Гости Guest Написано Децембар 15, 2014 Гости Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Приметио сам да неки свештеници и вероучитељи су посебно ангажовани и политичким партијама. Неки су чак и у извршним одборима неких странака. Не знам колико је ово добро. Мислим да није. Наравно, сваки човек може да има политички став- није то проблем, али свештеник или вероучитељ не би требао на друштвеним мрежама да износи веома трде и круте ставове, јер верујем да у парохији има и људи који другачије размишљају и имају своје аргументе што је тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 I ja isto mislim da nije... licno sam strogo protiv mesanja crkve i politike. Mislim da nije dobro ni za crkvu, ni za narod, ni za politiku.... naravno nisam za "zakonske" zabrane.. vec mislim da nije pametno da svestena lica to rade.... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 I ja isto mislim da nije... licno sam strogo protiv mesanja crkve i politike. Mislim da nije dobro ni za crkvu, ni za narod, ni za politiku.... naravno nisam za "zakonske" zabrane.. vec mislim da nije pametno da svestena lica to rade.... Ne vidim u čemu je problem. Ako mogu profesori matematike, istorije...... zašto ne mogu i veroučitelji (sveštena lica). Ispada ko da su oni neki posebna vrsta ljudi. Crkva (PC) je odavno izašla iz Crkve i nalazi se na "tržištu". пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Занимљиво је да су многи против учешћа свештеника у политици, док са друге стране многи прозивају Цркву шта чини да се поправи стање у друштву. А то је немогуће без учешћа у власти. Ако погледамо у прошлост видећемо да је Црква водила народ, да су се сабори одржавали поред цркава, после службе Божје, да су патр. Арсеније, Прота Матеја, Лука Лазаревић бринули народне бриге. Да су сами Турци признали цар. патријарху титулу нмародног вође. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 16, 2014 Гости Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 O tome i govorim. Poznajem neke veroucitelje koji su cak u odborima pijedinih stranaka. Dakle, angazovani su potpuno. To je, mislim, nepotrebno cak i kontraproduktivno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Треба бити довољно наиван па мислити да можеш нешто да промениш. Треба имати стомак а немати образа па се бавити политиком. Или опет бити наиван па мислити да се нећеш искварити. Треба бити будала и очајник па пустити шљам да те води и лопове да те краду. Шта год да одабереш у шркипцу си.Тако је бар на овим просторима.... Ја сам решио да ,, не входим на совјет нечестивијех"...Бар ми је савест мирна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Ne vidim u čemu je problem. Ako mogu profesori matematike, istorije...... zašto ne mogu i veroučitelji (sveštena lica). Ispada ko da su oni neki posebna vrsta ljudi. Crkva (PC) je odavno izašla iz Crkve i nalazi se na "tržištu". Ja opet ne razumijem po čemu su kod vas vjeroučitelji "sveštena lica" ako nisu zaredjeni: djakoni, sveštenici. Ako su završili i diplomirali Bogoslovski fakultet to samim po sebi ne znači da su sveštena lica, jedino sveštenici i djakoni koji usput predaju i vjeronauk osim što su sveštenici i djakoni - su sveštena lica. Dakle, nezaredjeni vjeroučitelji nisu nikakva "sveštena lica", spadaju u teološki visokoobrazovane mirjane i imaju sva gradjanska prava kao i ostali gradjani, crkveni kanoni im ne brane da učestvuju u bilo kakvom obliku politike i na bilo kojem nivou osim ako je nespojiv sa hrišćanstvom (političke stranke odobravajući pobačaj, neonacisti, komunisti/ateisti i sl.) A dobro je kad se uključuju u politiku baš oni. Onda svojim primjerom pokazuju djacima kako se organizovat i organizovano borit za hrišćanske vrednote što sveštenicima i djakonima je moguće samo vrlo iznimno. A kod nas im se onda pozastavi duhovna služba u Crkvi najčešće ako dobiju odobrenje biskupa da se nečim bave i na tu dobu dok se tim bave. Tako je to bilo odobreno profesoru hebrejskog na KBF Adalbertu Rebiću i svešteniku istovremeno da bude povjerenik za izbjeglice u vladi ali dok je bio tamo pozastavljena mu je privremeno sveštenička služba na tu dobu dok je bio i radio tamo. I to još nije bila ni nekakva stranka već neko vladino tijelo i više neka vrsta humanitarnog rada ali i to se smatra političkim angažmanom. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука