Jump to content

Среброљубље и капитализам

Оцени ову тему

Deja Vu

Препоручена порука

Koja misreprezentacija.. preporucujem svakom da porocita knjigu pa onda da gleda ovakve glupe cherrypick video misreprezentacije...

Polovina ovih "citata" su izvadjeni iz konteksta i cherrypickovani....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

ne bi ga ja uzo ni na veresiju  :))  :))  :))

moram se malo zezati, to jace od mene

ma ako protiv zezanja nemam nista..

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

ako svedom pohlepu na "zelim da zaradim vise" kao sto ti radis - svi ljudi koji rade su pohlepni

Питање је зашто желиш да зарадиш више, што ниси задовољан тренутним стањем? Добро, можда желиш да зарадиш више да би омогућио деци бољи живот. Или ако хоћеш да урадиш нешто корисно и хумано. Али што овако желиш више?

Poenta je da HRisto uvek kad to prica prica o "carinicima" to jest drzavnism sluzbenicima u sluzbi cara....

Ако погледаш, младић ком се обраћа није никакав цариник, лопов, Нерон и шта ти знам, него поштењачина који ниједну заповест није прекршио. А питање је гласило: како могу да добијем живот вечни, на шта му Исус одговара да пода богатство сиромасима. Богатство и царство небеско не иду заједно, јер је једно од овог а друго од оног света. Богаташу је после смрти тешко, поред Бога доживљава пакао јер му је душа навикла на богатство ког сад нема. Исти важи за блуднике, за алкосе, за наркомане итд. 

После смрти је стање вечности а то значи да нема промене, јер је за промену потребно време које опет не постоји јер си јел те у вечности. Оно на шта си навикао и од чега си креирао самог себе ће одредити твоју судбину. Све зависи од тога коме се ''клањаш'', да ли пролазним стварима или вечном Богу. То је једини проблем, богатство само по себи није никакво зло. Да у вечности постоји богатство, сви бисмо тежили да га згрнемо. Али како то богатство пролази и нестаје после смрти, оно што остане од нас је обична празнина и безличност. 

Hrist je tom tipu rekao da on poda svoje bogatstvo siromašnima (što možeš da uradiš u svakom političkom i ekonomskom sistemu) a ne da otme drugima njihovo bogatstvo i da ga poda siromasima (e to bi već ličilo na komunizam)

Да то јесте, али ниси ме баш разумео, написао сам у цитираном посту да тај ''комунизам''  у Цркви представља слободан и добровољан, да нема присиле. 

Исто тако комунизам не значи увек насиље и отимање. То је предрасуда која се креира на основу стаљинизма.  Комунизам  представља неко замишљено будуће стање нама непознато једном речју утопију. У њему нема насиља, државе, владавине човека над човеком, један прави рај. Е сад који је пут до тога, један је насилан, кроз револуцију, диктаруру пролетеријата или партије, кроз отимачину, а други може ненасилан, добровољан и слободан. Ако се сад ми договоримо да одемо на Марс и оснујемо слободно, добровољно друштво у ком су сви једнаки, у ком нема државе, насиља, доминације мене над свима или свима надамном, онда је то комунизам. 

Подели на овим сајтовима

Ако погледаш, младић ком се обраћа није никакав цариник, лопов, Нерон и шта ти знам, него поштењачина који ниједну заповест није прекршио. А питање је гласило: како могу да добијем живот вечни, на шта му Исус одговара да пода богатство сиромасима. Богатство и царство небеско не иду заједно, јер је једно од овог а друго од оног света. Богаташу је после смрти тешко, поред Бога доживљава пакао јер му је душа навикла на богатство ког сад нема. Исти важи за блуднике, за алкосе, за наркомане итд. 

Gle, ja sam (citajuci neke tekstove o bogatstvu, gde se konkretno pominje i taj deo iz Sv.pisma) stekao utisak da je poenta te price sledeca: Radilo se o mladicu koji je zaista bio pravedan covek ali je Gospod, znajuci njegovo srce video da je ono suvise vezano za ovozemaljsko bogatstvo, zato mu je postavio taj "uslov" .

Znaci, on nije imao bogatstvo nego je ono imalo njega (sad u kom smislu to mi ne znamo). To je problem i opasnost, kada se covek veze za pare u smislu da mu one vise ne trebaju da bi vrsile neku funkciju, korist, vec je coveku bitno da se one samo taloze. Da nije tako, ne bi imali dosta velikana u Hriscanskom svetu koji su za zivota bili bogati. Na primer, mislim da je Jovan Kronstatski imao svoj privatni brod a jos je za zivota vazio za "svetog coveka"...

Подели на овим сајтовима

Pa ko je taj mladic kome se Isus obraca, odakle njemu bogastvo? I kakve veze on ima sa kapitalizmom? Jel on na slobodnom trzistu svojom inovativnoscu zaradio svoje bogastvo?

Питање је зашто желиш да зарадиш више, што ниси задовољан тренутним стањем? Добро, можда желиш да зарадиш више да би омогућио деци бољи живот. Или ако хоћеш да урадиш нешто корисно и хумано. Али што овако желиш више?

A sta to znaci biti/ne biti zadovoljan trenutnim stanjem. NA vrlo smo klizavom terenu ovde, postoje razliciti nivoi zadovoljstva i nezadovoljstva.

Mozda zelim kao warrne buffet da zaradim vise jer volim tu igru. Volim da investiram... itd...

Ustvari, vecini tih biznismena, ako im je verovati po biografijama zarade nisu na prvom mestu... jesu im bitne, ali ih mnogo neki dublji i drugaciji motivi vode...

Pricam naravno o onim inovativnim, ne o naftasima ili bankarima koji koketiraju sa drzavom...posto ja njih ne racunam u kapitaliste...

Motivi su raznorazni, licni i personalni. Neko hoce za decu bolji zivot, neko hoce da bude inovativan pa zarada dodje kao posledica(elon musk npr) neko voli da se takmici u tom svetu (vec pomenuti buffet ili gates), neko voli da stvara novi produkt koji ce doneti ljudima nesto na sto (jobs) ima raznoraznih motiva zbog kojih ljudi ulaze u poslove. Nisu pare jedini motiv... pare su jedan od motiva... jer niko nista od toga ne bi radio da mora da gladuje zbog toga... i bez para nista to ne bi funkcionisalo a li nije glavni motiv DA IMAM VISE PARA... vec npr MUSk.. mogu da napravim revoluciju u automobilizmu, da napravim novi elektricni auto(tesla) da ostvarim svoju viziju buducnosti i ako uspem josh cu i da zaradim...

Najbolje sto mogu da ti savetujem jeste da citas sta ti bogati ljudi kazu, i kako razmisljaju. tako ces najbolje uci u njihove "psihe" i videti njihove stvarne motive..

Да то јесте, али ниси ме баш разумео, написао сам у цитираном посту да тај ''комунизам''  у Цркви представља слободан и добровољан, да нема присиле.

Pa pricamo o kapitalizmu. Dakle kapitalizam nigde ne promovise da budes totalno individualan, da nikom ne pomazes nista, niti da nisakim saradjujes na bilo kom polju. Vec se u odnosu na drzavu kao instituciju posmatra ta "idnvididualnost" ti si individualan u odnosu na drzavu... a deo si drustva koje izabres sam po svojoj volji.... ne promovise libertarijanizam i kapitalizam takvu svest - nemoj u nikakvu zajednicu....

Koorporacije su zajednice, humanitarne organizacije su zajednice, sportski klubovi su zajednice...

Исто тако комунизам не значи увек насиље и отимање.

Ne znaci samo na papiru. Drzavni sistem po imenu komunizam uvek znaci otimanje. Da bi ga sproveo uvek moras da otmas.

A drustvene dobrovoljne azjednice nisu komunizam.... i nisuy nikako suprotne sa libelarizmom i kapitalizmom.

Kapitalizam i libertanijanizam nisu filozofije zivota (ne uce te kako trebas da zivis) vec su filozofije drzavnog uredjenja, uce te kako drzava treba d se onodis prema pojedincu.

Подели на овим сајтовима

Gle, ja sam (citajuci neke tekstove o bogatstvu, gde se konkretno pominje i taj deo iz Sv.pisma) stekao utisak da je poenta te price sledeca: Radilo se o mladicu koji je zaista bio pravedan covek ali je Gospod, znajuci njegovo srce video da je ono suvise vezano za ovozemaljsko bogatstvo, zato mu je postavio taj "uslov" .

Znaci, on nije imao bogatstvo nego je ono imalo njega (sad u kom smislu to mi ne znamo). To je problem i opasnost, kada se covek veze za pare u smislu da mu one vise ne trebaju da bi vrsile neku funkciju, korist, vec je coveku bitno da se one samo taloze. Da nije tako, ne bi imali dosta velikana u Hriscanskom svetu koji su za zivota bili bogati. Na primer, mislim da je Jovan Kronstatski imao svoj privatni brod a jos je za zivota vazio za "svetog coveka"...

Vrlo je opasno tumaciti bibliju kako ti se cefne.... zato ona izreka kaze, ako hoces da postanes ateista, procitaj bibliju..

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Исус поручује да све што имаш , поклониш сиротињи и само у том случају , можеш да кренеш за њим . То тешко да може ико да уради , али треба направити разуман компромис и тежити за новцем који ти омогућава скроман живот .

Бити богат је ствар која је у супротности са нашом , православном вером.

Људи који теже да имају све више новца , најчешће ( наравно не увек ) губе добра осећања и живот им се своди само на посао и размишљање о новцу .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Izvor svih zla je VLAST nad drugim ljudima, kapitalizam se strogo zalaze da niko nema VLAST nad tvojim zivotom.

Нико осим капиталиста и капитала. Капиталиста ме може отпустити кад му се ћефне. Пошто је најчешће у контакту са другим капиталистима може им свашта причати о мени и тиме ме спречавати да се запослим код њих. И икс других случајева. Они светски утичу на светску економију, могу стварати кризе по жељи, инфлације, суфицит или дефицит новца..., финансирати политичаре и председнике, ратове и терористе због продаје наоружања.... не постоје ограничења, мој Млађо.

Капитал је прави бог Мамон данашњег света. Идол. Без њега си нико и ништа. Роб си капитала од кога готово не можеш да се ослободиш и живиш слободно. Осим ако не одеш у шуму и живиш попут Амиша. А и то је питање до када ће се моћи.

Надам се да нема потребе да ти наводим примере тога. Не могу да поседујем реално богатство (злато, сребро...) без последица и да њиме тргујем, него папир који данас не вреди колико је вредео пре два дана, а већ сутра може да не вреди ништа. Не смем да користим Богом дану енергију ветра, реке... него морам да је плаћам тим папирима. Не могу стоку да гајим без да плаћам жигосање и прегледе, у будућности ће слично бити и са храном...

Да не помињем како се зли људи много лакше уједињују него позитивни, а капитализам је живи пример тога. Тако и та "света" конкуренција постаје једна фарса без икакавог утицаја.

Ако ти ту видиш слободу, у истој си заблуди као грађанин С. Кореје који у својој држави види исто. Као што он јадан не разуме истину ни после месец дана разговора јер је индоктриниран, исто тако ни ти то нећеш моћи да схватиш јер си индоктриниран. Велико зло се спрема, Милосављевићу. Тај неолиберални капитализам је на инфузији од 2008. године, и вештачки се одржава упумпавањем безвредног папира званог "долар" и виртуалног ноивца под истим именом. А кад пацијент рикне, тада ћу те питати "Шта то би Млађо", али и тада ћеш веровати да није тај систем био крив, спремиће ти они неки "разуман" одговор и окривити нешто(неког) десетог.

Живи били па сведочили.

Подели на овим сајтовима

Исто тако комунизам не значи увек насиље и отимање. То је предрасуда која се креира на основу стаљинизма. 

Aha, samo ako si kod idejnih tvoraca komunizma nekako preskočio lekcije o revoluciji i diktaturi proletarijata...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Koja misreprezentacija.. preporucujem svakom da porocita knjigu pa onda da gleda ovakve glupe cherrypick video misreprezentacije...

Polovina ovih "citata" su izvadjeni iz konteksta i cherrypickovani....

Pre svega, segment je iz komičarske emisije... ali hajde baš i kad si ga tako ozbiljno shvatio, koji je to njen citat izvučen iz konteksta i koji (pravi) kontekst je u pitanju... takođe, zašto pišeš "citati" pod navodnicima kao da nisu u pitanju citati, kad ona lično ovo sve izgovara na klipu?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Нико осим капиталиста и капитала. Капиталиста ме може отпустити кад му се ћефне

Ovde ce da stanemo.

Ovo nije VLAST NAD TVOJIM ZIVOTOM.

Velika je razlika izmedju komunistickog srebreljubca, clana partije i precednika komiteta koji moze da te posalje u corku, kad mu se cefne. I kapitaliste koji moze da te optusti iz njegove firme.

Drugo, kapitalista i da te otpusti, ti i dalje imas svoja prava, i mozes da radis i zaradjujes. Kod kapitaliste radis dobrovoljno i ne moras da radis kod njega, mozes kod nekog drugog, mozes kod nekog treceg, mozes sam da vodis svoj posao.

Niko od njih nema vlst nad tvojim zivotom. Imaju vlast samo nad svojom svojinom, svojom firmom, svojim parama, svojom zgradom i masinama.

A tvoj zivot ostaje u tvojim rukama.

Капитал је прави бог Мамон данашњег света. Идол. Без њега си нико и ништа. Роб си капитала од кога готово не можеш да се ослободиш и живиш слободно. Осим ако не одеш у шуму и живиш попут Амиша. А и то је питање до када ће се моћи.

I oni imaju neki kapital. U obliku drva, zemlje, rada, plodova sve je to kapital. PAre ko pare su beznacajni papir. Poenta sa parama je resurs/usluga  koji mozes da pribavis.

Kad resis da budes intelektualno iskren, mozemo da nastavimo diskusiju. Idem da odgovorim avocadu.

Подели на овим сајтовима

Pre svega, segment je iz komičarske emisije... ali hajde baš i kad si ga tako ozbiljno shvatio, koji je to njen citat izvučen iz konteksta i koji (pravi) kontekst je u pitanju... takođe, zašto pišeš "citati" pod navodnicima kao da nisu u pitanju citati, kad ona lično ovo sve izgovara na klipu?

Jel si odgledao ceo intervju? Nema potrebe da ja pricam bilo sta, evo ga ceo intervju, pa poslusaj na sta se nadovezuje...

Npr rekao je "objektivizam je drugi naziv da budes sebicni seronja" ne..

editujem.. dodajme ostalo

Подели на овим сајтовима

Па лепо. Не тежи ли су у капитализму увећању сопственог богатства што доводи до прогреса? Не доводе ли лични економски интереси до друштвеног прогреса? Де ми реци, јел постоји неко у капитализму ко тежи увећању свог власништва?

Ствар је у следећем. Људи су похлепни, то је чињеница. И то не зависи од друштвено-економског система, културе, расе, нације, језика итд. Људи су похлепни. У сваком систему, у свакој раси, у свакој нацији.

Ми онда разговарамо о две могућности. Да људи сарађују на доборовољној бази, без насиља. Или да буду на нешто присиљени, тј. да буде насиља. За хришћане је насиље неприхватљиво, за нас је једино исправно слбоодно друштво, у коме нема присиле.

Људи ће и даље бити похлепни, блудни, зли итд. То не можемо да променимо. Оно што можемо да променимо јесте какви ће бити друштвени односи. Да људи своје жеље могу да остварују само мирољубиво, без насиља.

И зато је такво друштво једино прихватљиво за хришћане.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...