледај кроз прозор... Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Не морамо да замишљамо, даћу ти реалан пример на исту тему. Када је пре неког времена на Флориди била велика непогода и нестало струје, људи су почели да довозе генераторе из околних држава и продају их по вишој цени - јер је била велика потражња и потреба + трошкови превоза итд. И тако је постепено почело да се нормализује стање, људи почели масовно да користе генераторе за струју. И онда се неко досетио да је то "неправедно" и да им треба забранити ту "похлепу" да наплаћују генераторе више него што кошта у продавници. И забранили су. Шта се десило? Десило се да се никоме више није исплатило да се мучи (и ризикује свашта) да би доставио генераторе у угрожена подручја и једноставно их више није било. Ко је до тада купио, купио је, остали су остали без струје још пар седмица. To je realan primer ja sam dao metaforcki primer kojim bih uporedio odnos milijardera i njegovog radnika, o kome i pisem celo vece. Znaci, imamo coveka koji za mesec zaradi 50 miliona usd i njegovog crva koji krvnicki zaradi dovoljno za saku pirinca, malo odece i zivotni vek od 4,5 decenija. Pa pitam opet, je l to u redu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Наравно, али треба да буде свестан и реалности. Слажемо се. Па отворено и причамо, не знам где сам те вређао, само сам констатовао неке ствари које си рекао. Али са друге стране, сви други исто имају своје мишљење, деси се некоме да омане, нисмо савршени. Коју ти то област познајеш, пошто не знам конкретно на шта мислиш? Ако је либертаријанизам у питању, онда не видим како и ти можеш бити у праву, када то на делу не постоји. То што у тим књигама пише је једно, а стање на терену је друго. А и ти исто правиш грешке, зато кажем да нисмо савршени, па тако не треба лепити етикете да неко не чита, има комунистичка схватања или је затуцан зато што живи у земљи Србији. Конкретно мислим на економску теорију и друштвене системе. Брате, не лепим ја никакве "етикете". Ако неко нешто није читао, није читао. То није етикета него чињеница. Ја нисам читао уџбеник за летење хеликоптером и о томе немам појма, па ми не пада на памет да о томе коментаришем. Ако Ракић нешто о томе напише могу само да му будем захвалан што је покушао да ми објасни. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 To je realan primer ja sam dao metaforcki primer kojim bih uporedio odnos milijardera i njegovog radnika, o kome i pisem celo vece. Znaci, imamo coveka koji za mesec zaradi 50 miliona usd i njegovog crva koji krvnicki zaradi dovoljno za saku pirinca, malo odece i zivotni vek od 4,5 decenija. Pa pitam opet, je l to u redu? Није у реду, било би супер када би ми живели у савршеном свету где су сви вечито млади и здрави и имају свега у изобиљу. Али није главно питање "да ли је у реду". Главно питање је - шта ми можемо да у овом свету, такав какав је, урадимо у вези са тим? Ако желиш да "поравнаш" стање, онда значи да мораш силом да одузмеш ономе ко има и даш ономе ко нема. Са друге стране, питање је "зашто неко има/нема?". Да ли има зато што је више радио или је украо? Или овај нема зато што је био ленштина и неодговоран или се разболео? Да ли ми уопште имамо права да од некога узимамо и дајемо другом? И тако даље, питања је пуно. Значи, није тако једноставно питање... Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Super je tema,a jos bolji gestovi aktera ove price.Ovo me podsjetilo na situaciju za vrijeme poplava jedan deda donio u kesi malo pirinca i jos nesto "sitno" iz svoje kuhinje stidljivo rekavsi...'evo sine,nisam vise imao.' Nikako,ali NIKAKO se ne moze nazvati istim kad neko odvaja od svojih elementarnih potreba i kada drugi odvaja od luksuza.To je kao nebo i zemlja.Ne zelim da umanjim ovim humanost bogatih ljudi,ali po mojem sistemu vrijednosti njihova humanost je njihova obaveza,a ne nesto po cemu bi trebalo da im se divimo.Za one pojedince koji cekaju da im se kamara dovoljno "navalja" i prag luksuzne tolerancije poveca ne bi li nekome pomogli...necu da komentarisem. Agaton Vuzman, алиса, GeniusAtWork and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Super je tema,a jos bolji gestovi aktera ove price.Ovo me podsjetilo na situaciju za vrijeme poplava jedan deda donio u kesi malo pirinca i jos nesto "sitno" iz svoje kuhinje stidljivo rekavsi...'evo sine,nisam vise imao.' Nikako,ali NIKAKO se ne moze nazvati istim kad neko odvaja od svojih elementarnih potreba i kada drugi odvaja od luksuza.To je kao nebo i zemlja.Ne zelim da umanjim ovim humanost bogatih ljudi,ali po mojem sistemu vrijednosti njihova humanost je njihova obaveza,a ne nesto po cemu bi trebalo da im se divimo.Za one pojedince koji cekaju da im se kamara dovoljno "navalja" i prag luksuzne tolerancije poveca ne bi li nekome pomogli...necu da komentarisem. apsolutno svaka osoba ovde na forumu zivi u luskuzu.. u odnosu na jedno 50 % sveta... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Ne idi iz krajnosti u krajnost. I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Ne idi iz krajnosti u krajnost. Ne idem cinjenice, sad da li ti se svidjaju ili ne... to i jeste osnovna debata ovde... ja se pozivam na objektivnost, vise pozivate na subjektivnost... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Није у реду, било би супер када би ми живели у савршеном свету где су сви вечито млади и здрави и имају свега у изобиљу. Али није главно питање "да ли је у реду". Главно питање је - шта ми можемо да у овом свету, такав какав је, урадимо у вези са тим? Ако желиш да "поравнаш" стање, онда значи да мораш силом да одузмеш ономе ко има и даш ономе ко нема. Са друге стране, питање је "зашто неко има/нема?". Да ли има зато што је више радио или је украо? Или овај нема зато што је био ленштина и неодговоран или се разболео? Да ли ми уопште имамо права да од некога узимамо и дајемо другом? И тако даље, питања је пуно. Значи, није тако једноставно питање... Najmanje sto mozemo da uradimo je da kritikujemo takav sistem. A meni se cini, bez ljutnje, da ti i Mladja nekako indirektno to cak i podrzavate. Ova pitanja su ti sve suvisna prica, stvar je i vise nego jasna, to je klasicno robovlasnistvo. Znam, ti ces sada reci da ti ljudi to ne moraju da rade ali, taj argument je na veoma krhkim nogama.Jasno je da se pravi takva atmosfera da takav covek, opste gledano i nema kud. Kao sto sam i rekao Mladji u pp, meni je to ravno satanizmu, i to u mnogo ozbiljnijem smislu nego sto su mnogi drugi klasicni grehovi o kojima mi raspredamo. Znaci, ne treba stvari uvijati u sareni papir. Dok mi kucamo u nase uredjaje sada, neki rob odradjuje svoj 15 ti sat rada danas, sklapa novi uredjaj koji sebi verovatno nikad nece moci da priusti. To ti je surova realnost za milione ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Fulio si emisiju Mladene.Pisemo o humanosti a ne o ponudi i potraznji i zakonima trzisne ekonomije. I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука