Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Читај пажљиво. Није рекао "економисти су либертаријанци", него "либертаријанци су економисти". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Остварило се и те како. Просперитет који уживају људи на западу, а све више и неке државе истока, заснива се управо на принципима о којима разговарамо. А не ради се ни о каквој "идеологији". То је опет проблем твојег непознавања елементарних појмова... И недостатак свести о светској сцени, историји итд. Свуда где се нешто направило и људи напредовали је био "мој модел на делу". И то покушавам да објасним јер би волео да и у својој домовини видим напредак и благостање. То што ја "као све знам" је твој субјективни доживљај и прооблем са којим мораш сам да се избориш. Ја овде разговарам са свима равноправно, без обзира колико ко има школе, година, искуства итд. Никога не вређам и не потцењујем, ако ме не вређа први. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Што није тачно. Економиста имаш у свакој могућој државној установи, имаш их код Путина који га саветују како да увећа богатство Русије, колико ће пара да згрну од гаса, имаш их у Француској где предлажу социјалне програме, имаш их и као независне и као професоре и многи од њих нису либертаријанци. Е pa ja ti to i rekoh.. ekonomisti koji broje pare od poreza jesu za "socijalna resenja" ekonomisti koji rade pri vladama partijama..(sto je logicno sa obzirom da to donosi pare u njihov dzep) svi ostali su protiv tih socijalistickih mera ili ako jesu - jesu u maloj meri...... npr friedman je za drzavno skolostvo sa bonovima. Dobijes bonove... i das ih skoli kojoj hoces.... imas tacno toliko bonova za drzavn skolovanje... ali mozes te bonove dati i privatnoj skoli.. dobiti kusur ili doplatiti ukoliko tap rivatna skola uzima manje/vise para.. od drzavne.. ja do sad nisam video ekonomistu koji kaze - socijalizam je super... a da nije neki putinov, obamin ili tako neki savetnik.. Politicari biraju te ekonomiste da bi imali "ad autoriti" .. ja mislim da treba raditi to i to i evo moj ekonomista Dr.nesa Slina to i to kaze.. I nema veze sto kompletna ekonomska teorija i strucna javnost tvrdi suprotno...... svi oni koji nisu u politici.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Значи, бесмислено је рећи "размисли о њима"... Ја њима ништа не ускраћујем. Па сад, то најбоље да питаш неког социјалисту и шта ће ти рећи Шта мислиш о онима који су у време Тита живели добро, а сад живе лоше и шта ће ти они рећи? Дакле, тешко да би подржали твоје идеје када би нпр. хтео да постанеш председник или само када би успео некако да им изнеше те идеје, преко радија, ТВ-а и слично. Твоје идеје виде као неко наметање, наметање либерализма и сличног. Изазивају одређени страх за сутра, јер се плаше да изгубе сигурност. Постоје људи у овој држави нпр. којима се не допадају идеје које износиш. Многи би се сложили да је социјална помоћ потребна, да је одређена интервенција државе у тржишта неопходна и слично. Да ли су у праву, то можемо оставити за дискусију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Него је разлика у мом и твом питању. Ја не заговарам као ти неке имагинарне идеологије по форуму, па сам те питао где тај модел постоји, наравно ниси одговорио. А питао сам из разлога да видимо модел на делу. А толико заговараш то, да се поставља питање да ли си нешто урадио по том питању осим на Поукама. Проблем је што ти као све знаш, али је све то имагинарно, причаш све време о неким лептирићима, а уопште ниси свестан светске сцене и немогућности да се то оствари. Када буде било на делу нешто, онда можемо да причамо, па да кажемо: да добро је или није, мане и врлине и да ли може у потпуности да се оствари. Care ovakvom turbo pesismisticnom filozofijom, ne ovo nije realizam jer 2500 godina zapadne civilizacije svedoce da nije, nikad ne bi odmakli od paleolita i dosli do racunara, osvajanja svemira, biotehnologija, prosecnog zivotnog veka od 80 godina u razvijenom svetu. Nista od toga nije palo sa neba nego su mnogi ljudi kroz vekove i milenijume istrajali uz svoje "lude" ideje uprkos "realnoj svetskoj sceni" pa smo dosli do ovoga sto imamo danas sto je za ljude od pre 10 000 ne dobro nego luksuz bogova. Jako dugo vremena je robovlasnisto bila "ralna svetska scena" pa vise nije, ali bi jos uvek bila da su svi razmisljali ovako kao ti (molim te da ne gubimo vreme na price gde ti ja toboz ucitavam da zagovaras robovlasnistvo). Znaci nista novo i dobro nece biti na delu ako razmisljamo tako kao ti da treba cekati to nesto novo pa onda da pricamo, sve novo sto je dobro dolazi teskom mukom i pobunom coveka protiv nuznosti zla ovog sveta. To je simbol hriscanstva u malom, pobuna protiv nuznosti zla pa samim time u smrti u svetu. Znas kako rece Bernard Shaw razuman covek sagledava svet kakav jeste i gleda da mu se prilagodi na najbolji nacin a nerazumni covek gleda kako da svet prilagodi sebi, stoga sav napredak lezi na nerazumnom coveku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Моји ставови не постоје... Мислим зависи како се узме. Ставови су апстрактне идеје које материјално не постоје. Или можда и постоје као електрични импулси у мом мозгу. Али у свету идеја, пошто их ја имам, ваљда постоје. Шта су уопште ставови? Тешка питања... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 ja do sad nisam video ekonomistu koji kaze - socijalizam je super... a da nije neki putinov, obamin ili tako neki savetnik.. Ма није све Млађо што је супротно од либертаријанизма социјализам. Имаш много тога што је супротно, читав спектар идеологија, од левице до деснице. Унутар либерализма имаш социјал-либерализам. Имаш и код националиста одређене социјалне елементе. Поред тога, национализам је супротан од либертаријанизма, заговара богаћење само нације, протекционизам, субвенционисање домаћих произвођача, ''куповину домаћег'' итд. То нема везе са социјализмом, то је далеко од њега. Онда имаш конзервативизам који додуше заговара слободно тржиште, али не и минималну државу, већ јаку државу. Такви су ти били Тачер и Реган, данас је помало Вучићева политика таква, можда грешим. Итд. итд. Е видиш ови националисти, ту имаш економисте који ће ти препоручивати влади протекционистичке мере у одређеним ситуацијама. Дакле анализом тржишта и одређених појава дођу до закључка да је добро повећати царине некој држави, повећати извоз, смањити увоз. Само такве ствари угрожавају међународну трговину, али опет зависи од моћи. Ако је нека држава јака, може да малтретира слабију и каже јој да спусти своје царине, јер још се може. Такви су ти били економисти по Кореји, Јапану, Тајвану и осталим ''малим змајевима''. Такве имаш свуда, можда их има више него либертаријанаца. У Америци нпр. саветују Обаму да протекционише Јапан како би извозили своје производе или ЕУ. Све је то због хаотичности међународног поретка. Све то игра моћи, у свему томе, како се коме допада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Па сад, то најбоље да питаш неког социјалисту и шта ће ти рећи Шта мислиш о онима који су у време Тита живели добро, а сад живе лоше и шта ће ти они рећи? Дакле, тешко да би подржали твоје идеје када би нпр. хтео да постанеш председник или само када би успео некако да им изнеше те идеје, преко радија, ТВ-а и слично. Твоје идеје виде као неко наметање, наметање либерализма и сличног. Изазивају одређени страх за сутра, јер се плаше да изгубе сигурност. Постоје људи у овој држави нпр. којима се не допадају идеје које износиш. Многи би се сложили да је социјална помоћ потребна, да је одређена интервенција државе у тржишта неопходна и слично. Да ли су у праву, то можемо оставити за дискусију. То је братац мала замена теза. То је као да кажеш да су борци против робовласништва нешто "наметали" робовласницима. Па онда питаш - шта мислиш о онима који су за време робовласништва живели добро, а сада живе лоше? Па не мислим ништа. Њихов проблем. Вероватно су и заслужили да живе лоше јер су ближње држали у ропству. Исто важи и за ово о чему разговарамо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 То је братац мала замена теза. То је као да кажеш да су борци против робовласништва нешто "наметали" робовласницима. Па онда питаш - шта мислиш о онима који су за време робовласништва живели добро, а сада живе лоше? Па не мислим ништа. Њихов проблем. Вероватно су и заслужили да живе лоше јер су ближње држали у ропству. Исто важи и за ово о чему разговарамо. Ех. Па исто можеш рећи за капиталисте који су некада живели добро, а сада лоше јер је тамо нека Француска влада подигла порезе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 @@Aquilius Cratus, тешко да су се све те ствари дешавале због лудих идеја. Робовласништво није нестало јер је то некима било ужасно, него зато што је неко видео интерес у томе. Мислим на укидање робовласништва у Америци. А робовласништво у антици није укинуто него је спонтано замењено феудализмом и због још неких проблема у Риму који су постојали па су тако робовласници знали своје робове да претварају у закупнике сопствене земље и слично. Исто тако феудализам није нестао јер је неко приметио да је то ''неправедно'', већ зато што се буржоазији увећала моћ, а аристократији се спустила. Када се то деси, долази до сукоба две стране. Буржоазија је имала велику економску моћ, а није политичку, па је онда тежила овој другој. Наравно, било је и лудих идеја, све је то једна целина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 @@Aquilius Cratus, тешко да су се све те ствари дешавале због лудих идеја. Робовласништво није нестало јер је то некима било ужасно, него зато што је неко видео интерес у томе. Мислим на укидање робовласништва у Америци. А робовласништво у антици није укинуто него је спонтано замењено феудализмом и због још неких проблема у Риму који су постојали па су тако робовласници знали своје робове да претварају у закупнике сопствене земље и слично. Исто тако феудализам није нестао јер је неко приметио да је то ''неправедно'', већ зато што се буржоазији увећала моћ, а аристократији се спустила. Када се то деси, долази до сукоба две стране. Буржоазија је имала велику економску моћ, а није политичку, па је онда тежила овој другој. Наравно, било је и лудих идеја, све је то једна целина. Razmisljas na potpuno pogresan nacin. Naime ti gledas vremensku skalu od nekih par stotina godina kad su seti prelazi desavali i kazes pa eto to se polako prelilo iz jendog u drugo i nema ludih ideja. E pa nije tako. Ideje pa tako ni lude ideje nisu u toj zamisljenoj mapi istorije nego u svakom coveku koji je ikad bio ziv pa i u prvim godinama tih prelaza. Trebalo je tada biti "lud" pa probati raditi nesto protiv vecine. I tada su ljudima govoril ima idi gde ces sa time da se zamajavas pa hiljadama godinama smo drzali robove a te tvoje kerefeke niko jos nije video (isti pogresan nacin misljenja koji imamo ovde protiv liberalizma ). A valjda od kad je robova i robovlasnistva pogresna argumentacija ide sa pricom "pa sta bi siroti robovi radili bez gospodara pa oni ne umeju da se brinu o sebi". To je slican skup logickih gresaka iz kojih dobijas ovo kod nas "ma nije nas narod navikao na to, nije to za nas to je za tamo neke belosvetske ljude". Dejvida Hjuma sam ovde citirao milion puta ali nikom nista. Iz opisnih iskaza ne slede moralni, iz toga sto nesto jeste ne sledi sta treba da bude. To vazi ne samo za drustvena uredjenja i moral nego za svu nauku i tehniku. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Ех. Па исто можеш рећи за капиталисте који су некада живели добро, а сада лоше јер је тамо нека Француска влада подигла порезе. Па не може исто да се каже. Зато што капиталиста није користио насиље, већ се насиље користи према њему. Узгред - француска влада је укинула те порезе у децембру... Јер су се показали као катастрофални. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Ех. Па исто можеш рећи за капиталисте који су некада живели добро, а сада лоше јер је тамо нека Француска влада подигла порезе. Samo kad ta pljacka francuske vlade bila istao sim bas toga, pljacke i banditizma. A tu postmodernu relativizaciju, koje je igrom slucaja bas najjaca u krugovima Francuskih dekadenata, po kojoj sve moze u zavisnosti od ugla gledanja mozes da okacis macku o rep u bilo kom uglu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 @@Aquilius Cratus, да ми је знати који се то ''лудак'' сетио да укине робовласништво у антици Рекох да није тако било, јер је робовласништво заменио феудализам, дошао Герман, рекао сељаку: Ти ћеш бити мој кмет, ја твој господар. Јел тако? Тако је. Ај сад копај ту њиву да те не бих овим мачем посекао тако ми Одина! Можда је Линколн био је такав лудак у Америци, али треба такве ствари посматрати из другачијих перпсектива. Да ли је Линколн у томе имао интересе? Вероватно јесте, не стоји му џаба онолика скулптура у Вашингтону. Какве је интересе имао? Можда политичке, можда је стварно желео да укине ропство јер је сматрао да оно није цивилизацијски, да није морално, да није хришћанско. Уколико је био хришћанин, ваљда је он био масон, а масони су међу тим ''добротворцима'' јер им је идеологија заснована на томе, да изграде боље и праведније друштво. Ко ће га уосталом знати. Али се слажем да је било лудих идеја и да ће их бити. Што се тиче Хјума, ја ти нисам видео ни један цитат. Споменуо си ми га пре неки дан кад смо дискутовали око Платона и идеализма и то је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Samo kad ta pljacka francuske vlade bila istao sim bas toga, pljacke i banditizma. A tu postmodernu relativizaciju, koje je igrom slucaja bas najjaca u krugovima Francuskih dekadenata, po kojoj sve moze u zavisnosti od ugla gledanja mozes da okacis macku o rep u bilo kom uglu. Па како не зависи? Ако си сиромашни радник који ринта 14 сати на дан, сумњам да ће те некакве либералне идеје утешити. Гледај мало у историју. Зашто су се сиромашни радници бунили широм Европе и зашто су се баш ложили на социјализам, а не на либерализам? Ето комунизам је заживео у најсиромашнијој држави онога доба - у Русији. Умало није у Немачкој и Француској, али су томе допринели једним делом фашисти. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука