Jump to content

Среброљубље и капитализам

Оцени ову тему

Deja Vu

Препоручена порука

Хришћанска Црква првих времена је функционисала као комуна људи који су слободном вољом одабрали да буду изабрани народ Нови Израиљ и који су се по цену живота борили за идеју о новој слободи у Христу.

Ево, овде имате сва три елемента и либерализам, и комунизам и фашизам.

Прва црква је заиста била комуна.

Заиста су ти комунци тежили једној новој слободи, слободи од паганства, греха, смрти, ђавола, римског јарма и слободи исповедања своје вере.

И заиста су ти људи били убеђени да су виша "раса, нација, народ" заједница - изабрани народ Божији коме је поверена улога ширења Јеванђеља по целом свету.

Невероватно али истинито у Цркви ове три идеје могу да егзистирају заједно и да ни једна другој не буде сучељена.

Подели на овим сајтовима

"Хришћански либерализам" је довео до гашења робовласничког друштва у Европи. До већег права сељаштва и до већег права жена у друштву и покренуо слободарску идеју која је касније донела на свет римско право које је основа савременог права.

"Хришћански комунизам" је можда по први пут у историји човечанства створио друштво где су материјална добра заједничка својина, ово се на жалост само задржало у манастирима и то делимично.

"Хришћански фашизам" је изнео јеврејску идеју изабраности једног народа као светог Божијег народа од Јевреја и предао је целом свету. Идеју по којој свако може да буде Бог по благодати и тиме свечовек и Богочовек, супериорнији од обичног природног тј. палог човека.

Подели на овим сајтовима

Без Хришћанства и комунизам и капитализам и либерализам и фашизам су сатрапске идеје палог човека које су ту само да би сатирале, мучиле, искориштавале,прогониле и убијале људе.

Данас се каже за овај неолиберализам да је  тоталитарни либерализам.

Подели на овим сајтовима

Ukratko imaš slobodu da raspolažeš svojom imovinom koju zaradiš, da slobodno odlučuješ kakav ćeš život voditi i imaš samo pravo na život, sve dok ne pokušaš drugima da oduzmeš neko od ovih prava. Za sve ostalo imaš slobodu da radiš i da odlučuješ šta god želiš. Tj. niko (pa ni država) nema pravo da ti uskrati bilo šta što se ne ugrožava drugim. A po meni država treba da psotoji samo da bi ove slobode obezbedila i garantovala i ni za šta više.

А шта ако се твоје право на одређену слободу коси са мојим правом на неку другу слободу?

Рецимо да банализујем.

Ти имаш право и слободу да будеш атеиста.

И сад замисли да моја вера заговара да атеизам не постоји и да је моје право и слобода да сваком атеисти певам на увце псалме док год не почну да се крсте и левом и  десном и не крену у цркву и да посте све постове итд.

Или моје право и слобода да имам дете и да га васпитам како ја хоћу па таман да га учим да буде турчин и рецимо право детета да не буде лемано тј. да има слободу од батина и васпитавања на тај начин.

итд има тога колико хоћеш

Подели на овим сајтовима

И сад замисли да моја вера заговара да атеизам не постоји и да је моје право и слобода да сваком атеисти певам на увце псалме док год не почну да се крсте и левом и  десном и не крену у цркву и да посте све постове итд.
Pa i imaš to pravo. Mislim na javnim mestima možeš koliko god hoćeš da pevaš o tome. E sada ne smeš da uđeš u moju kuću i da pevaš o tome jer je kuća moje vlasništvo.

Или моје право и слобода да имам дете и да га васпитам како ја хоћу па таман да га учим да буде турчин и рецимо право детета да не буде лемано тј. да има слободу од батина и васпитавања на тај начин.
Što se toga tiče to je komplikovano zato što treba naći neku sredinu između prava deteta i rpava roditelja. 
Подели на овим сајтовима

Око свих тих појмова код нас (а и не само код нас...) постоји велика конфузија. Нити се зна шта тачно значе, нити људи желе да саслушају и науче о чему се ради. По старом српском обичају...

У сваком случају, није ми јасно како тачно аутор теме повезује "среброљубље" (тј. похлепу) која је људска мана/особина и капитализам који је економски процес?

То је као да се питамо да ли је физика заснована на блуду или биологија на зависти...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да, занимљиве су књиге. Препоручујем и ја. Само се наоружај стрпљењем, пошто имају по хиљаду страна... :)

Video sam skinuo sam ih sutra putujem jedno 5-6 sati pa ako ne zaspim taman da pročitam pola jedne knjige, i za 10ak-15 dana kada budem opet putovao da je završim.

Подели на овим сајтовима

Srebreljubci ce d budu srebreljubci, kapitalizam, komunizam, feudalizam, nebitno koji sistem.

Ono sto kapitlizam radi, jeste d stititi druge od srebreljubca.

U komunizmu oni zvrse kao komesari, clnovi prtij, i slicni politicri.

U fedalizmu su to plemici, grofovi oni koji su uz njih svetnici,  generli itd...

I da ne nabrajam.

I u svim drugim sistema osim u libelrizmu, srebreljebci imaju vlst nad ljudima.

U kpitalizmu, njihovo srebreljubljenistvo (ako postoji) se usmerava na to da budu kreativni. Da stvore nesto, pruze neku uslugu - jer sve sto mogu, mogu da ti prodaju svoj proizvod. A da bi ti ga prodali tj proizvod mora da ti bude po meri i zelji.

Tako da, hriscanstvom sa necim od toga nema veze, ali jedino u libelarizmu stiti obican narod od sire vlsti pohlpepnih.. i usmerav pohlepu u nesto produktivno.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Хришћанска Црква првих времена је функционисала као комуна људи који су слободном вољом одабрали да буду изабрани народ Нови Израиљ и који су се по цену живота борили за идеју о новој слободи у Христу.

Ево, овде имате сва три елемента и либерализам, и комунизам и фашизам.

Прва црква је заиста била комуна.

Заиста су ти комунци тежили једној новој слободи, слободи од паганства, греха, смрти, ђавола, римског јарма и слободи исповедања своје вере.

И заиста су ти људи били убеђени да су виша "раса, нација, народ" заједница - изабрани народ Божији коме је поверена улога ширења Јеванђеља по целом свету.

Невероватно али истинито у Цркви ове три идеје могу да егзистирају заједно и да ни једна другој не буде сучељена.

Crkva je dobrovoljna komuna, libelrizam nema nista protiv dobrovoljnih komuna. Komunizm sa druge strne pravi prisilne komune.

Dakle nije u pitnju sukob reci "individua" vs "komuna" u zivotu, vec u odnosu s politikom. Da li si komuna s drzavom (komunizam) ili si slobodan ko individu da sam biras svoju komunu.

Kad libelrizm kaze individualnost, ne misli da svi zivimo individulno, u smislu d ne moze d se spajamo, vec samo ogrnicv drzvu u tom smislu, i dje nm z prvo d birmo hocemo li biti deo neke komune i koje.

I to je "individualizm" u politickom smislu te reci...

Подели на овим сајтовима

А шта ако се твоје право на одређену слободу коси са мојим правом на неку другу слободу?

Рецимо да банализујем.

Ти имаш право и слободу да будеш атеиста.

To ne krsi njegovo njegovo pravo da bude ateista. Ne vidim kako si prekrsio njegovo pravo time sto siris svoju ideju. Nisi ga ti prisilio u tom slucaju da bude pravoslavaac, on je sm prihvaio... uvek moze da izabere d te ne slusa...

Подели на овим сајтовима

Usput meni je drug kada smo juče pričali pitao da li znam ko je Ayn Rand (nisam znao). I rekao mi da sam njen veliki fun boy iako nemam pojma ko je, jer su nam stavovi skoro indentični i preporučio mi da pročitam Atlas Shrugged i Fountainhead.

Pa ti onda jos ne znaas sta je fora s mojim avatarom ... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...